شناسهٔ خبر: 78489476 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

نامیرا| دفاع قاطع نویسنده مسیحی، «الیاس الهاشم» از سلاح حزب الله

تسنیم در سومین قسمت مجموعه «نامیرا» با «الیاس هاشم»، شاعر و نویسنده لبنانی به گفتگو پرداخته است.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، دکتر «الیاس الهاشم»، شاعر، نویسنده و ناقد ادبی نام آشنای لبنانی متولد شهرک «العاقوره» در منطقه جبل لبنان است.

وی نوه «لوئیس الهاشم»، یکی از مشهورترین مورخین لبنان و جهان عرب به شمار می‌آید.

الیاس الهاشم به رغم هویت مسیحی‌اش به مانند «جرج جرداق»، شاعر فقید لبنانی نمی‌تواند ارادتش را به خاندان اهل بیت پیامبر اسلام (ص) ‌پنهان سازد و همواره بر ارادت ویژه‌اش نسبت به امام حسین (ع) و مکتب عاشورا تاکید دارد و از همین رو اشعار متعددی را در وصف سیدالشهدا سروده است.

این شاعر لبنانی به تاسی از مکتب عاشورا ارادت ویژه‌ای هم به مکتب مقاومت و سلاح مقاومت در برابر صهیونیست‌ها دارد.

الهاشم در گفتگوی اختصاصی با تسنیم ضمن دفاع از سلاح مقاومت، از ضرورت وحدت کلمه جامعه مسیحی و مسلمان لبنان در برابر اشغالگری صهیونیست‌ها سخن می‌گوید و تنها راه پایان دادن به اشغال را مقاومت مسلحانه برابر دژخیم صهیون می‌داند و تاکید دارد که کسی که سلاحش را در برابر اشغالگر بر زمین بگذارد با دندان‌های تیز دشمن دریده خواهد شد.

تیم خبرگزاری تسنیم که در روزهای قبل از آغاز نبرد رمضان به منظور ثبت و ضبط روایت مردم لبنان و همچنین رهبران و فرماندهان مقاومت اسلامی از نبرد «اولی الباس» در قالب مجموعه «نامیرا» عازم این کشور شده بود، در یکی از روزهای زمستان 1404 با این شاعر و نویسنده لبنانی به گفتگو نشست. در ادامه نسخه کامل این مصاحبه تقدیم حضور مخاطبان تسنیم می‌شود. 

 

.

 

سلاح مقاومت به دلیل اشغالگری سرزمین لبنان به دست صهیونیست ها شکل گرفت

سلاح مقاومت، عزت و کرامت لبنان است

تا زمانی که اشغالگری صهیونیست ها وجود دارد، سلاح مقاومت هم باقی خواهد ماند

امروز سوال اصلی ما باید این باشد که اشغالگران چه زمانی از سرزمین ما عقب نشینی می کنند، نه خلع سلاح حزب الله!

تسنیم: درود و خوش‌آمد عرض می‌کنم به کسی که ایمان دارد مقاومت مذهب نیست، بلکه یک انتخاب ملی است؛ چهره مسیحی مارونی که ایستادن در کنار پروژه آزادسازی جنوب لبنان را برگزیده. استاد «الیاس الهاشم»، نویسنده و شاعر از منطقه بعلبک لبنان، مهمان گرانقدر خوش آمدید...

الیاس هاشم:سلام و درود، به بعلبک خوش آمدید.

تسنیم: به عنوان یک مسیحی، نظر شما در مورد این گفته که مقاومت، محافظی برای حضور مسیحیان در منطقه آسیای غربی است، چیست؟

الیاس هاشم: در ابتدا، بر همه رزمندگان شریف مقاومت و همه شهدا درود می‌فرستیم. مقاومت حق مشروع هر انسانی در این سرزمین است تا زمانی که ظلم و بی‌عدالتی وجود دارد و تا زمانی که اشغال وجود دارد، مقاومت امری مشروع است. مقاومت برای دفاع یک گروه از گروهی دیگر نیست، بلکه مقاومت از سرزمینی که اشغال شده و  مورد هتک حرمت قرار گرفته است، دفاع می‌کند.

این سرزمین، سرزمین ماست، چه محمدی (مسلمان) باشیم و چه مسیحی؛ من نمی‌گویم مسلمان و مسیحی، بلکه می‌گویم محمدی و مسیحی؛ چون همه ما مسلمان به یک خدای واحد هستیم. مسئله اینجاست که مقاومت از گروه خاصی از مردم محافظت نمی‌کند. مقاومت از سرزمین و وطن در برابر تجاوز دشمن محافظت می‌کند. این فقط مربوط به محافظت از جنوب نیست، بلکه مقاومت از هر انسانی در برابر دشمنی که سرزمین را غصب می‌کند و آزادی را نقض می‌کند، محافظت می‌کند و هیچ تمایزی بین یک فرقه یا مذهب دیگری قائل نمی‌شود. خون مسیحیان و مسلمانان بر یک سرزمین سرشته شده است پس دفاع باید برای سرزمین باشد، نه برای گروهی از مردم.

