به گزارش ایرنا، بنابر اعلام متخصصان تغذیه با شروع روزهداری، ممکن است تعداد وعدههای غذایی از سه وعده (بدون احتساب میان وعدهها) به ۲ وعده کاهش پیدا کند، علاوه بر این، زمان بندی صرف غذا و نوشیدنیها در ماه رمضان تغییر پیدا میکند در نتیجه بدن دچار کاهش یا افزایش وزن ناگهانی خواهد شد و در کنار آن برخی اختلالات دیگر نیز به وجود می آید.
مشکلاتی چون کاهش و افت قند خون، افزایش ترشح اسید معده و ضعف عمومی بدن از تبعات رعایت نکردن اصول تغذیه قبل از ماه رمضان، حین و بعد از آن خواهد بود.
در این میان چند روز مانده به شروع ماه رمضان اصلاحات در رژیم غذایی می تواند آماده سازی بدن را برای روزهداری هموارتر کند.
برنامه ریزی و تغذیه مناسب قبل از رمضان از مشکلات مرسوم مثل گرسنگی و ضعف میکاهد و به فرد این امکان را میدهد که بدون مشکل به فعالیتهای روزمره خود بپردازد .
با توجه به اهمیت این موضوع خبرنگار ایرنا با سعیده محمدی سرپرست واحد بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زنجان گفت و گو کرده است.
ایرنا:وعدههای غذایی اصلی قبل از رمضان چه تغییراتی باید داشته باشد؟
سحری مهمترین وعده غذایی در ماه رمضان است، افرادی که عادت به صبحانه ندارند به خوبی نمیتوانند از آن بهره ببرند. پیش از آغاز این ماه فرد باید بدن خود را عادت دهد که زودتر از خواب بیدار شود و به هیچ عنوان نباید خوردن صبحانه پیش از ماه رمضان فراموش شود.
اگر چند هفته قبل از این ماه، خوردن صبحانه شروع شود بدن به این شرایط عادت میکند و دیگر فرد برای سحری خوردن با چالش مواجه نخواهد شد.
مصرف مایعات در ماه رمضان بسیار مهم است و قبل از آغاز روزهداری هم خوب است افراد به اندازه ای آب بنوشند که بدن را هیدراته کرده و به صرف نوشیدنی در فواصل کوتاه افطار تا سحر عادت کند.
افراد در این ماه مبارک باید روی مصرف غذاهای باکیفیت تمرکز کنند، خوردن غذای زیاد معده را پر کرده و نیاز بدن به مواد مغذی را هم برآورده نمیکند.
پیش از رمضان فرد باید پرخوری را ترک کرده و مواد غذایی مفید که سلامت بدن را تامین میکند استفاده کند.
عاشقان قهوه که نمیخواهند در روزهای اول ماه رمضان سردرد شدید داشته باشند باید قبل از آن مصرف کافئین خود را کاهش دهند. مراحل کار به این ترتیب خواهد بود که اول باید به سراغ قهوه بدون کافئین رفت، سپس باید تعداد قهوههای دریافتی روزانه کاهش پیدا کند و سپس به صورت کامل قطع شود.
اغلب نوشیدنیهای مورد علاقه ایرانیان مثل چای ادرارآور است و باعث از دست دادن سریع آب میشود که امکان کم آب شدن بدن را بالا میبرد، به همین دلیل میزان مصرف آنها باید قبل از رمضان کاهش یابد تا بدن به این وضعیت جدید عادت کند.
علاوه بر آن باید دور غذاهای سرخ کرده، پرقند و چربی از چند هفته قبل خط کشیده شود و مصرف فیبر( میوه و سبزیجات) که به کندی هضم کمک میکند بیشتر شود تا بدن سم زدایی شده و برای روزهداری آمادگی کامل را پیدا کند.
خوردن قند و نمک باید پیش از آغاز ماه مبارک رمضان به حداقل ممکن برسد، برخی افراد به خوردن نمک و شکر زیاد عادت دارند، این کار در ماه مبارک میتواند بسیار خطرناک باشد. نمک زیاد باعث تشنگی شده و خطر کم آب شدن بدن را افزایش میدهد.
