به گزارش تسنیم، مرضیه وحید دستجردی در مراسم معارفه دبیر جدید ستاد ملی جمعیت، که با حضور وزیر بهداشت در معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری برگزار شد، گفت: “موضوع جمعیت یک چالش بینبخشی است و هیچکدام از دستگاهها به تنهایی قادر به حل آن نیستند. برای مقابله با این بحران، همکاری همه بخشها ضروری است.”
دستجردی افزود: “قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده، نقشه راه را برای ما مشخص کرده است و علیرغم گامهای خوبی که برداشته شده، هنوز مسیر طولانی و دشواری در پیش داریم.” وی تاکید کرد که برای رسیدن به اهداف برنامهها باید چالشها و موانع شناسایی شوند و اقدامات دقیق و زمانبندیشدهای در دستور کار قرار گیرد.
دبیر ستاد ملی جمعیت همچنین یادآور شد که فرصت برای جبران کاهش رشد جمعیت بسیار کوتاه است: “اگر همین روند فعلی ادامه یابد، در سال ۱۴۳۰ به رشد منفی جمعیت خواهیم رسید و در ۲۵ سال آینده، ایران مسنترین کشور منطقه خواهد شد.”
وی با اشاره به تغییرات چشمگیر در نرخ باروری و رشد جمعیت کشور از سال ۱۳۵۱ تاکنون، افزود: “در سال ۱۳۵۱، نرخ باروری کلی ایران حدود ۶.۸ بود، اما این نرخ در سال ۱۳۹۸ به ۱.۶۵ رسید. نرخ رشد جمعیت در سال ۱۳۷۰ معادل ۳.۶ درصد بود که امروز به ۰.۷ درصد کاهش یافته است.”
دستجردی، که خود متخصص زنان و زایمان است، از نگرانیهای خود درباره کاهش تمایل به فرزندآوری در جامعه گفت و اظهار داشت: “در شش ماه ابتدایی امسال، کاهش ۶ درصدی در میزان تولدها نسبت به مدت مشابه سال گذشته ثبت شده است. این موضوع یکی از دغدغههای جدی سیاستگذاران، به ویژه مقام معظم رهبری است.”
دبیر ستاد ملی جمعیت همچنین به سخنان رهبر معظم انقلاب در اولین جلسه دولت سیزدهم اشاره کرد و افزود: “رهبر انقلاب در آن جلسه از وزیر بهداشت خواستند که مسئله جمعیت را به صورت جدی پیگیری کند. بنابراین، همه ما باید در قبال این مسئله اجتماعی که میتواند در آینده معضلات سیاسی و امنیتی به همراه داشته باشد، احساس مسئولیت کنیم.”
وی در پایان خاطرنشان کرد: “در سال ۱۳۵۱، متوسط سن جامعه ایران ۲۲ سال بود، اما اکنون این سن به ۳۲ سال افزایش یافته است. این نشاندهنده پیر شدن جمعیت ایران در طول این مدت است. برای حل این معضل، نیاز داریم که با مردم، خانوادهها و بهویژه بانوان ارتباط مستحکمتری برقرار کنیم تا آنها را به فرزندآوری ترغیب کنیم.”
دستجردی از تمامی صاحبنظران و مردم برای ارائه ایدهها و راهحلها در راستای افزایش جمعیت دعوت کرد و گفت: “ما به کمک جمعیتشناسان، جامعهشناسان و روانشناسان نیاز داریم تا این موضوع را به طور دلی نه دستوری حل کنیم. باید تلاش کنیم تا مردم به این باور برسند که فرزندآوری زیباترین اتفاق برای یک خانواده است.”
وی در پایان از تلاشهای اعضای ستاد ملی جمعیت و همچنین حمایتهای وزیر بهداشت در این راستا قدردانی کرد و گفت: “اگرچه طبق قانون، ۶۰ درصد مسئولیتها بر عهده وزارت بهداشت است، اما مسائل اقتصادی و معیشتی نیز تاثیر زیادی در این موضوع دارند که باید توسط سایر دستگاهها پیگیری شود.”
دستجردی همچنین از دکتر ظفرقندی، رئیس سازمان نظام پزشکی، برای حمایتهای مستمر از موضوع جمعیت تشکر کرد و از تلاشهای او برای بسیج دستگاههای تحت امر خود در راستای اهداف جمعیتی قدردانی کرد.
∎