به گزارش خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، دومین نشست بررسی جزئیات لایحه بودجه 1401 صبح امروز (دوشنبه 2 اسفندماه) به ریاست دکتر محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی و با حضور 194 نفر از نمایندگان راس ساعت 8 و 9 دقیقه برگزار شد.
گزارش کمیسیون تلفیق درباره لایحه بودجه سال 1401 کل کشور متشکل از یک ماده واحده، 20 تبصره و جداول است که نمایندگان مجلس ابتدا به بررسی بخش درآمدی بودجه سال آینده کشور پرداخته و با اتمام آن وارد بخش هزینهای خواهند شد که متعاقبا بر اساس تصمیم هیئت رئیسه مجلس و آییننامه داخلی، جلسات بررسی بودجه به صورت روزانه برگزار میشود.
پس از قرائت آیات کلام الله مجید، حسینعلی حاجی دلیگانی عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی ادامه بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه 1401 کل کشور را به عنوان دستور کار صحن علنی امروز مجلس اعلام کرد.
از انتقاد نسبت به وجود ابهام در گزارش کمیسیون تلفیق تا دفاع حاجیبابایی از شفافیت مصوبات کمیسیون
الیاس نادران، نماینده مردم تهران در مجلس در ابتدای بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه سال آتی نسبت به وجود ابهام در مصوبات کمیسیون تلفیق انتقاد کرد و گفت: یکی از نواب رئیس با هیأت رئیسه کمیسیون تلفیق و معترضین برای رفع ابهامات جلسهای را برگزار کند البته از تعبیر دستکاری در مصوبه استفاده نمیکنم اما این موارد باید رفع ابهام شود.
همچنین سیدکاظم دلخوش اباتری، نماینده مردم صومعه سرا در مجلس نیز همانند نادران اظهاراتی را بیان کرد و نهایتا خواستار تشکیل کارگروه شد زیرا برخی مصوبات کمیسیون تلفیق در دستور کار نیست و به نظر میرسد مواردی در بندها و تبصرهها که در کمیسیون تلفیق رأیگیری شده، حذف شده و در دستور کار صحن نیست.
بر این اساس، حمیدرضا حاجی بابائی به عنوان رئیس کمیسیون تلفیق بودجه سال 1401 توضیحاتی را نسبت به انتقاد نمایندگان ارائه کرد و گفت: پس از بارگذاری مصوبه کمیسیون، نسبت به رفع ابهامات اقدام کردیم لذا یکی از مهمترین ویژگیهای کمیسیون این بود که هر کسی خواست یا توانست در جلسات حضور پیدا کرد تا هیچ شبههای وجود نداشته باشد، مصوبه کمیسیون تلفیق شفاف و روشن است.
در نهایت محمدباقر قالیباف، رییس قوه مقننه در پاسخ به تذکرات نمایندگان عنوان کرد، مصوباتی در کمیسیون تلفیق بوده که کمیسیون اختیار آنها را به هیأت رئیسه داده یا اختلاف نظرهایی درباره آنها وجود دارد که این مسئله در گذشته هم سابقه داشته است.(بیشتر بخوانید)
رئیس مجلس شورای اسلامی پیش از آغاز دستورکار صحن علنی امروز از نمایندگان خواست قبل از طرح پیشنهاداتشان ابتدا با همکاری معاونت قوانین موضوع را بررسی کنند تا امور قوه مقننه در خصوص بررسی بودجه سال آتی با سرعت بهتری انجام شود.
مجوز مجلس برای سرمایهگذاری در توسعه زیرساخت پالایشگاه آبادان
در ادامه منتخبان ملت در بهارستان به بررسی بند (هـ) تبصره 1 ماده واحده لایحه بودجه پرداختند که پس از بحث و بررسی طولانی، با مفاد آن موافقت کردند؛ بر اساس این بند نمایندگان به دولت اجازه دادند بخشی از درآمد حاصل از فروش فرآورده های نفتی پالایشگاه آبادان را صرف بازپرداخت تعهدات طرح توسعه و تثبیت این پالایشگاه کند.
