شناسهٔ خبر: 3680783 - سرویس سیاسی
منبع: برنا | لینک خبر

افخم در پاسخ به برنا:

ایران برای جلوگیری از کشته شدن انسان‌های بی‌دفاع و حل بحران اوکراین تلاش می‌کند

خوشبختانه توافق میان روسیه و اوکران برای پایان دادن به جنگ صورت گرفته و امیدواریم که آتش بس همچنان حفظ شود.

صاحب‌خبر -

مرضیه افخم سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگار سیاسی خبرگزاری برنا در خصوص تحولات اخیر در اوکراین و واکنش ایران برای پایان دادن به این درگیری ها گفت: خوشبختانه توافق میان روسیه و اوکران برای پایان دادن به جنگ صورت گرفته و امیدواریم که آتش بس همچنان حفظ شود. ایران نیز برای جلوگیری از کشته شدن و حل بحران سیاسی در اوکراین تلاش می کند تا مانع از کشته شدن انسان های بی دفاع شود.

افخم در پاسخ به این سوال که بیش از 50 نفر از زندانیان ایران مشمول عفو در ترکمنستان شده اند در صورتی که ما 250 زندانی در ترکمنستان داریم، اظهار داشت: یازدهم نشست کنسولی ایران و ترکمنستان با حضور آقای قشقاوی در ترکمنستان برگزار شد. گفت و گوهای خوبی در خصوص افزایش ظرفیت ها در روابط فی مابین ایجاد شد و همچنین مذاکراتی در خصوص ایرانیان زندانی که به تدریج وارد شوند نیز صورت گرفت. تنظیم قرارداد در این خصوص انجام شده زیرا برخی از ایرانیان ما در این کشور و کشورهای دیگر گاها به دلایل واهی و ناآشنایی در زندان ها هستند و امیدواریم این مسئله گام به گام پیش برود. 10 نفر طی چند روز گذشته از زندان های ترکمنستان آزاد شدند و امیدواریم که به کشور بازگردند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص تحریم شرکت ملی نفت کش ایران گفت: این اقدامی که در اتحادیه اروپا صورت گرفت یک نوع اقدام سیاسی و خلاف روند حسن نیت محسوب می شود و این تحریم با روند مذاکرات جاری ناسازگار است و مایه تاسف است که مقررات بین المللی از سوی اتحادیه اروپا توجه نمی شود و امیدواریم که اتحادیه اروپا از این کار خودداری کرده و به فضای جدی موجود در مذاکرات توجه کند.

وی در ادامه در خصوص اقدامات داعش در لیبی و همکاری ایران برای مقابله با داعش گفت: ما در خصوص وضعیت لیبی نگران هستیم. متاسفانه اشتباهات زیادی در مواجه با گروهک تروریستی صورت گرفته و امیدواریم که همه طرف های ذیربط کمک کنند. دولت لیبی مشکلاتش مرتفع شود و ایران نیز همکاری های لازم را در زمینه مقابله با داعش انجام خواهد داد.

مرضیه افخم با اشاره به انتشار خبری از سوی نشریات آمریکایی مبنی بر اینکه سه پیشنهاد در مذاکرات هسته ای مطرح شده است، گفت: در طول مدتی که مذاکرات انجام می شود همواره اعلام کردیم که مذاکرات پشت میز مذاکره کنندگان است و مورد اخیر را تایید نمی کنیم و اگر توافقی بر روی کلیات صورت بگیرد قابل قبول است؛ مابقی اخبار منتشره گمانه زنی رسانه ای است.

مرضیه افخم در خصوص انجام دور بعدی مذاکرات هسته ای گفت: مذاکرات دو جانبه ای میان ایران و آمریکا طی اسفند ماه صورت خواهد گرفت و همچنین در کنار آن مذاکرات دوجانبه و چند جانبه شکل می گیرد و امیدواریم که این مذاکرات در سطح 5+1 هم صورت گیرد ولیکن رای زنی ها همچنان برای روند مذاکرات ادامه دارد.

