شناسهٔ خبر: 73897493 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

معاون دادگستری سیستان و بلوچستان تاکید کرد:

ضرورت بهره‌گیری از ظرفیت افراد تاثیرگذار در فضای مجازی برای پیشگیری از اعتیاد

زاهدان- ایرنا- معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل سیستان و بلوچستان گفت: بهره‌گیری از ظرفیت افراد تاثیرگذار، مشهور و پرطرفدار به‌عنوان سفیران فرهنگی در تولید محتوا و پیشگیری از اعتیاد در فضای مجازی ضروری است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، فرامرز لکزایی روز چهارشنبه در نخستین نشست کمیته مبارزه با مواد مخدر در فضای مجازی سیستان و بلوچستان افزود: طبق آمار موجود، ضریب نفوذ فضای مجازی در جامعه بیش‌ از ۷۰ است و در یک دهه اخیر طیف عمده‌ای از اطلاعات و تبلیغات در گروه‌های جوانان و نوجوانان از طریق این فضا و شبکه‌های اجتماعی تولید و بازنشر می شود.

وی ادامه داد: با توجه به این شرایط، اتخاذ تمهیدات مؤثر با هدف پیشگیری از اشاعه جرایم و آسیب‌های اجتماعی در مباحثی همچون شیوه تولید، توزیع و مصرف مواد مخدر و روانگردان‌ها در رسانه‌های اجتماعی اهمیتی مضاعف یافته است.

وی با اشاره به پیوست‌های قانونی راه‌اندازی کارگروه مبارزه با مواد مخدر در فضای مجازی، گفت: در راستای ماده ۸۵ قانون برنامه هفتم توسعه، سند مبارزه با مواد مخدر در فضای مجازی به تصویب رسیده و مقرر است با همکاری نهادهای متولی، سیاست‌های پیشگیرانه و مقابله‌ای در چهار سرفصل رصد و اشراف، پیشگیری، مراقبت و مقابله مدنظر قرار گیرد.

معاون دادگستری کل سیستان و بلوچستان با اشاره به اهم کارکردهای فضای مجازی در مبارزه با مواد مخدر، بیان کرد: رصد پرداخت‌ها و «اینترنت تاریک» (دارک وب)، تولید محصولات فرهنگی، مقررات‌گذاری رسانه‌ای، آموزش و هدایت، مراقبت از افراد پرخطر، مشاوره و مداخله، محدود و مسدود سازی بسترهای مجرمانه و کشف و برخورد با جرایم حوزه موادمخدر از مهمترین اولویت‌های مدنظر سند مبارزه با مواد مخدر در فضای مجازی است.

لکزایی، تصریح کرد: به‌طورکلی سه سطح اساسی زمینه‌سازی، اشاعه و تسهیل‌گری مهمترین پیامدهای مخرب فضای مجازی در حوزه سوء مصرف موادمخدر و اعتیاد محسوب می شود که در قالب انزوای اجتماعی، برقراری ارتباطات پرخطر، ترویج و آموزش ضمنی تولید و مصرف مواد مخدر، تسهیل دسترسی به مراکز عرضه مواد مخدر و اختفای فعالیت‌های مجرمانه عینیت می‌یابد.

وی گفت: مهمترین هدف سند مبارزه با مواد مخدر در فضای مجازی، دستیابی به فضای مجازی سالم و عاری از اشاعه، ترویج و عرضه مواد مخدر و روانگردان‌ها در پایان برنامه هفتم توسعه کشور است بنابراین در این مسیر باید ارتقای توان دستگاه‌های پیشگیری، مداخله و مقابله‌ای در حوزه فعالیت‌های مرتبط با مبارزه با مواد مخدر در فضای مجازی بیش‌ از گذشته مدنظر قرار گیرد.

وی خاطرنشان کرد: مهمترین تدابیر این کمیته در سال‌جاری شامل شناسایی وضعیت و رصد محتوای فضای مجازی، آموزش مهارت‌های ارتقایی رشدمدار در جامعه هدف دانش‌آموزی با بهره‌گیری از ابزار رسانه و طراحی و اجرای سازوکارهای درمانی اعتیاد مواد مخدر با بهره‌گیری از ظرفیت فضای مجازی است.

ضرورت بهره‌گیری از ظرفیت افراد تاثیرگذار در فضای مجازی برای پیشگیری از اعتیاد

توانمندسازی نوجوانان حاشیه‌نشین و تولید محتوای اثرگذار؛ راهبرد مقابله با اعتیاد

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی سیستان و بلوچستان نیز در این جلسه گفت: توانمندسازی نوجوانان حاشیه‌نشین و تولید محتوای اثرگذار برای فضای مجازی از مهمترین اقدامات فرهنگی این اداره کل در مسیر مبارزه با مواد مخدر است.

