شناسهٔ خبر: 70036736 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: تحلیل بازار | لینک خبر

«بازار» از علل نوسان قیمت ها در بازار ارز گزارش می دهد

تشدید تورم بامسابقه نرخ ارز در بازارها| دلار توافقی ۶۱، آزاد۷۱ هزار تومان!

قیمت ها در بازار توافقی ارز طوری با شیبی رو به بالا حرکت می کند که به گفته کارشنان این شیوه نرخ گذاری پالس منفی افزایش قیمت را به بازار آزاد ارز می دهد و نتیجه آن تشدید تورم و فشار مضاعف بر مردم است.

صاحب‌خبر -

بازار؛ گروه بانک و بیمه: اگر چه قیمت دلار بازار آزاد با روی کار آمدن دولت چهاردهم در کانال ۵۹ هزار و نرخ سکه تمام بهار آزادی نیز ۴۱ میلیون تومان بود، اما طی سه ماه اخیر نرخ این کالاها مسیر افزایشی را در پیش گرفته اند به طوری که هم اکنون بهای هر دلار در بازار آزاد به بیش از ۷۰ هزار تومان رسیده و سکه بهار آزادی نیز رقم ۵۲ میلیون تومان را رد کرده است. افزایش قیمتی که هر چند متاثر از مسائل سیاسی، رخدادهای بین المللی و تنش های منطقه در کنار رشد قیمت انس جهانی طلا بر افزایش قیمت این کالاها طی این مدت بوده است، ولی آنگونه که کارشناسان می گویند؛ سیاست گذاران و تصمیم گیران می توانستند با مدیریت کارشناسانه درست و اجرای سیاست های اصولی در بازار ارز مانع از رشد بی منطق قیمت ها شوند.

رشد قیمتی که علاوه بر تاثیر گذاری مسائل سیاسی هم اکنون بخش عمده آن ناشی از سیاست گذاری هایی چون تاکید بر رساندن نرخ ارز رسمی به نرخ ارز آزاد در بازار بوده که تیم اقتصادی دولت، بخصوص وزیر اقتصاد بر این موضوع پافشاری می کنند تا با نزدیک شدن نرخ ارز در بازار توافقی به آزاد، مسیر تک نرخی شدن ارز طی شود و نتیجه آن به کاهش قیمت ارز آزاد بینجامد. این شیوه مدیریت بازار اما آنگونه که مشخص است جواب نداده چرا که افزایش قیمت ارز در بازار توافقی باعث شده است موتور رشد نرخ ارز در بازار آزاد برای افزایش قیمت روشن شود.

در شرایط کنونی اقتصاد و قرارداشتن کشور در شرایط تحریم، وجود دو نرخی بودن ارز بناچار ضروری است و در این موقعیت مدیریت در منابع و مصارف ارز باید با نظارت و کنترل دقیقی صورت گیرد تا فشار تورمی حاصل از رشد نرخ ارز که زمینه ساز افزایش بی حد حصر قیمت کالا و خدمات در بازار می شود، بر مردم مستولی نشود

تشدید تورم و گرانی ها با آشفتگی قیمت ها در بازار ارز

هر چند اغلب اقتصاددانان معتقدند؛ چند نرخی بودن ارز بی تردید فسادزاست و از طرفی سرکوب قیمت ارز نیز باعث می شود که فنر فشرده قیمت این کالا با کوچکترین شوکی رها شود و قیمت آن انفجاری رشد کند، اما عده ای دیگر تاکید دارند در شرایط کنونی اقتصاد و قرارداشتن کشور در شرایط تحریم، وجود دو نرخی بودن ارز بناچار ضروری است و در این موقعیت مدیریت در منابع و مصارف ارز باید با نظارت و کنترل دقیقی صورت گیرد تا فشار تورمی حاصل از رشد نرخ ارز که زمینه ساز افزایش بی حد حصر قیمت کالا و خدمات در بازار می شود، بر مردم مستولی نشود.

چرا که نوسان قیمت ارز بازار را به هم می ریزد و از طرفی کسب و کارها همچنین بخش تولید با مشکل جدی مواجه خواهند شد. مهمتر از آن اینکه سیاست گذاری ها کاهش نرخ تورم و هدفگذاری که بانک مرکزی برای نزولی شدن نرخ این شاخص مهم تاثیر گذار اقتصادی در دستور کار قرار دارد محقق نمی شود و چه بسا عکس آن یعنی تشدید تورم و قهقرای اقتصاد کشور را می تواند در پی داشته باشد. آنگونه که اکنون نرخ ارز در بازار افزایشی شده است، قیمت کالاهای داخلی و وارداتی نیز بر مدار رشد قرار گرفته و طی روزها و هفته های آینده شاهد تاثیر گذاری رشد نرخ ارز بر گرانی ها در بازار خواهیم بود.

