روز پنجشنبه ثبتنام از نامزدهای انتخابات فدراسیون فوتبال به پایان رسید و در نهایت 5 نفر برای رسیدن به ساختمان سئول اسم نوشتند. به ترتیب حروف الفبا: حیدر بهاروند، مهدی تاج، امیر عابدینی، شهابالدین عزیزیخادم و علی کفاشیان.
به گزارش «اعتماد» ثبت نام از نامزدهای انتخابات فدراسیون فوتبال از سهشنبه دو هفته پیش آغاز شد و در نهایت پنجشنبه هفته گذشته به پایان رسید. طی این روزها و در حالی که گمانهزنیهای مختلفی از احتمال حضور افراد به گوش میرسید در نهایت 5 نفر برای پست ریاست فدراسیون ثبتنام کردند. طبق اعلام هدایت ممبینی، دبیرکل فدراسیون فوتبال بررسی صلاحیت این نامزدها در کمیته بدوی و همین طور نهادهای ذیربط تا فاصله 21 روز مانده به انتخابات یعنی 20 بهمن به انجام میرسد و نامزدهای نهایی جهت حضور در انتخابات معرفی میشوند. ضمن اینکه نامزدهایی که از فیلتر کمیته بدوی عبور نکردهاند، میتوانند در کمیته استیناف درخواست تجدید نظر بدهند. در نهایت در فاصله کمتر از سه هفته تا روز برگزاری مجمع نامزدهای قطعی انتخابات مشخص خواهند شد.
سوابق مدیریتی نامزدها
اولین نکتهای که در مورد 5 نامزد انتخابات فدراسیون فوتبال به چشم میخورد این است که همگی آنها سابقه ریاست بر فدراسیون فوتبال را داشتهاند. این برای نخستینبار است که چنین رقابت بزرگی شکل میگیرد. علی کفاشیان بین سالهای 86 تا 95، مهدی تاج در دو دوره بین سالهای 95 تا 98 و 1400 تا 1403، شهابالدین عزیزی خادم بین سالهای 1399 تا 1400 و امیر عابدینی به مدت 8 ماه در سال 1373 رییس فدراسیون فوتبال بودهاند. همچنین حیدر بهاروند در سال 98 به مدت چند ماه سرپرستی فدراسیون فوتبال را برعهده داشته است.
نامزدهای حاضر در انتخابات فدراسیون علاوه بر این سمتهای دیگری هم داشتهاند. امیر عابدینی 8 سال مدیرعامل پرسپولیس بوده و سه دوره سابقه استانداری در سه استان مختلف در دهه 60 و 70 در کارنامهاش دیده میشود. علی کفاشیان سمتهایی در چند فدراسیون ورزشی، سازمان تربیت و کمیته ملی المپیک داشته است. او همچنین در دوران خدمت خود حضور در بانک مرکزی را نیز تجربه کرده است. در سوابق شهابالدین عزیزیخادم عضویت در هیات رییسه فدراسیون فوتبال، ریاست هیاتمدیره باشگاههای سایپا و پیکان و همین طور معاون پارلمانی وزارت رفاه دیده میشود. سوابق مهدی تاج نیز شامل حضور در هیاتمدیره چند باشگاه ازجمله سپاهان و ذوبآهن و پرسپولیس، ریاست سازمان لیگ و تعدادی فعالیت اقتصادی میشود. شاید در این زمینه حیدر بهاروند سوابق کمتری نسبت به بقیه داشته باشد. بهاروند به جز حضور در اداره برق خرمآباد سابقه اجرایی دیگری ندارد و بیشتر سوابق او معطوف به فوتبال و حضور در هیات فوتبال و سازمان لیگ میشود.
یاران نامزدها
هر کدام از 5 نامزد حاضر در انتخابات فدراسیون فوتبال نواب رییس خود را هنگام ثبت نام معرفی کردند که در ادامه مشاهده خواهید کرد:
تاج؛ نایبرییس اول: مهدی محمدنبی/ نایبرییس دوم: حیدر بهاروند/ نایبرییس سوم (بانوان): فریده شجاعی.
کفاشیان؛ نایبرییس اول: میرشاد ماجدی/ نایبرییس دوم: منصور قنبرزاده/ نایبرییس سوم (بانوان): مریم منظمی .
عابدینی؛ نایبرییس اول: مهدی محمدنبی/ نایبرییس دوم: منصور بیکوردی/ نایبرییس سوم (بانوان): فاطمه نصراللهی.
