به گزارش شهرآرانیوز، محمدابراهیم سهرابی در نشست خبری خود که ظهر امروز (سهشنبه، ۱۱ آذر ۱۴۰۴) با حضور جمعی از اصحاب رسانه برگزار شد، از خرید تضمینی حدود ۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تن گندم در کشور طی سال جاری خبر داد و اظهار کرد: البته این میزان کمتر از نیاز کشور است و امسال نیاز قطعی به واردات خواهیم داشت. واردات نیز درحال انجام است، اما بهطور خاص از کل میزان گندم خریداریشده، ۳۴۳ هزار تن به ارزش ۷ هزار میلیارد تومان محصول مزارع بابرکت خراسان رضوی است که دو ماه قبل نیز کل مطالبات کشاورزان عزیز پرداخت شد.
وی افزود: در رتبهبندی تولید گندم در کشور، خراسان رضوی امسال رتبه هشتم کشور را کسب کرد، اما از نظر موجودی ذخایر راهبردی استان جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد و با تدابیری که در دستورکار قرار گرفت، تا حد کافی و اطمینانبخش ذخیرهسازی انجام شده است.
توزیع ۴۷۰۰ تن برنج در ۹ ماه گذشته
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خراسان رضوی با بیان اینکه بهموازات تأمین عمده نیاز گندم و اقلام اساسی استان از مبادی جنوبی کشور، سازوکارهای جدیدی برای بهرهگیری از ظرفیت ترانزیت مسیر ریلی سرخس نیز اندیشیده شده است، خاطرنشان کرد: هماکنون در حوزه برنج، موجودی کافی از انواع هندی و پاکستانی وجود دارد که براساس مصوبات تنظیمبازار درحال توزیع هستند. در حوزه شکر نیز تاحدی ذخیرهسازی انجام شده که خراسان رضوی امروزه فراتر از نیاز خود بهعنوان معین استانهای شرق کشور شناخته میشود.
وی ادامه داد: در حوزه تنظیمبازار، مسئولیت اصلی طبق قانون برعهده استانداری، ادارات کل صمت و جهاد کشاورزی است؛ اما بهطور خاص در بحث توزیع برنج، از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از چهار هزار و ۷۰۰ تن برنج در سطح بازار خراسان رضوی توزیع شده و فقط در بحث برنج هندی، فقط در ماه گذشته بالغ بر ۱۸۰۰ تن سهمیه برنج هندی داشتهایم که هزار تن از آن تاکنون جذب شده است.
به گفته سهرابی، در شرایطی که کل ظرفیت ذخیرهسازی گندم استان به بیش از ۱.۵ میلیون تن میرسد، در هیچ سالی تاکنون سابقه نداشته که بیش از ۴۰ درصد از این ظرفیت مورداستفاده قرار بگیرد. بر همین اساس، هیچ جای نگرانی برای کمبود یک قلم کالای خاص بهویژه در بحث اقلام اساسی وجود ندارد. وی این را هم گفت که اخیراً حتی توزیع برنج پاکستانی نیز در برنامه اداره کل غله استان لحاظ شده و براساس آمار جمعیتی که اعلام میشود، احتمال توزیع روغن نیز وجود دارد.
نان در خراسان رضوی، غنیتر از میانگین کشوری
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خراسان رضوی در بخش دیگری از سخنان خود و در پاسخ به خبرنگار شهرآرانیوز در موضوع فرایند سبوسگیری و پخت نان کامل در استان گفت: از نظر علمی، سبوس گندم بهدلیل ویتامینها، املاح، پروتئین و فیبری که دارد، عامل اصلی پیشگیری از دیابت، بیماریهای گوارشی، سرطان روده و انواع کمخونی است. به همین دلیل براساس مصوبه کارگروه آرد و نان استان در ۲۵ مرداد امسال، مقرر شد تا در فرایند سبوسگیری گندم خراسان رضوی، بازنگری اساسی صورت بگیرد.
وی بیان کرد: درحال حاضر، برای سبوسگیری یک بازه مجاز در کشور تعریف شده است. مثلاً در نان سنگک باید ۷ تا ۱۱ درصد، نان لواش یا تافتون ۱۲ تا ۱۵ درصد و نان بربری ۱۵ درصد تا ۱۸ درصد سبوسگیری انجام شود. براین اساس، در شرایطی که عمده استانها براساس سقف این بازه سبوسگیری میکنند، کارگروه آرد و نان خراسان رضوی مصوب کرد تا از شهریور امسال، فرایند سبوسگیری در استان براساس کف بازه مجاز انجام شود. به همین دلیل هم امروزه میانگین سبوسگیری در کشور حدود ۱۵ درصد است، اما ما در خراسان رضوی بهطور میانگین حدود ۱۲.۲ درصد سبوسگیری انجام میدهیم که نشان از بهبود تدریجی وضع تغذیه در استان دارد.
صرفهجویی ۴ هزار تن آرد در ۸ ماه گذشته
سهرابی با بیان اینکه هماکنون ۱۸۹ نانوایی در سطح استان با آرد کامل پخت نان میکنند، تصریح کرد: آرد کامل چیست؟ آردی که از تمام اجزای دانه گندم تولید میشود؛ یعنی گندم بهجز یک پوستگیری جزئی بهطور کامل وارد فرایند تولید آرد میشود و هر نوع محصولی که براساس آن پخت و تولید شود، بسیار مقویتر از انواع نان، کیک و اقلام دیگر خواهد بود.
وی تأکید کرد: پخت نان با آرد کامل میتواند علاوه بر افزایش کیفیت تغذیه، تأثیر مستقیم بر صرفهجویی هم داشته باشد، زیرا هرچه سبوسگیری کمتر باشد، نان کاملتر و مقویتر میشود و با مقدار کمتری از آن، نیاز بدن تأمین خواهد شد. به همین دلیل از ابتدای سال جاری تاکنون، با افزایش روزافزون تعداد نانواییهای نان کامل در استان، صرفهجویی چهار هزار تن آرد به ارزش ۸۷ میلیارد تومان در استان به ثبت رسیده که با حفظ سهمیه نانواییها حاصل شده است.
به گفته سهرابی، در شرایط کنونی هر کیسه آرد یارانهای به قیمت حدود ۵۰ هزار تومان به نانواییها عرضه میشود؛ درحالیکه قیمت واقعی هر کیسه حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است. همین اختلاف ۲۵ برابری با ارزش نان و حفظ قیمت آرد از سال ۱۳۹۳ تاکنون ثابت میکند که اراده ادارهکل غله استان متمرکز بر حفظ ثبات زنجیره تأمین نان در خراسان رضوی است و هیچ تصمیمی هم برای افزایش قیمت آرد در دستورکار نیست.