شناسهٔ خبر: 70180555 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: مفدا | لینک خبر

روایتی از روز دانشجو با رئیس جمهور؛ شنیدن صدای فعالان دانشجویی و ۸۰۰ پیامکی که به پزشکیان رسید

مسعود پزشکیان در نخستین سال فعالیت دولتش در روز دانشجو و در هفتاد و یک سالگی این روز تاریخی به یکی از دانشکده‌های دانشگاه صنعتی شریف رفت تا صداهای نمایندگان طیف‌های مختلف را بشنود. آیینی که رئیس‌جمهور ۲ ساعت در آن شنونده بود و بیش از ۸۰۰ پیامک دانشجویان را در قالب کتابچه‌ای دریافت کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش مفدا، مراسم روز دانشجو امروز (شنبه) و با حضور مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور، دانشجویان و استادان دانشگاه در دانشکده مدیریت و اقتصاد صنعتی شریف تهران برگزار شد؛ از جمله همراهان رئیس جمهور در این آیین زهرا پزشکیان، دختر رئیس‌جمهور فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت و حسین سیمایی و محمدرضا ظفرقندی و سید ستار هاشمی وزاری علوم و بهداشت و ارتباطات و علی اکبر صالحی رئیس پیشین دانشگاه صنعتی شریف و عضو فرهنگستان علوم بودند.

این دومین حضور پزشکیان در کسوت ریاست جمهوری به دانشگاه و در جمع دانشجویان است، وی پیش از این ۲۱ مهر امسال به مناسب مراسم سال تحصیلی جدید به دانشگاه تهران رفت و امروز هم در جمع دانشجویان دانشگاه شریف حاضر شد. او چهارمین رئیس جمهوری است که بعد روسای دولت هفتم، یازدهم و سیزدهم در گرامیداشت روز ۱۶ آذر در یکی از دانشکده‌های دانشگاه صنعتی شریف حضور یافت.

کمتر از ۶۰ روز پیش که پزشکیان به مناسب سال تحصیلی جدید دانشجویان به دانشگاه تهران رفت و وقتی هنوز مراسم آغاز نشده بود، نمایندگان تشکل‌های دانشجویی مختلف در محوطه دانشگاه تهران گلایه داشتند که رئیس‌جمهور صدای آن‌ها را نمی‌شود در حالیکه در همان مراسم وقتی نوبت به سخنرانی رئیس‌جمهور رسید بود و به جایگاه رفت، ناگاه همهمه‌ی در سالن توسط دانشجویان معترض بلند شد که ما حرف داریم و پزشکیان در همان لحظه گفت چند تشکل قصدحرف زدن دارد؟ یک نفر از بین خود نماینده انتخاب کنید و سپس به پایین محل سخنرانی رفت تا نماینده تشکل دانشجویی در جایگاه، حرف خود را بزند. پزشکیان پس از پایان سخنرانی این نماینده خطاب به دانشجویان گفت که من از گفت و گو باکی ندارم. البته داخل پرانتز همان مقطع رئیس جمهور به وزیر علوم گفته بود که دانشجویان باید حرفشان را بزنند و ما گوش کنیم.

به گزارش ایرنا، این بار و در دومین حضورش در دانشگاه، رئیس‌جمهور پیش قدم شد و مدیریت برنامه امروز را به دست گفت و شد میزبان دانشجویان و فعالان دانشجویی. میزبانی که پذیرای سخنان ۱۳ نفر از فعالان و نمایندگان تشکل های دانشجویی از نقاط مختلف دانشگاه بود که دو ساعت طول کشید در واقع برنامه این روز با سخنرانی کوتاه رئیس دانشگاه صنعتی شریف آغاز شد و بدون مقدمه نمانیدگان طیف های مختلف در مدت زمان ۵ دقیقه ای به بیان مسائل و چالش ها و دغدغه های خود پرداختند که برخی نمایندگان طیف های رقیب بیش از زمان تعریف شده سخنرانی کردند.

خبری از پلاکارد و شعار نبود

و اما امروز که روز دانشجوست؛ بارها شنیدیم و دیدیم که وقتی روسای جمهور در چنین روزی در دانشگاه حضور می‌یابند، قبل از آن تشکل‌های مختلف دانشجویی در محوطه دورهم جمع می شوند و برخی با در دست داشتن پلاکاردهایی خواسته‌ها و انتقادهای خود را به تصویر می کشند تا سورژه خبرنگاران و عکاسان شود. اما امروز وقتی وارد محوطه دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف شدم خبری از اینها نبود که نبود و تنها شاهد ورود دانشجویان و مدعوین با در دست داشتن کارت شناسایی به محل برنامه بودیم و آنطرف هم رئیس‌جمهور در حال بازدید از دستاوردهای علمی دانشگاه صنعتی شریف شد و سپس با استادان دانشگاه هم گپ و گفتی داشت.

