شناسهٔ خبر: 70220611 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: جام‌جم آنلاین | لینک خبر

کرمانشاه هم از آلودگی‌های زمستانی بی‌نصیب نیست

دود مازوت در ریه مردم کرمانشاه

اگرچه کرمانشاه از کلانشهرهای بزرگ صنعتی کشور مانند تهران، اصفهان و … محسوب نمی‌شود اما در این روزهای سرد سال که به دلیل پدیده وارونگی بسیاری از شهرهای کشور درگیر آلودگی جدی هستند کرمانشاه نیز از این آلودگی در امان نمانده است.

صاحب‌خبر -

جام جم آنلاین؛ بر اساس آمار محیط زیست استان، شهر کرمانشاه در نیمه اول امسال چهار روز شرایط هوای غیراستاندارد داشته که افت کیفت هوا در فصل تابستان و بهار در این استان عمدتا حاصل ریزگردهایی است که از عراق به سمت ما می‌آیند.

*اما با شروع فصل سرما آلودگی هوا در شهر کرمانشاه ناشی از تجمع آلاینده‌ها است، آلاینده‌هایی که از سوخت خودروها و خصوصا خودروهای فرسوده، صنایع بزرگ و نیروگاه‌ها که در حاشیه شهر قرار دارند به سمت کرمانشاه می‌آید و به دلیل سرما و سکون هوا، در جو می‌مانند.

همین امر باعث می‌شود که از بامداد تا اواسط روز شاهد آلودگی هوا باشیم که برای شهروندانی که از مسیرهای کمربندی شهر از جنوب به سمت شمال کرمانشاه می‌آیند به وضوح قابل مشاهده است.

در فصل پاییز امسال بر اساس اطلاعاتی که خبرگزاری‌ها منتشر کردند هوای شهر کرمانشاه حداقل در سه روز شامل ۲۸ آبان، ۳۰ آبان و ۱۸ آذر در وضعیت ناسالم برای گروه‌های حساس و غیراستاندارد قرار داشته است و این وضعیت ممکن است در روزهای آتی با سرد شدن هوا تشدید شود.

نیروگاه بیستون که فاصله چندانی با شهر کرمانشاه ندارد در حال حاضر با توجه به محدودیتی که در تامین گاز برای آن وجود دارد به ناچار از مازوت استفاده می‌کند و آلودگی ناشی از آن مستقیم به شهر کرمانشاه می‌رسد.

بر اساس آمار شرکت پخش فرآورده‌های نفتی منطقه کرمانشاه، این نیروگاه در هشت ماهه امسال حدود ۶۵۲ لیتر مازوت دریافت کرده است که رقم قابل توجهی می‌باشد.

به علاوه با شروع فصل سرما و محدودیت گاز صنایع بزرگ، صنایع سیمان نیز ناگزیر به استفاده از مازوت شدند و همه این عوامل باعث شده شهر کرمانشاه نیز درگیر آلودگی‌های هوای زمستانی شود.

*با توجه به ناترازی که در تامین گاز در سراسر کشور وجود دارد استفاده از مازوت اجتناب‌ناپذیر است و این نگرانی وجود دارد در سال‌های آینده با شدت گرفتن این ناترازی، آلودگی هوا در شهر کرمانشاه نیز که تا چند سال قبل جز شهرهای با هوای سالم محسوب می‌شد تشدید شود.

این آلودگی جان یک میلیون نفر جمعیت شهر کرمانشاه خصوصا سالمندان، کودکان، افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای و … را تهدید می‌کند.

راهکارهایی وجود دارد که اگر مسئولین به آن توجه کنند می‌تواند تا حدودی از شدت آلودگی هوا در فصل سرد سال حداقل برای شهرهایی مانند کرمانشاه که هنوز نسبت به پایتخت و برخی از شهرهای دیگر وضعیت وخیمی ندارد، جلوگیری نماید.

یک کارشناس محیط زیست احداث کمربند سبز در حاشیه شهر کرمانشاه، حرکت به سمت نیروگاه‌های خورشیدی و استفاده از تجهیزات مدرن و به روز بر روی خروجی نیروگاه‌ها و صنایع را از مهمترین راهکارهایی برشمرد که می‌توان به کاهش آلودگی کلانشهرها از جمله کرمانشاه کمک کند.

فرزاد اسماعیل‌پور‌  با بیان اینکه شهر کرمانشاه هنوز مانند برخی شهرهای بزرگ دیگر مثل تهران، تبریز، اراک، مشهد و اصفهان درگیر آلودگی شدید نیست، گفت: بیشتر روزها شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس را داریم که نشان می‌دهد عدد شاخص کیفی هوا از ۱۰۱ تا ۱۵۰ است اما در برخی شهرهای دیگر این عدد بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ هم هست که وضعیت ناسالم را نشان می‌دهد که خوشبختانه کرمانشاه هنوز وارد این مرحله نشده است.

وی اظهار داشت: قطعا در سال‌های آتی معضل آلودگی جدی‌تر نیز خواهد شد زیرا ناترازی انرژی شدت می‌یابد و مازوت‌سوزی نیز بیشتر خواهد شد.

این فعال محیط زیست اولین اقدامی که باید انجام شود را کاهش سهم نیروگاه‌های سوخت فسیلی از تولید برق دانست و عنوان کرد: باید تلاش کنیم هر سال حداقل در استان کرمانشاه ۵۰ تا ۱۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی شامل نیروگاه‌های کوچک مقیاس احداث شود.

اسماعیل‌پور معتقد است برای این منظور باید شرایط ورود سرمایه‌گذار در حوزه نیروگاه‌های خورشیدی تسهیل شود و از همه مهمتر اراضی مناسبی برای احداث این نیروگاه‌ها در نظر گرفته شود.

وی اضافه کرد: به علاوه لازم است صنایع بزرگی که اکنون داریم خروجی‌های خود را با استفاده از فیلترهای به روز دنیا تا حد امکان به سمت استاندارد شدن ببرند.

این کارشناس محیط زیست چنین اقدامی را شدنی دانست و عنوان کرد: برای مثال هم اکنون کارخانه سیمان جاده ماهیدشت کرمانشاه با بهره‌گیری از تکنولوژی روز صنعت سبز شده و آلودگی وارد محیط نمی‌کند.

اسماعیل‌پور از نقش بسزای توسعه فضای سبز برای کاهش آلودگی‌ها نیز یاد کرد و ادامه داد: باید از همین حالا یک کمربند سبز و پرتراکم از پوشش گیاهی در اطراف شهر‌ کرمانشاه خصوصا از ورودی مسیر جاده بیستون که عمده آلایندگی از این مسیر می‌آید اجرا شود که روشی کم هزینه اما موثر است.