وی در خصوص مذاکرات هسته ای گفت: در ماه نوامبر ایران و 5+1 توافق کردند برنامه اقدام مشترک را به مدت هفت ماه و هفت روز تمدید کنند؛ سپس مذاکره کنندگان تصمیم گرفتند طبق جدول موضوعات مذاکرات را ادامه دهند تا بتوانند بر روی جزئیات به نتیجه برسند. من تاکید می کنم ما به دنبال یک توافق هستیم و اینکه چه توافقی صورت بگیرد نمی دانیم. یکی از روش های مذاکراتی این است که اول یک قالبی را شکل دهند و بعد به جزئیات برسند و تا زمانی که جزئیات مشخص نشود به نتیجه نخواهیم رسید ولیکن ما فقط تنها یک تفاهم خواهیم داشت. برنامه اقدام مشترک تا پایان ژوئن تمدید شده است و این توافقات باید مرحله به مرحله صورت بگیرد تا پایان مارس تفاهم سیاسی انجام دهیم و بعد وارد جزئیات شویم. برخی ها تلاش دارند مذاکرات را از مسیر اصلی دور کنند اما ایران آمادگی خود را برای رسیدن به یک توافق جامع بارها اعلام کرده است.

وی در خصوص رویکرد ایران در تحولات یمن گفت: ما از تمامیت عرضی و حاکمیت ملی یمن حمایت می کنیم و راه حل سیاسی این است که باید به سمت حل این بحران پیش برویم. گفت و گوها باید ادامه پیدا کند و ایران نیز از شکل گیری گفت و گو برای بهبود اوضاع یمن حمایت می کند و همه تلاش کنیم که این خلاء رفع و مشکلات یمن حل و فصل شود.

وی با اشاره به بحث ریزگردها و حوزه وزارت امور خارجه در این خصوص گفت: وزارت امور خارجه همواره در مسایل توسعه ای و محیط زیست تلاش می کند و در این زمینه هم از قبل همکاری های لازم و بحث های مورد نیاز صورت گرفته و امور خارجه از تجربیات دیگر کشورها نیز برای مبارزه با این پدیده استفاده می کند و امیدواریم از طریق ارتباطات خود با کشورهای دیگر و استفاده از ظرفیت آنان و برخی از کشورهای منطقه بتوانیم با معضل ریزگرد مقابله کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری درباره روابط ایران و عربستان گفت: تلاش می کنیم روابط ایران و عربستان را حفظ کنیم. ارتباطات میان دو کشور همچنان برقرار است و جمهوری اسلامی ایران خواهان گسترش روابط با کشورهای همسایه است و گفت و گوها در سطح روتین در حال انجام است و در حال حاضر گزینه های بسیار منطقی برای گسترش روابط میان ایران و عربستان وجود دارد.

افخم در خصوص سفر ظریف به باکو اظهار داشت: داشتن مناسبات و روابط مناسب با کشورهای منطقه مورد توجه دولت است؛ آقای ظریف نیز در سفر به آذربایجان در خصوص افزایش ظرفیت های سیاسی- اقتصادی بحث و گفت و گو کردند و همچنین سفر وی در پاسخ به همتای باکویی بود. خوشبختانه گفت و گوهای خوبی در این دیدارها صورت گرفت. همچنین آقای ظریف در ادامه به بلاروس سفر کردند و این سفر نیز در پاسخ به سفر همتای خود بود و همچنین در این سفر به بلاروس نیز گسترش ظرفیت های اقتصادی یکی از موضوعات مورد بحث بود.

وی در خصوص ممنوعیت ثبت‌نام دانشجویان ایرانی در دانشگاه ماساچوست بیان کرد: اظهار نظری که وزارت امور خارجه آمریکا در واکنش به این موضوع نشان داد این است که قرار است با مسوولان این دانشگاه صحبت کند و باید ابعاد این قضیه روشن تر شود و در طی چند روز گذشته اخباری پیرامون این موضوع به دست رسیده ولیکن در خصوص چارچوب اتفاقات رخ داده نمی توانیم صد در صد اظهار نظر کنیم.

وی در خصوص آخرین وضعیت آقای نیک بخت دیپلمات ربوده شده ایرانی اظهار داشت: در گفت و گوهایی که با مسوولان یمنی داریم پیگیری ها و تلاش ها همچنان ادامه دارد. تلاش می کنیم به اطلاعات دقیقی برسیم و این موضوع یکی از دغدغه های مسوولین وزارت امور خارجه است و با حساسیت بیشتری در حال پیگیری وضعیت ایشان هستیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص سفر اردوغان به تهران گفت: تاریخ نزدیک به سفر ایشان هماهنگ شده است اما اجازه دهید با نزدیک شدن به زمان سفر درباره آن و جزییاتش اطلاع‌رسانی کنید.

