شناسهٔ خبر: 70249109 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایندیپندنت فارسی | لینک خبر

اوج ناکارآمدی نظام ایران؛ دولت اعلام کرد قطعی برق تا پایان زمستان ادامه دارد

شرکت توانیر مالکان ویلاها را به قطع کامل برق‌ تهدید کرد

صاحب‌خبر -

با وجود ادامه تهدیدهای علی خامنه‌ای و سایر مقام‌های ارشد نظام جمهوری اسلامی علیه اسرائیل، آمریکا و حاکمان جدید سوریه، نظام ایران از تامین نیازهای اولیه و ابتدایی شهروندان خود مانند تامین برق شهری هم عاجز است.

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری ایران، روز پنجشنبه با انتشار ویدیویی در حساب‌های شخصی خود در شبکه‌های اجتماعی، از مردم ایران خواست برای کم شدن مصرف انرژی، دمای منازلشان را دست‌کم دو درجه پایین‌تر بیاورند. لحظاتی پس از انتشار این ویدیو، برق منازل و معابر عمومی مناطق گسترده‌ای از ایران، از جمله پایتخت، بدون اعلام دولت، به مدت سه تا هفت ساعت قطع شد؛ اتفاقی که به اعتراض گسترده کاربران ایرانی به دولت و نظام جمهوری اسلامی در شبکه‌های اجتماعی منجر شد.

با این حال این پایان ماجرا نبود و در ادامه، شرکت توانیر ایران جدول جدید خاموشی‌ها و قطعی‌های برق را اعلام کرد. آنچه نشان می‌دهد با وجود افزایش هزینه‌های نظامی جمهوری اسلامی، برای بهبود کیفیت زیرساخت‌های داخلی برق و گاز یا احداث نیروگاه‌ها و بالا بردن ظرفیت توان تولید گاز تمایلی وجود ندارد.

دبیر انجمن صنفی نیروگاه‌های ایران هم روز جمعه ۲۳ آذر آب پاکی را روی دست مردم ایران ریخت و گفت که با ادامه شرایط فعلی، امکان دارد محدودیت تامین برق و اعمال خاموشی‌ها در فصل زمستان هم ادامه داشته باشد. این در حالی است که خاموشی‌ها در ایران از تابستان آغاز شد و حالا برای اولین‌ بار پس از پایان جنگ ایران و عراق، قرار است مدت آن به حدود ۹ ماه در سال برسد.

این مقام مسئول افزود: «نیاز برق کشور حدود ۵۰ هزار مگاوات است. اگر سوخت موردنیاز نیروگاه‌ها برای تولید این میزان تامین نشود، به‌ناچار برخی مواقع برای مدیریت مصرف، خاموشی اعلام می‌شود و ممکن است در زمستان نیز با محدودیت تامین برق مواجه شویم. در فصل زمستان از حدود یک میلیارد مترمکعب تولید گاز، بیش از حدود ۳۵۰ میلیون مترمکعب در بخش خانگی به مصرف می‌رسد. بنابراین سهمیه نیروگاه‌ها قطع می‌شود و روی سوخت جایگزین گازوئیل یا مازوت می‌روند.»

او با بیان اینکه یک نیروگاه برق هر روز حدود چهار میلیون لیتر گازوئیل مصرف می‌کند، تاکید کرد که با توجه به چالش تامین گاز در فصل زمستان، اگر این سوخت مایع تامین نشود، «احتمال از مدار خارج شدن نیروگاه‌ها در فصل زمستان» وجود خواهد داشت و افزود ایران اکنون در تامین تمامی سوخت‌های موردنیاز مانند گاز، گازوئیل و مازوت با «محدودیت‌های خاص» مواجه است.

از سوی دیگر، خبرگزاری مهر در گزارشی با تایید اینکه «از دو روز پیش قطعی برق خانگی دوباره بازگشت»، اطلاعیه شرکت توزیع نیروی برق تهران را منتشر کرد که در آن آمده است: «با توجه به شروع فصل سرما و افزایش مصرف گاز در بخش خانگی و محدودیت تامین سوخت گاز نیروگاه‌ها، شهروندان پایتخت‌نشین جهت اطلاع از برنامه زمان‌بندی اعمال خاموشی‌ها باید به اپلیکیشن برق من با سایت توانیر مراجعه کنند.»

شرکت توانیر ایران همچنین تهدید کرد که «تامین برق باغ‌ویلاها در اولویت شرکت‌های توزیع برق نیست» و در صورت افزایش ناترازی‌ها، برق این منازل را قطع خواهد کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

وزارت ارتباطات و فناوری ایران نیز در اطلاعیه‌ای خبر داد که دلیل قطعی چندین ساعته اینترنت در تهران و دیگر شهرهای ایران، «قطعی برق و تمام شدن شارژ باتری‌ سایت‌های اپراتوری و ناکارآمدی تجیزات ذخیره‌کننده برق» بوده است، اما توضیح نداد که چرا این وزارتخانه در ماه‌ها و سال‌های گذشته برای رفع این بحران و نوسازی زیرساخت‌ها اقدامی انجام نداده است. این در حالی است که جمهوری اسلامی در زمینه فیلترینگ گسترده اینترنت و شبکه‌های اجتماعی یا نظارت بر کاربران تجهیزات پیشرفته و کارآمدی در اختیار دارد.

در روزهای اخیر، سطح آلودگی هوا در چند استان ایران از جمله تهران، البرز، اصفهان، خوزستان و آذربایجان شرقی به میزان چشمگیری افزایش یافت و به تعطیلی مدارس و ادارات منجر شد. بر اساس آخرین اطلاعات دولتی، شاخص آلودگی هوا در استان تهران روز جمعه و پس از دو روز تعطیلی، همچنان نسبت به روز گذشته، بالاتر رفته و به ۱۸۲ رسیده است.

مسعود پزشکیان، رئيس‌ جمهوری ایران، طی سه هفته گذشته در چندین جلسه دولتی و سخنرانی‌هایش گفت که دولت او برای بهبود وضعیت اقتصادی و رفع ناترازی‌ها در حوزه انرژی یا توقف روند تشدید فقر در جامعه ایران توان اقتصادی خاصی ندارد. رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی ایران هم به‌تازگی اعلام کرد که امکان تامین مالی پروژه‌ها و طرح‌های توسعه‌ای برای دولت «تقریبا به صفر رسیده است».

در حالی که طی روزهای اخیر شمار زیادی از مقام‌های ارشد نظام جمهوری اسلامی، یکی پس از دیگری، به ابربحران‌های اقتصادی و کمبود‌های شدید در حوزه‌های تامین برق، بنزین، گاز و آب اشاره‌ کرده‌اند، وعده تداوم سیاست‌های تنش‌زای منطقه‌ای و درگیری با غرب همچنان در بیان عالی‌ترین مقام‌های جمهوری اسلامی تکرار می‌شود.