برگزاری اولین نشست شورای سیاستگذاری همایش بین المللی بزرگداشت سید جمال الدین اسدآبادی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نخستین نشست شورای سیاستگذاری همایش بین المللی بزرگداشت سید جمال الدین اسدآبادی، با حضور رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، امام جمعه اسدآباد و نمایندگانی از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تالار آیینه انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.
در ابتدای این جلسه، محمود شالویی، مشاور وزیر فرهنگ و رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی گفت: نمیتوان نقش مهم سید جمال الدین اسدآبادی در تاریخ ایران و جهان اسلام را نادیده گرفت، چرا که به تعبیر معلم شهید آیت الله مرتضی مطهری او از جمله مصلحان جامعه بشری است و اینکه بزرگداشت این چهره در زادگاه او اسدآباد و سپس در سطوح ملی و بین المللی برگزار میشود، اهمیت این دانشمندِ فقید را دوچندان میکند.
او در بخش دیگری از سخنان خود گفت: بزرگداشت سید جمال، صرفاً جنبه استانی و ملی ندارد و در عرصه بینالمللی نیز سامان مییابد؛ چرا که او از جمله مفاخر فرهنگیِ ایران است که جنبه جهانی دارد و شخصیت او برای جوامع اسلامی، جامعه ایران و جهانِ فرهنگ اهمیت وافر دارد.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی تأکید کرد: انجمن تلاش میکند با استفاده از ظرفیت نهادهای مختلف فرهنگی، هنری و بین المللی کمال همکاری را با ستاد بزرگداشت این مصلح اجتماعی مبذول دارد، خاصه که کوشش میکند، آثار علمی و پژوهشی قابل توجهی در زمینه بررسی و معرفیِ زندگی، اندیشه و آثار این شخصیت برجسته جهان اسلام در اختیار پژوهشگران و عموم علاقه مندان قرار گیرد.
حجتالاسلام والمسلمین مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها نیز در این جلسه با تأکید بر اینکه خواست و تأکید سیدجمالالدین اسدآبادی بر وحدت بود، گفت: او مرزبندی جدی با استعمار و نظام سُلطه داشت و همواره تلاش می کرد تا وحدتِ جهان اسلام و پیروان مذاهب حفظ شود.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها با بیان اینکه وحدت، موضوعی کلیدی است، افزود: اسدآبادی در آن زمان به وحدت و ارتقای فرهنگ توجه داشت. از اینرو پرداختن به شخصیت اسدآبادی گامی موثر برای تقویت فرهنگ و گسترش تقریب مذاهب اسلامی است.
حجتالاسلام والمسلمین رستمی با اشاره به اینکه برای برگزاری همایش بینالمللی بزرگداشت سید جمال الدین اسدآبادی باید با اقدامات معنادار، برنامهریزی شود، ادامه داد: رتبهبندی مقالههای ارائه شده به همایش باید بر اساس استاندارد جهانی صورت پذیرد و دانشگاههای داخلی و خارجی در این مهم حضور موثر داشته باشند.
به گفته رستمی در کنار فراخوان به سفارش مقاله نیز نیاز است. همچنین میتوان از چهرههای جهان اسلام در خواست مقاله خواسته شود و درس نامههایی نیز در دانشگاههای کشور به اندیشه و زندگی سید جمال الدین اسدآبادی اختصاص پیدا کند.
در ادامه حجت الاسلام مرتضی موحد امام جمعه اسدآباد به ایراد سخن پرداخت و گفت: اسکتبار ستیزی و وحدت و تقریب مذاهب اسلامی مهمترین عناصر اندیشه سید جمال الدین اسدآبادی است و او نمونهای فاخر و جامع از یک شخصیت اثرگذار در جهان اسلام و فرهنگ جهانی است.
او افزود: سید جمال عالمی فاضل است که بزرگانی چون شهید مطهری، مقام معظم رهبری و امام راحل (ره) شخصیت علمی او را ستودهاند؛ همچنین آن مرحوم به عنوان یک فیلسوف سیاسی، همواره مطمح نظر متفکران بزرگ ایرانی و غیر ایرانی قرار دارد.
امام جمعه اسدآباد تأکید کرد: با عنایت به اینکه سید جمال از شاگردان آخوند ملا حسینقلی همدانی بوده است، جنبه عرفانی نیز داشته که معمولاً مغفول مانده است. لذا امیدداریم به مدد برگزاری آیین بزرگداشت وی، این جنبه از شخصیت والای آن عالم گرانقدر نیز به ایرانیان و جهانیان معرفی گردد.
در بخش دیگری از این نشست نیز سلیمان نظری دوست، فرماندار شهرستان اسدآباد به ایراد سخن پرداخت و گفت: شایسته است که به همت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی بنای یادبود سید جمال در شهرستان اسدآباد مرمت و بهسازی گردد تا از رهگذر این اقدام، نام و یاد این چهره تابناک ایران و جهان اسلام در زادگاه او زنده بماند.
در ادامه این جلسه نیز نمایندگانی از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان، دانشگاه سید جمال الدین اسدآبادی و یکی از استادان دانشگاه از کشور افغانستان، دیدگاهها و نقطه نظرات کارشناسی خود را درباره راهکارهای ارتقای علمی و پژوهشی این همایش ملی و بین المللی، نیز جایگاه و اهمیت سید جمال الدین اسدآبادی در سپهر فرهنگی، علمی و دینی ایران و جهان اسلام بیان کردند.
گفتنی است همایش بینالمللی بزرگداشت سید جمال الدین اسدآبادی مصلح اجتماعی و شخصیت برجسته علمی و فرهنگیِ جهان اسلامی در سال ۱۴۰۵ در سطح ملی و بینالمللی برگزار خواهد شد.
∎