همراه با ورود دانشجویان و مدعوین خود را به سالن آمفی تئاتر دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف محل برگزاری مراسم رساندم، حدود ساعت ۹ بود و وارد سالن دو طبقه با ظرفیت بیش از ۵۰۰ نفر شدم که هر لحظه در حال تکمیل شدن بود و خبرنگاران و تصویر برداران هم به دنبال سوژه خود بودند تا تصاویری را شکار کنند.

در این میان و در دو ردیف انتهایی سالن چَشمَم به سید ضیا هاشمی معاون فرهنگی و اجتماعی معاون اول رئیس‌جمهور افتاد، به سراغش رفتم و پس از احوال پرسی از او پرسیدم که چرا در صندلی ردیف جلو برای مقامات تعریف شده است، حضور نیافتید که در پاسخ گفت امروز در کسوت استاد دانشگاه به این برنامه دعوت شدم و در کنار دیگر استادان نشستم، سپس به جایگاه خودم در ردیف آخر سالن بازگشتم. در همین حین هم سالن پر از جمعیت و راس ساعت ۹ برنامه آغاز شد.

مجری این مراسم سید ابراهیم هاشم ورزی، مدیر روابط عمومی سابق دانشگاه صنعتی شریف و مدیر روابط عمومی و اموربین الملل کنونی سازمان منطقه آزاد کیش بود که برنامه را به طور رسمی آغاز کرد و پس از خوش آمدگویی، رئیس دانشگاه صنعتی شریف را به جایگاه دعوت کرد. سیدعباس موسوی با یادی از شهدای دانشجوی روز ۱۶ آذر و جایگاه علمی این دانشگاه سخنان خود را پایان داد و مجری یک راست به سر اصل مطلب رفت، یعنی سخنرانی ۱۳ فعال دانشجویی.

همیشه در فهرست برنامه قبل از سخنان نمایندگان انجمن‌های دانشجویی، وزیرعلوم سخنرانی می‌کرد، اما این بار مجری پیش‌تر اعلام کرد وزیرعلوم وقت خود را به سه نفر از نمایندگان انجمن‌های علمی، کانون‌های فرهنگی و تشکل‌های صنفی داد که برای نخستین بار یا حداقل بعد از سال‌ها فرصت سخن گفتن پیدا کردند؛ تا تعداد بیشتری از دانشجویان سخن بگویند و تنوع و تکثر و چندصدایی بیشتر شود.

روایتی از فعالان دانشجویی ۱+۱۲

نوبت به سخنرانی فعالان دانشجویی رسید و آنها از هر دَری سخن گفتند، از مسائل ریز و درشت داخلی کشور گرفته تا بین‌المللی، از اقتصاد تا فرهنگ و سلامت و فلسطین و وعده‌ای که حسین سیمایی وزیر علوم در آستانه فرا رسیدن روز دانشجو و در جمع دبیران‌کل انجمن‌های علمی دانشجویی داد که همه تشکل‌های دانشجویی به عدالت و بدون تبعیض باید تریبون داشته باشند و زمان مناسب آن نیز روز ۱۶ آذر است. سیمایی این سخنان را در مراسم سال تحصیلی جدید با حضور رئیس‌جمهور در دانشگاه تهران هم بیان کرده بود و امروز فرا رسید. البته وزیر علوم در این فاصله کمتر از ۶۰ روزه، چند دیدار با نمایندگان تشکل‌های دانشجویی در ساختمان محل کارش و اخیرا در باغ نگارستان دانشگاه تهران داشت.

نخستین نماینده تشکل‌ها دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی‌برق از دانشگاه شریف بود که به جایگاه رفت و با لهجه یزدی خطاب به پزشکیان گفت: آقای رئیس‌جمهور! دانشگاه قلب تپنده کشور است، مرجعیت علمی دانشگاه برای پیشرفت کشور نیاز به احیا دارد. آقای رئیس‌جمهور! چالش امروز ما غلبه شِبه علم بر علم و مهاجرت دانشجویان است و دانشگاه باید همان دانشگاه بماند نه سکوی پرتاپ. آقای رئیس‌جمهور! تلاش شما برای خلق وفاق ارزشمند است اما وفاق با مردم باید مقدم‌تر از وفاق با یک عده اقلیت باشد. آقای رئیس جمهور! دولت شما می‌تواند امید را در دل‌ها زنده کند. شما، برای ایران، مردم را تنها نگذارید.

دومین نماینده از اتحادیه مجلس اسلامی دانشجویان این بار دانشگاه آزاد بود که در این ترکیب حضور داشت، گویا تشکل‌ها فقط محدود به دانشگاه‌های دولتی و تهران نبود و یک نماینده از دانشگاه آزاد هم توانست سخنرانی کند. او در سخنان خود از جهش تولید و برنامه‌های دولت برای تحقق این امر و توانمندی های دانشجویان دانشگاه آزاد با رئیس‌جمهور سخن گفت.

