شناسهٔ خبر: 69664530 - سرویس سیاسی
منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

احتمال صلح با پوتین اروپایی‌ها را نگران کرده است

زمزمه‌های مخالفت با ترامپ در ناتو

دنیای‌اقتصاد : یک مقام ارشد نظامی ناتو روز شنبه (۱۹آبان) اعلام کرد که هرگونه توافق صلحی که توسط رئیس‌جمهور منتخب دونالد ترامپ مورد مذاکره قرار گیرد و به ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه اجازه دهد تا ادعای پیروزی در اوکراین را داشته باشد، منافع ایالات متحده را تضعیف خواهد کرد. «لارا جیکز» در گزارش خود در نیویورک‌تایمز نوشت، دریاسالار «راب بائر»، رئیس هلندی کمیته نظامی ناتو، در یک مصاحبه در حاشیه اجلاس دفاعی اروپا در پراگ گفت: «اگر اجازه دهید کشوری مانند روسیه پیروز شود، از این وضعیت به‌عنوان یک طرف پیروز خارج شود، دولت‌های اقتدارگرای دیگر در جهانی که ایالات متحده هم در آن منافعی دارد چه خواهند کرد؟» وی افزود: «مهم است که درباره اوکراین به تنهایی صحبت کنیم، اما چیزی بیش از اوکراین در معرض خطر است.»

صاحب‌خبر -

ترامپ بارها گفته است که می‌تواند در یک روز به جنگ اوکراین پایان دهد، بدون اینکه بگوید چگونه. توافقی که توسط معاونش «جی دی ونس» در سپتامبر ترسیم شد، همان چیزی است که افراد نزدیک به کرملین می‌گویند که پوتین می‌خواهد: «اجازه به روسیه برای حفظ سرزمینی که تصرف کرده است و تضمین اینکه اوکراین به ناتو نخواهد پیوست.» به نوشته گزارشگر نیویورک‌تایمز، «کارولین لیویت»، سخنگوی تیم انتقالی ترامپ، گفت که او دوباره انتخاب شد؛ زیرا مردم آمریکا به وی اعتماد دارند تا کشور را رهبری کند و صلح را از طریق قدرت در سراسر جهان بازگرداند. لیویت روز شنبه گفت: «هنگامی که او به کاخ سفید بازگردد، اقدامات لازم را برای این کار انجام خواهد داد.»

ترامپ مدت‌هاست که از کمک‌هایی که ایالات متحده به اوکراین ارسال کرده انتقاد کرده است -بیش از ۱۰۰میلیارد دلار از فوریه۲۰۲۲ که بیشتر آن در قالب تسلیحات و پشتیبانی نظامی بوده است- و ماه گذشته هم [ترامپ] در یک پادکست، زلنسکی را مسوول تهاجم روسیه دانست. ترامپ گفت که زلسنکی جنگی را آغاز کرده که خودش «بازنده‌اش» است. دریاسالار بائر درباره پیشنهادهایی که دولت آینده ترامپ ارائه کرده است، صحبت نمی‌کند و می‌گوید که می‌خواهد منتظر بماند و ببیند رئیس‌جمهور سابق پس از بازگشت چه خواهد کرد. او گفت: «من فکر می‌کنم مهم است که بر اساس آنچه تاکنون گفته، نتیجه‌گیری نکنیم.»

ناتو در سال۱۹۴۹ برای مقابله با تهدیدات اتحاد جماهیر شوروی برای غرب ایجاد شد و پوتین از مدت‌ها قبل به این ائتلاف نسبت به گسترش و نزدیک شدن بیش از حد آن به مرزهای روسیه هشدار داده است. ایالات متحده یکی از اعضای موسس ناتو است و حمایت آن هرگز مورد تردید قرار نگرفت تا اینکه ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود این احتمال را مطرح کرد که ممکن است تلاش کند از این ائتلاف خارج شود و سایر اعضای آن را به ناتوانی در پرداخت سهم عادلانه خود از هزینه‌های دفاعی متهم کرد. دریاسالار بائر، که ارشدترین افسر نظامی ناتو است، همچنین درباره پیامدهای ژئوپلیتیک قابل توجه ارسال نیرو و تسلیحات توسط کره‌شمالی برای حمایت از روسیه در برابر اوکراین هشدار داد. او گفت: «منزوی‌ترین کشور جهان اکنون ناگهان تبدیل به یک بازیگر شده است.»

