اعضای اروپایی برجام با انتشار بیانیهٔ مشترکی، اقدامات اخیر جمهوری اسلامی ایران برای افزایش سرعت تولید اورانیوم با غلظت بالا را که در گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی بازتاب یافته، محکوم کردند.
بر اساس این بیانیه که نسخهای از آن سهشنبه، ۲۰ آذر در وبسایت وزارتخانههای خارجه بریتانیا، فرانسه و آلمان انتشار یافته، این سه کشور نسبت به افزایش شمار سانتریفیوژها و همچنین آماده شدن جمهوری اسلامی برای نصب سانتریفیوژهای جدید اظهار نگرانی کردند.
آژانس بینالمللی انرژی در گزارش اخیر خود از افزایش چشمگیر سرعت غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم در سایت فوردو خبر داده بود.
رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ۱۶ آذرماه گفته بود ایران در حال افزایش دستکم هشت برابری تولید اورانیوم ۶۰ درصدی است.
سه کشور اروپایی عضو برجام در عین حال به اجلاس هفته گذشتهٔ خود با هیئت مذاکرهکنندهٔ هستهای جمهوری اسلامی درباره برنامه اتمی ایران و تحریمها اشاره کرده و گفتهاند که در این دیدار بر تعهد طرفین به گفتگو و رفتار سازنده تاکید شده بود.
آنها نوشتهاند که در این مذاکرات تأکید شده بود که «اقدامات ایران برجام را بیش از پیش توخالی میکند و ذخایر اورانیوم غنی شده جمهوری اسلامی ایران را که هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد، افزایش میدهد».
این بیانیه از جمهوری اسلامی خواسته اقدامات اخیر خود را معکوس کرده و فوراً تنش هستهای را متوقف کند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش محرمانهٔ خود در روز جمعه تصریح کرده بود ایران در نظر دارد نرخ تولید ماهانهٔ اورانیوم ۶۰ درصد در سایت فوردو را به بیش از ۳۴ کیلوگرم برساند، این در حالی است که پیش از این، سطح تولید ایران در دو سایت اتمی خود از جمله فوردو تنها شش کیلوگرم در ماه بود.
شورای حکام آژانس روز اول آذر ضمن محکوم کردن گسترش فعالیتهای هستهای ایران، با صدور قطعنامهای خواستار همکاری فوری تهران با این نهاد شد و از مدیرکل آژانس خواست که یک «گزارش جامع» درباره ایران تهیه کند.
ایران در واکنش به صدور این قطعنامهٔ توبیخی اعلام کرد سانتریفوژهای پیشرفته راهاندازی میکند.
گزارش رسانههای ایران همچنین حاکی است که سعید ایروانی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل، در واکنش به اتهام اعضای اروپایی برجام به عدم پایبندی ایران به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، تصریح کرد خود سه کشور اروپایی عضو برجام به تعهداتشان عمل نکرده و به شکلی «بیاساس» مدعی نقض قطعنامه یادشده ازسوی ایران شدهاند.
او به رغم هشدارهای پیاپی آقای گروسی طی سالها و ماههای گذشته درباره عدم همکاری جمهوری اسلامی با آژانس، مدعی شده است «همکاری ایران با آژانس همواره سازگار و شفاف بوده است».
آقای ایروانی در ادامه اعضای اروپایی برجام را به رفتاری «غیرصادقانه و ریاکارانه» متهم کرده است.
در این میان میتو میلر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز گذشته در پاسخ به سوال خبرنگاری پیرامون اینکه تا چچه اندازه دربارهٔ حرکت جمهوری اسلامی به سوی ساخت سلاح هستهای در پی تضعیف موقعیت منطقهای خود، نگرانی وجود دارد، گفت «ما کماکان نگران هستیم، اما ایالات متحده متعهد به جلوگیری از دسترسی ایران به بمب هستهای است».
اخیراً برخی مقامات حکومتی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی تهدید کرده بودند که ایران میتواند سیاست هستهای خود را تغییر دهد. پیشتر مقامات جمهوری اسلامی مدعی بودند با توجه به فتوای علی خامنهای دربارهٔ «حرام بودن ساخت و استفاده از سلاح هستهای»، ایران هرگز به سمت تولید بمب هستهای نخواهد رفت.