عزیزیخادم؛ نایبرییس اول: ناصر شفق/ نایبرییس دوم: حسین جعفرزاده/ نایبرییس سوم (بانوان): حمیرا اسدی.
بهاروند؛ نایبرییس اول: مهدی محمدنبی/ نایبرییس دوم: منصور قنبرزاده/ نایبرییس سوم (بانوان): مشخص نیست.
از کاندیدای پوششی تا مخرج مشترکی به نام نبی!
آنچه در حال حاضر از ترکیب نامزدها و نواب رییس آنها میتوان فهمید این است که حیدر بهاروند کاندیدای پوششی مهدی تاج است کمااینکه خودش به عنوان یکی از نواب رییس رییس فعلی فدراسیون فوتبال معرفی شده و ضمنا نایبرییس هر دوی آنها یک نفر است: مهدی محمدنبی! محمدنبی که اخیرا جراحی سنگین عمل قلب باز انجام داده و پزشکان به او توصیه کرده بودند از هرگونه فشار و تنش و شلوغی دوری کند. نایبرییس نخست سه نامزد حاضر در انتخابات است که در نوع خود بسیار عجیب به نظر میرسد! هم تاج، هم بهاروند و هم عابدینی اعلام کردهاند محمدنبی نایبرییس اول آنها است. این در حالی است که همین چند ماه پیش نام این مدیر فوتبالی در پرونده فساد در فوتبال مطرح شده بود. نه تنها محمدنبی که نام حیدر بهاروند و میرشاد ماجدی نیز در این پرونده به چشم میخورد. خبرگزاری فارس در 2 مرداد 1403 نوشت: «در ادامه رسیدگی به پرونده فساد فوتبال و تحقیقات بهعمل آمده، مدیرعامل سابق یکی دیگر از باشگاههای لیگ برتری فوتبال نیز تحت تعقیب قضایی قرار گرفته است. همچنین «مهدی محمدنبی» دبیرکل سابق فدراسیون فوتبال (سالهای 1398-99)، «میرشاد ماجدی» رییس کمیته وقت آموزش فدراسیون فوتبال (سالهای 1398-99)، «حیدر بهاروند» سرپرست فدراسیون فوتبال (سالهای 1398-99) به اتهام اخذ رشوه به دستگاه قضایی در استان کرمان احضار شدهاند.»
مدرسه پیرمردها!
میانگین سنی نامزدهای انتخابات فدراسیون فوتبال منهای عزیزیخادم که هنوز 50 سالش نشده، نزدیک به 69 سال است. در میان این افراد امیر عابدینی با 75 سال سن مسنترین نامزد است و بعد از او علی کفاشیان با 70 و مهدی تاج و حیدر بهاروند با نزدیک به 65 سال سن در ردههای بعدی قرار دارند. عزیزیخادم با 47 سال جوانترین نامزد انتخابات است. میانگین سنی برخی نامزدهای انتخابات و همین طور تکراری بودنشان انتقاداتی را در شبکههای اجتماعی به وجود آورده است. مهدی تاج و علی کفاشیان که دو جریان از سه جریان اصلی انتخابات هستند (در کنار عزیزیخادم) از سال 86 به طور مداوم در فوتبال حضور داشتهاند. تنها در این بین مهدی تاج دو سال به دلیل مشکل قلبی و علی کفاشیان یک دوره چهار ساله از فوتبال دور بودهاند.
حواشی؛ از ویلموتس تا محرومیت
نامزدهای حاضر در انتخابات هر کدام حاشیههای خاص خودشان را دارند. مهدی تاج با انبوهی از انتقادات پاسخ داده نشده در مورد پرونده ویلموتس و از دست دادن ساختمان فدراسیون و همین طور پرونده فسادی که از چند ماه پیش به جریان افتاده، مواجه است. همین طور از هفته پیش برخی اهالی فوتبال کارزاری برای جلوگیری از حضور او در انتخابات راه انداختهاند و قصد دارند با جمعآوری امضا مانع از حضور او در مجمع 11 اسفند ماه شوند. علی کفاشیان جدا از درگیری عجیب با امیر عابدینی که گویا سر نحوه شرکت در انتخابات پیش آمده (البته بیشتر عابدینی است که از دست کفاشیان ناراحت است و مدام به او نیش و کنایه میزند) با ماجرای 5 سال محرومیتی مواجه است که در کمیته استیناف کاهش پیدا کرد. در دورانی که کفاشیان نایبرییس تاج بود پروندهای علیه او پیرامون گم شدن مقداری پول باز شده بود. کفاشیان میگوید آن محرومیت به اتمام رسیده و مشکلی بابت حضور در انتخابات فدراسیون ندارد اما امیر عابدینی و رسانههای نزدیک به تاج اصرار دارند کفاشیان بابت همان پرونده ردصلاحیت میشود! عزیزیخادم هم با موردی همانند کفاشیان روبهرو است؛ یعنی پرونده محرومیت در کمیته اخلاق و باز هم درست مثل کفاشیان رسانههای نزدیک به رییس فدراسیون همین طور برخی از ارکان فدراسیون میگویند عزیزیخادم محروم است و نمیتواند در انتخابات شرکت کند اما خود این نامزد قویا معتقد است محرومیتش به پایان رسیده و مشکلی برای حضور در مجمع 11 اسفند ندارد. عزیزیخادم بابت شکایت از اعضای هیات رییسه فدراسیون فوتبال در قوه قضاییه با محرومیت مواجه شده بود. در مورد حیدر بهاروند هم بیشتر بحثها پیرامون پوششی بودن او و همین طور باز شدن پایش به پرونده فساد در فوتبال مربوط میشود. امیر عابدینی در این زمینه یعنی حواشی مساله خاصی ندارد الا همان مسالهای که عنوان شد؛ درگیری با علی کفاشیان!
