شناسهٔ خبر: 70561286 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: تابناک | لینک خبر

تابناک بررسی می کند؛

سفره بانک مرکزی برای دلالان سکه/حراج سکه یا دلال بازی؟

هفتاد و نهمین حراج شمش طلای مرکز مبادله ایران امروز در حالی رقم می خورد که بررسی ها نشان می دهد این اقدام تاثیر چندانی بر بازار نداشته است.

صاحب‌خبر -

هفتاد و نهمین حراج شمش طلای مرکز مبادله ایران روز سه‌شنبه ۱۱ دی درحالی است که قیمت سکه و طلا دریک هفته‌ای که گذشت سیر صعودی زیادی را طی کرد. به نظر می‌رسد حراج سکه و حراج شمش طلا شاید در نگاه اول ابزاری برای کنترل قیمت طلا توسط بازارساز در نظر گرفته شده، اما در عمل باعث منتفع شدن رانت خواران و حاشیه سود بالایی درجیب عده‌ای خاص شده است!


به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، با وجود اینکه بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر این باروند که عرضه منظم شمش و سکه در بازار از سوی بانک مرکزی علاوه بر اینکه نیاز خریداران را تامین می‌کند، موجب می‌شود تا قیمت‌ها نوسان کمتری داشته و متعادل تر شوند این درحالی است که واقعیت چیز دیگری است.

 
براساس رصد قیمت‌ها از بازار طلا و سکه ، قیمت سکه تمام بهارآزادی در ۱۷ آذرماه سالجاری ۴۹۵/۲۵۰/۰۰۰ ریال بوده است و در ۲۱ آذر به ۵۱۳/۱۵۰/۰۰۰ ریال رسید. همچنین در تاریخ ۲۶ آذر و به فاصله ۵ روز بعد به قیمت سکه تمام بهارآزادی به ۵۲۶/۷۵۰/۰۰۰ می‌رسد و درروز‌های پایانی آذر با ورود به کانال بالاترروی قیمت ۵۳۰/۲۰۰/۰۰۰ ریال قرارگرفت. 

سکه تمام بهارآزادی همچنین با ورود به دی ماه مجددا در مسیرافزایش قیمت حرکت کرد ؛ به طوری که در ۸ دی ماه با نرخ ۵۵۲/۲۰۰/۰۰۰ ریال هفته اول دی ماه را شروع کرد. 

سفره بانک مرکزی برای دلالان سکه/حراج سکه یا دلال بازی؟


با استناد به روند قیمتی سکه در یک ماه اخیر، به نظر می رسد حراج‌های متعدد سکه و شمش طلا از سوی بانک مرکزی، کمکی به مهار قیمت‌ها و متعادل کردن این بازار نکرده است و تنها دست عده‌ای سودجو را بازتر کرده است. چرا که دلالان با قیمت‌های پایین‌تر سکه و شمش‌ها را از حراجی ها خریداری کرده و با قیمت آزاد آن را روانه بازار می کنند. به این ترتیب دلالان نیز در بازار ثانویه خود به به کنترل قیمت‌ها و نرخ دهی به بازار دست به کار می‌شوند. 

با وجودی که دست کم ۱۰ روز فاصله زمانی بین  زمان سفارش تا تحویل سکه‌ها وجود  دارد، اما روند بازار نشان داده است که قیمت‌ها افزایش پیدا کرده و حاشیه سود حقیقی برای خریداران  به همراه دارد. 

به نظر می‌رسد بانک مرکزی با اجرای سیاست‌های نادرست بار دیگر اصرار بر قیمت گذاری دستوری دارد و به جای ابزار‌های دیگری که قیمت‌ها را به تعادل نزدیک کند دست سوداگران را در بازار طلا بازتر کرده است.