تسنیم: اگر لبنان سلاح مقاومت را کنار بگذارد، چه چیزی را از دست خواهد داد؟

الیاس هاشم: من سوال می‌کنم، این سلاح‌ اصلا چرا به وجود آمد؟ ما همیشه مشکل را توصیف می‌کنیم اما هرگز ریشه‌های آن را بیان نمی‌کنیم. این سلاح‌ به دلیل اشغالگری شکل گرفت. این سلاح‌ وجود دارد چون اشغالی وجود دارد که سرزمین لبنان را تصرف کرده، ملت ما را به قتل رسانده و خاک لبنان را اشغال کرده است. در مقابل، مقاومت امری مشروع بود. مقاومت باید علیه اشغالگری باشد که خانه و سرزمین مرا غصب کرده است. بنابراین من در برابر آنها مقاومت خواهم کرد. فلذا سلاح، عزت و کرامت است؛ سلاح برای حفظ وجود است. من نمی‌گویم که مقاومت باید از داشتن سلاح دست بکشد یا اینکه مقاومت باید خلع سلاح شود، من می‌گویم تا زمانی که اشغالگری وجود دارد، سلاح‌ هم باقی خواهند ماند. چرا نمی‌پرسیم که اشغالگران چه زمانی از سرزمین ما عقب‌نشینی می‌کنند تا بتوانیم سلاح‌ را کنار بگذاریم؟ تا زمانی که سرزمین اشغال شده، سلاح‌ باقی خواهند ماند؛ این دیدگاه من است.

چگونه ممکن است با کسی که سرزمین ما را اشغال کرده، دست به عادی سازی روابط بزنیم؟

حتی اگر رژیم ها روابط خود را با هم عادی سازی کنند، ملتها آن را نخواهند پذیرفت.

هر انسان شریفی اعم از مسلمان و مسیخی می داند که دشمن خواهان نابودی لبنان است

به عنوان یک مسیحی وظیفه خود می دانم در کنار برادر مسلمانم در لبنان بایستم.

تسنیم: شما عادی سازی روابط بین رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی را چگونه تفسیر می‌کنید؟ و آیا اساسا این امر تاثیری بر لبنان داشته است؟

الیاس هاشم: اولاً، در موضوع عادی‌سازی، من به عنوان یک شاعر، نویسنده، خواننده و روشنفکر، کلمه (تطبیع) برگرفته از (طبّع) است. یعنی در گویش لبنانی، از جنس و طبع او شدن. کشورها منافع خود را در عادی‌سازی می‌بینند و همکاری با کسانی که عادی سازی روابط می‌کنند را سودمند می‌دانند. اما اگر ما خواستار عادی‌سازی روابط هستیم، با چه کسی بخواهیم عادی‌سازی روابط انجام دهیم؟ با کسی که سرزمین مرا اشغال کرده، خانواده‌ام را کشته، فرزندانم را کشته، کلیساهایم، مساجدم و خانه‌ام را ویران کرده، چگونه می‌توانم روابطم را با او عادی‌سازی کنم؟ و بر چه اساسی پیشنهاد عادی‌سازی داده شود؟ مسئله صلح یک چیز است، و مسئله عادی‌سازی چیز دیگری است. رژیم‌ها، ممکن است روابط با دشمن را عادی‌سازی کنند اما فکر نمی‌کنم ملتها روابط با این دشمن را عادی‌سازی کنند.

تسنیم: آیا معتقدید که مسیحیان لبنان امروز آماده‌ هستند تا در صورت آغاز جنگ جدید توسط اسرائیل، در پاسخ به این تهدیدها، از یک جنگ دفاعی حمایت کنند؟

الیاس هاشم: من معتقدم که هر انسان شریفی روی زمین چه مسیحی و چه غیرمسیحی؛ مسیحی، مسلمان، سنی، شیعه، از هر فرقه‌ای می‌داند که این دشمن می‌خواهد لبنان را محو کند و هر کسی را که هویت لبنانی دارد، بکشد. من می‌گویم که برای بازپس‌گیری اراضی اشغالی هر انسان شریفی صرف نظر از اینکه مسیحی باشد یا نباشددر کنار مقاومت می‌ماند؛ اما واقعیت این است که برخی می‌گویند که ما باید موفق شویم، به این معنی که باید در مسیر صلح تلاش کنیم؛ چون مسئله، برتری نظامی دشمن اسرائیلی است و ما در آن وضعیت برتری نظامی نیستیم. اما مسئله این است که وقتی سرزمین، مرزها و هستی ما تهدید می‌شود،‌ باید در کنار هم در برابر این دشمن بایستیم.

