زیستتوده یک ماده آلی است که از گیاهان و حیوانات به دست میآید و انرژی جمعآوریشده از خورشید را ذخیره میکند. انبوهی از چوبهای بریدهشده از درختان، انباری از انرژی خورشید است که میتواند هنگام سوختن چوب مورد استفاده قرار گیرد. درختان با استفاده از نور خورشید طی فرایندی به نام فتوسنتز رشد میکنند. این امر انرژی خورشید را با رشد درخت به ایجاد سلولز چوب تبدیل میکند.
به گزارش ایمنا، زیستتوده در تعریفی دیگر، مقدار موجودات زنده در یک منطقه خاص است که با وزن یا حجم در هر منطقه اندازهگیری میشود و ممکن است سوزانده یا فرآوری و به سوخت تصفیهشده تبدیل شود. نمونهای از زیستتوده تبدیلشده طی این فرآیند، ذرت است که به سوخت مایع یعنی اتانول فرآوری میشود. قابلتوجه اینکه زیستتوده منبع انرژی پایدار نیست و آلودگی کمتری ندارد، حتی زغالسنگ بهعنوان سوختی آلاینده، نوعی زیستتوده است.
استفاده از زیستتوده برای انرژی در جهان
انرژی زیستتوده برای تولید سوخت زیستی در بسیاری از کشورها استفاده میشود. پنج کشور برتر در استفاده از انرژی زیستتوده عبارتند از:
برزیل بزرگترین تولیدکننده زیستتوده نیست، با این حال در استفاده از آن در سطح جهانی پیشتاز است. این کشور بزرگترین مصرفکننده اتانول ساختهشده از نیشکر در جهان محسوب میشود که فرایندی کارآمدتر و مقرونبهصرفهتر از تلاش برای تولید اتانول از ذرت است.
اتانول مورد استفاده در برزیل حدود ۴۰ درصد از سوخت مورد استفاده برای حملونقل آن را تشکیل میدهد. این کشور همچنین از زبالههای حاصل از برداشت نیشکر برای تولید سوخت دیگری استفاده میکند که نیروگاهها برای تولید برق میسوزانند.
چین بیشترین انرژی زیستتوده را تولید و بخشی از آن را صادر میکند. این کشور برای تولید برق، زغالسنگ زیادی را در نیروگاهها میسوزاند و یک تولیدکننده قابلتوجه گلولههای چوبی است که برای گرمایش و تولید برق استفاده میشود.
ایالات متحده آمریکا چوب و محصولات ساختهشده از ضایعات چوب را میسوزاند و سومین مصرفکننده انرژی زیستتوده در سطح جهان است. این کشور از ذرت اتانول تولید و از این سوخت زیستی برای تولید برق و ترکیب با بنزین برای استفاده در حملونقل استفاده میکند.
هند چهارمین مصرفکننده انرژی زیستتوده است و برق آن از سوزاندن زبالههای کشاورزی تولید میشود. این کشور تولید قابلتوجهی از سوختهای زیستی به شکل گلولههای چوبی را برای سوزاندن بهمنظور تولید برق و گرمایش دارد.
آلمان از انرژی زیستتوده حاصل از سوزاندن چوب و ضایعات چوب استفاده و از سوختهای زیستی بهویژه با سوزاندن بیوگاز (متان) تولیدشده از تجزیه مواد آلی، برق تولید میکند.