سومین سخنران نماینده اتحادیه انجمن‌های اسلامی مستقل از دانشگاه مفید قم بود که سخنان خود را با انتخابات ریاست‌جمهوری و مشارکت مردم شروع کرد و در انتقادی تند خطاب به رئیس‌جمهور گفت که کشور با مدیریت کاریکاتوری اداره نمی‌شود. همانطور که مدیریت کاریکاتوری را در دولت یازدهم و دوازدهم شاهد بودیم. آقای پزشکیان از ما گفتن بود و این سخن با تشویق برخی دانشجویان همراه شد و سپس ادامه داد تجویزهای اقتصادی لیبرال‌ها نتیجه‌ای جز انسداد ندارد. (برای هر نماینده دانشجو ۵ دقیقه وقت درنظر گرفتند که این نماینده انجمن‌های اسلامی مستقل حدود هفت دقیقه صحبت کرد) نماینده انجمن اسلامی‌ دانشجویان دانشگاه شریف هم به جایگاه رفت و از لایحه حجاب و فیلترنیگ صحبت می‌کرد که در همین حین دعوی لفظی بین طرفداران نماینده بسیج و دیگر تشکل‌ها شکل گرفت. نگاه حاضران به سمت این دعوا رفت در حالی که نماینده انجمن اسلامی دانشجویان کماکان به سخنان خود ادامه می‌داد.

روایتی از روز دانشجو؛ شنیدن صدای فعالان دانشجویی و ۸۰۰ پیامکی که به دست پزشکیان رسید

نوبت به نماینده اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران رسید و پس از قرار گرفتن در جایگاه گفت: مردم از بگم‌ بگم‌ها خسته شدند. شما امروز رئیس‌جمهور ایران هستید باید پاسخگو باشید نه پرسشگر.

این نماینده در عین حال از موضع‌گیری رئیس‌جمهور و وزیر امورخارجه در قبال فلسطین و لبنان هم تشکر کرد و گفت از شما و آقای عراقچی که برای محور مقاومت تلاش کردید تشکر می‌کنیم. اما امروز جهان در آستانه انقلاب هوش مصنوعی است.چهار سال و یک فرصت طلایی داریم که به دست جوانان متخصص می‌توان تحولی عظیم در هوش مصنوعی ایجاد کرد. آقای رئیس‌جمهور این را دغدغه خود بدانید و صحبت این نماینده هم به حدود ۸ دقیقه رسید.

دیگر نماینده انجمن اسلامی دانشجویان صنعتی شریف هم از بهبود وضع معیشتی مردم به عنوان یکی از وعده‌های رئیس‌جمهور گفت که با گذشت بیش از سه ماه هنوز این اتفاق نیفتاده و از طرفی تحریم‌ها شرایط را برای مردم سخت کرده است که در همین حین شعار مرگ بر اسرائیل در سالن طنین انداز شد. وی خواستار پایان دادن به فیلترینگ اینترنت شد و خطاب به رئیس‌جمهور گفت که شما اکنون به دانشگاهی پا گذاشته‌اید که روزی قرار بود قلب تپنده صنعت این مرز و بوم و خانه‌ای امن برای نخبگان آن باشد؛ امّا حالا هیچ نشانی از تحقّق این اهداف بر چهره دانشگاه دیده نمی‌شود.

و اما نماینده دفتر تحکیم وحدت هم اتفاقا به شعار وفاق پرداخت و گفت: آقای رئیس‌جمهور شما شعار وفاق ملی مطرح کردید؛ اما گروهی که نزدیک شما هستند وفاق را اهرم فشاری برای تحقق خواسته‌های خود می دانند. برداشت از وفاق سلیقه‌ای است.

از بین ۱۳ نماینده تشکل‌ها و انجمن‌های دانشجویی تنها یک خانم به عنوان نماینده نشریات دانشجویی از دانشگاه شاهرود به جایگاه رفت و خطاب به آقای رئیس جمهور گفت: آقای رئیس جمهور! انتظار دانشجویان تغییرات بنیادین در ساختارهاست اجازه دهید مردم خودشان صدای خودشان باشند. شما گفتید برای رفع تبعیض‌ها آمدید. لایحه منع خشنونت علیه زنان سال ها در مجلس درحال خاک خوردن است آنوقت سخن از لایحه حجاب می گویند.

این نماینده دختر پس از پایان سخنانش به سمت دختر پزشکیان رفت و پس از احوالپرسی نامه‌ای به او داد.

نماینده کانون‌های فرهنگی دانشگاه شهید بهشتی هم مطالبی از کادر درمان و سلامت کشور بیان کرد که برای رفع خشنوت علیه کادر درمان تدبیری شود. او در بخش دیگری به لایحه حجاب پرداخت و گفت آیا لایحه حجاب از دل مردم بیرون آمده است؟ در حالیکه فرهنگ و هنر ستون فقرات هویت ملی است و فرهنگ دستوری پشت درهای بسته تبین نمی شود که با تشویق حاضران همراه شد.

