شناسهٔ خبر: 70237394 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

پاسخ محیط‌زیست درباره سهم شرکت املاح از گردوغبار تالاب میقان

مدیرکارخانه اراک شرکت املاح مدعی شده بود بررسی‌های محیط‌زیست استان مرکزی تأیید کرده دخالتی در ایجاد ریزگردهای تالاب میقان نداریم اما مدیرکل محیط‌زیست استان گفت:‌ برداشت‌های بی‌رویه شرکت املاح باعث خشکی اطراف تالاب و ایجاد ریزگردها شده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اراک، تالاب میقان در در 17 کیلومتری شمال شرقی اراک، جنوب غربی داودآباد و در دشت فراهان استان مرکزی یکی از تالاب‌های ده‌گانه مهم و اصلی کشور است که مأمن و حیات وحش مهم پرندگان به ویژه دُرناها به شمار می‌رود که مساحتی حدود 110 کیلومترمربع دارد. 

در سال‌های اخیر افزایش احتمال تخریب و نابودی این تالاب به یکی از دغدغه‌های اصلی و پیگیری‌های عمده فعالان محیط زیست در استان مرکزی بدل شده است به طوری که در نشست‌ها و صحبت‌های مختلفی به فعالیت‌هایی که موجب برهم زدن اکوسیستم منطقه و تخریب‌ این تالاب شده، (ازجمله فعالیت شرکت املاح ایران) اعتراض کرده‌اند. 

رضوان‌فرد، مدیرکارخانه اراک شرکت معدنی املاح در نشست خبری 14 آذرماه خود با ردّ همه اعتراضات، مدعی شد که فعالیت این شرکت برای تالاب آسیبی ندارد.

آن‌طور که رضوان‌فرد ادعا کرده بود ماده معدنی این منطقه 35 تا 45 درصد رطوبت دارد و در فرآیند استخراج هیچ تولید ریزگردی صورت نمی‌گیرد و حتی دپوهای موجود هم در کارخانه ریزگرد ندارد و مسیر رفت و آمد کامیون‌ها مرتب آب‌پاشی می‌شود.

شرکت املاح ایران علت گردوخاک تالاب میقان را گردن قم انداخت

اما یکی از مهم‌ترین ادعاهای مدیر این شرکت این بود که بررسی‌های محیط‌زیست نشان داده منشأ اصلی ایجاد گردوخاک، استان قم و همچنین زمین‌های اطراف تالاب است که خشک هستند و گیاهی آنجا رشد نمی‌کند.براساس بررسی اداره محیط زیست استان، منشأ اصلی  گرد و خاک در منطقه تالاب از استان قم و زمین‌های اطراف تالاب و وجود املاح است که گیاهی رشد نمی‌کند و خشک هستند. 

مدیر کارخانه اراک شرکت املاح درباره یکی از محصولات تولیدی خود به نام محلول کلرید کلسیم صحبت کرد که به عنوان مالچ سبز شناخته شده و برای جلوگیری از خیزش گرد و غبار استفاده می‌شود و گفت: پیشنهاد شرکت به محیط زیست این بود که در قسمتی از تالاب از این روش استفاده شود، این محلول جاذب رطوبت است و برای جاده‌های خاکی که خیزش  خاک دارند استفاده می‌شود و با محیط زیست سازگار است و آسیبی به محیط زیست وارد نمی‌کند، در صورت تایید محیط زیست یک منطقه از تالاب به صورت نمونه آزمایشی انجام می‌شود. 

توسعه شرکت املاح، باعث افزایش ریزگرد در تالاب می‌شود

یوسف یوسفی مدیرکل محیط زیست استان مرکزی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم درباره بحث تأثیر آلایندگی این کارخانه بر تالاب میقان گفت: شرکت املاح دو قسمت را باید مدنظر داشته باشد، یکی اینکه کارخانه فرآوری انجام می‌دهد و اگر فقط بحث فرآوری به عنوان یک واحد صنعتی مدنظر باشد این واحد برای محیط زیست آلایندگی ندارد و جزو لیست صنایع آلاینده محیط زیست هم قرار نداشته است. 

وی افزود: اما بهره‎‌برداری‌هایی که شرکت املاح از معدن انجام می‌دهد و تأثیری که در اطراف تالاب دارد،  سبب ایجاد گردوغبار می‌شود. نقطه‌ای که گردوغبار از آنجا ایجاد می‌شود به طور مستقیم با فعالیت کارخانه املاح ارتباطی ندارد اما علت اصلی این است که برداشت‌های بی‌رویه شرکت املاح باعث می‌شود که قسمت‌های اطراف تالاب خشک شود و شاهد ایجاد پدیده ریزگردها در اطراف تالاب باشیم.

مدیرکل محیط زیست استان مرکزی ادامه داد: بخش زیادی از ایجاد گرد و خاک تالاب میقان می‌تواند از کویرهای مرکزی باشد اما اطراف تالاب نیز کانال‌های ریزگرد را داریم که هنوز تثبیت نشده است. 

یوسفی درباره علت مخالفت با طرح توسعه شرکت املاح گفت: طرح توسعه شرکت املاح در محدوده تالاب قرار گرفته است و قانون تالاب‌ها اجازه برداشت‌های جدید را نمی‌دهد و برداشت جدید ممنوع است. به همین دلیل در چند سال اخیر با این موضوع مخالف شده و مقابل آنها ایستادیم. توسعه این شرکت می‌تواند در ایجاد ریزگرد اطراف تالاب، تأثیر بیشتری داشته باشد. 

مالچ سبز شرکت املاح، هم بدون مجوز بود و هم شوری خاک تالاب را بالا برد

وی در ارتباط با محصول کلرید سدیم شرکت املاح (مالچ سبز) که مدیرعامل شرکت املاح مدعی کنترل و کاهش گردوغبار تالاب به وسیله آن شده است گفت: محلولی که توسط شرکت املاح تولید شده به صورت آزمایشی در جاده‌ اطراف تالاب مورد استفاده قرار گرفته است اما با بررسی‌هایی که توسط محیط زیست انجام شده همین محلول شوری خاک را بیشتر می‌کند، همچنین اگر این محلول برای شن و غبار زدایی می‌تواند موثر باشد باید پروانه آن دریافت و استاندار آن تایید شود تا بتواند در سطح کلان مورد استفاده قرار گیرد. 

مدیرکل محیط زیست استان مرکزی بیان کرد: تولید این محصول و استفاده آن در جاده‌ اطراف تالاب، ادعایی بود که از سوی شرکت املاح مطرح شد و حتی محیط زیست علیه آنها شکایت هم کرد و در مراجع قضائی با توجه به مباحثی که مطرح شد که این محلول در سطح کم مورد استفاده قرار گرفته حکم برائت گرفتند اما محیط زیست از توسعه و استفاده مجدد به لحاظ اینکه استاندارد را دریافت نکرده؛ از استفاده این محلول جلوگیری کرده است.  

یوسفی با اشاره به برداشت شرکت املاح خاطرنشان کرد: طبق پروانه شرکت املاح که برداشت 750 هزار تن با افزایش 5 درصد است قانون اجازه برداشت داده است و صمت هم باید کنترل داشته باشد اما محیط زیست هم دوربین‌های نظارتی در منطقه معدن املاح دارد به طوری که سال 1402 و 1403 شرکت املاح ایران مقدار کمی از برداشت مجاز خود خارج شده بودند و برای آنها تشکیل پرونده شد و اکنون هم در حال پیگیری است. 

انتهای پیام/711/