افخم در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره سفر وزیر امور خارجه چین به ایران و تاثیر این کشور بر روند مذاکرات هسته ای اظهار داشت: ما شاهد سفر وزیر امور خارجه چین به تهران بودیم. خوشبختانه سفر بسیار خوبی بود و دو کشور علاوه بر اشتراکات نظر توانستند همکاری های خود را بیش از پیش گسترش دهند. چین جزو کشورهای دوست است و همکاری با این کشور فراتر از ظرفیت های گذشته مورد توجه است. خوشبختانه علاقه مندی در گسترش روابط شکل گرفت و چین نیز در موضوع هسته ای نقش بسیار سازنده ای دارد.

وی در ادامه درباره افشای جزئیات مذاکرات ایران و گروه 1+5 از سوی آمریکایی‌ها در تعامل با رژیم صهیونیستی، گفت: مذاکرات بین ایران و گروه 1+5 است و باید در همین محدوده باشد. سوءاستفاده هر طرف دیگری فراتر از 1+5 متأسفانه تاکنون وجود داشته و هر میزان اطلاعاتی که در اختیار برخی قرار گرفته است در جهت تخریب مذاکرات از آن استفاده کرده است. این‌که طرفین بر حفظ جزئیات و متن مذاکرات تاکید دارند برای حفاظت از اصل مذاکره است و این‌که افکار عمومی به خاطر اطلاعات غیرواقعی و هدفمند به انحراف کشیده نشود.

افخم درباره درخواست وزارت خارجه آرژانتین مبنی بر طرح موضوع آمیا در مذاکرات هسته‌ای از سوی آمریکا، گفت: چارچوب مذاکرات هسته‌ای روشن است و صرفاً بحث هسته‌ای در این مذاکرات مطرح است و موضوعات دیگر مطرح نیست. در بحث آمیا موضوع کاملاً داخلی است و ما هرگونه دخالت و حضور برخی کشورها در مسائل آرژانتین را رد می‌کنیم.

وی گفت: ایران پرداختن به موضوع آمیا را مسأله داخلی آرژانتین می‌داند و ما مواضعمان را نسبت به این پرونده قبلاً اعلام و هرگونه اقدام تروریستی را محکوم کرده‌ایم.

وی در پاسخ به این‌که اخباری مبنی بر بازگشایی سفارتخانه‌های ایران و انگلیس شنیده می‌شود، گفت: گفت‌وگوها در این باره ادامه دارد و هنوز برخی مسائل اداری در جریان است که باید حل و فصل شود.

افخم در پاسخ به این‌که گفته می‌شود انگلستان در خصوص صدور روادید برای ایرانی‌ها در انگلیس و انتقال تجهیزات سفارتخانه‌شان به انگلستان ملاحظاتی دارند با تأیید این مطالب، گفت: علاوه بر این‌ها موضوعات دیگری هم مطرح است. تأکید ما این است که باید با بازگشایی سفارتخانه‌ها مسأله صدور ویزا نیز شکل گیرد و مذاکرات در این رابطه ادامه دارد و مسیر تدریجی خود را طی می‌کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره برخی تحلیل‌ها و گزارش‌ها درباره شرط و شروط ایران و حماس برای سفر خالد مشعل به تهران، نیز گفت: روابط ایران با گروه‌های مقاومت خوب است و سطح آن در مقطع کنونی مطلوب است و گفت‌وگو و تماس‌ها میان دوطرف برقرار است. مذاکرات و برنامه‌ریزی‌ها برای سفر خالد مشعل نیز در جریان است. آن چه که رسانه‌های مختلف در رابطه با این موضوع مطرح می‌کنند گمانه‌زنی رسانه‌یی و نگرش‌های صرف سیاسی است.

وی افزود: روابط ایران و حماس خوب است و مشکل ویژه‌ای وجود ندارد و این سفر هم در زمان مناسب خود انجام می‌شود.