آخرین نفر نماینده بسیح دانشجویی بود که سخنان خود را با عبارتی از شهید جمهور، محمدعلی رجایی شروع کرد که در جهنم، خدا جایی دارد که عذابش مساوی است با گناه ۳۶ میلیون انسان و آنجا جای من است، که حرکت، سخن و برخوردم بر زندگی ۳۶ میلیون انسان اثر می‌گذارد.

آقای دکتر پزشکیان، دولت چهاردهم در شرایطی کار خود را آغاز کرد که نه‌تنها وام‌دار عقب‌ماندگی‌های اقتصادی و زیرساختی دهه‌ی ۹۰ است، بلکه شرایط منطقه به گونه‌ای بود که بیش از هر زمان، درگیر خوی استعمارگری و تمامیت‌خواهی استکبار جهانی است. اما در این شرایط چه پیامی از دولت و اطرافیان شما دریافت می‌شود؟ برخی از کارشناسان که با سیاه نمایی، سعی دارند تجربه‌ی تلخ دولت روحانی در گره زدن تمام مشکلات به مذاکره را رقم بزنند، می‌توانند تمام دولت و شخص دلسوز و دغدغه‌مند شما را به انحطاط بکشند.

این نماینده بسیج دانشجویی در پایان نکته‌ خطاب به آقای رئیس جمهور بیان کرد که بسیج دانشجویی کتابچه‌ای را پیرامون مسائل کشور و راهکارهای آن تالیف و تدوین کرده که خدمت شما تقدیم می‌شود و دوم؛ با توجه به اینکه خیلی از شریفی‌ها امکان حضور در این برنامه را نداشتند، بسیج دانشجویی شریف با فراخوان عمومی بیش ۸۰۰ پیام از سوی دانشجویان، استادان و کارمندان را خطاب به رئیس جمهور گردآوری کرده که به صورت مکتوب ارائه می‌ شود.

این نماینده پس از پایان سخنرانی به سمت رئیس جمهور رفت و کتابچه و پیام‌های دانشجویان به وی تقدیم کرد. البته نیمی از نمایندگان دانشجویان پس از پایان سخنان به سمت رئیس جمهور رفتند و پس از خوش و بِش مطالب خود را مکتوب به وی ارائه دادند.

روایتی از روز دانشجو؛ شنیدن صدای فعالان دانشجویی و ۸۰۰ پیامکی که به دست پزشکیان رسید

روایتی از رئیس جمهور

آخرین سخنران این مراسم رئیس جمهور بود که مجری خوش ذوق با انتخاب دوبیت شاهنامه فردوسی سرود؛

فریدونِ فرّخ، فرشته نبود ز مُشک و زعنبر سِرشته نبود

ز «داد» و «دَهِش» یافت او نیکویی/ تو داد و دهش کن، فریدون تویی

قرائت مصرع پایانی که «فریدون تویی» هم خنده حاضران و هم خنده پزشکیان و هم تشویق پی در پی دانشجویان را همراه داشت.

پزشکیان به جایگاه رفت و مانند همیشه با استناد به خطبه های از نهج البلاغه گفت: دانشجو وابسته به پُست و مقام نیست و می‌تواند راحت‌تر حرف خود را بزند و مطالبه کند، کسی که وابسته به قدرت و مقام نیست می‌تواند سخن حق را بگوید و از حق دفاع کند.

او گفت اینجا لزومی ندارد که هُو بکشیم و دعوا کنیم باید براساس منطق گفت‌و گو کرد که با تشویق حاضران همراه شد.

روایتی از روز دانشجو؛ شنیدن صدای فعالان دانشجویی و ۸۰۰ پیامکی که به دست پزشکیان رسید

رئیس جمهور این را هم گفت که قبل از انقلاب با هم در دانشگاه بحث می‌کردیم. هر دو جناح حرف مان را می‌زدیم. بقیه هم گوش می‌دادند. کسی که منطق ضعیف‌تر داشت، از میدان کنار می‌رفت و باید بر اساس منطق با هم گفت‌وگو کنیم. همه دعوای جناح و گروه ها در کشور به خاطر این بود که ادعا داشتیم ما بهتر می‌توانیم مملکت را اداره کنیم، پس رقابت باید بر سر این باشد که چه کسی می‌تواند خدمتگزار بهتری برای مردم باشد.

در حین سخنرانی، یکی از طرفداران تشکل‌های دانشجویی که درابتدای مراسم با طیف رقیب دعوای لفظی داشت، تنها فردی بود که پلاکارد بالا آورد و سورژه عکاسان شد. پزشکیان هم با این جمله به سخنان خود پایان داد. «ارتباط با دانشگاه افزایش می یابد.»

