شناسهٔ خبر: 76009813 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

نگاهی به کنگره میرزای نائینی در نجف اشرف

آیت الله اعرافی در کنگره بین‌المللی میرزای نائینی در نجف اشرف، این عالم شیعی را «یکی از بزرگ‌ترین چهره‌های علمی و سیاسی عصر جدید» توصیف کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار حوزه و روحانیت خبرگزاری تسنیم، آیین افتتاحیه کنگره بین‌المللی آیت‌الله میرزا نائینی  با تلاوت آیاتی از قرآن کریم  در نجف اشرف در عراق آغاز شد و در ادامه، نمایندگان عتبات مقدسه و علما و اساتید حوزه‌های علمیه سخنرانی‌هایی درباره جایگاه علمی، فکری و سیاسی این اندیشمند بزرگ ایراد کردند.

سخنرانی‌ها و محورهای مطرح‌شده

نخستین سخنران این کنگره، سید عیسی الخرسان، امین عامّ عتبه مقدسه علوی، بود که پیام خوش‌آمدگویی خود را به نمایندگی از این آستان مقدس ارائه کرد. در ادامه آیت‌الله شیخ جعفر نائینی؛ نوه مرحوم آیت الله العظمی نائینی به نمایندگی از خاندان نائینی، از عنایات و رهنمودهای ارزشمند آیت‌الله العظمی سیستانی، در حمایت از برگزاری این کنگره در عراق قدردانی کرد و همچنین از مسئولان عتبات مقدسه علوی و حسینی(ع) و تمامی حاضران به‌خاطر مشارکت در این رویداد مهم علمی تشکر نمود.

حوزه علمیه , حوزه پیشرو و سرآمد , حوزه انقلابی , صدسالگی حوزه علمیه قم ,

در ادامه، آیت‌الله سید منیر الخباز به تبیین شخصیت علمی میرزا نائینی در سه محور

برجستگی‌های میراث فقهی و اصولی وی، تفاوت مباحث اصولی میان تقریرات شاگردان بزرگ او، همچون مرحوم آیت‌الله خوئی و شیخ حسین حلی، و بررسی اختلاف میان مبانی اجتهادی میرزا در درس‌ها و نوشته‌های شخصی‌اش، به‌ویژه در رساله‌ای که درباره لباس مشکوک نگاشته‌اند پرداخت.

سپس سید عباس الحسینی، مدیر مجتمع علمی امام حسین(ع) وابسته به عتبه مقدسه حسینی، به ایراد سخنرانی پرداخت و از مرحوم محقق نائینی به‌عنوان «موسوعه‌ای جامع» یاد کرد و هوشمندی، تسلط ادبی، عمق فلسفی، احاطه کلامی و شناخت دقیق او از تحولات زمانه را یادآور شد.

 وی تأکید کرد: احیای شخصیت میرزا نائینی نه یک اقدام تشریفاتی، بلکه وفاداری به عالمی است که در نهضت فکری حوزه و بیداری اجتماعی جهان اسلام نقش‌آفرین بوده است. او همچنین از مشارکت علمی این مجتمع در آماده‌سازی سه عنوان پژوهشی از میراث نائینی که در موسوعه انتشار یافته است، خبر داد.

حوزه علمیه , حوزه پیشرو و سرآمد , حوزه انقلابی , صدسالگی حوزه علمیه قم ,

آیت‌الله اعرافی: میرزا نائینی، فقیه دوران‌ساز جهان اسلام

بخش مهم مراسم به سخنرانی تفصیلی آیت‌الله اعرافی، مدیر حوزه‌های علمیه، اختصاص داشت. وی در ابتدا میرزای نائینی را «یکی از بزرگ‌ترین چهره‌های علمی و سیاسی عصر جدید» توصیف کرد و ویژگی‌های شخصیتی او را در سه محور توضیح داد:

 نبوغ علمی و فکری

آیت‌الله اعرافی با اشاره به هوش سرشار و تحلیل‌گری دقیق میرزا در مواجهه با تحولات فکری و سیاسی، اظهار داشت: نائینی با تسلط بر فقه، اصول، کلام، قرآن، حدیث و اندیشه سیاسی، شخصیتی جامع و کم‌نظیر پدید آورد و با نوآوری‌های اصولی خود مرحله‌ای نو در این علم بنیاد گذاشت. به گفته او، میرزا توانست میان «اصالت اجتهادی» و «درک تحولات جدید» پیوندی موفق برقرار کند.

نقش اجتماعی و سیاسی

وی با اشاره به حضور فعال میرزا در نهضت تنباکو، جنبش مشروطه ایران و انقلاب 1920 عراق، تأکید کرد که نائینی از پیشگامان آگاهی‌بخشی سیاسی در حوزه علمیه به‌شمار می‌رفت و در برابر استعمار و عقب‌ماندگی، مواضعی روشنگرانه و اثرگذار اتخاذ کرد. آیت‌الله اعرافی همچنین بر اهمیت مطالعه دوباره تجربه مشروطه و تأثیر آن بر نهضت امام خمینی تأکید نمود.

ابعاد اخلاقی و معنوی

آیت الله اعرافی، در بخش پایانی سخنانش  به ابعاد اخلاقی و معنوی زندگانی محقق نائینی پرداخت و افزود: «امروز بیش از هر زمان به عالمانی از این دست نیازمندیم؛ عالمانی که با علم و اخلاق و روحانیت خود جوامع را هدایت کنند.»

رونمایی از موسوعه 40 جلدی میراث میرزا نائینی

در پایان مراسم، از موسوعه 40 جلدی آثار میرزا نائینی که طی بیش از دو سال در قم و نجف با همکاری مجتمع امام حسین(ع) و کمیته علمی کنگره تدوین شده است، رونمایی شد. این مجموعه گسترده، مهم‌ترین آثار و تقریرات درس‌های میرزا را در بر می‌گیرد و یکی از ثمرات اصلی این کنگره به شمار می‌آید.

انتهای پیام/