شناسهٔ خبر: 70232198 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان:

فرسایش خاک در گلستان با کاشت درخت زیتون کاهش یافت

گنبدکاووس- ایرنا- رئیس سازمان جهادکشاورزی گلستان گفت: در حال حاضر میانگین جهانی فرسایش خاک در زمین‌های شیب‌دار نیم تن و در ایران افزون بر ۱۰ تن است که با کاشت درخت زیتون در زمین‌های شیب‌دار طی سال‌های قبل فرسایش خاک گلستان به ۷.۵ تن در هکتار کاهش یافت.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، محمد برزعلی روز پنجشنبه در سومین رویداد ملی زیتون در مجتمع گردشگری فرش فارم مینودشت افزود: درحال حاضر گلستان پنج هزار هکتار باغ زیتون بارور و ۵۰۰ هکتار هم غیر بارور دارد که پیش بینی تولید آن امسال ۱۲ هزار تن است.

به گفته وی، در گلستان چهار هزار نفر در باغات مشغول فعالیت هستند که ۲ هزار و ۲۰۰ نفر آنان در باغات زیتون اشتغال دارند.

برزعلی بیان کرد: گلستان سالانه یک میلیون و ۷۳۳ هزار و ۵۰۰ اصله نهال زیتون تولید می‌کند.سومین رویداد ملی زیتون و شکرانه برداشت آن در راستای توسعه کشت زیتون و صنایع وابسته به آن، آگاهی رسانی به جامعه هدف نسبت به اهمیت و جایگاه توسعه زیتون گلستان و نیز به‌منظور کمک به حفظ منابع آب و خاک، ایجاد اشتغال پایدار، اصلاح الگوی تغذیه و تامین بخشی از روغن مورد نیاز کشور با همکاری سازمان جهادکشاورزی، اتاق بازرگانی و انجمن زیتون استان درحال برگزاری است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان افزود: در قالب کشاورزی قراردادی علاوه بر کاهش هزینه‌های تولید و افزایش تولید محصول در مدیریت مصرف منابع آبی هم صرفه جویی می‌شود.

وی با اشاره به سطح باغات زیتون گلستان گفت: هم اکنون در ۲۸ هزار هکتار از زمین‌های شیب‌دار استان زیتون کشت شده و این استان ظرفیت ایجاد ۴۴ هزار هکتار دیگر باغ زیتون را دارد.

بزرعلی ادامه داد: در تمام اراضی شیبدار گلستان با شیب ۳۰ درجه می‌توان درخت زیتون کاشت زیرا از فرسایش خاک در این استان جلوگیری خواهد کرد.

مشاور وزیر جهادکشاورزی و مجری طرح زیتون هم در این مراسم از وجود ۷۰ هزار هکتار باغ زیتون در ایران خبر داد و گفت: براساس برنامه هفتم توسعه، باید ۱۰۰ هزار هکتار باغ زیتون جدید در کشور ایجاد شود.

جواد میرعرب رضی افزود: از مجموع باغ‌های زیتون کشور ۵۷ هزار هکتار بارور است که پیش بینی می‌شود ۱۵۰ هزار تن محصول از آنها برداشت شود.

وی ادامه داد: امسال ۵۰ درصد محصول زیتون کشور کنسروی و از بقیه آن روغن زیتون به مقدار ۱۵ هزار تن تولید خواهد شد.

مشاور وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به برنامه این وزارتخانه در توسعه کشت باغ زیتون با هدف تامین روغن زیتون در راستای سلامتی افراد جامعه گفت: برنامه ما در این بخش تولید ۱۳ تا ۱۷ درصد روغن مورد نیاز کشور از زیتون است.

میرعرب رضی با اشاره به سرانه مصرف روغن زیتون در برخی کشورهای اروپایی و حوزه دریای مدیترانه، گفت: سرانه مصرف روغن زیتون در یونان ۱۱.۵ کیلوگرم، اسپانیا ۱۰.۵ کیلوگرم، ایتالیا ۷.۵ کیلوگرم است اما این سرانه در کشور ما و سبد خانواده ۲۰۰ گرم در سال است.