مراسم امروز و بیان مطالب طیف‌های مختلف نمایندگان تشکل‌های دانشجویی همان پیامی را داشت که معاون فرهنگی و اجتماعی معاون اول رئیس‌جمهور به خبرنگار ایرنا گفت که دانشجویان انتظار دارند دولت و دولتمردان در مسیر توسعه جامعه و رفع مشکلات و ناکارآمدی‌ها اثرگذار باشند و این انتظار در صورتی محقق خواهد شد که آنها شاهد صداقت و پاسخگویی دولتمردان در برابر جامعه باشند.

به گزارش مفدا، مراسم روز دانشجو امروز (شنبه) و با حضور مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور، دانشجویان و استادان دانشگاه در دانشکده مدیریت و اقتصاد صنعتی شریف تهران برگزار شد؛ از جمله همراهان رئیس جمهور در این آیین زهرا پزشکیان، دختر رئیس‌جمهور فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت و حسین سیمایی و محمدرضا ظفرقندی و سید ستار هاشمی وزاری علوم و بهداشت و ارتباطات و علی اکبر صالحی رئیس پیشین دانشگاه صنعتی شریف و عضو فرهنگستان علوم بودند.

این دومین حضور پزشکیان در کسوت ریاست جمهوری به دانشگاه و در جمع دانشجویان است، وی پیش از این ۲۱ مهر امسال به مناسب مراسم سال تحصیلی جدید به دانشگاه تهران رفت و امروز هم در جمع دانشجویان دانشگاه شریف حاضر شد. او چهارمین رئیس جمهوری است که بعد روسای دولت هفتم، یازدهم و سیزدهم در گرامیداشت روز ۱۶ آذر در یکی از دانشکده‌های دانشگاه صنعتی شریف حضور یافت.

کمتر از ۶۰ روز پیش که پزشکیان به مناسب سال تحصیلی جدید دانشجویان به دانشگاه تهران رفت و وقتی هنوز مراسم آغاز نشده بود، نمایندگان تشکل‌های دانشجویی مختلف در محوطه دانشگاه تهران گلایه داشتند که رئیس‌جمهور صدای آن‌ها را نمی‌شود در حالیکه در همان مراسم وقتی نوبت به سخنرانی رئیس‌جمهور رسید بود و به جایگاه رفت، ناگاه همهمه‌ی در سالن توسط دانشجویان معترض بلند شد که ما حرف داریم و پزشکیان در همان لحظه گفت چند تشکل قصدحرف زدن دارد؟ یک نفر از بین خود نماینده انتخاب کنید و سپس به پایین محل سخنرانی رفت تا نماینده تشکل دانشجویی در جایگاه، حرف خود را بزند. پزشکیان پس از پایان سخنرانی این نماینده خطاب به دانشجویان گفت که من از گفت و گو باکی ندارم. البته داخل پرانتز همان مقطع رئیس جمهور به وزیر علوم گفته بود که دانشجویان باید حرفشان را بزنند و ما گوش کنیم.

به گزارش ایرنا، این بار و در دومین حضورش در دانشگاه، رئیس‌جمهور پیش قدم شد و مدیریت برنامه امروز را به دست گفت و شد میزبان دانشجویان و فعالان دانشجویی. میزبانی که پذیرای سخنان ۱۳ نفر از فعالان و نمایندگان تشکل های دانشجویی از نقاط مختلف دانشگاه بود که دو ساعت طول کشید در واقع برنامه این روز با سخنرانی کوتاه رئیس دانشگاه صنعتی شریف آغاز شد و بدون مقدمه نمانیدگان طیف های مختلف در مدت زمان ۵ دقیقه ای به بیان مسائل و چالش ها و دغدغه های خود پرداختند که برخی نمایندگان طیف های رقیب بیش از زمان تعریف شده سخنرانی کردند.

خبری از پلاکارد و شعار نبود

و اما امروز که روز دانشجوست؛ بارها شنیدیم و دیدیم که وقتی روسای جمهور در چنین روزی در دانشگاه حضور می‌یابند، قبل از آن تشکل‌های مختلف دانشجویی در محوطه دورهم جمع می شوند و برخی با در دست داشتن پلاکاردهایی خواسته‌ها و انتقادهای خود را به تصویر می کشند تا سورژه خبرنگاران و عکاسان شود. اما امروز وقتی وارد محوطه دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف شدم خبری از اینها نبود که نبود و تنها شاهد ورود دانشجویان و مدعوین با در دست داشتن کارت شناسایی به محل برنامه بودیم و آنطرف هم رئیس‌جمهور در حال بازدید از دستاوردهای علمی دانشگاه صنعتی شریف شد و سپس با استادان دانشگاه هم گپ و گفتی داشت.

همراه با ورود دانشجویان و مدعوین خود را به سالن آمفی تئاتر دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف محل برگزاری مراسم رساندم، حدود ساعت ۹ بود و وارد سالن دو طبقه با ظرفیت بیش از ۵۰۰ نفر شدم که هر لحظه در حال تکمیل شدن بود و خبرنگاران و تصویر برداران هم به دنبال سوژه خود بودند تا تصاویری را شکار کنند.