ایرنا: یکی از مشکلات در ماه رمضان بی خوابی است، چطور با آن مقابله کنیم؟
افرادی که معمولا دیر میخوابند و دیر بیدار میشوند در طول ماه مبارک رمضان برای عادت دادن بدن خود به شرایط جدید با دشواریهای زیادی مواجه میشوند، بهترین راهکار این است که فرد پیش از آغاز ماه رمضان، خواب خود را تنظیم کند تا برای زود بیدار شدن در سحر آمادگی بیشتری داشته باشد و شبها هم بتواند زودتر بخوابد.
گاهی ترک عادت خواب میان روز کمک میکند فرد شب زودتر بخوابد و صبح روز بعد هم زودتر بتواند بیدار شود، مشکلات خواب روی تغذیه تاثیر مستقیم دارد، افراد نمیتوانند سحرها به خوبی تغذیه کنند و این امر روی کیفیت زندگی در طول روز تاثیر خواهد گذاشت.
خستگی، بیحالی و نداشتن تمرکز نتیجه حذف سحری به عنوان یکی از مهمترین وعدههای غذایی رمضان است،افرادی که برای تنظیم خواب روزانه خود برنامه ریزی میکنند و پیش از ماه رمضان آماده میشوند قطعا تغذیه بهتری هم خواهند داشت.
ایرنا: برای تامین و حفظ آب بدن باید چه اقداماتی انجام داد؟
با رعایت اصول تغذیه سالم در ماه رمضان میتوان به حفظ آب، مقاومت در برابر احساس تشنگی و کاهش شدت دشواریهای کمبود این مایع حیاتی بدن کمک کرد بنابراین، پیشگیری از کمآبی بدن بهترین راهکار برای رفع تشنگی در ماه رمضان است.
بهترین نوشیدنی جهان که با هیچ چیز دیگری نمیتوان آن را مقایسه کرد آب است،متخصصان نوشیدن روزانه یک و نیم لیتر آب به ویژه آب حاوی املاح معدنی را برای جبران املاحی که بدن به ویژه هنگام تعریق از دست میدهد توصیه میکنند.
هنگام صرف آب باید به نکاتی توجه داشت، افرادی که تمایلی به نوشیدن آب ندارند میتوانند از طعمدهندههای طبیعی مثل تکههای لیمو، برگ نعناع تازه یا زنجبیل رنده شده استفاده کنند که نوشیدن آن را سادهتر کند.
مصرف سبزیها و میوههای تازه در شب و وعده سحری انتخاب خوبی برای آب رسانی به بدن است. آنها به دلیل آنکه حاوی مقادیر قابل توجهی آب و فیبر هستند مدت طولانیتری در روده باقی میمانند و از کم آبی بدن و حس تشنگی پیشگیری میکنند.
خوردن غذاهایی که آب فراوانی دارند مانند میوه، سبزیجات، سوپ و خورشتها برای جایگزین کردن مایعاتی که در طول روزهداری از دست می رود، لازم است. با این کار مطمئن میشویم روز بعدی را نیز با بدنی هیدراته روزه میگیریم.
بدن به یک روند روزانه ۱۱ ماهه خو گرفته و به خوردن صبحانه، ناهار، شام و میان وعده عادت دارد، ترک اینها اصلا ساده نیست، آماده سازی بدن قبل از ماه مبارک رمضان میتواند کمک کند فرد بهتر با شرایط جدید کنار بیاید و در طول روزهداری انرژی خود را برای انجام فعالیتهای روزانه حفظ کند.
رمضان فرصت مناسبی برای ترک برخی عادتهای غذایی اشتباه است و میتواند به فرد کمک کند برنامه کاهش وزن خود را با سرعت بیشتری پیش ببرد به شرط اینکه اصولی پیش برود و بدن خود را هم از قبل آماده سازد.
روزهداری اگر طبق اصول انجام شود برای بدن بسیار مفید است و میتواند به حفظ سلامتی فرد کمک بسیاری کند.
پس از رمضان هم برای بازگشت به برنامه غذایی قبل باید برنامه ریزی کرد و خیلی آرام به سراغ غذاهای سنگین و سنتی رفت، پرخوری بعد از این ماه مبارک هم میتواند خطرناک باشد.