شناسهٔ خبر: 78445015 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: تقریب | لینک خبر

بررسی پیامدهای عملیات «طوفان الاقصی» در ۷ اکتبر ۲۰۲۳

دکتر منصور درانی، پژوهشگر مرکز دیپلماسی فلسطین، با بررسی پیامدهای عملیات «طوفان الاقصی» در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، گفت: این رویداد بسیاری از معادلات سیاسی و امنیتی خاورمیانه را دگرگون کرده و بر روند عادی‌سازی روابط برخی کشورهای عربی با اسرائیل، موازنه‌های منطقه‌ای و جایگاه اسرائیل در افکار عمومی جهان تأثیر گذاشته است.

صاحب‌خبر - به گزارش حوزه بین الملل خبرگزاری تقریب، دکتر منصور درانی از مرکز دیپلماسی فلسطین در یادداشتی به بررسی تحولات و تغییراتی که پس از عملیات «طوفان الاقصی» در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ رخ داده است، پرداخت.

وی گفت:عربستان سعودی صبح روز هفتم اکتبر در آستانه عادی‌سازی روابط با اسرائیل بود. اما این احتمال از بین رفته است؛ شاید برای همیشه. وی همچنین افزود: قطری‌ها چندین میلیارد دلار برای ساخت بزرگ‌ترین پایگاه نظامی ایالات متحده در العدید با هدف تأمین امنیت خود هزینه کردند. این تصمیم منطقی به نظر می‌رسید، اما آیا نتیجه داد؟ خیر.در جریان جنگ غزه، برای نخستین بار در تاریخ منطقه خلیج فارس، قطر هدف حملات نیروی هوایی اسرائیل قرار گرفت.

تحلیل تفصیلی دکتر منصور درانی درباره پیامدهای عملیات «طوفان الاقصی» به شرح زیر است:

اگر قدرت‌های غربی در طول هفتاد سال گذشته اندکی دوراندیشی یا خرد سیاسی داشتند، مناقشه فلسطین و اسرائیل را به شکلی عادلانه و منظم حل‌وفصل می‌کردند. اما چنین نشد. وضعیت میدانی به نقطه جوش رسیده بود و به همین دلیل، وقوع رویدادی مانند ۷ اکتبر ۲۰۲۳ دیر یا زود اجتناب‌ناپذیر بود.

آن صبح، حدود ساعت ۱۱ به وقت غزه، در حالی که نیروهای مقاومت فلسطین همچنان در مناطق پیرامونی غزه در حال پیشروی بودند، یادداشتی با عنوان "صبحی که می‌تواند خاورمیانه را برای همیشه تغییر دهد" نوشتم.

این یک پیشگویی خارق‌العاده نبود؛ بلکه نتیجه مشاهده روندهایی بود که طی دهه‌ها شکل گرفته بودند. با توجه به هفتاد سال اشغال فلسطین و ناتوانی دولت‌های مسلمان، به‌ویژه کشورهای عربی، در حل این بحران، زمینه برای وقوع یک تحول بزرگ فراهم شده بود.

بر اساس حقوق بین‌الملل مربوط به ملت‌های تحت اشغال، زمانی که نیروهای مقاومت موفق شدند، حصارهای امنیتی پیرامون غزه را بشکنند، به باور من شکافی نیز در ساختار نظام بین‌المللِ شکل‌گرفته پس از جنگ جهانی دوم ایجاد شد.

این نظام، مجموعه‌ای از نهادها را ایجاد کرده که در رأس آن‌ها سازمان ملل متحد قرار دارد. از نگاه من، این ساختار طی دهه‌های گذشته در خدمت سیاست‌های هژمونیک ایالات متحده بوده و پس از ۷ اکتبر بیش از هر زمان دیگری در معرض انتقاد و پرسش قرار گرفته است.»

درانی در ادامه به آنچه دستاوردهای مقاومت فلسطین پس از ۷ اکتبر می‌نامد، به شرح زیر اشاره کرد:

۱. عربستان سعودی در آستانه عادی‌سازی روابط با اسرائیل قرار داشت، اما این روند متوقف شد.