عبدالسلام بلوچ‌زاده اظهار کرد: باید ابتدا مشخص کنیم که تولید محتوا برای کدام بخش از فضای مجازی است، اگر محتوا فقط در پیام‌رسان‌های داخلی منتشر شود، تاثیر چندانی نخواهد داشت.

وی افزود: در فضای مجازی کلی و عمومی کشور حتی در این استان وب سایت ها و کانال هایی وجود دارند که به‌طور آشکار اقدام به ترویج مصرف مواد مخدر و معرفی گونه‌های مختلف آن می‌کنند که این مساله بسیار نگران‌کننده است.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی سیستان و بلوچستان تاکید کرد: تولید محتوای رفع تکلیفی هیچ نتیجه‌ای ندارد، حتی اگر در طول سه ماه فقط یک کار انجام دهیم، همان یک کار باید تاثیرگذار باشد.

بلوچ‌زاده ادامه داد: تیمی برای تولید محتوای اثرگذار در اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی سیستان و بلوچستان آماده شده اما این تیم نیازمند حمایت و تامین منابع لازم است تا براساس اولویت‌های کمیته، محتوای متناسب تولید و منتشر کند.

وی تاکید کرد: باید ابتدا اولویت‌های تولید محتوا مشخص شود اما مساله اصلی بستر انتشار این محتواست که باید در فضایی اثرگذار بر مخاطب باشد.

وی با بیان اینکه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی سیستان و بلوچستان کار توانمندسازی نوجوانان حاشیه‌نشین را آغاز کرده است، تاکید کرد: این نوجوانان اگر توانمند شوند، می‌توانند در همان منطقه محل سکونت خود تاثیرگذار باشند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی سیستان و بلوچستان اضافه کرد: این طرح مرحله به مرحله اجرا می‌شود و هرچند نیازمند زمان و پیگیری مداوم است اما می‌تواند نقش مهمی در کاهش آسیب‌های اجتماعی و مقابله با اعتیاد داشته باشد.

ضرورت تدوین برش استانی برای مبارزه با مواد مخدر در فضای مجازی

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سیستان و بلوچستان نیز در این کمیته گفت: مواردی از آموزش نحوه تولید روانگردان‌ها و ترویج مصرف مواد مخدر در فضای مجازی مشاهده شده است و دانش‌آموزان از مهمترین اهداف این جریان هستند.

علیرضا ملاشاهی با اشاره به گسترش تبلیغ و عرضه مواد مخدر در فضای مجازی اظهار کرد: این تبلیغات گاه به‌صورت غیرمستقیم و خاموش از طریق بازی‌های رایانه‌ای یا برنامه‌های کودک انجام می‌شود اما تاثیرگذاری آن از تبلیغات مستقیم بیشتر است.

وی بیان کرد: امروز دانش‌آموزان به شدت هدف ترویج سوء مصرف مواد مخدر قرار گرفته‌ و دشمن با این اقدام، قدرت و شخصیت آینده‌سازان کشور را نشانه گرفته است.

ملاشاهی با تاکید بر لزوم تدوین «برش استانی» برای اجرای شیوه‌نامه مبارزه با مواد مخدر در فضای مجازی، گفت: نباید فقط منتظر بخشنامه‌های ملی باشیم بلکه هر استان باید با شناخت دقیق وضعیت موجود، برنامه‌های اجرایی متناسب تدوین کند.

وی خاطرنشان کرد: مبارزه با مواد مخدر در فضای مجازی نیازمند همکاری همه دستگاه‌هاست و نمی‌توان مسوولیت را فقط متوجه یک نهاد دانست.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر سیستان و بلوچستان تصریح کرد: امروز مقابله با آموزش و ترویج سوء مصرف مواد مخدر و روانگردان‌ها در فضای مجازی، نیازمند برنامه‌ریزی دقیق، پایش مستمر، رصد اطلاعاتی و اقدامات فرهنگی و پیشگیرانه است.

به گزارش ایرنا، استان سیستان و بلوچستان به دلیل مرزهای طولانی خاکی با افغانستان و پاکستان و دسترسی به دریای عمان، همواره یکی از کریدورهای اصلی عبور و ترانزیت مواد مخدر به داخل کشور و حتی بازارهای جهانی بوده است.