تسنیم: چالش پیش روی همزیستی مسالمت‌آمیز همه طوایف لبنانی امروز چیست؟

الیاس هاشم: درباره چالش همزیستی؛ من از آن با عنوان همزیستی یاد نمی‌کنم، می‌گویم با هم زندگی کردن. مسئله در لبنان این است که این کشور، الگو و پیامی برای تمام جوامع جهان است. آنچه در لبنان می‌بینید، در کشورهای دیگر پیدا نمی‌کنید. اینجا در این منطقه آزادی دین و مذاهب شکوفا شده است.

نکته اساسی این است که فرد مسیحی برادر مسلمان خود را بشناسد، و مسلمانان شیعه، سنی و دروزی، برادران مسیحی خود را بشناسند. ما به واسطه لبنان و به واسطه خدا در عبادت متحد هستیم. همه ما خدا را می پرستیم، اما هر کدام به روش خود. من به روش عبادت شما احترام می‌گذارم و به روش خودم نیز احترام می‌گذارم. ما همه خدای یگانه و یکتا را می‌پرستیم و کشور ما لبنان است. چرا همه ما نمی‌توانیم یک خدا و یک ملت را بپرستیم؟ مشکل این است که دل‌مان را برای هم نمی‌گشاییم. مشکل این است که ما به ایدئولوژی‌های افراطی و صداهای ناکوک که توسط صهیونیسم جهانی دامن زده می‌شوند، گوش می‌سپاریم. صداهایی که می‌کوشند در درون جامعه لبنان، چه مسیحی و چه مسلمان، اختلاف ایجاد کنند و به اختلافات و فتنه ها دامن بزنند و آنها را تشدید کنند. ما باید در برابر این صداهای ناکوک بایستیم و به آنها بگوییم نقش شما تمام شده است. 

وظیفه من به عنوان یک روشنفکر این است که ایمان مسیحی خود را به شما برسانم و شما قرآن خود را به من برسانید، زیرا قرآن کتاب خداست، کتاب خدایی که همه خوبی‌ها در آن نهفته است. پس چرا ما به خوبی پایبند نیستیم؟  چرا همیشه صدای کشتار، صدای ویرانی و نزاع را می‌شنویم؟ من به عنوان یک مسیحی، وظیفه خود می‌دانم که در کنار برادر مسلمانم در این کشور بایستم، چون او برادر من است. طبق فرموده عیسی مسیح  (ع) همه شما برادر هستید و طبق فرموده حضرت امیرالمومنین علی (ع) مردم، یا در خلقت یا در دین برادر شمایند و با شما برابرند. ما باید یکدیگر را بشناسیم، و نسبت به یکدیگر رواداری داشته باشیم. با رویی گشاده و با عشق و برادری با هم رفتار کنیم. بیایید به ایمان خود وفادار بمانیم. من نمی‌خواهم کسی مسیحی شود و نمی‌خواهم کسی مسلمان شود چون همه ما فرزندان خدا هستیم.

تسنیم: چگونه می‌توان معنای یک مسیحی وفادار به وطن را در زمانی که بسیاری قصد دارند با غرب متحد شوند، توضیح داد؟

الیاس هاشم: ما باید بین مسیحی و سیاستمدار مسیحی تمایز قائل شویم. مسیحی که از آموزه‌های حضرت عیسی مسیح (ع) پیروی می‌کند، یا بهتر بگوییم آنها را به کار می‌برد به بی‌عدالتی تمایل ندارد و به غرب یا شرق نیز متمایل نیست. حتی عیسی مسیح می‌فرماید: شما همه فرزندان خدا هستید. من به خودم توکل می‌کنم؛ من بر جهان غلبه کرده‌ام. بنابراین، عیسی مسیح می‌گوید: گرسنه بودم و شما به من غذا دادید؛ برهنه بودم و شما مرا پوشاندید، یتیم بودم و شما مرا پذیرفتید، غریب بودم و شما مرا پذیرفتید. بنابراین، چگونه می‌توانم مسیحی باشم که با انسانیت همسو باشد و مسیحی نباشم که با سیاست همسو باشد؟ اختلاط ممنوع است. اما یک عنصر صهیونیستی در مسیحیت و اسلام ریشه دوانده است که برای ایجاد اختلاف و فتنه تلاش می‌کند. و ما صداهایی از مسیحیان و مسلمانان را می‌بینیم که همگی به خاطر منافع شخصی، حزبی یا سیاسی با هم مخالف هستند. در اینجا باید بین سیاست به عنوان یک مسیحی، به عنوان یک سیاستمدار و به عنوان یک مسیحی پیرو مسیح تفاوت قائل شویم.