۲. ریاض دریافته است که سرمایه‌گذاری‌های کلان در پروژه‌های نمایشی و توسعه‌ای، بدون برخورداری از توانمندی‌های بومی دفاعی و فناورانه، نمی‌تواند امنیت این کشور را تضمین کند.

۳. ناوگان بزرگ جنگنده‌های آمریکایی عربستان نیز نتوانست این کشور را در برابر تهدیدهای موشکی و پهپادی منطقه مصون نگه دارد.

۴. قطر با وجود سرمایه‌گذاری گسترده در همکاری‌های امنیتی با آمریکا، همچنان با تهدیدهای امنیتی مواجه است.

۵. این کشور که تنها یک سال پیش از ۷ اکتبر میزبان موفق جام جهانی فوتبال بود، در جریان جنگ غزه با شرایط امنیتی جدیدی روبه‌رو شد.

۶. تأسیسات راهبردی انرژی قطر در معرض آسیب‌پذیری‌های جدی قرار دارند.

۷. سایر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس نیز ناگزیر به بازنگری در محاسبات امنیتی خود خواهند بود.

۸. رویدادهای پس از ۷ اکتبر نشان داد که اسرائیل شکست‌ناپذیر نیست و گروه‌های مقاومت توانسته‌اند در برابر فشارهای نظامی گسترده ایستادگی کنند.

۹. حمایت برخی دولت‌های اروپایی از اسرائیل کاهش یافته و مواضع انتقادی در اروپا افزایش یافته است.

۱۰. پرونده‌های حقوقی مطرح‌شده علیه مقامات اسرائیلی، نشانه‌ای از تغییر فضای بین‌المللی است.

۱۱. نتایج نظرسنجی‌های منتشرشده توسط مؤسسات معتبر آمریکایی نشان می‌دهد نگاه افکار عمومی ایالات متحده به اسرائیل نسبت به گذشته تغییر کرده است.

۱۲. برخی چهره‌های تأثیرگذار محافظه‌کار در آمریکا نیز انتقادهای جدی‌تری نسبت به عملکرد اسرائیل مطرح کرده‌اند.

۱۳.  حملات اسرائیل و آمریکا علیه ایران موجب افزایش تنش‌های منطقه‌ای شده است.

۱۴. ایران در برابر اقدامات آمریکا و اسرائیل پاسخ‌هایی ارائه کرده که آثار آن همچنان ادامه دارد.

۱۵. برخی زیرساخت‌ها و پایگاه‌های نظامی آمریکا در منطقه آسیب دیده‌اند و ارتش اسرائیل با چالش‌های جدی مواجه است.

۱۶. تنش‌های منطقه‌ای بر تجارت جهانی و مسیرهای راهبردی انتقال کالا و انرژی نیز تأثیر گذاشته است.

۱۷. استانداردهای دوگانه در برخورد با موضوع تسلیحات هسته‌ای همچنان یکی از مسائل مهم در سیاست بین‌الملل است.

۱۸. پاکستان می‌تواند در آینده نقش پررنگ‌تری در ترتیبات امنیتی خاورمیانه ایفا کند و همکاری‌های دفاعی میان کشورهای اسلامی گسترش یابد.

۱۹.تحولات آغازشده در ۷ اکتبر موجب تغییرات بلندمدت در خاورمیانه خواهد شد.

۲۰. با وجود خسارت‌ها و تلفات گسترده، گروه‌های مقاومت در فلسطین، لبنان، یمن و عراق همچنان فعال هستند و آینده تحولات منطقه همچنان نامشخص باقی مانده است.

درانی در پایان گفت:این است کارنامه ۷ اکتبر؛ کارنامه‌ای که با خون بیش از ۱۰۰ هزار مسلمان بی‌گناه نوشته شده است. همان‌گونه که در هند می‌گویند: "فیلم هنوز تمام نشده است.

انتهای پیام/