شناسهٔ خبر: 70321965 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

نجات کارتن خواب‌های زاهدانی از سوز سرما؛ گرم‌خانه بانوان به یخبندان می‌رسد

زاهدان - ایرنا - تجربه دمای هوای منفی ۱۰ درجه در آخرین روزهای پاییزی زاهدان تلنگری شد تا راه‌اندازی گرمخانه برای بانوان توسط شهرداری و دیگر دستگاه‌های دخیل در امر جمع آوری کارتن‌خواب‌های شهر سرعت بیشتری به خود گیرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، زمستان که بیاید کار کردن برای کودکان کار و بی سرپناهی برای کارتن خواب‌ها سخت می‌شود؛ سرما نه اجازه می‌دهد تا پاسی از شب کودکان سر چهارراه‌ها بمانند و نه کارتن خواب‌ها گوشه‌ای از شهر زیر سقف آسمان شب خود را به صبح برسانند، کارتن‌خوابی در هوای سرد به معنی گرسنگی و سرمازدگی است زمانی‌که از کنار خانه‌های گرم رد می‌شوی و می‌دانی در هیچکدام از این خانه‌ها جایی به اندازه یک متر جا برای تو نیست تا از سوز سرما به آن پناه ببری.

با نزدیک تر شدن به روزهای آخر پاییز و شروع زمستان سرما بگیر نگیر دارد اما شاهد سرما در شب‌های اخیر زاهدان بوده ایم. بنابر اعلام هواشناسی سیستان و بلوچستان شب گذشته دمای هوای مرکز استان منفی ۱۰ درجه گزارش شد و سرمای استخوان سوز هوا امان خیلی‌ها را برید.

شب های پاییز و زمستان در سیستان و بلوچستان به دلیل کویری بودن منطقه به اندازه‌ای آزار دهنده است که هر دقیقه آن به مثابه یک شبانه روز بر کارتن خواب‌های بی پناه می‌گذرد نزدیک شدن به فصل سرد سال در کنار همه زیبایی‌هایی که به واسطه بارش برف و باران برای مردم دارد، سختی‌هایی را برای افراد بی خانمان دارد، بی خانمان‌هایی که در سرما بدون سرپناه بوده و نیاز به حمایت دستگاه های مختلف از جمله شهرداری و بهزیستی هستند.

پدیده کارتن خوابی از جمله مشکلات و آسیب های اجتماعی است که سراسر کشور دامن گیر آن شده است معتادان پرخطر که از خانه طرد می‌شوند و یا افرادی که مکانی برای زندگی کردن ندارند در خیابان‌ها و پارک‌ها شب را می‌گذرانند. شب های پاییز و زمستان در سیستان و بلوچستان به دلیل کویری بودن منطقه به اندازه‌ای آزار دهنده است که هر دقیقه آن به مثابه یک شبانه روز بر کارتن خواب‌های بی پناه می‌گذرد.

با قدم زدن در حاشیه شهرهای بزرگ سیستان و بلوچستان چون زاهدان، زابل و ایرانشهر افرادی را می‌توان مشاهده کرد که به علت شدت مصرف مواد مخدر از خانه رانده شده و در خرابه‌ها و پارک ها و خیابان ها روز و شب را سپری می‌کنند.

به گفته کارشناسان مسایل اجتماعی در کنار پویش های مردمی و کمک‌های خیرخواهانه در کمک به افراد بی خانمان و اقدامات دستگاه‌های دولتی به عنوان راهکارهای کوتاه مدت، استفاده از دیدگاه های جامعه شناسان به عنوان راهکاری بلندمدت در برخورد با این مساله اجتماعی می تواند راهگشا باشد.