جای خالی دادکان و دایی
در حالی که در روز 11 اسفند یکی از این 5 نفر سکان هدایت فدراسیون فوتبال را برای 4 سال آینده در دست خواهد گرفت در شبکههای اجتماعی و رسانهها بحثهایی در مورد جای خالی برخی چهرهها مطرح شده است: نفراتی همچون محمد دادکان یا افراد فوتبالی نظیر علی دایی یا مهدی مهدویکیا. البته در حین ثبتنام از نامزدها اسامی دیگری هم مطرح شده بود که احتمال داشت در انتخابات حاضر شوند ولی هیچ کدام پا پیش نگذاشتند. چهرههایی نظیر امیررضا واعظ آشتیانی، کیومرث هاشمی، علیرضا اسدی و سایرین. برخی از این افراد به دلیل اینکه نتوانستند حمایت لازم را از مقامات یا اعضای مجمع دریافت کنند، ترجیح دادند وارد این رقابت نشوند.
اما در مورد نفراتی مثل دادکان، دایی، مهدویکیا یا در مجموع آنهایی که در افکار عمومی به عنوان «چهرههای فوتبالی» در نظر گرفته میشوند باید یادآور شد ؛ شرایط مجمع، ساز و کار رای گرفتن و موارد اساسنامه باعث شده آنها نتوانند به انتخابات فدراسیون ورود کنند. البته دایی بارها تاکید کرده خودش علاقهای به حضور در انتخابات ندارد اما سایرین با توجه به اینکه مطمئن هستند روابط خاص در مجمع فدراسیون فوتبال اجازه رقابت واقعی را به آنها نمیدهد از حضور در انتخابات کناره میگیرند.
برای اینکه در دورههای انتخابات بعدی این افراد بتوانند وارد گود رقابت شوند در وهله اول باید بازنگری اساسی در ترکیب مجمع فدراسیون فوتبال صورت بگیرد. بسیاری از کارشناسان معتقد هستند 87 نفر عضو برای کشوری علاقهمند به فوتبال با جمعیت بالغ بر 90 میلیون نفر بسیار کم است و تعداد اعضای مجمع دست کم باید بین 250 تا 300 نفر باشد تا هم شانس نفوذ در بین اعضای آن کمتر شود هم تضارب آرا بیشتر. در همین مجمع فعلی بسیاری از آرا مختص روسای هیاتهای استانی است که تحت تاثیر رییس مستقر قرار دارند یا حداقل از اینکه بخواهند فرمی در اختیار نامزد دیگری قرار بدهند، واهمه دارند. همین مساله «اختصاص فرم» به نامزدها یا به بیان دیگر نامزد کردن افراد توسط اعضای مجمع مورد دیگری است که باید برچیده شود. در حال حاضر هر نامزدی بخواهد وارد انتخابات فدراسیون فوتبال شود باید دست کم توسط 5 عضو مجمع تایید شود!
با امید به اینکه انتخابات پیش رو در کمال شفافیت و رعایت اصل رقابت برگزار شود و نهادهای نظارتی و امنیتی از ورود افرادی که سابقه شائبهداری در فوتبال دارند، جلوگیری کنند. اگر قرار به پیشرفت فوتبال باشد باید فضا به نحوی باز باشد که جدا از مدیران پا به سن گذاشته تکراری، دیگران هم بتوانند به انتخابات ورود کنند.