باشگاه خبرنگاران جوان؛ پریزاد اقبالی - حسین افشین، معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور در گفتوگوی ویژه خبری با موضوع علم و فناوری در دولت چهاردهم گفت: «نمایشگاه ایرانساخت که سکوی نمایش توانمندیهای ملی بوده برای عرضه دستاوردهای فناورانه است. این رویداد، فرصتی ویژه برای شناساندن ظرفیتهای داخلی به صاحبان صنایع، سیاستگذاران، مدیران دولتی و سرمایهگذارانی است که به دنبال حمایت از تولید ملی و پیشرفتهای علمی هستند. از سوی دیگر حضور جامعه دانشگاهی کشور، عموم مردم و رسانهها نیز نقش مهمی در پیشبرد اقتصاد دانشبنیان ایفا میکند.»
حسین افشین نمایشگاه ایرانساخت را فرصتی برای حضور شرکتهای فناوری دانست و افزود: «شرکتهای فناور حضور در نمایشگاه در لبه علم و فناوری حرکت میکنند و تجهیزات مورد نیاز برای تست و آزمون پیشرفته را تولید میکنند. نمایشگاه ایران ساخت فرصتی برای عرضه کاردستیهای فناورانه است؛ یعنی تجلی اعتماد به نفس فناوران در تولید محصولات پیشرفته است و بازدید از این نمایشگاه برای عموم مردم به ویژه دانشآموزان میتواند در شکلگیری باور ملی و اعتماد به نفس به اینکه میشود محصول ایرانی تا این حد پیشرفته باشد.»
مرجعیت علمی کشور باید بهبود پیدا کند/ جایگاه علمی کشور نیاز به تقویت دارد
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور مطرح کرد: «نمایشگاه تجهیزات آزمایشگاهی و تست و آزمون پیشرفته ایرانساخت میزبان ۳۰۰ شرکت است و معاونت علمی از خرید تجهیزات عرضه شده در این نمایشگاه بسته به سطح فناوری از ۱۰ تا ۴۰ درصد حمایت اختصاصی میشوند. بعضیها میگویند چاپ مقاله به چه دردی میخورد؟! باید حواسمان باشد که هم دانشی که به صنعت و نوآوری تبدیل میشود، اهمیت دارد و هم حرکت بر لبه دانش و تولید علم حائز اهمیت است.»
افشین تاکید کرد که زنجیره شکل گرفته میان فعالیت اساتید دانشگاه از تولید علم تا تربیت دانشجو، شکلگیری شرکتهای دانشبنیان و تولید محصولات نوآورانه نباید تحت تأثیر تصمیمات دولتی قرار بگیرند. مراجع باید نقش تشویقی در قسمتهایی داشته باشند که برای ارتقای جایگاه علمی کشور نیاز به تقویت دارد.
دانشجویان دکتری عضو بنیاد ملی نخبگان، تسهیلات ۱۵ میلیونی بلاعوض دریافت میکنند
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری در این گفتوگوی زنده اظهار کرد: «در هفته آینده آییننامهای جدید به مناسبت هفته پژوهش اعلام خواهد شد که میتواند تحولی بزرگ در حمایت از دانشجویان دکتری ایجاد کند. بر اساس این آییننامه، به دانشجویان دکتری ماهانه تسهیلات بسیار خوبی اعطا میشود که مبلغ آن حدود ۱۵ میلیون تومان خواهد بود. این تسهیلات به دانشجویانی تعلق میگیرد که بتوانند شاخصهای تعیینشده را طی دو سال با موفقیت انجام دهد. در صورتی که دانشجویان موفق به انجام این شاخصها شوند، این تسهیلات به صورت بلاعوض در اختیار آن ها قرار میگیرد. در غیر این صورت، دانشجویان باید این تسهیلات را با نرخ بهره صفر درصد بازپرداخت کنند. این اقدام میتواند زمینهای مناسب برای رشد علمی و پژوهشی در کشور ایجاد کند و نقش عمدهای در حمایت از دانشجویان تحقیقاتی ایفا کند.»
معاون علمی رئیس جمهور افزود: «قانون جهش تولید دانشبنیان در صورت اجرای کامل میتواند زیرساختهای کشور را به طور قابل توجهی تقویت کند. اجرای این قانون که تاکنون زیر ۱۰ درصد بوده است، به بیش از ۸۰ درصد خواهد رسید و نقش مهمی در توسعه ظرفیتهای علمی و اقتصادی ایفا خواهد کرد. سازمان هوش مصنوعی قرار است سازمانی برنامهریز باشد نه تصدیگر. در غیر این صورت علم موجود در سازمان از پویایی خارج میشود و کاربردی نخواهد بود. این سازمان برنامهریز و ناظر است و زیرساختهای مورد نیاز را توصیه میکند تا متولیان امر فراهم کنند.»
چهار حوزه کلیدی برای پیشرفت در حوزه هوش مصنوعی
حسین افشین بیان کرد: «نباید مانع فعالیتهای وزارتخانهها در حوزه هوش مصنوعی شویم؛ بلکه سازمان هوش مصنوعی باید برنامه هر نهاد را دریافت کند و پس از تصویب آن نظارت بر اجرای آن را برعهده بگیرد. هنوز مشخص نکردهایم که ورود به هوش مصنوعی در چه حوزههایی با ریسک بالا است؛ این سازمان وظیفه این دستهبندی و نظارت بر توسعه هوش مصنوعی در کشور را دارد.»
معاون علمی رئیس جمهور روند تعیین ریاست سازمان هوش مصنوعی را پس از تصویب اساسنامه دانست و ادامه داد: «در قانون برنامه هفتم، معاونت علمی به عنوان متولی حوزه هوش مصنوعی شناخته شده است. نیروی انسانی، زیرساخت، سکوی پیشرفت هوش مصنوعی و داده، چهار حوزه کلیدی برای پیشرفت در این زمینه محسوب میشوند.»
به گفته حسین افشین، برنامه تربیت نیروی انسانی در این حوزه از شروع سال تحصیلی ۱۴۰۳ از طریق سرفصل هوش مصنوعی برنامه ریزی شد؛ ۳۰ استاد تأیید شدهاند و تدریس در دانشگاهها از مهرماه آغاز شده است. این روند بهروزرسانی دروس هر ترم ادامه خواهد داشت. بنیاد ملی علم ایران از تمام پایان نامههای دکتری حمایت میکند ولی میزان این حمایتها در شش حوزه فناورانه، یک و نیم برابر شده است.