شناسهٔ خبر: 70254175 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شرق | لینک خبر

ذخیره خون در تهران نسبت به میانگین کشوری پایین‌تر است

سرپرست معاونت اجتماعی سازمان انتقال خون گفت: آمار مشارکت بانوان و جوانان ما در اهدای خون، نسبت به دنیا کمتر است. ‌

صاحب‌خبر -

ایلنا: سرپرست معاونت اجتماعی سازمان انتقال خون گفت: آمار مشارکت بانوان و جوانان ما در اهدای خون، نسبت به دنیا کمتر است. ‌شهرام میرزایی‌، سرپرست معاونت اجتماعی سازمان انتقال خون، در مورد وضعیت ذخیره خون در کشور اعلام کرد: تغییر فصل، افزایش آلودگی هوا، ترافیک، سرمای هوا و شیوع بیماری‌های آنفلوانزا و سرماخوردگی منجر به کاهش میزان مراجعه‌کنندگان به مراکز انتقال خون می‌شود. مصرف خون به‌صورت روزانه است و اکنون قدری شاهد عدم همخوانی میان عرضه و تقاضای خون در کشور هستیم و به ‌خاطر همین در بعضی از استان‌ها و شهرهای بزرگ‌تر با مشکل کاهش تعداد اهداکنندگان مواجه‌ایم. وی ادامه داد: میانگین ذخایر خونی ما تقریبا باید به اندازه ۸ تا ۱۰ روز باشد. در برخی از استان‌ها، به‌ویژه استان‌های با جمعیت بالاتر، شاید میزان ذخیره از این هشت روز پایین‌تر باشد. در برخی از استان‌ها شرایط خوبی داریم و ذخیره بین ۱۰ تا ۱۱ روز است. سرپرست معاونت اجتماعی سازمان انتقال خون با بیان اینکه ما بیشترین ذخایر خون را در استان مرکزی داشته‌ایم، گفت: لرستان، کردستان، یزد، چهارمحال‌‌و‌بختیاری، استان البرز، قم و کرمانشاه استان‌هایی هستند که ذخایرشان بیش از میانگین ذکرشده است. اگر دقت کنیم می‌بینیم در استان‌های سردسیر قدری مراجعه کمتر است؛ در استان‌هایی با آلودگی بیشتر هوا مثل تهران، اصفهان و خراسان رضوی نیز وضع مشابهی داریم. همه این موارد بر مراجعه افراد مؤثر هستند. میرزایی افزود: در برخی از استان‌ها تقریبا پنج تا شش روز ذخیره خون داریم. در تهران این عدد حدودا ۷.۵ روز و نزدیک به هشت روز است. آماری که از روز چهارشنبه برای تهران داریم تقریبا نزدیک به ۶.۵ روز بوده است. امیدواریم مردم کمک کنند تا مراجعه در تهران افزایش یابد.

بانوان و جوانان‌ بیشتر خون اهدا کنند

وی توضیح داد: ما بیشترین مصرف خون را در تهران داریم؛ زیرا خیلی از افراد از استان‌های دیگر به تهران می‌آیند تا روند درمانشان را در تهران تکمیل کنند. بعضی از اعمال جراحی نیز در تهران اتفاق می‌افتند؛ بنابراین مصرف خون در این شهر نسبت به نقاط دیگر بیشتر است. البته در بعضی از مواقع از استان‌های دیگر هم به تهران خون ارسال می‌شود. در این روزها از اهداکنندگان (چه اهداکنندگان باسابقه و مستمر و چه عزیزانی که تا به امروز خون اهدا نکرده‌اند) به‌خصوص از جوانان و بانوان درخواست داریم به جمع بزرگ خانواده اهداکنندگان بپیوندند و اهدای خون را در برنامه زندگی خود قرار دهند.

وی افزو: شرایط اهدای خون نیز بازه سنی ۱۸ سال تمام تا ۶۵ سال است. آقایان چهار نوبت و بانوان سه نوبت در سال می‌توانند خون اهدا کنند. بین هر نوبت تقریبا باید هشت هفته فاصله باشد. افرادی که مشغله کاری دارند اگر دو بار در سال برای اهدای خون مراجعه کنند به‌عنوان فرد باسابقه تلقی می‌شوند.

میرزایی پیوستگی میان شرایط اقتصادی و اهدای خون را منتفی دانست و گفت: چون اهدای خون یک امر صد درصد داوطلبانه و خیرخواهانه است و سازمان هیچ‌گونه پرداختی به داوطلبان ندارد، مسائل اقتصادی تأثیر خاصی بر نیت فرد ندارد.