تکلیف وزارت نفت برای فروش مابهالتفاوت بهای خوراک نفت خام و میعانات گازی پالایشگاهها
همچنین بند (و) تبصره 1 ماده واحده لایحه بودجه سال آتی نیز از سوی نمایندگان مجلس بررسی شد که نهایتا مورد موافقت صحن علنی قرار گرفت.
در این بند آمده است، وزارت نفت از طریق شرکتهای دولتی تابعه ذیربط موظف است مابهالتفاوت بهای خوراک نفت خام و میعانات گازی پالایشگاهها و شرکتهای پتروشیمی و فرآوردههای نفتی دریافتی از آنها را از طریق گشایش اعتبارات اسنادی (ال سی ریالی و ارزی) به فروش برساند.(بیشتر بخوانید)
ارجاع موضوع تأمین قیر رایگان پروژههای عمرانی به کمیسیون تلفیق/تاکید قالیباف بر رفع اشکالات قانونی
بر اساس این گزارش، تحویل مواد اولیه قیر به پالایشگاهها (وکیوم باتوم) موضوع بند (ز) تبصره (1) لایحه بودجه سال آتی بود که نمایندگان در جریان نشست علنی امروز به بررسی آن پرداختند و در نهایت بنا بر پیشنهاد رییس قوه مقننه در راستای حل مشکلات اجرایی این مهم به کمیسیون تلفیق ارجاع شد.
قالیباف تصریح کرد که موضوع بحث قیر حتی قبل از تشکیل مجلس یازدهم یکی از مشکلات بوده که هم در قانونگذاری و هم اجرا اشکالاتی دارد. در بخش درآمدی بند (ز) تبصره (1) ماده واحده لایحه بودجه 1401 آمده وزارت نفت مکلف است معادل مبلغ یکصد و پنجاه هزار میلیارد ریال نفت خام مازاد بر سقف منابع جزء(1) بند(ب) این تبصره را به صورت ماهانه در اختیار پالایشگاهها قرار دهد که در این راستا سید کاظم دلخوش، نماینده مردم صومعه سرا در مجلس پیشنهاد داد این رقم به 20 هزار میلیارد تومان جهت در اختیار گذاشتن پالایشگاهها افزایش یابد. (بیشتر بخوانید)
مجوز مجلس به وزارت نفت برای تأمین منابع اجرای خط لوله انتقال اتیلن غرب کشور
در ادامه نشست علنی دوم اسفندماه مجلس شورای اسلامی نمایندگان به بررسی تأمین منابع اجرای خط لوله انتقال اتیلن غرب کشور پرداختند.
بر اساس تصمیم نمایندگان، در بخش درآمدی بند (ک) تبصره (1) ذکر شده وزارت نفت از طریق شرکت ملی صنایع پتروشیمی اجازه داده میشود برای تأمین هزینههای اجرائی خط لوله انتقال اتیلن غرب کشور نسبت به أخذ معادل ریالی دو و نیم درصد(2.5%) ارزش فروش هر تن اتیلن تولیدی حاصل از خوراک صرفاً اتان اقدام نماید. (بیشتر بخوانید)
مجوز مجلس برای تبدیل منابع ارزی به ریالی با نرخ ETS از سوی دولت
همچنین نمایندگان مردم در خانه ملت به دولت اجازه دادند بخشی از سهم درآمد عمومی از منابع ارزی حاصل از فروش نفت را پس از کسر سهم صندوق توسعه ملی براساس نرخ ETS به ریال تبدیل و بلافاصله به خزانه واریز کند. این موضوع در جریان بررسی بند «ل» تبصره یک ماده واحده بخش درآمدی لایحه بودجه 1401 به تصویب رسید.(بیشتر بخوانید)
نامه رهبر انقلاب برای پرهیز از تکلیف مالایطاق به بانکها/ارجاع تامین منابع اجرای پروژههای عمرانی به کمیسیون تلفیق
در ادامه نشست علنی امروز، بند (ی) تبصره 1 ماده واحده لایحه یاد شده از سوی بهارستان نشینان مورد بررسی قرار گرفت و تبادل نظر نمایندگان موجب بحث های جدی شد.
