شناسهٔ خبر: 70200700 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

مدیریت منابع و ارتقای بهره وری کشاورزان با طراحی سامانه ایرانی

متخصصان یک شرکت دانش بنیان موفق شدند، سامانه‌ای در حوزه کشاورزی و هوشمند سازی آبیاری، طراحی کنند که می‌تواند راه حل‌هایی نوآورانه برای مدیریت منابع و ارتقای بهره وری کشاورزان ارائه دهد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، این سامانه به عنوان یک سکوی نوآور در حوزه «کشاورزی دانش‌بنیان» و «هوشمندسازی آبیاری» به میدان آمده است و در تلاش است تا راهکار‌هایی مؤثر برای ایجاد آینده‌ای پایدار در این عرصه ارائه دهد.

بر اساس این گزارش، این شرکت در  سال ۱۳۹۵ به همت جمعی از دانش‌آموختگان و متخصصان حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات تأسیس شد.

 این شرکت تلاش کرده با شناسایی و پایش چالش‌های کشاورزی، راه‌کار‌ها و فناوری‌های نوین را به کشاورزان معرفی کند تا بتوانند از این طریق محصولات خود را بهبود بخشند و در برابر چالش‌های آب و هوایی و کم‌آبی مقاومت کنند.

هدف اصلی این سامانه، توانمندسازی کشاورزان از طریق فراگیرسازی کشاورزی دانش‌بنیان و بهینه‌سازی فرایند‌های آبیاری و مدیریت مزارع است.

با توجه به اهمیت کشاورزی در تأمین امنیت غذایی و حفظ منابع طبیعی این سامانه به عنوان یک پلتفرم جامع و هوشمند، می‌تواند راه‌گشای بسیاری از مشکلات و چالش‌ها در این حوزه باشد و آینده‌ای پایدارتر برای کشاورزی رقم بزند.ا

سهیل تقوی، مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان، به دو بخش اصلی این سامانه اشاره کرد و گفت:  این سامانه دارای دو بخش مستقل است که هر یک نقش منحصر به فردی در بهینه‌سازی فرآیند‌های کشاورزی ایفا می‌کند.

وی گفت: بخش اول، راهکار نرم‌افزاری است که شامل  تلفن همراه و پایگاه اطلاع رسانی است. این بخش با استفاده از داده‌های هواشناسی و هوش مصنوعی به کشاورزان پیشنهاد آبیاری بهینه را ارائه می‌دهد؛ بی‌نیاز از هر گونه سخت‌افزار یا حسگر محیطی، تنها از طریق محاسبات دقیق میزان و دوره آبیاری.

وی همچنین به بخش دوم که شامل راهکار سخت‌افزاری گفت: این بخش از اینترنت اشیای صنعتی بهره می‌برد و با یک فشار دکمه امکان خودکار سازی  کامل فرآیند‌های آبیاری و آبرسانی را برای کشاورزان فراهم می‌کند.

این سامانه قادر است به راحتی روی انواع تجهیزات آبیاری در مزرعه، باغ، گلخانه و فضای سبز نصب شود و فرآیند آبیاری را کارآمد و ساده‌تر کند.

به گفته این فعال فناور، افزایش کارایی و صرفه‌جویی در مصرف آب، جلوگیری از تنش‌های کم‌آبی، بهینه‌سازی مصرف آب، عدم بیش‌آبیاری و کودشویی، و مدیریت یکپارچه مزارع پراکنده از جمله ارزش‌های اساسی است که این سامانه برای کشاورزان به ارمغان می‌آورد

تقوی همچنین به ثبت‌ اختراع روش «کم آبیاری تنظیم شده» در ایران و آمریکا اشاره کرد و گفت: این روش ویژه به کشاورزان این امکان را می‌دهد که در شرایطی که آب کافی ندارند یا به بودجه آبی محدودی دسترسی دارند، با استفاده از  ساختارهای کم‌آبیاری و فناوری‌های هوش مصنوعی، بر اساس مراحل رشد گیاه، بودجه آبی خود را به نحوی تخصیص دهند که کمترین آسیب را به کیفیت و کمیت محصول بزند.

وی گفت: این روش می‌تواند میزان قابل توجهی آب ذخیره‌سازی کند و حتی کیفیت محصول را افزایش دهد. ارتقاء بهره‌ وری کشاورزی و توسعه پایدار این شرکت، با هدف ارتقاء بهره‌وری کشاورزی و توسعه پایدار در مناطق کمتر برخوردار، گام‌های مؤثری در ایجاد اشتغال پایدار و مؤثر برداشته است.

مدیرعامل این شرکت با اشاره به اشتغال‌زایی این شرکت گفت: در حال حاضر ۱۰ نفر به صورت مستقیم در این مجموعه مشغول به کار هستند و به طور غیرمستقیم نیز با تعداد زیادی از کشاورزان همکاری دارند.

وی افزود: شرکت با تمرکز بر کشاورزان خرده‌ مالک، که معمولاً زمین‌های کشت زیر ۱۰ هکتار دارند، اقدام به اجرای طرح های پایلوت در نقاط مختلف کشور کرده است. این اقدام به ویژه برای بهبود وضعیت کشاورزان با منابع محدود، حائز اهمیت فراوان است و می‌تواند تغییرات مثبت و قابل توجهی در زندگی آنها ایجاد کند.

تقوی در ادامه، از موفقیت‌های اخیر این شرکت خبر داد و گفت: چندین طرح در استان خراسان جنوبی به پایان رسیده است.

همچنین، مذاکراتی با بنیاد علوی برای راه‌اندازی طرح های در استان سمنان صورت پذیرفته تا به کشاورزان تحت پوشش بنیاد علوی کمک شود.

وی افزود: این طرح ها با هدف بهبود سامانه های آبیاری و تقویت تأمین معیشت کشاورزان طراحی شده‌اند

وی به هدف کلیدی این مجموعه در ارائه خدمات آبیاری به کشاورزانی که از حمایت‌های دولتی در قالب خرید تضمینی گندم و دیگر محصولات بهره می‌برند اشاره و بیان کرد: دسترسی به خدمات و فناوری‌های نوین می‌تواند به رشد تولید و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی کمک کند و در نهایت امنیت غذایی کشور را تضمین کند.

وی ارائه خدمات آبیاری، برای کشاورزانی که از سوی دولت خرید تضمینی گندم و سایر محصولات را دریافت می‌کنند را یکی از هدف‌های کلیدی این مجموعه خواند و گفت: دسترسی به خدمات مدرن، می‌تواند به رشد تولید و بهبود کیفیت محصولات کمک کند و در نهایت امنیت غذایی را در کشور تضمین کند.

مدیر عامل این شرکت دانش‌بنیان با اشاره به عملکرد موفق این نرم‌افزار گفت: در حال حاضر حدود ۳۵۰،۰۰۰ کشاورز از این نرم‌افزار برای دریافت خدمات نوین آبیاری و مدیریت کشاورزی بهره می‌برند.

وی افزود: این آمار قابل توجه، به وضوح نشان‌دهنده تأثیر مثبت این فناوری بر بهبود وضعیت کشاورزی خرده‌مالکی در کشور است و می‌تواند به عنوان یک ساختار موفق برای سایر مناطق و کشاورزان مورد توجه قرار گیرد.

تقوی تصریح کرد: با توجه به گسترش روزافزون فعالیت‌ها و نیاز به شتابدهی به خدمات، شرکت به همکاری‌های بیشتری با سازمان‌ها و نهاد‌های دولتی و خصوصی نیازمند است.