مقاومت در لبنان، متحد مشروع نیروهای مسلح در این کشور است

سلاح مقاومت پشتوانه ای برای ارتش و عامل اصلی بازدارنده برابر اشغالگران است.

تا زمانی که اشغال وجود دارد مقاومت وجود خواهد داشت

تسنیم: دیدگاه شما برای آینده لبنان با توجه به توازن بین مقاومت و دولت چیست؟

الیاس هاشم: سوال بسیار خوبی است. من همواره دوست دارم جواب این سوال را پاسخ بدهم. آیا این رزمندگان مقاومت، فرزندان لبنان نیستند؟ آیا آنها بخشی از جامعه نیستند که در این کشور خون را تقدیم کردند؟ ما امروز با یک معضل بزرگ روبرو هستیم. این رزمندگان مقاومت فرزندان ما، مردم ما، مردم جنوب هستند. آیا جنوب از لبنان جدا شده است؟ آیا  10452 کیلومتر منطقه جنوبی کشور، مساحت لبنان حساب نمی‌شود؟ آیا جنوب باید بهای ملت را بپردازد؟ با شهادت و کشته شدن فرزندانش و اشغال سرزمینش آیا لبنان نیست؟

معتقدم  مقاومت متحد مشروع نیروهای مسلح لبنان است و این نیروی مسلح باید در خدمت ملت و مردم لبنان باشد. چون این سرزمین متعلق به گروه خاصی از مردم نیست؛ جنوب متعلق به شیعیان نیست؛ جنوب متعلق به مسیحیان نیست؛ جنوب متعلق به سنی‌ها نیست؛ جنوب متعلق به لبنان است؛ همه ما باید از این سرزمین دفاع کنیم؛ همه ما باید از هر وجب از خاک لبنان دفاع کنیم؛ این مقاومت باید پشتوانه‌ای برای نیروهای مسلح لبنان باشد و این سلاح باید عامل بازدارنده اصلی در برابر اشغال باشد.

بگذارید با لهجه لبنانی حرف بزنم؛ بگذارید اسرائیلی‌ها ما را به حال خود رها کنند و از سرزمین ما بیرون بروند و بعد درباره سلاح با یکدیگر مسئله را حل و فصل می‌کنیم و روابط همدیگر را بهتر می‌کنیم. ولی ما را به حال خود رها کنند تا زمانی که اشغال وجود دارد، مقاومت وجود خواهد داشت...

تسنیم: ما را به حال خود رها می‌کنند؟

الیاس هاشم: فکر می‌کنم ما را به حال خود رها کنند. چون در نهایت، تا زمانی که حقیقت را رها نکنیم، حقیقت از ما حمایت خواهد کرد

اگر مقاومت نبود، جهان، لبنان و جنوب لبنان را به رسمیت نمی‌شناخت

تسنیم: مقاومت امروز چه چیزی به لبنان ارائه می‌دهد؟

الیاس هاشم: اولاً، برای اینکه واقع‌بین باشیم، اگر مقاومت نبود، جهان، لبنان و جنوب لبنان را به رسمیت نمی‌شناخت. اگر مقاومت نبود سازمان ملل متحد یک ارتش، یا همان نیروهای صلح‌بان سازمان ملل را به جنوب اعزام نمی‌کرد. اگر این مقاومت نبود، ما هم مثل هر کشوری بودیم که روابط خود را با اسرائیل عادی‌سازی کرد. اما ما حق داریم از سرزمین خود دفاع کنیم. اصلا بگذارید صلح برقرار شود؛ اما چه نوع صلحی؟ چگونه می‌توان صلح برقرار کرد؟ شما خانه مرا می‌گیرید و این گفته کتاب مقدس را اجرا می‌کنید که تمام این سرزمین متعلق به آنهاست؛ نه، نه، این مقاومت موجودیت لبنان را به عنوان یک کشور حفظ کرده است و چنین چیزی از بین نرفته است.