بر این اساس ابتدا ابراهیم عزیزی، نماینده مردم شیراز در مجلس پیشنهاد بازگشت به لایحه را مطرح کرد زیرا اعتقاد داشت اعداد پیش بینی شده در این بند واقعی نیست و موجب ایجاد انتظاراتی در جامعه می شود.
مصطفی طاهری، نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس نیز هم راستا با نماینده تصریح کرد با حذف جزء 2 بند (ی) تبصره 1 سقف بودجه کاهش می یابد و انضباط خوبی ایجاد می شود. در واقع از درج اعداد غیرواقعی جلوگیری خواهد شد.
معاون سازمان برنامه و بودجه نیز با پیشنهاد ابراهیم عزیزی موافق بود اما محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس خیلی جدی با این موضوع مخالفت کرد.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس اعتقاد داشت برای منابع درآمدی این بند سرفصل هایی در بخش هزینه ای در نظر گرفته شده که در صورت حذف این منبع، همکاران باید مشخص کنند که کدام یک از ضرورت ها از بخش هزینه ای حذف خواهد شد.
در نهایت با توجه به توضیحات رییس قوه مقننه مبنی بر اینکه اعضای کمیسیون تلفیق نباید هیچگونه هزینه جدید جاری برای این بند پیش بینی کنند، زیرا ظرفیت جدیدی نمی توان برای آن در نظر گرفت و همچنین، حضرت آقا دیروز این هشدار را به صورت مکتوب به بنده و به همه صحن دادند که تکلیف مالایطاق به بانک ها نشود؛ بخش درآمدی بند (ی) تبصره 1 ماده واحده لایحه بودجه 1401 برای بررسی بیشتر به کمیسیون تلفیق ارجاع شد. (بیشتر بخوانید)
مجلس ترمز خام فروشی را کشید؛ وزارت نفت مکلف به تأمین خوراک تمامی پالایشگاههای کوچک شد
بر اساس گزارش خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، نمایندگان مجلس با هدف جلوگیری از خام فروشی، وزارت نفت را مکلف کردند خوراک تمامی پالایشگاههای کوچک دارای مجوز قانونی را تأمین کند. این موضوع در جریان الحاق یک بند به تبصره (1) لایحه بودجه سال آتی با 115 رأی موافق، 75 رأی مخالف و 6 رأی ممتنع از مجموع 226 نماینده حاضر در جلسه تصویب شد.
سید کاظم دلخوش اباتری، نماینده مردم صومعه سرا در مجلس پیشنهاد دهنده بند الحاقی بود که در متن خود آورده است،با توجه به اینکه تعدادی از پالایشگاههای کوچک به علت عدم دریافت خوارک در چرخه تولید کامل قرار ندارند و به منظور کاهش خام فروشی نفت خام و میعانات گازی و افزایش تولید فرآوردههای نفتی، وزارت نفت مکلف است خوراک تمامی پالایشگاههای کوچک را که قبلا برای آنها مجوز قانونی صادر شده است به میزان ثبت شده در مجوز، تأمین نماید.(بیشتر بخوانید)
تذکر نماینده خلخال در راستای ضرورت نظارت جامع و کامل بر نحوه تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی
در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی سید غنی نظری خانقاه مطابق آیین نامه داخلی قوه مقننه تذکر شفاهی در خصوص نحوه تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی بیان کرد.
