به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، پژوهش به عنوان یک ابزار کلیدی برای پیشرفت علمی، اجتماعی و فرهنگی در جوامع مختلف شناخته میشود.
پژوهش در برخی از گروه ها مانند طلاب و بانوان از اهمیت بیشتری برخوردار است. طلاب به عنوان حاملان علم و دین، با انجام پژوهشهای عمیق میتوانند به تفسیر صحیحتری از متون دینی و علمی دست یابند. این امر نه تنها به غنای دانش دینی آنها کمک میکند، بلکه میتواند به ایجاد پلهای ارتباطی بین علم و دین منجر شود.
بانوان نیز به عنوان نیمی از پیکره جامعه، میتوانند با بهرهگیری از علم و دانش، نقش مؤثری در ارتقاء فرهنگ و آگاهی عمومی ایفا کنند.
پژوهش به بانوان این امکان را میدهد که درک عمیقتری از مسائل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی خود پیدا کنند. این امر میتواند به آنها کمک کند تا در تصمیمگیریها و سیاستگذاریهای مرتبط با زندگی خود و جامعهشان نقش موثری ایفا کنند.
به مناسب هفته پژوهش گفتوگویی با بانوان طلبه پژوهشگر برتر داشتیم.
لیلا همایون فرد دانش آموخته سطح۴ جامعه الزهرا سلام الله علیها است که در چهارمین همایش کتاب سال بانوان در بخش رساله حائز تقدیر شد.
این رساله در رشته تاریخ و سیره با عنوان «بررسی تطبیقی سنت های حاکم بر جوامع از منظر قرآن با حوادث تاریخی بعثت تا قبل از قیام عاشورا» بوده است.
لیلا همایون فرد در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه درباره علت انتخاب این موضوع عنوان کرد: سنتهای قرآنی حاکم بر جوامع یکی از مباحث مهم فلسفه تاریخ است که اندیشمندان شاخص و برجستهای همچون شهید صدر، علامه طباطبایی و... از زوایای مختلف آن را مورد توجه قرار دادهاند.
این پژوهشگر ادامه داد: خداوند متعال در قرآن، دستهای از آیات الهی را ذکر میکند که حاکی از قانونمندی در تاریخ و وجود سنتهای ثابت و لایتغیر در جوامع است. این آیات الهی که با عنوان آیات سنت، آیات عبرت، آیات سیر در زمین و... در قرآن ذکر شده، مؤید آن است که تاریخ از نظر قرآن، دارای قوانین حقیقی و تابع روابط علت و معلولی است و این قوانین، به جامعه یا مقطع خاصی اختصاص نداشته و در کل تاریخ، عمومیت دارد.
وی بیان کرد: آشنایی با این قوانین در قرآن و شناسایی حوادث و وقایع تاریخی مهم که این قوانین در آن وقایع تحقق یافته، یکی از رسالتهای پژوهشی است تا با تحلیل شرایط وقوع حوادث و با ارائه الگویی از تنفیذ این سنن، نقشه راهی برای آینده جوامع ترسیم کرد. در این رساله، پس از مطالعه و بررسی برخی وقایع و حوادث صدر اسلام (عصر رسول خدا(ص)، امام علی(ع) و امام حسن(ع)) بهعنوان یکی از مهمترین مقاطع تأثیرگذار در تاریخ اسلام، به استخراج و تحلیل سنتهای جاری در این بازه زمانی پرداخته شد.
همایون فر در رابطه با سطح همایش کتاب سال بانوان اظهار کرد: تعداد و سطح علمی آثار ارسالی و ارزیابی های چند مرحلهای حکایت از سطح برجسته این همایش ملی دارد و امیدواریم این همایش بتواند نقطه عطفی برای تقویت انگیزه، تبادل نظر، تشکیل شبکه های علمی و... بین بانوان فرهیخته حوزوی و دانشگاهی کشور باشد و گامی بلند در تحقق تمدن اسلامی بردارد.
پژوهشگر حوزوی اضافه کرد: اهتمام به پژوهش علاوه بر تقویت بنیه آموزشی می بایست در سیاست گذاری های کلان حوزه مورد توجه قرار گیرد و طلاب از ابتدا باید با مهارتهای پژوهشی آشنا شوند و نگاه و نگرش آموزشی تنیده با رویکرد پژوهشی انجام شود.
وی با بیان اینکه بحث استفاده از روش های پژوهشی به روز و کارآمد در حوزه نسبت به دانشگاه کم رنگ است و باید برای آن برنامه ریزی جدی انجام شود، اضافه کرد: ایجاد انگیزه حضور و برنامه ریزی برای استفاده از اساتید پشتیبان و راهبران پژوهشی برای همراهی با طلاب جوان برای حضور در همایش های ملی و بین المللی یکی از راهکارهای بسیار تأثیرگذار برای ورود علاقمندان به این عرصه است که ما تجربه های موفق و نسبتا قابل قبولی در این مسأله برای طلاب مجموعه خود داشته ایم.
وی گفت: امیدواریم با عنایت خاصه حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها بتوانیم در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری و تربیت زنان تأثیرگذار در عرصه ملی و بین المللی گام برداشته و سربازان خوبی در این زمینه باشیم.
انتهای پیام