در این میان و در دو ردیف انتهایی سالن چَشمَم به سید ضیا هاشمی معاون فرهنگی و اجتماعی معاون اول رئیس‌جمهور افتاد، به سراغش رفتم و پس از احوال پرسی از او پرسیدم که چرا در صندلی ردیف جلو برای مقامات تعریف شده است، حضور نیافتید که در پاسخ گفت امروز در کسوت استاد دانشگاه به این برنامه دعوت شدم و در کنار دیگر استادان نشستم، سپس به جایگاه خودم در ردیف آخر سالن بازگشتم. در همین حین هم سالن پر از جمعیت و راس ساعت ۹ برنامه آغاز شد.

مجری این مراسم سید ابراهیم هاشم ورزی، مدیر روابط عمومی سابق دانشگاه صنعتی شریف و مدیر روابط عمومی و اموربین الملل کنونی سازمان منطقه آزاد کیش بود که برنامه را به طور رسمی آغاز کرد و پس از خوش آمدگویی، رئیس دانشگاه صنعتی شریف را به جایگاه دعوت کرد. سیدعباس موسوی با یادی از شهدای دانشجوی روز ۱۶ آذر و جایگاه علمی این دانشگاه سخنان خود را پایان داد و مجری یک راست به سر اصل مطلب رفت، یعنی سخنرانی ۱۳ فعال دانشجویی.

همیشه در فهرست برنامه قبل از سخنان نمایندگان انجمن‌های دانشجویی، وزیرعلوم سخنرانی می‌کرد، اما این بار مجری پیش‌تر اعلام کرد وزیرعلوم وقت خود را به سه نفر از نمایندگان انجمن‌های علمی، کانون‌های فرهنگی و تشکل‌های صنفی داد که برای نخستین بار یا حداقل بعد از سال‌ها فرصت سخن گفتن پیدا کردند؛ تا تعداد بیشتری از دانشجویان سخن بگویند و تنوع و تکثر و چندصدایی بیشتر شود.

روایتی از فعالان دانشجویی ۱+۱۲

نوبت به سخنرانی فعالان دانشجویی رسید و آنها از هر دَری سخن گفتند، از مسائل ریز و درشت داخلی کشور گرفته تا بین‌المللی، از اقتصاد تا فرهنگ و سلامت و فلسطین و وعده‌ای که حسین سیمایی وزیر علوم در آستانه فرا رسیدن روز دانشجو و در جمع دبیران‌کل انجمن‌های علمی دانشجویی داد که همه تشکل‌های دانشجویی به عدالت و بدون تبعیض باید تریبون داشته باشند و زمان مناسب آن نیز روز ۱۶ آذر است. سیمایی این سخنان را در مراسم سال تحصیلی جدید با حضور رئیس‌جمهور در دانشگاه تهران هم بیان کرده بود و امروز فرا رسید. البته وزیر علوم در این فاصله کمتر از ۶۰ روزه، چند دیدار با نمایندگان تشکل‌های دانشجویی در ساختمان محل کارش و اخیرا در باغ نگارستان دانشگاه تهران داشت.

نخستین نماینده تشکل‌ها دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی‌برق از دانشگاه شریف بود که به جایگاه رفت و با لهجه یزدی خطاب به پزشکیان گفت: آقای رئیس‌جمهور! دانشگاه قلب تپنده کشور است، مرجعیت علمی دانشگاه برای پیشرفت کشور نیاز به احیا دارد. آقای رئیس‌جمهور! چالش امروز ما غلبه شِبه علم بر علم و مهاجرت دانشجویان است و دانشگاه باید همان دانشگاه بماند نه سکوی پرتاپ. آقای رئیس‌جمهور! تلاش شما برای خلق وفاق ارزشمند است اما وفاق با مردم باید مقدم‌تر از وفاق با یک عده اقلیت باشد. آقای رئیس جمهور! دولت شما می‌تواند امید را در دل‌ها زنده کند. شما، برای ایران، مردم را تنها نگذارید.

دومین نماینده از اتحادیه مجلس اسلامی دانشجویان این بار دانشگاه آزاد بود که در این ترکیب حضور داشت، گویا تشکل‌ها فقط محدود به دانشگاه‌های دولتی و تهران نبود و یک نماینده از دانشگاه آزاد هم توانست سخنرانی کند. او در سخنان خود از جهش تولید و برنامه‌های دولت برای تحقق این امر و توانمندی های دانشجویان دانشگاه آزاد با رئیس‌جمهور سخن گفت.