نجات کارتن خواب‌های زاهدانی از سوز سرما؛ گرم‌خانه بانوان به یخبندان می‌رسد

گپی با کارتن خواب‌ زاهدانی در دمای منفی ۱۰ درجه دیشب

حکایت شب‌های سرد و طولانی را باید از آنهایی شنید که مدت‌هاست خیابان‌ها و دخمه‌های تاریک و تنگ سرپناه آنان شده است، در گوشه و کنار شهرهای سیستان و بلوچستان افرادی را می‌توان دید که علاوه بر بی خانمانی در پس چهره آنان اعتیاد بیش از هر چیز دیگری آشکار است. سرمای منفی ۱۰ درجه شب گذشته در زاهدان، برای منِ خبرنگار سرمای غریبی بود. خودم را در کلاه و دستکش و کاپشن گرم پوشانده بودم اما همچنان وجودم احساس سرما می‌کرد اما در مقابلم شخصی قرار داشت که انگار به این سوز سرما عادت کرده است.

از تقاطع خیابان پهلوانی و فرخی زاهدان در حال عبور بودم که نظرم را اتاقک کوچکی جلب کرد؛ در و دیوارش با کیسه های پلاستیکی، کارتن و شاخه درخت پوشیده شده و به دلیل نزدیکی به سطل زباله محل عبور جانوران موذی و سگ‌های ولگرد بود. فضایی متعفن و بدبو، بدون هیچ گونه امکانات بهداشتی و مملو از زباله، اینجا سرپناه ناصر است که به گفته خودش چندین سال پیش به دلیل کنجکاوی به سمت مواد مخدر کشیده شده خانه ای کارتنی و کلبه ای مانند برای خود ساخته تا در سوز سرمای شب سرپناهش باشد.

به او نزدیک تر شدم و تازه فهمیدم آنجا محل زندگی مردی است که روزی دفتردار شرکت تعاونی در یکی از شهرهای بزرگ کشور بوده و اکنون اعتیاد و فقر سبب شده اینجا را برای زندگی کردن انتخاب کند. چهره ام پر از سؤال است اما او با روی گشاده پذیرایم شد و داستان زندگی اش و دلیل حضورش در این مکان را برایم تعریف کرد: پدرم نظامی بود خانواده پرجمعیت و خوبی داشتیم ۶ برادر و سه خواهر که هر کدام کارمند یکی از ادارات زاهدان هستند. با توجه به تربیت صحیحی که در خانه پدری داشتیم در خانواده مان فرد معتاد وجود نداشت اما چرخ فلک با من یار نبود و من از دفتردار شرکت تعاونی تبدیل به کارتن خواب در شهر زاهدان شدم.

برای اولین بار در ۲۳سالگی به دلیل کنجکاوی سیگار کشیدم. هیچ وقت فکر نمی کردم سیگار اعتیاد آور باشد و مرا به سمت مصرف خطرناک‌‍ترین مواد مخدر هدایت کند و بر خلاف انتظارم هر روز حالم بدتر و اعتیادم شدیدتر شد به طوری‌که مجبور شدم از محل کارم استعفا دهم و چندین سال است که از سوی خانواده طرد شده ام و هر چند مدتی یک جا را برای زندگی انتخاب می‌کنم.

نجات کارتن خواب‌های زاهدانی از سوز سرما؛ گرم‌خانه بانوان به یخبندان می‌رسد

اولین گرم‌خانه ویژه بانوان در زاهدان راه اندازی می‌شود

مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری سیستان و بلوچستان از راه اندازی اولین گرمخانه مخصوص بانوان زاهدانی خبر داد و افزود: راه اندازی این گرمخانه از طرف شهرداری زاهدان در حال انجام است، زیربنای این فضا یک هزار و ظرفیت پذیرش ۱۰۰ نفر را دارد و تا یک ماه آینده برای بانوان کارتن خواب به بهره برداری می‌رسد.

لیلا سایگانی ادامه داد: با توجه به آغاز فصل زمستان و برودت هوا امیدواریم قدمی مثبت برای سامان دهی مخاطبان و افراد مورد هدف که دارای مشکلات و آسیب های ویژه اجتماعی هستند برداریم.