نماینده مردم خلخال و کوثر در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر جلوگیری از استفاده رانتخواران از ارز ۴۲۰۰ تومانی گفت: مجلس باید از حق مردم دفاع کند و ارز ترجیحی باید در اختیار تولیدکنندگان و مصرف کنندگان واقعی باشد.(بیشتر بخوانید)
قالیباف: معیشت مردم خط قرمز مجلس است/ ارجاع بند مرتبط با ارز ترجیحی به کمیسیون تلفیق
این گزارش می افزاید، موضوع تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی یکی از مهمترین دغدغه های بهارستان نشینان است از این رو در جریان بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه 1401، با ارجاع بندهای مرتبط با ارز ترجیحی به کمیسیون تلفیق موافقت کردند.
علی اکبر کریمی، نماینده مردم اراک و کمیجان و خنداب در مجلس پیشنهاد حذف کل بند الحاقی یک را مطرح کرد که با مخالفت حاجی بابایی و باقرزاده کمیسیون تلفیق مواجه شد.
در ادامه تبادل نظرها، قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد قرار نیست اینجا حرف سیاسی زده شود بلکه باید کار کارشناسی و علمی انجام شود. اینکه شعار دهیم در مقابل ملت تصمیم بگیریم یعنی کمیسیون را جمع کنیم و این سخن صحیحی نیست مجلس براساس آئین نامه و قانون حرکت می کند و من بارها گفته ام معیشت خط قرمز مجلس است و در این موضوع شکی نداریم.(بیشتر بخوانید)
تولید محصولات بخشهای پایین دستی نفت، محور مجوز مجلس به وزارت نفت برای همکاری با مراکز علمی
همچنین نمایندگان در جریان بررسی بخش درآمدی جزئیات لایحه بودجه سال 1401 کل کشور با پیشنهاد جعفر قادری مبنی بر الحاق یک بند به تبصره 1 ماده واحده این لایحه مبنی بر اینکه به وزارت نفت اجازه داده می شود تا از طریق انعقاد قرارداد با پژوهشکده ها و یا دانشگاه های داخلی و نیز شرکت های خارجی، لیسانس و فناوری مورد نیاز برای تولید محصولات بخش های پایین دستی نفت و گاز و پتروشیمی را خریداری و برای تولید این محصولات در اختیار سرمایه گذاران در داخل کشور قرار دهد، موافقت کردند.(بیشتر بخوانید)
نمایندگان در ادامه نشست علنی امروز در جریان بررسی بخش درآمدی جزئیات لایحه بودجه سال 1401 کل کشور با تبصره 1 ماده واحده این لایحه با 162 رأی موافق، 12 رأی مخالف و 6 رأی ممتنع از مجموع 199 نماینده حاضر در صحن علنی موافقت کردند.
دکتر قالیباف در جریان رایگیری تبصره یک لایحه بودجه سال 1401، گفت: با توجه به مغایرت بندهای (الف)، (ب)، (ز)، (ل)، (م) و (ن) این تبصره با احکام دائمی توسعه، برنامه ششم توسعه و قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت 2 نیاز به دو سوم رای نمایندگان در صحن دارد.
بیانیه 160 نماینده در راستای حذف امضاهای طلایی در صدور مجوزهای کسب و کار
در ادامه، 160 نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با امضای بیانیهای بر اجرای دقیق قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار و نظارت بر آن توسط روسای قوای مجریه و قضائیه تأکید کردند.(بیشتر بخوانید)
پایان دومین جلسه علنی قوه مقننه برای بررسی بودجه ۱۴۰۱/ نشست بعدی ساعت 14 امروز
محمدباقر قالیباف زنگ پایان نشست علنی صبح امروز (دوشنبه 2 اسفند ماه) مجلس شورای اسلامی را ساعت 12 و 2 دقیقه به صدا درآورد و گفت: نشست بعدی ساعت 14 عصرامروز با بررسی ادامه دستورکار برگزار میشود./
خبرنگار؛ محمّدجواد یافتیان
پایان پیام
∎