سیاست کنونی مدیریت نرخ ارز در بازار با چنین شیوه ای آن هم در شرایط فعلی اقتصاد کشور بی شک اختلاف قیمت ارز رسمی را با ارز بازار آزاد بیشتر می کند، با چنین رویکردی ارز بسمت تک نرخی شدن نمی رود و چه بسا به جای نزدیک شدن نرخ ها، عمق فاصله ارز رسمی با بازار آزاد بیشتر و بیشتر خواهد شد

با این دست فرمان ارز تک نرخی نمی شود

مسعود دانشمند، عضو اتاق بازرگانی ایران در گفت و گو با خبرگزاری «بازار» می گوید؛ سیاستی که تصمیم گیران اقتصادی برای مدیریت نرخ ارز در بازار با بالابردن نرخ ارز در مرکز مبادله در پیش گرفته اند با این نیت که نزدیک شدن نرخ ارز بازار رسمی به آزاد، قیمت ارز در بازار آزاد کاهشی و مسیر تک نرخی شدن ارز پیموده می شود، اشتباه است. چرا که هر چه نرخ ارز رسمی در بازار توافقی افزایش یابد، بیش از آن رقم، قیمت ارز در بازار آزاد افزایشی خواهد شد. سیاستی که نتیجه آن جز گران کردن ارز در بازار آزاد نتیجه ای را در برندارد.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه سیاست کنونی مدیریت نرخ ارز در بازار با چنین شیوه ای آن هم در شرایط فعلی اقتصاد کشور بی شک اختلاف قیمت ارز رسمی را با ارز بازار آزاد بیشتر می کند، افزود: با چنین رویکردی ارز بسمت تک نرخی شدن نمی رود و چه بسا به جای نزدیک شدن نرخ ها، عمق فاصله ارز رسمی با بازار آزاد بیشتر و بیشتر خواهد شد، چرا که بازار آزاد ارز برای تعیین نرخ روزانه، معمولا به نوسان قیمت رسمی ارز در بازار نگاه می کند. با این وجود چنین رویکردی باعث تشدید تورم و فشار بیشتر بر مردم خواهد شد.

با آنکه کسی منکر تک نرخی شدن ارز نیست و جمع شدن بساط رانت و فساد بی تردید با ارز چند نرخی با چنین سیاستی از بین میرود ولی اکنون موقع آن نیست، چرا که این سیاست عواقبی چون رکود، تورم و گرانی را در پی دارد و از طرفی هزینه های تولید را به شدت افزایش می دهد

الان زمان افزایش نرخ ارز نیست

آلبرت بغزیان، کارشناس اقتصادی نیز در گفت و گو با خبرگزاری «بازار» راجع به سیاست گذاری اخیر متولیان بازار ارز گفت: هر روز شاهد افزایش نرخ ارز در بازار رسمی هستیم در حالی که الان زمان افزایش نرخ ها نیست هر چند دولت در نظر دارد با این اقدام بسمت تک نرخی شدن ارز حرکت کند. به هر حال با آنکه کسی منکر تک نرخی شدن ارز نیست و جمع شدن بساط رانت و فساد بی تردید با ارز چند نرخی با چنین سیاستی از بین میرود ولی اکنون موقع آن نیست، چرا که این سیاست عواقبی چون رکود، تورم و گرانی را در پی دارد و از طرفی هزینه های تولید را به شدت افزایش می دهد.

وی با بیان اینکه دود اجرای چنین سیاستی با افزایش قیمت ها و فشار اقتصادی به چشم مردم می رود، افزود: البته شاید دولت فکری برای جبران آن کرده و به عواقب آن اندیشده است ولی از آنجایی که کشور در شرایط تحریم قرار دارد و درآمدهای ارزی افت کرده است نباید کاری شود که وضعیت اقتصاد کشور بدتر شود. به نظر می رسد همانطور که بانک مرکزی خیلی راغب به افزایش نرخ ارز رسمی برای نزدیک شدن به نرخ ارز آزاد نبود و این سیاست بیشتر مورد تاکید وزارت اقتصاد است تداوم چنین سیاستی باعث می شود که فشار افزایش نرخ ارز بربانک مرکزی زیاد شود و سیاست های اصولی و مدیریت درستی که بانک مرکزی طی دو سه سال اخیر بر بازار ارز داشته است ناکارآمد جلوه داده شود.

بنا به این گزارش، روز گذشته بازرگانان اعلام کردند دلار توافقی در مرکز مبادله ۶۱ هزار تومان رقم خورده است. جهش قیمتی که باعث شد نرخ ارز آزاد نیز بر مدار رشد قرار گیرد و پله پله بالا برود به طوری که هم اکنون قیمت دلار در بازار آزاد به بیش از ۷۱ هزار تومان رسیده و معلوم نیست که این رقم طی روزها و هفته های آینده چه رقمی شود.