خالکوبی‌کردن تا یک سال مانع اهدای خون است

معاون اجتماعی سازمان انتقال خون تصریح کرد: بازه سنی که تقریبا بیشترین مراجعه را برای اهدای خون دارند از ۳۵ تا ۵۰ سال است. ما می‌خواهیم این سن را کاهش دهیم و بیشتر قشر جوان را در کنار خود داشته باشیم و به خانواده اهداکنندگان ملحق کنیم؛ زیرا بعد از ۶۵ سال ممکن است نتوانند خون اهدا کنند. ما باید برنامه‌ریزی کنیم تا بتوانیم برای کسانی که از امر اهدای خون بازنشست می‌شوند جایگزینی داشته باشیم و جوانان بهترین جایگزین هستند. نرخ میانگین مشارکت جوانان و بانوان ما نسبت به کشورهای دیگر چندان مناسب نیست. مثلا نرخ مشارکت بانوان ما نسبت به کل اهدا ۴.۵ درصد است. به خاطر همین می‌کوشیم افراد بیشتری را از این دو قشر به جمع اهداکنندگان بیفزاییم. این نیازمند برنامه‌ریزی‌های مناسب‌تری است که البته کارهای خوبی هم در شرف انجام هستند. اما نتیجه را در چند ماه آینده خواهیم دید. وی در توضیح اقدامات خود برای مشارکت جوانان گفت: اخیرا بنا داریم با دانشگاه‌ها و با وزارت ورزش و جوانان‌ ملاقاتی داشته باشیم و برنامه‌ریزی صورت بگیرد تا بتوانیم این فرهنگ را در بین جوانان‌مان نهادینه کنیم. او افزود: جوانی که خالکوبی کند تا یک سال نمی‌تواند خون بدهد. پس ما باید این فرهنگ‌سازی را از قبل برای این عزیزان داشته باشیم که بدانند که با این رفتار از چرخه اهدا خارج می‌شوند و نمی‌توانند در این کار خیر و خداپسندانه مشارکت کنند. به خاطر همین، آموزش و اطلاع‌رسانی را به‌خصوص از طریق دانشگاه‌ها شروع کرده‌ایم و خوشبختانه نتایج خوبی هم داریم می‌گیریم و مشارکت جوانان در برخی از استان‌ها نسبت به سال قبل بیشتر بوده است. وی ادامه داد: در سیستان‌و‌بلوچستان، همکاران من با ورودی که به دانشگاه‌های استان داشتند توانستند قشر جوان بیشتری را به جمع اهداکنندگان بیفزایند. ان‌شاءالله امسال بتوانیم شاهد مشارکت بیشتر جوانان در امر اهدای خون باشیم.

تشکیل باشگاه گروه خونی O منفی

او ادامه داد: در حال انجام پویش‌هایی هستیم که یکی از آنها پویش ورزشکاران بود. پویش دانشجویان را داریم که به مناسبت هفته دانشجو آغاز شد. پویش مهربانو را با مشارکت بانوان و همین‌طور پویش کتاب‌خوانی را داشتیم؛ اینها پویش‌هایی هستند که مرتب در حال برگزاری‌اند. با مشارکت هلال‌احمر، فراخوانی را نیز در روز ۱۷ آذر به مناسبت روز داوطلب منتشر کردیم تا داوطلبان جمعیت هلال‌احمر برای اهدای خون به پایگاه مراجعه کنند. وی افزود: همچنین پویش مهر فاطمی را داشتیم که از روز شهادت حضرت فاطمه زهرا‌(س) در ۱۵ آذر شروع شد و تا ولادت حضرت در دوم دی ادامه خواهد داشت. پویش فرزندان ایران نیز پویشی به مناسبت ۱۶ آذر و مختص دانشجویان بود. برای شرکت در این پویش‌ها فراخوان صادر می‌شود. در برخی از استان‌ها تیم‌های سیار ما در دانشگاه‌ها برای گرفتن خون از دانشجویان و استادان حضور پیدا می‌کنند. میرزایی درباره گروه‌های خونی کمیاب نیز اعلام کرد: معمولا گروه‌های خونی منفی‌ نسبت به سایر گروه‌های خونی، فراوانی کمتری دارند؛ به‌ویژه گروه خونی o منفی که می‌تواند دهنده خوبی برای سایر گروه‌های خونی باشد. به دنبال این هستیم که باشگاه گروه خونی o منفی را تشکیل دهیم. کارهای خوبی اتفاق افتاده است و اقدامات دیگری نیز در دست انجام است که ان‌شاءالله در آینده اطلاع‌رسانی خواهد شد.