دریاسالار بائر گفت که اگر کمک کره‌شمالی در میدان نبرد به پوتین دست قوی‌تری در مذاکرات بدهد، دیگر رهبران اقتدارگرا ممکن است تشویق شوند تا قوانین بین‌المللی را درباره حمایت از حاکمیت سرزمینی و تحریم‌های اقتصادی زیر پا بگذارند. دریاسالار بائر گفت، این واقعیت که چین با نفوذ قابل توجهی که بر کره‌شمالی دارد، برای جلوگیری از کمک به روسیه مداخله نکرد، «وضعیت خطرناکی برای ایالات متحده» در آینده ایجاد می‌کند. این گردهمایی سه‌روزه در پراگ به میزبانی موسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک، بر تقویت ارتش ملی و صنایع دفاعی در اروپا متمرکز بود. اما احتمال کاهش حمایت آمریکا از اوکراین توسط ترامپ، پیش‌بینی‌های تیره‌ و تاری را برای تلاش‌های جنگی به همراه داشت و مجددا درخواست‌هایی را برای اروپا به‌وجود آورد تا خود را از وابستگی چند دهه‌ای به تضمین‌های امنیتی و تسلیحات ایالات متحده دور کند. درحالی‌که اکثر سخنرانان محتاط بودند که مسیر دقیقی را که ترامپ ممکن است طی کند، پیش‌بینی نکنند، اما این حس وجود داشت که اروپا باید برای بدترین اتفاقات آماده شود. «پتر پاول» رئیس‌جمهور جمهوری چک روز جمعه در این اجلاس گفت: «ما باید منتظر بمانیم که سیاست‌های واقعی دولت جدید در قبال اوکراین، در قبال اروپا و ناتو چگونه خواهد بود؛ اما بدون هیچ شکی، ما باید کار نزدیک‌تر را در سراسر قاره آغاز کنیم.»

پاول هشدار داد هر توافقی که ترامپ برای پایان دادن به جنگ با روسیه بخواهد انجام دهد، «به احتمال زیاد به نفع ما و اوکراین نخواهد بود.» در پراگ، مقامات به‌طور گسترده بر این امر توافق کردند که اروپا باید آمادگی بیشتری برای دفاع از خود و ساخت سلاح‌های خود داشته باشد. اما نگرانی‌ها درباره متعادل کردن هزینه‌های بالای تسلیح نظامیان در برابر افزایش کسری اقتصادی در سراسر اروپا و ترس از اینکه دولت ترامپ ممکن است تعرفه‌های بالایی بر واردات اروپایی اعمال کند، وجود داشت.

بر اساس گزارش « I.I.S.S»، کشورهای ناتو در اروپا در دهه گذشته هزینه‌های دفاع ملی خود را ۵۰درصد افزایش داده‌اند. بیش از ۲۳عضو از ۳۲عضو ناتو در حال حاضر حداقل ۲درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف امور دفاعی می‌کنند که این رقم در سال۲۰۲۱ تنها ۶کشور بود. اما بسیاری از مقامات کنفرانس گفتند که متحدان باید در آینده به سمت هزینه‌های ۳ یا ۴درصدی در سال حرکت کنند. مطالعه «I.I.S.S» همچنین شکاف‌هایی را در توانایی اروپا برای تولید سریع مقادیر کافی مهمات و تسلیحات مشخص کرد. «داگلاس آر.بوش»، مقام ارشد ارتش ایالات متحده در ناتو که توسط دولت در حال وداع بایدن منصوب شد، به دنبال ایجاد یک یادداشت اطمینان‌بخش برای مخاطبان بداخلاق خود در پراگ بود. اما ایالات متحده همچنین برای دستیابی به برخی از اهداف تولید تسلیحات خود با مشکل مواجه شده است.

او گفت: تا پایان سال، تولیدکنندگان آمریکایی باید تا ۵۵هزار گلوله از مهمات توپخانه ۱۵۵میلی‌متری در هر ماه تولید کنند. بوش در مصاحبه‌ای گفت که تهیه و نگهداری ماشین‌آلات برای ساخت گلوله‌های با کیفیت بالا بیش از حد انتظار طول کشیده است. او گفت: همان‌طور که قبلا پیش‌بینی شده بود، تولید ماهانه همچنان در سرعتی است که تا پایان سال ۲۰۲۵ به ۱۰۰هزار گلوله برسد. با این حال، بوش با اشاره به اینکه ایالات متحده به قطعات مهمات لهستان، فرانسه و آلمان متکی است و موشک‌های دوش پرتاب را از سوئد خریداری می‌کند، «روابط عمیق» با اروپا را توصیف کرد؛ روابطی که خنثی کردن آن دشوار است. بوش گفت: «رابطه ما با اروپا فقط همین چهار سال نیست، بلکه پایدار است و این تغییر نخواهد کرد.»