شناسهٔ خبر: 70246442 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: بهار | لینک خبر

آشنایی با بیماری‌های خود ایمنی و علائم آن‌ها

صاحب‌خبر -
گروه علمی: اگرچه میزان شیوع بیماری‌های خودایمنی رو به افزایش است اما تشخیص آنها هنوز آنچنان ساده به نظر نمی‌رسد، واضح‌ترین علامت ۶ بیماری خودایمنی، تغییر وزن است.

به گزارش همشهری آنلاین،بسیاری از علائم این بیماری‌ها مانند درد مفاصل٬ خستگی و مشکلات گوارشی٬ با سایر بيماری‌ها مشترک هستند و ممکن است که اشتباه گرفته شوند. اما یک علامت است که در بسياری از بيماری‌های خودایمنی دیده می‌شود و آن٬ تغييرات وزن است.

اگر وزنی که ترازو به شما نشان می‌دهد٬ بدون هيچ دليل خاصی و به طور ناگهانی٬ بالا یا پایين رفت٬ بهتر است که با مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات لازم٬ مطمئن شوید که آیا به بيماری خودایمنی مبتلا هستيد یا نه.

دیابت نوع یک: با توجه به نقشی کليدی که انسولين در نحوه استفاده بدن از قند خون و ذخيره آن ایفا می‌کند٬ بسياری از افرادی که به دیابت نوع یک مبتلا هستند و بيماری آنها هنوز تشخيص داده نشده است٬ دچار کاهش وزن غيرمنتظره می‌شوند. اگر علائمی مثل تشنگی شدید٬ پرادراری٬ خستگی یا تاری دید دارید٬ ممکن است که به دیابت مبتلا باشيد.

بيماری آرتریت روماتوئيد: در بسياری از افرادی که به این بيماری مبتلا هستند٬ تغییرات وزنی شایع است. استروئيدهایی که برای کاهش التهاب در این بيماری مورد استفاده قرار می‌گيرند٬ منجر به احتباس آب در بدن و افزایش وزن می‌شوند.

بيماری سلياک: سلياک٬ یک بيماری خودایمنی است که در آن٬ مصرف گلوتن منجر به حمله سيستم ایمنی بدن به سلول‌های روده باریک می‌شود. این افراد٬ نمی‌توانند مواد مغذی رو به درستی جذب کنند و معمولا لاغر هستند.

بيماری آدیسون: این بيماری خودایمنی٬ غدد فوق کليه را تحت تأثير قرار م‌یدهد. غدد فوق کليه٬ هورمون‌هایی را که به كنترل استرس و کنترل فشار خون٬ کمک می‌کنند٬ تنظيم می نمایند. اگر غدد فوق کليه٬ توانایی ترشح کافی این هورمونها رو نداشته باشند٬ به کاهش اشتها٬ حالت تهوع و کاهش وزن ناگهانی منجر می‌شود.

اختلالات تيروئيد: تيروئيد٬ به کنترل متابوليسم ما کمک می‌کند. بنابراین اگر تيروئيد دچار کم کاری شود٬ متابوليسم نيز کند می‌شود.بنابراین علائمی مثل افزایش وزن٬ خستگی٬ یبوست٬ ریزش مو و افسردگی در فرد دیده می‌شود. از سوی دیگر٬ اگر تيروئيد پرکار باشد٬ ترشح هورمون تيروئيد٬ زیاد شده و متابوليسم و سایر فعاليت‌های حياتی٬ سرعتی بيش از حد طبيعی به خود می‌گيرند. در نتيجه فرد عليرغم اینکه غذای زیادی می‌خورد٬ کاهش وزن پيدا می‌کند.

بيماری کرون و کولیت اولسراتیو: هر دوی این بيماری‌ها٬ در اثر واکنش غيرطبيعی به سيسيتم ایمنی بدن٬ باعث التهاب روده می‌شوند. اما تفاوتشان در این است که در کوليت اولسراتيو٬ فقط روده بزرگ درگير می‌شود اما در بيماری کرون٬ هر بخشی از لوله‌های گوارشی ممکن است که دچار مشکل شوند. هم در کوليت اولسراتيو و هم در کرون٬ اسهال و انقباضات شکم ایجاد می‌شود که باعث می‌شوند غذا خوردن برای فرد ناخوشایند شود.