به گزارش خبرنگار ایرنا سید محمدرضا هاشمی روز شنبه در نشست ستاد توسعه انرژیهای تجدیدپذیر استان با بیان اینکه تاکنون حدود هزار و ۲۷۰ نیروگاه خورشیدی خانگی به شبکه برق متصل شده است، افزود: تعداد دیگری حدود ۵۰۰ مورد نیز در مراحل مختلف اجرا قرار دارند اما روند کار در برخی شهرستانها از جمله در پروژه نیروگاه خورشیدی در جوار چاههای کشاورزی، مطابق انتظار نبوده و باید دلایل این تأخیر بررسی و پاسخ داده شود.
وی اظهار کرد: قرار بود برخی از پروژهها تا اردیبهشتماه به بهرهبرداری برسند اما هنوز به نتیجه نرسیدهاند که این موضوع نشاندهنده کوتاهی در اجراست لذا نباید جلسات صرفاً برگزار شوند بدون آنکه خروجی ملموس داشته باشند؛ اگر کاری قابل انجام نیست باید بهصراحت اعلام شود و در غیر این صورت، دستگاهها موظف به اجرای آن هستند.
استاندار خراسان جنوبی با اشاره به ضرورت تعیین تکلیف طرحهای خورشیدی کشاورزی که هنوز به شبکه متصل نشدهاند، تاکید کرد: امروز در گرمای ۵۰ درجه تابستان و با مصرف بالای انرژی، نباید خاموشیها به مردم تحمیل شود.
وی یادآور شد:برای همین از همراهی مردم استان در صرفهجویی مصرف انرژی قدردانی میکنم و این همراهی باید رسانهای و قدردانی از مردم در رسانهها منعکس شود.
هاشمی از وجود ۱۳ مزرعه خورشیدی در استان خبر داد و گفت: اکنون مجموع ظرفیت نیروگاههای خورشیدی استان که به شبکه برق متصل شدهاند، حدود ۵۴ مگاوات است و در کنار آن پروژههای بادی نیز در دست اقدام است.
وی با بیان اینکه اکنون ظرفیت تولید برق از انرژی تجدید پذیر در استان ۶۵۳ مگاوات است که ۵۳ مورد از آنها به مرحله بهرهبرداری رسیدهاند افزود: مصرف برق استان در اوج گرما به حدود ۳۷۰ مگاوات میرسد و برای کاهش فشار شبکه باید تولید برق از منابع تجدیدپذیر بهویژه در حوزههای خانگی و مزارع کشاورزی گسترش یابد.
استاندار خراسان جنوبی با تاکید بر استفاده از ظرفیت شرکتهای تعاونی در این حوزه گفت: باید زمینهای فراهم شود که مردم روستاها بتوانند با ایجاد شرکتهای تعاونی یا دهیاریها، در تولید انرژی خورشیدی مشارکت کنند، حتی میتوان مدلهایی را اجرا کرد که درآمد حاصل از تولید انرژی به صورت مستقیم مانند یارانههای ماهانه در حساب خانوارها واریز شود.
وی افزود: اولویت واگذاری زمین و اجرای طرحها باید با مردم منطقه باشد، نه صرفاً سرمایهگذاران بزرگ یا خارجی، لذا اگر سرمایهگذار خارجی وارد میشود، باید مدل مشارکتی باشد که مردم نیز از مزایای آن بهرهمند شوند.
هاشمی تاکید کرد: دستگاههای اجرایی پرمصرفی که هنوز نیروگاه خورشیدی نصب نکردهاند، باید برای آنها اخطار صادر شود و در صورت اقدام نکردن، با قطع برق مواجه شوند پس هیچ دستگاهی نباید بدون برنامه و اقدام مشخص در مصرف بیرویه انرژی مشارکت داشته باشد.
وی به پروژههای نیروگاه بادی استان نیز اشاره کرد و گفت: پیشبینی تولید ۲ هزار مگاوات انرژی بادی در خراسان جنوبی شده اما برخی پروژهها به دلایل نامشخص متوقف شدهاند در حالی که مطالعات صورت گرفته نشان میدهد شرق استان یکی از بهترین تونلهای بادی کشور را داراست و باید از این ظرفیت نهایت استفاده را ببریم.
استاندار خراسان جنوبی یادآور شد : برای اجرای این طرحها باید زمانبندی دقیق و نظارت مستمر وجود داشته باشد لذا اگر شخص یا دستگاهی زمینی دریافت کرده اما اقدامی نکرده است، باید مجوز لغو و زمین به متقاضی فعال واگذار شود.
وی اظهارکرد: بسیج سازندگی و کمیته امداد نیز میتوانند در نصب و توسعه نیروگاههای خورشیدی بهویژه در مناطق محروم مشارکت فعال داشته باشند و الگوی موفقی از مشارکت مردمی در این زمینه ایجاد شود.
هاشمی با بیان اینکه استانهایی در حوزه انرژی خورشیدی اقدامات خوبی انجام دادهاند، افزود: استفاده از مدلهای کمهزینه و مؤثر در پشتبامها و محوطه منازل مسکونی نیز باید در اولویت قرار گیرد تا وابستگی به شبکه برق کاهش یابد و تابآوری انرژی در استان افزایش یابد.
وی گفت: توسعه انرژیهای تجدیدپذیر یکی از مهمترین راهبردهای استان برای ایجاد اشتغال، کاهش هزینههای خانوار و کاهش خاموشیهاست و همه دستگاهها باید برای تحقق این هدف با جدیت وارد میدان شوند.