به گزارش خبرگزاری ایمنا، رژیم غذایی سالم یکی از مهمترین عوامل حفظ سلامتی و پیشگیری از بیماریها است و رژیم غذایی مناسب میتواند به بهبود انرژی، افزایش سطح ایمنی و بهبود کیفیت زندگی کمک کند؛ رژیمهای غذایی باید حاوی تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن باشند تا نیازهای فیزیولوژیکی انسان را برآورده و از بروز کمبودهای تغذیهای جلوگیری کند.
انواع گروههای غذایی شامل غلات، سبزیجات، میوهها، محصولات لبنی، پروتئینها و چربیها است و هر گروه غذایی دارای مواد مغذی و ویتامینهای خاص خود است که برای عملکرد بهینه بدن ضروری هستند، غلات کامل، مانند نان سبوسدار و برنج قهوهای، منبع مناسبی از فیبر، ویتامینها و مواد معدنی است و سبزیجات و میوهها سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها هستند که به حفظ سلامت بدن کمک میکنند.
تنوع در رژیم غذایی به این معنا است که باید از تمام گروههای غذایی به میزان متعادل استفاده شود تا بدن به تمام مواد مغذی نیازمند دسترسی داشته باشد و در صورتی که رژیم غذایی تنها شامل یک یا دو گروه غذایی باشد، ممکن است بدن نتواند تمام مواد مورد نیاز را دریافت کند و در نتیجه به مشکلات سلامتی مبتلا شود.
لزوم استفاده از تمام گروههای غذایی در رژیمهای تغذیه / غلات به منبع اصلی تغذیه تبدیل شده است
امید صادقی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و استاد دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه یک سفره غذایی باید حاوی تمام گروههای غذایی باشد و تنوع باید در مواد غذایی مصرفی رعایت شود، اظهار کرد: گروههای غذایی بسیار متنوع است که از جمله آنها میتوان به غلات، سبزیجات، گوشتها، مغزها و حبوبات، اشاره کرد.
وی با بیان اینکه رژیم غذایی دارای تنوع است که در طول روز، فرد از تمام گروههای غذایی استفاده کند، افزود: زمانی که افراد در طول روز در رژیم غذایی خود از تمام گروههای غذایی استفاده کنند، مواد مغذی لازم را دریافت کردهاند، از همین رو رعایت اصل تنوع در رژیم غذایی اهمیت بالایی دارد.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی و استاد دانشگاه با بیان اینکه مقدار قابل توجهی از رژیمهای غذایی را غلات به عنوان منبع اصلی انرژی تشکیل میدهد، تصریح کرد: بسیاری از افراد به مصرف بالای غلات در رژیم غذایی خود عادت کردهاند که امری اشتباه است و تمرکز افراد روی گنجاندن میوهها و سبزیجات در رژیمهای غذایی کم شده است.
مصرف پایین میوهها و سبزیجات / علت بیاشتهایی صبحگاهی چیست؟
صادقی با بیان اینکه کم شدن توجه و تمرکز از سایر گروههای غذایی به ویژه میوهها و سبزیجات، باعث بروز بعضی بیماریها شده است، ادامه داد: فشار خون بالا، دیابت، اضافه وزن و چاقی، تنها چند مصداق ساده از بیماریهایی است که با کم شدن مصرف میوهها و سبزیجات افراد را درگیر میکند.
وی با اشاره به اینکه وعده صبحانه از اهمیت بالایی برخوردار است، گفت: علت بیاشتهایی صبحانه را باید در ساعات شب پیدا کرد؛ بیاشتهایی صبحگاهی در بسیاری افراد و به ویژه کودکان دیده میشود و حتی ممکن است بیاشتهایی صبحگاهی افراد تا ساعت ۱۲ ظهر نیز ادامه داشته باشد.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی و استاد دانشگاه با بیان اینکه علت عمده بیاشتهایی صبحگاهی، دیر خوابیدن در ساعات شب و دیر بیدار شدن در ساعات صبح است، اضافه کرد: هورمونهایی در بدن در طول شب ترشح میشود و در صبح مقدار آنها به اوج خود میرسد و خوردن صبحانه میتواند غلطت آنها را کاهش دهد، اما در صورتی که صبحانه میل نشود، بالا بودن غلظت هورمونها باعث بیاشتهایی میشود.
رعایت تنوع در رژیم غذایی میتواند تأثیرات مثبتی بر سلامت بدن داشته باشد و مصرف گستردهتری از مواد مغذی مختلف میتواند به بهبود عملکرد ایمنی، حفظ وزن مناسب، بهبود عملکرد دستگاه گوارش و افزایش انرژی کمک کند، همچنین این تنوع میتواند به کاهش خطر بروز بیماریهای مزمن مانند بیماریهای قلبی، دیابت و سرطان کمک کند.
کمبود مواد مغذی در رژیم غذایی میتواند باعث بروز بیماریها و مشکلات سلامتی شود؛ به عنوان مثال، کمبود آهن میتواند منجر به کمخونی، کمبود ویتامین D باعث نرمی استخوانها و کمبود کلسیم میتواند به کاهش استحکام استخوانها و پوکی استخوان منجر شود، از همین رو مصرف متنوعی از مواد غذایی ضروری است تا از این کمبودها جلوگیری شود.
پیروی از یک رژیم غذایی متعادل و متنوع میتواند به بهبود سلامت کلی بدن و پیشگیری از بیماریها کمک کند و مصرف میزان کافی از تمام گروههای غذایی به فرد این امکان را میدهد که از تمام مواد مغذی مورد نیاز بهرهمند شود و سلامتی خود را حفظ کند و رعایت این اصول در طولانی مدت میتواند به افزایش طول عمر و بهبود کیفیت زندگی منجر شود.