سومین سخنران نماینده اتحادیه انجمن‌های اسلامی مستقل از دانشگاه مفید قم بود که سخنان خود را با انتخابات ریاست‌جمهوری و مشارکت مردم شروع کرد و در انتقادی تند خطاب به رئیس‌جمهور گفت که کشور با مدیریت کاریکاتوری اداره نمی‌شود. همانطور که مدیریت کاریکاتوری را در دولت یازدهم و دوازدهم شاهد بودیم. آقای پزشکیان از ما گفتن بود و این سخن با تشویق برخی دانشجویان همراه شد و سپس ادامه داد تجویزهای اقتصادی لیبرال‌ها نتیجه‌ای جز انسداد ندارد. (برای هر نماینده دانشجو ۵ دقیقه وقت درنظر گرفتند که این نماینده انجمن‌های اسلامی مستقل حدود هفت دقیقه صحبت کرد) نماینده انجمن اسلامی‌ دانشجویان دانشگاه شریف هم به جایگاه رفت و از لایحه حجاب و فیلترنیگ صحبت می‌کرد که در همین حین دعوی لفظی بین طرفداران نماینده بسیج و دیگر تشکل‌ها شکل گرفت. نگاه حاضران به سمت این دعوا رفت در حالی که نماینده انجمن اسلامی دانشجویان کماکان به سخنان خود ادامه می‌داد.

روایتی از روز دانشجو؛ شنیدن صدای فعالان دانشجویی و ۸۰۰ پیامکی که به دست پزشکیان رسید

نوبت به نماینده اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران رسید و پس از قرار گرفتن در جایگاه گفت: مردم از بگم‌ بگم‌ها خسته شدند. شما امروز رئیس‌جمهور ایران هستید باید پاسخگو باشید نه پرسشگر.

این نماینده در عین حال از موضع‌گیری رئیس‌جمهور و وزیر امورخارجه در قبال فلسطین و لبنان هم تشکر کرد و گفت از شما و آقای عراقچی که برای محور مقاومت تلاش کردید تشکر می‌کنیم. اما امروز جهان در آستانه انقلاب هوش مصنوعی است.چهار سال و یک فرصت طلایی داریم که به دست جوانان متخصص می‌توان تحولی عظیم در هوش مصنوعی ایجاد کرد. آقای رئیس‌جمهور این را دغدغه خود بدانید و صحبت این نماینده هم به حدود ۸ دقیقه رسید.

دیگر نماینده انجمن اسلامی دانشجویان صنعتی شریف هم از بهبود وضع معیشتی مردم به عنوان یکی از وعده‌های رئیس‌جمهور گفت که با گذشت بیش از سه ماه هنوز این اتفاق نیفتاده و از طرفی تحریم‌ها شرایط را برای مردم سخت کرده است که در همین حین شعار مرگ بر اسرائیل در سالن طنین انداز شد. وی خواستار پایان دادن به فیلترینگ اینترنت شد و خطاب به رئیس‌جمهور گفت که شما اکنون به دانشگاهی پا گذاشته‌اید که روزی قرار بود قلب تپنده صنعت این مرز و بوم و خانه‌ای امن برای نخبگان آن باشد؛ امّا حالا هیچ نشانی از تحقّق این اهداف بر چهره دانشگاه دیده نمی‌شود.

و اما نماینده دفتر تحکیم وحدت هم اتفاقا به شعار وفاق پرداخت و گفت: آقای رئیس‌جمهور شما شعار وفاق ملی مطرح کردید؛ اما گروهی که نزدیک شما هستند وفاق را اهرم فشاری برای تحقق خواسته‌های خود می دانند. برداشت از وفاق سلیقه‌ای است.

از بین ۱۳ نماینده تشکل‌ها و انجمن‌های دانشجویی تنها یک خانم به عنوان نماینده نشریات دانشجویی از دانشگاه شاهرود به جایگاه رفت و خطاب به آقای رئیس جمهور گفت: آقای رئیس جمهور! انتظار دانشجویان تغییرات بنیادین در ساختارهاست اجازه دهید مردم خودشان صدای خودشان باشند. شما گفتید برای رفع تبعیض‌ها آمدید. لایحه منع خشنونت علیه زنان سال ها در مجلس درحال خاک خوردن است آنوقت سخن از لایحه حجاب می گویند.

این نماینده دختر پس از پایان سخنانش به سمت دختر پزشکیان رفت و پس از احوالپرسی نامه‌ای به او داد.

نماینده کانون‌های فرهنگی دانشگاه شهید بهشتی هم مطالبی از کادر درمان و سلامت کشور بیان کرد که برای رفع خشنوت علیه کادر درمان تدبیری شود. او در بخش دیگری به لایحه حجاب پرداخت و گفت آیا لایحه حجاب از دل مردم بیرون آمده است؟ در حالیکه فرهنگ و هنر ستون فقرات هویت ملی است و فرهنگ دستوری پشت درهای بسته تبین نمی شود که با تشویق حاضران همراه شد.

آخرین نفر نماینده بسیح دانشجویی بود که سخنان خود را با عبارتی از شهید جمهور، محمدعلی رجایی شروع کرد که در جهنم، خدا جایی دارد که عذابش مساوی است با گناه ۳۶ میلیون انسان و آنجا جای من است، که حرکت، سخن و برخوردم بر زندگی ۳۶ میلیون انسان اثر می‌گذارد.