مجری طرح زیتون کشور با تاکید بر ضرورت فرهنگ سازی و ترویج افزایش مصرف روغن زیتون توسط خانوارها در راستای بهبود سلامت جامعه، بیان کرد: برای تحقق این مهم باید نسبت به افزایش سطح باغ‌ها و استفاده از ارقام خوب با عملکرد بالا اقدام کنیم.

وی افزود: کم آبی کشور از یک سو و مقاوم بودن درخت زیتون نسبت به شرایط اقلیمی و کم آبی فرصت خوبی برای توسعه باغ این محصول است.

میرعرب رضی با اشاره به عضویت ایران در شورای بین المللی زیتون و ریاست دوره‌ای این شورا در سال ۲۰۲۴ که بر عهده‌ ایران است، افزود: چهارمین کلکسیون ارقام زیتون به تعداد ۴۰۰ رقم را در گیلان داریم که فرصت خوبی برای بهسازی و ایجاد باغات زیتون در کشور است.

وی تصریح کرد: با بهره گیری از ارقام موجود زیتون و بانک ژن آن در مینودشت می‌توانیم میزان تولید محصول را در هکتار تا ۱۲ تن افزایش دهیم.

میرعرب رضی گفت: همه باید اهتمام ویژه به توسعه باغ زیتون داشته باشیم تا ضمن تامین بخشی از روغن مورد نیاز کشور، اقتصاد و اشتغال این صنعت را رونق دهیم.رئیس سازمان جهادکشاورزی گلستان هم در این مراسم با اشاره به راهبرد دولت چهاردهم و وزارت جهادکشاورزی در توسعه کشاورزی قراردادی تصریح کرد: بر این اساس و در برنامه هفتم توسعه کشور باید ۲۰ درصد ساز و کارهای کشاورزی کشور و استان در قالب کشاورزی قراردادی انجام شود.

به گزارش ایرنا، زیتون یکی از قدیمی‌ترین درختان میوه است که در مناطق با آب و هوای مدیترانه‌ای کشت می‌شود و روغن آن به دلیل اهمیت و نقش بارز در سلامتی انسان، در دنیا و ایران از مصرف قابل ملاحظه‌ای برخوردار است.

بر اساس آمار سازمان فائو در چند سال اخیر کشورهای مختلفی مثل چین، پاکستان، ایران و چند کشور دیگر برنامه توسعه کشت زیتون را به اجرا در آورده‌اند.

گلستان با داشتن شرایط اقلیم مناسب و زمین‌های مستعد، از قطب‌های مهم تولید زیتون کشور به شمار می‌رود که به گفته مسوولان جهادکشاورزی، ظرفیت ایجاد ۶۰ هزار هکتار باغ زیتون در این استان وجود دارد.

جهادکشاورزی گلستان در دهه‌های اخیر برای رسیدن به اهدافی چون تغییر کاربری اراضی شیبدار به باغ مثمر، ایجاد فرصت های جدید شغلی، ارتقای درآمد بهره برداران و مشارکت در بی‌نیاز کردن کشور از واردات، ایجاد باغ زیتون را در دستور کار قرار داده است.

مطابق گزارش سازمان جهادکشاورزی گلستان، این استان ۱۴ کارخانه فرآوری محصول زیتون دارد که ۶ واحد روغن کشی، ۲ واحد تولید کنسرو و شور و ۲ واحد دیگر به صورت دومنظوره با ظرفیت حدود ۱۰ هزار تن آماده دریافت محصول باغداران منطقه هستند.

عمده باغ‌های زیتون استان گلستان به سبب داشتن شرایط اقلیمی مناسب و زمین‌های مستعد در نواحی شرقی و شمالی استان ایجاد شده است.

شهرستان مینودشت با ۸۰ هزار نفر جمعیت درشرق استان گلستان واقع است.