شناسهٔ خبر: 76074255 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: آنا | لینک خبر

شورای امنیت در دوراهی اسنپ‌بک؛ آغاز جدال حقوقی بر سر پرونده تحریم‌های ایران

شورای امنیت با یک چالش حقوقی در باب پرونده ایران رو‌به‌رو است و شاهد جدالی خواهد بود که نقطه آغاز آن گزارش دبیرکل سازمان ملل درباره اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ تلقی می‌شود. این گزارش که در ماده میلادی دسامبر ارائه می‌شود، مقدمه‌ای است بر شکل‌گیری کمیته نظارت بر تحریم‌های ضدایرانی که کارکرد آن تا حد زیادی در گرو اجماع نداشته ۵ عضو دائم شورای امنیت است!

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری آنا، «ساموئل ژبوگار» (ُSamuel Žbogar) سفیر و نماینده دائم اسلوونی در سازمان ملل متحد که کشورش در آخرین ماه از سال میلادی ۲۰۲۵ ریاست دوره‌ای شورای امنیت را به عهده دارد، در بخشی از سخنرانی خود که یک نسخه از آن در بخش مطبوعاتی سایت سازمان ملل موجود است، در پاسخ به سوالی در رابطه با گام‌های بعدی این شورا در قبال روند ادعایی بازگشت خودکار تحریم‌ها علیه ایران، اعلام کرد: «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل قرار است در ماه میلادی دسامبر گزارشی در باب اجر‌ای قطعنامه ۲۲۳۱ ناظر بر برجام ارائه دهد و احتمالا به دنبال این اقدام، شورا جلسه‌ای را برگزار خواهد کرد.

او با اعلام این خبر، افزود: اوایل ۲۰۲۶، کمیته نظارت بر تحریم تشکیل و رئیسی هم برای آن منصوب خواهد شد.

وی در ادامه توضیح داد: این روند می‌تواند چالش‌برانگیز باشد؛ چراکه ما (برای تصمیم‌گیری) نیازمند اجماع نظر هستیم حال‌آنکه اعضای شورا در باب این مسئله (تداوم/خاتمه قطعنامه ۲۲۳۱) با یکدیگر متفق‌القول نیستند.

به گزارش آنا، جمله آخر ژبوگار ناظر بر مخالفت روسیه و چین به عنوان دو عضو دائم شورای امنیت، با ادعای فرانسه، انگلیس و آمریکا در باب فعال شدن اسنپ‌بک یا همان روند بازگشت و اعمال خودکار تحریم‌های ضدایرانی است.

برخلاف آمریکا و تروئیکای اروپایی، این دو کشور به همراه ایران بر این باورند که قطعنامه ۲۲۳۱ پایان یافته و سه کشور متخاصم با اخلال در رای‌گیری ماه سپتامبر، فرصت تمدید فنی آن را هم از دست داده‌اند.

ایران از شکست اجماع شورای امنیت به عنوان یکی از دستاورد‌های خود در دفاع از حقوق هسته‌ای یاد می‌کند و آن را نشانه‌ای از پایان دوران یکجانبه‌گرایی نظم قلدرمابانه آمریکا می‌داند.

همچنین، یک‌صدایی بیش از ۱۰۰ کشور عضو جنبش عدم تعهد مبنی بر اینکه قطعنامه ۲۲۳۱ در ۱۸ اکتبر یا ۲۶ مهر منحل شده است، یک دستاورد بزرگ برای دستگاه دیپلماسی ایران به شمار می‌رود.

این در حالی است که ایران موفق شد در جریان نشست اخیر شورای حکام، اجماع حاکم بر این شورا را نیز به چالش بکشد تا آنجا که فقط ۱۹ کشور از میان ۳۵ عضو شورای حکام به قطعنامه ضدایرانی ارائه شده از سوی تروئیکا و آمریکا با موضوع الزام ایران به همکاری‌های فراپادمانی با آژانس رای مثبت دادند.

انتهای پیام/