تسنیم: به عنوان نماینده مسیحیان منطقه بعلبک، موضوع خلع سلاح حزب الله را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

الیاس هاشم: من به عنوان یک مسیحی، نظر شخصی خودم را می‌گویم، نماینده‌ی تمام مسیحیان نیستم؛  من به شما گفتم، هر کسی که می‌داند سرزمین یا خانه‌اش در معرض تهدید است، باید اسلحه به دست گیرد و مقاومت کند. اما امروز، در مواجهه با این دشمن باید در کنار هم بایستیم و از یکدیگر حمایت کنیم تا سرزمین خود را پس بگیریم.

تسنیم: با توجه به اتفاقات امروز، گفته می‌شود که لبنان با فتنه‌ای مواجه است. آیا لبنان واقعاً توانایی تحمل پیامدهای این فتنه و درگیری را دارد؟

الیاس هاشم: من باور ندارم که فتنه‌ای وجود داشته باشد. ملت لبنان می‌توانند اوضاع را تحمل کند و در خلال جنگ آن را فراگرفته‌اند. من آن را جنگ بزرگ 24 اکتبر می‌نامم. لبنانی‌ها ثابت کردند که در شرایط خوب و بد، با هم برادر هستند. دشمن صهیونیستی روی اختلافات داخلی شرط‌بندی می‌کرد، به امید اینکه جنوب را نابود کند، شیعیان را به مناطق مسیحی‌نشین براند... فشار جمعیتی ایجاد کند و غیره. سپس آنها را وادار به شروع جنگ بین خودشان کند. اما در عمل ما خانه‌ها و قلب‌هایمان را به روی برادرانمان گشودیم و این منّتی از جانب هیچ‌کس نیست. این مسیح (ع) ماست، این روحیه مسیحیت ماست. اینها ارزش‌های انسانی ما هستند؛ به‌ویژه اینجا در بعلبک هرمل، همه ما یکسان هستیم و هیچ فرقی بین ما نیست. من باور ندارم که اختلاف و فتنه یا صداهای ناکوک این جامعه را مختل کند؛ چون بسیاری از خردمندان در همه فرقه‌ها می‌دانند که این صداها پیروز نخواهند شد.

سید حسن، امام حسین (ع) زمانه بود

هرگز مردی در قامت سید حسن نه در تاریخ و نه در دوران مدرن نخواهم یافت

سید حسن همچون امتی کامل در قامت یک مرد بود

تسنیم: از نظر شخصی شما مهمان گرامی، با گذشت یک سال و نیم از شهادت دبیرکل حزب‌الله جناب سید حسن نصرالله، می‌گذرد  آیا شما با جای خالی شهادت او زندگی می‌کنید؟

الیاس هاشم: اجازه بدهید از این تعبیر یا این تشبیه استفاده کنم که او را حسین (ع) زمان خودمان بنامم. من این عبارت را در مصاحبه تلویزیونی در روز خاکسپاری سید حسن به کار بردم که او حسین (ع) زمان ماست. بله، من هرگز مردی در قد و قامت سید حسن، نه در تاریخ  و نه در دوران مدرن نیز نخواهم یافت. مردی که چنان از تعلقات دنیوی جدا بود که پسرش را در قربانگاه مقاومت تقدیم کرد. مردی که نه جاه و مقام ونه مال دنیا او را تحت تأثیر قرار نمی‌داد، بلکه عزت و حقیقت برای او معنا داشت. همانطور که امام حسین (ع) راهی کربلا شدند. معتقدم که سید حسن نیز با پای پیاده به سوی پایان خود شتافت. اما سید حسن فقط از نظر مادی از میان ما رفته، اما هرگز از نظر معنوی نمی‌میرد چون ایشان یک امت کامل در وجود یک مرد است.

با درایت رهبران سیاسی و معنوی از این مرحله عبور خواهیم کرد

کسی که با سلاحش از قلمرو خود دفاع نکند، با دندان‌های تیز مورد حمله قرار خواهد گرفت

تسنیم: چه آینده‌ای در انتظار لبنان است؟

الیاس هاشم: معتقدم که ما در مرحله سختی هستیم. اما با درایت رهبران سیاسی و معنوی امروز کشور، معتقدم که از این مرحله سخت عبور خواهیم کرد، چون خون شهدا به ثمر خواهد نشست و به هدر نخواهد رفت.

تسنیم: سخن آخر شما در این مصاحبه چیست؟

الیاس هاشم: در آخر می‌گویم کسی که با سلاحش از قلمرو خود دفاع نکند، با دندان‌های تیز مورد حمله قرار خواهد گرفت و با جایگاهش نابود خواهد شد.

تسنیم: استاد الیاس الهاشم، نویسنده و شاعر لبنانی، از شما برای قبول این مصاحبه سپاسگزارم.

انتهای پیام/