شناسهٔ خبر: 70195589 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

مدیرعامل بورس انرژی ایران:

۳۰ درصد حجم معاملات برق سال آینده در بورس انجام می‌شود

تهران- ایرنا- مدیرعامل بورس انرژی ایران با بیان اینکه تلاش می شود حجم مبادلات در بازار بورس انرژی برای سال آینده افزایش چشمگیری داشته باشد، گفت: در سال آینده ۳۰ درصد حجم معاملات برق در بازار رخ داد و برنامه این است  تا ۷۰ درصد معاملات در بورس انرژی افزایش پیدا کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «علی نقوی حسینی» روز سه شنبه در آیین آغاز معاملات گواهی صرفه جویی برق اظهار داشت: دستورالعمل توسعه و اصلاح مبادلات در بورس انرژی تدوین شده است و صنایع مکلف شده‌اند که نیازهای خود را از این بازار تامین کنند و امید می رود با تسهیل فرآیندها، شاهد توسعه بیشتر این بازار باشیم.

وی، توسعه مبادلات در بازار بورس را از اهداف مهم برشمرد و گفت: هرچه مبادلات در این بازار افزایش یابد، صنعت نیروگاهی بیشتر از مواهب آن برخوردار می شوند.

مدیرعامل بورس انرژی از راه اندازی بازار مبادلات جبرانی تا پایان آذرماه خبر داد و افزود: بازار معاملات گواهی تجدیدپذیر یا همان «رک» هم به زودی اجرایی می شود.

وی معاملات گواهی صرفه‌جویی برق را راهکاری برای حل ناترازی انرژی عنوان کرد و با اشاره به چالش‌های تامین انرژی در کشور افزود: بد مصرفی، بیش مصرفی و ناترازی در توزیع انرژی، مشکلاتی همچون کمبود گاز و برق را به وجود آورده و صنایع کشور را با ریسک‌های جدی مواجه کرده است.

نقوی حسینی با یادآوری اینکه مدیریت مصرف انرژی در کشور از اهمیت بالایی برخوردار است، تاکید کرد: شدت مصرف انرژی در ایران دو برابر میانگین جهانی است و برای کاهش مستمر آن باید بهره‌وری در تولید، انتقال و مصرف انرژی افزایش یابد. در همین راستا، مشوق‌های مالی و ابزارهایی مانند اوراق گواهی صرفه‌جویی طراحی و بازار بهینه‌سازی انرژی راه‌اندازی شده است.

مدیرعامل بورس انرژی با اشاره به اقدامات صورت گرفته در این زمینه گفت: با وجود فراهم شدن برخی زیرساخت‌ها، همچنان ظرفیت‌های قانونی بسیاری بلااستفاده مانده است؛ شورای عالی انرژی با تاخیری طولانی در سال ۱۴۰۰ مصوبه‌ای در خصوص گواهی صرفه‌جویی صادر کرد که مورد تایید کمیته فقهی قرار گرفت و سازمان بورس نیز آن را به تصویب رساند.

وی افزود: در سه سال گذشته، تلاش‌های بسیاری برای معامله‌پذیر شدن این گواهی‌ها انجام شده است. نخستین پروژه مرتبط با تعویض لامپ‌های شهری بود که با تصویب کمیته صرفه‌جویی سازمان برنامه و دریافت گواهی‌ها از توانیر، عملیاتی شد.

نقوی در خصوص فرآیندهای اجرایی اظهار کرد: دستورالعمل گواهی صرفه‌جویی به قبوض مشتریان مرتبط شد و مقررات بالادستی قانون‌گذار برنامه‌های خوبی در این حوزه ارائه کرده است. همچنین، در بازار سرمایه نیز به این ابزار توجه شده و اطمینان خاطر لازم برای خریداران در نظر گرفته شده است.

مدیرعامل بورس انرژی با اشاره به تجربه موفق صنعت گاز گفت: استقبال خوبی از این ابزار در حوزه گاز صورت گرفت و باعث افزایش تولید و کاهش ناترازی شد. انتظار می‌رود در حوزه برق نیز با رفع سخت‌گیری‌ها و تسهیل فرآیندها، اعتماد بیشتری ایجاد شود و این بازار رشد و توسعه یابد.

نقوی با بیان اینکه بازار برق سبز در بورس انرژی راه‌اندازی شده است، افزود: برق سبز از محدودیت‌های مصرف معاف است و تاکنون به ارزش ۲ هزار میلیارد تومان در این بازار معامله شده است. صنایع بیشتری وارد این بازار شده‌اند و شاهد استقبال سرمایه‌گذاران هستیم.

وی به ساخت نخستین نیروگاه توسط بخش خصوصی در کردستان اشاره کرد و گفت: عرضه برق این نیروگاه در بازار بورس انرژی، نشان‌دهنده شفافیت و منافع این بازار برای ذی‌نفعان است.

به گزارش ایرنا، گواهی صرفه‌جویی برق از جمله ابزارهای مالی جدید بورس انرژی است که با هدف بهینه سازی مصرف برق طراحی و عرضه شده است.