گیر پدرسون، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه، میگوید «سازماندهی و انتقال سیاسی»، مهمترین چالش پیش روی سوریه پس از سرنگونی حکومت بشار اسد است.
آقای پدرسون به خبرنگاران در ژنو گفت که سوریه نیازمند «تدارک معتبر انتقال» قدرت به شیوهای است که طیفهای گسترده جامعه سوریه را نمایندگی کند.
او اشاره کرد: چنین فرآیندی میتواند راه را برای لغو تحریمهای بینالمللی و بازگشت آوارگان به خانههایشان هموار کند و شکست این روند، خطر «درگیریهای جدید در سوریه» را به همراه خواهد داشت.
گیر پدرسون افزود: «فرصتی واقعی برای تغییر وجود دارد، اما باید خود سوریها با حمایت سازمان ملل و جامعه بینالمللی از این فرصت بهرهبرداری کنند.»
احمد الشرع، معروف به ابومحمد جولانی که فرماندهی عملیات مخالفان دولت اسد را برعهده دارد متعهد شده است تا اسامی مقامات ارشد دولت بشار اسد را که «در شکنجه مردم سوریه دست داشتند»، منتشر کند.
او در بیانیهای گفت: «به کسانی که درباره افسران ارشد ارتش و مأموران امنیتی که در جنایات جنگی نقش داشتهاند، اطلاعاتی ارائه دهند، جوایزی تعلق خواهد گرفت.»
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، و امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، از پایان رژیم اسد استقبال کردند و آمادگی خود را برای همکاری با حاکمان جدید سوریه، با تأکید بر لزوم رعایت حقوق بشر و حمایت از قومیتها و اقلیتهای مذهبی ابراز داشتند.
آنها همچنین بر اهمیت حفظ حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه تأکید کردند.
سازمان ملل متحد در مورد استقرار نیروهای اسرائیلی در بخش سوری بلندیهای جولان ابراز نگرانی کرده ولی اسرائیل میگوید حضورش در این منطقه برای حفاظت از امنیتش ضروری است.
گیر پدرسون تأکید کرد که سازمان ملل تمامی حرکات اسرائیل و حملات هوایی به سوریه را زیر نظر دارد و خواستار توقف آن شد.
خبرگزاری رویترز به نقل از چند منبع امنیتی و دیدهبان حقوق بشر سوریه اعلام کرد که نیروهای اسرائیلی روز سهشنبه ۲۰ آذر در قسمت متعلق به سوریه در حدود ۲۵ کیلومتری جنوب غربی دمشق حضور داشتند.
سخنگوی ارتش اسرائیل گزارشها در مورد نزدیک شدن نیروهای اسرائیلی به دمشق را «نادرست» خواند و گفت که نیروهای اسرائیلی در «منطقه حائل» و در نقاط نزدیک به مرز مستقر هستند.
دیدهبان حقوق بشر سوریه، مستقر در بریتانیا که درگیریها در سوریه را زیر نظر دارد، اعلام کرده است که نیروهای اسرائیلی از زمان سرنگونی اسد در اوایل روز یکشنبه ۱۸ آذر بیش از ۳۰۰ حمله هوایی به خاک سوریه انجام دادهاند.
خبرنگاران نیز از حملات هوایی بیشتر در منطقه دمشق در اوایل روز سه شنبه خبر دادند.
گیدئون ساعر، وزیر خارجه اسرائیل، یک روز پیشتر گفته بود که نیروهای این کشور به «سایتهای مشکوک به وجود سلاحهای شیمیایی و راکتهای دوربرد» حمله کردهاند تا اطمینان حاصل کنند که آنها در اختیار افراد متخاصم قرار نگیرند.
عربستان سعودی نیز حملات اسرائیل در سوریه را محکوم کرده و آن را نقض قوانین بینالمللی دانسته است.
عربستان سعودی همچنین تاکید کرده است که حملات اسرائیل شانس سوریه را برای دستیابی به امنیت، ثبات و تمامیت ارضی خدشهدار میکند.
در همین حال، احمد الشرع، معروف به ابومحمد جولانی، به منظور «هماهنگی در انتقال قدرت» با محمد غازی جلالی، نخستوزیر سوریه، دیدار کرده است.
محمد غازی جلالی به «اسکای نیوز» عربی گفت که تلاش میشود که دوران گذار سریع و روان پیش برود و افزود که بیشتر وزرای کابینه هنوز از دفاتر دمشق مشغول به کار هستند.
با این حال، برخی از خدمات مهم دولتی به حال تعلیق درآمده است، چون کارمندان دولت در خانه ماندهاند.
سفیر سوریه در سازمان ملل متحد که از سوی رژیم اسد منصوب شده بود، به خبرنگاران گفت که هیأت آنها از مقامات جدید دستور گرفتهاند تا در دوران گذار به فعالیت خود ادامه دهند.
∎