آقای دکتر پزشکیان، دولت چهاردهم در شرایطی کار خود را آغاز کرد که نه‌تنها وام‌دار عقب‌ماندگی‌های اقتصادی و زیرساختی دهه‌ی ۹۰ است، بلکه شرایط منطقه به گونه‌ای بود که بیش از هر زمان، درگیر خوی استعمارگری و تمامیت‌خواهی استکبار جهانی است. اما در این شرایط چه پیامی از دولت و اطرافیان شما دریافت می‌شود؟ برخی از کارشناسان که با سیاه نمایی، سعی دارند تجربه‌ی تلخ دولت روحانی در گره زدن تمام مشکلات به مذاکره را رقم بزنند، می‌توانند تمام دولت و شخص دلسوز و دغدغه‌مند شما را به انحطاط بکشند.

این نماینده بسیج دانشجویی در پایان نکته‌ خطاب به آقای رئیس جمهور بیان کرد که بسیج دانشجویی کتابچه‌ای را پیرامون مسائل کشور و راهکارهای آن تالیف و تدوین کرده که خدمت شما تقدیم می‌شود و دوم؛ با توجه به اینکه خیلی از شریفی‌ها امکان حضور در این برنامه را نداشتند، بسیج دانشجویی شریف با فراخوان عمومی بیش ۸۰۰ پیام از سوی دانشجویان، استادان و کارمندان را خطاب به رئیس جمهور گردآوری کرده که به صورت مکتوب ارائه می‌ شود.

این نماینده پس از پایان سخنرانی به سمت رئیس جمهور رفت و کتابچه و پیام‌های دانشجویان به وی تقدیم کرد. البته نیمی از نمایندگان دانشجویان پس از پایان سخنان به سمت رئیس جمهور رفتند و پس از خوش و بِش مطالب خود را مکتوب به وی ارائه دادند.

روایتی از روز دانشجو؛ شنیدن صدای فعالان دانشجویی و ۸۰۰ پیامکی که به دست پزشکیان رسید

روایتی از رئیس جمهور

آخرین سخنران این مراسم رئیس جمهور بود که مجری خوش ذوق با انتخاب دوبیت شاهنامه فردوسی سرود؛

فریدونِ فرّخ، فرشته نبود ز مُشک و زعنبر سِرشته نبود

ز «داد» و «دَهِش» یافت او نیکویی/ تو داد و دهش کن، فریدون تویی

قرائت مصرع پایانی که «فریدون تویی» هم خنده حاضران و هم خنده پزشکیان و هم تشویق پی در پی دانشجویان را همراه داشت.

پزشکیان به جایگاه رفت و مانند همیشه با استناد به خطبه های از نهج البلاغه گفت: دانشجو وابسته به پُست و مقام نیست و می‌تواند راحت‌تر حرف خود را بزند و مطالبه کند، کسی که وابسته به قدرت و مقام نیست می‌تواند سخن حق را بگوید و از حق دفاع کند.

او گفت اینجا لزومی ندارد که هُو بکشیم و دعوا کنیم باید براساس منطق گفت‌و گو کرد که با تشویق حاضران همراه شد.

روایتی از روز دانشجو؛ شنیدن صدای فعالان دانشجویی و ۸۰۰ پیامکی که به دست پزشکیان رسید

رئیس جمهور این را هم گفت که قبل از انقلاب با هم در دانشگاه بحث می‌کردیم. هر دو جناح حرف مان را می‌زدیم. بقیه هم گوش می‌دادند. کسی که منطق ضعیف‌تر داشت، از میدان کنار می‌رفت و باید بر اساس منطق با هم گفت‌وگو کنیم. همه دعوای جناح و گروه ها در کشور به خاطر این بود که ادعا داشتیم ما بهتر می‌توانیم مملکت را اداره کنیم، پس رقابت باید بر سر این باشد که چه کسی می‌تواند خدمتگزار بهتری برای مردم باشد.

در حین سخنرانی، یکی از طرفداران تشکل‌های دانشجویی که درابتدای مراسم با طیف رقیب دعوای لفظی داشت، تنها فردی بود که پلاکارد بالا آورد و سورژه عکاسان شد. پزشکیان هم با این جمله به سخنان خود پایان داد. «ارتباط با دانشگاه افزایش می یابد.»

مراسم امروز و بیان مطالب طیف‌های مختلف نمایندگان تشکل‌های دانشجویی همان پیامی را داشت که معاون فرهنگی و اجتماعی معاون اول رئیس‌جمهور به خبرنگار ایرنا گفت که دانشجویان انتظار دارند دولت و دولتمردان در مسیر توسعه جامعه و رفع مشکلات و ناکارآمدی‌ها اثرگذار باشند و این انتظار در صورتی محقق خواهد شد که آنها شاهد صداقت و پاسخگویی دولتمردان در برابر جامعه باشند.