شناسهٔ خبر: 73941337 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

سرپرست اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی کرمانشاه:

کمتر از یک کتاب برای هر کرمانشاهی/ به دنبال تحول فرهنگی در مدارس هستیم

کرمانشاه - ایرنا - سرپرست اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان کرمانشاه با اشاره به اینکه به دنبال تحول فرهنگی در مدارس هستیم، در خصوص پایین بودن سرانه مطالعاتی استان گفت: در حال حاضر برای هر کرمانشاهی حتی یک نسخه کتاب هم موجود نیست.

صاحب‌خبر -

پریسا محمدی روز شنبه با حضور در خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز کرمانشاه افزود: یکی از راهکارهای نجات‌بخش در این شرایط، اجرای طرح تحول فرهنگی در مدارس استان است که با عضویت دانش‌آموزان در کتابخانه‌های عمومی و ارتباط ساختارمند آموزش و پرورش با این فضاها محقق می‌شود.

سرانه مطالعه در کرمانشاه نگران‌کننده است

به گفته سرپرست اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی، در حال حاضر سرانه فضای مطالعه برای هر ۱۰۰ نفر تنها ۲.۱ مترمربع است و یک میلیون و ۲۰۰ هزار منبع نشان می‌دهد که کمتر از یک جلد به ازای هر نفر در استان وجود دارد. وضعیتی که شایسته مردم فرهیخته استان نیست.

محمدی ضعف فرهنگ اهدای کتاب، عدم مشارکت مسوولان و کم‌توجهی مدارس به کتابخانه‌ها را از عوامل اصلی پایین بودن شاخص‌های مطالعه در استان دانست و تأکید کرد باید رویکردها تغییر کند.

وی افزود: حتی عضویت ۵۰ هزار تومانی سالانه برای برخی دانش‌آموزان مناطق کم‌برخوردار مانع استفاده از خدمات کتابخانه‌ای است که با ورود خیرین و همراهی آموزش و پرورش قابل حل است.

تحول فرهنگی از مدارس آغاز می‌شود

محمدی گفت: برنامه‌ای برای عضویت گسترده دانش‌آموزان در کتابخانه‌ها طراحی شده که می‌تواند تا ۳۵۰ هزار دانش‌آموز را زیر پوشش ببرد. بر اساس این طرح، مدارس هنگام ثبت‌نام دانش‌آموزان، اطلاعات آن‌ها را به نزدیک‌ترین کتابخانه ارسال می‌کنند.

او افزود: با پرداخت نیمی از هزینه عضویت توسط مدارس یا خیرین و تأمین باقی توسط نهاد کتابخانه‌ها، کارت عضویت فرهنگی برای دانش‌آموز صادر می‌شود و می‌توان آن را به‌عنوان بخشی از بسته ثبت‌نام به خانواده‌ها ارائه کرد.

سرپرست اداره‌کل گفت: این کارت می‌تواند همانند شناسنامه فرهنگی دانش‌آموز تلقی شود و مدارس با اختصاص یک زنگ درسی در ماه، برنامه بازدید از کتابخانه را اجرا کنند. اجرای این طرح در گرو همراهی آموزش و پرورش و انجمن خیرین استان خواهد بود.

کمتر از یک کتاب برای هر کرمانشاهی/ به دنبال تحول فرهنگی در مدارس هستیم

کتابخانه مرکزی؛ امیدی برای ارتقای شاخص مطالعه

وی همچنین از پیگیری جدی برای اتمام پروژه نیمه‌کاره کتابخانه مرکزی کرمانشاه با تخصیص اعتبار مصوب سفر ریاست‌جمهوری خبر داد و گفت که این مجموعه، بزرگ‌ترین پروژه فرهنگی استان به شمار می‌رود و تکمیل آن نقش محوری در ارتقای سرانه مطالعه خواهد داشت.

محمدی گفت: کتابخانه مرکزی کرمانشاه که از سال ۱۳۸۶ کلنگ‌زنی شده، با ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی، نیازمند تزریق اعتبارات جدید است.

سرپرست اداره کل کتابخانه های استان کرمانشاه با بیان اینکه در سفر ریاست‌جمهوری، ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار ملی برای تکمیل این پروژه مصوب شده است افزود: این اعتبار از طریق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در اختیار راه و شهرسازی قرار می‌گیرد تا طرح به سرانجام برسد.

وی با اشاره به اینکه مبلغی هم در قالب اعتبار استانی نیز با حمایت استاندار مصوب شده که می‌تواند برای تکمیل نمای بیرونی و نماسازی صرف شود تصریح کرد: کتابخانه مرکزی کرمانشاه، نماد سرمایه‌گذاری در حوزه فرهنگ است و اتمام آن می‌تواند اثر مستقیمی بر افزایش سرانه مطالعه در استان بگذارد که اکنون در وضعیت نگران‌کننده‌ای قرار دارد.

پانسیون‌های مطالعاتی، فضاهای VIP و کتابخانه‌های مشارکتی

محمدی در بخش دیگری از این گفت‌وگو، به راه‌حل‌های جایگزین برای کمبود فضاهای مطالعاتی نیز اشاره کرد و افزود: بسیاری از خانواده‌ها فضای مناسبی برای مطالعه در اختیار فرزندان ندارند.

وی گفت : برای پاسخ به این نیاز، کتابخانه‌ها می‌توانند با بهره‌گیری از ظرفیت بخش خصوصی و پانسیون‌های مطالعاتی، فضایی با امکانات رفاهی مناسب، مانند میز شخصی، قهوه‌ساز و نور اختصاصی در اختیار مخاطبان قرار دهند.

این مسوول همچنین خواستار مشارکت خیرین و صنایع برای ایجاد کتابخانه‌های مشارکتی در ادارات، مجتمع‌های مسکونی و حتی منازل شد و گفت: فرهنگ اهدای کتاب و ایجاد کتابخانه‌های کوچک باید مانند وقف نهادینه شود.

سرپرست اداره کل کتابخانه های استان کرمانشاه با بیان اینکه ۸۲ باب کتابخانه فعال و ۲۵ باب کتابخانه مشارکتی در استان فعال است افزود : ۵ باب کتابخانه آسیب دیده از زمان زلزله داریم که به صورت جدی و از طریق مصوبه سفر رییس جمهور به دنبال فعال سازی آنها هستیم.