وی بیان کرد: راه اندازی این گرمخانه در زاهدان، اگرچه دیرهنگام است، اما می‌تواند مزید توجه به مشکلات زنان باشد که امیدواریم به زودی شاهد ساماندهی این افراد و برخورداری آنها از سرپناه مناسب باشیم.

به گفته مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری سیستان و بلوچستان گرمخانه بانوان یکی از پروژه‌های مورد نیاز در حوزه آسیب‌های اجتماعی بود که باید در شهر زاهدان ایجاد می‌شد.

نجات کارتن خواب‌های زاهدانی از سوز سرما؛ گرم‌خانه بانوان به یخبندان می‌رسد

رسیدگی به کارتن خواب‌ها در فصل سرد وظیفه شهرداری است

شهردار زاهدان با اشاره به اینکه عدم وجود گرمخانه ویژه بانوان سبب شده بود بحث جمع آوری معتادان متجاهر و کارتخواب زن در زاهدان انجام نشود عنوان کرد: خوشبختانه با پیگیری‌های انجام شده در حوزه شورای اسلامی و شهرداری زاهدان و اعتباراتی که تزریق شد مراحل آخر ساخت گرمخانه بانوان در حال انجام است.

محمد امیر براهویی با اشاره به اینکه گرمخانه بانوان در زاهدان ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد تصریح کرد: استفاده و بهره برداری از سالن و سوله‌های این پروژه تقریبا تا یک ماه دیگر قابلیت استفاده را دارد و تا پایان سال به صورت کامل محوطه سازی و دیوارکشی آن انجام خواهد شد.

وی درباره چگونگی جمع آوری معتادان متجاهر و کارتن خواب در زاهدان گفت: ۲ مساله در حوزه مدیریت شهری وجود دارد که یکی از آنها جمع آوری معتادان متجاهر و تحویشان به متولیان مربوطه است؛ شهرداری تنها وظیفه جمع آوری و انتقال آن‌ها به محل ستاد را بر عهده دارد.

شهردار زاهدان با اشاره به اینکه در محل ستاد غربالگری این افراد توسط دستگاه‌های مختلف انجام می‌گیرد تصریح کرد: افراد زیر ۱۸ سال و بالای ۶۰ سال توسط سازمان بهزیستی غربالگری می‌شوند و اگر معتاد باشند که نیاز به ترک دارند با دستور مقام قضایی به محل کمپ ترک اعتیاد تل سیاه منتقل می‌شوند.

وی بیان کرد: اتباع بیگانه از طریق اداره اتباع و مهاجرین خارجی و نیروی انتظامی سیستان و بلوچستان ساماندهی و رد مرز آن‌ها انجام می‌شود همچنین کسانی که بی خانمان اند و برای بازگشت به خانه نیاز به کمک دارند از طریق کمیته امداد امام خمینی(ره) بر اساس ضوابط و آیین نامه ها تعریف شده کارشان انجام می‌شود.

براهویی با بیان اینکه رسیدگی به کارتن خواب‌ها در فصل زمستان با توجه به سرمای هوا وظیفه شهرداری است تصریح کرد: در فصل زمستان با توجه به برودت هوا به ویژه در شب‌های اخیر جمع آوری معتادان متجاهر و کارتن خواب در زاهدان انجام می‌گیرد.

وی خاطرنشان کرد: جمع آوری این افراد و انتقال آنها به گرمخانه به صورت موقت انجام می‌شود به طوریکه این افراد شب‌ها در محل گرمخانه شهرداری زاهدان اسکان پیدا می کنند و از غذای گرم و صبحانه برخوردار می‌شوند سپس صبح‌ها می توانند در سطح شهر حضور داشته باشند.

شهردار زاهدان گفت: از ابتدای جمع آوری معتادان متجاهر و کارتن خواب از سوی شهرداری با آغاز سرما در این شهرستان هر شب حدود ۱۰۰ نفر در محل گرم خانه ساماندهی می‌شوند.