به گزارش بورسنیوز، در حال حاضر بازار سرمایه ایران با گسترش دامنه ابزارهای مالی، شرایط متنوعی را برای سرمایهگذاران خرد فراهم آورده است. به جز بازار اوراق مشتقه و بازارهای فیزیکی کالایی، دستکم هشت ابزار مالی فعال برای این قشر از سرمایهگذاران موجود است. این ابزارها شامل بازار معاملات سهام بیش از ۷۰۰ شرکت و ناشر پذیرفته شده در بورس و فرابورس، همچنین صندوقهای کالایی نظیر صندوقهای طلا و زعفران، صندوقهای سهامی، صندوقهای با درآمد ثابت، مختلط، اهرمی و صندوق در صندوق هستند.
تنوع ابزارهای مالی در بازار سرمایه ایران
این تنوع در ابزارهای مالی به سرمایهگذاران با سطوح مختلف ریسکپذیری امکان میدهد تا گزینههای مناسبی را متناسب با نیازهای خود انتخاب کنند. برای مثال، سرمایهگذارانی که به دنبال درآمد ثابت هستند میتوانند از صندوقهای با درآمد ثابت استفاده کنند، در حالی که کسانی که تمایل به پذیرش ریسک بیشتری دارند میتوانند به صندوقهای سهامی روی بیاورند.
عملکرد بازارهای مختلف
آمار منتشر شده از مرکز نظارت بر صندوقهای سرمایهگذاری سازمان بورس و اوراق بهادار نشان میدهد که در هفته منتهی به ۱۴ آذر ۱۴۰۳، میانگین بازده بازار سهام برابر با مثبت ۳.۱۱ درصد بوده است. این در حالی است که صندوقهای با درآمد ثابت توانستهاند به طور میانگین بازده مثبت ۰.۵ درصدی را کسب کنند. جالب توجه است که بالاترین بازده هفتگی در میان صندوقهای درآمد ثابت ۱.۶ درصد و کمترین بازده ۰.۱ درصد گزارش شده است.
جذب منابع و جریان نقدینگی
تحلیل دادهها نشان میدهد که این صندوقها در هفته اخیر موفق به جذب بیش از ۳۳ هزار میلیارد تومان منابع شدهاند. خالص ورود و خروج پول به مجموعه صندوقهای درآمد ثابت فعال در بازار سرمایه نیز بالغ بر ۲ هزار میلیارد تومان بوده است. این آمار نشاندهنده تقاضای بالای سرمایهگذاران برای این نوع از ابزارهای مالی است.
بازدهی صندوقهای سهامی
در این هفته، صندوقهای سهامی (به غیر از صندوقهای اهرمی) نیز بالاترین بازده را در میان تمام صندوقهای سرمایهگذاری داشته و بازده ۳.۹ درصدی را ثبت کردند. ورود بیش از ۱۲۰۰ میلیارد تومان پول به این صندوقها و خروج ۹۲۴ میلیارد تومان منابع منجر به خالص ورود ۲۹۳ میلیارد تومانی شده است. در میان صندوقهای سهامی، بازدهی به شدت متفاوت بوده و بیشترین بازده با ۷.۴ درصد و کمترین با ۰.۶ درصد مشاهده شده است.
عملکرد صندوقهای اهرمی
صندوقهای اهرمی نیز در این مدت میانگین بازده ۲.۷ درصد را به ثبت رساندهاند. گزارشها نشان میدهند که این صندوقها با ورود بیش از ۱۵۲۸ میلیارد تومان پول و خروج حدود ۸۶۸ میلیارد تومان، خالص ورود ۶۶۰ میلیارد تومانی را تجربه کردهاند. یکی از صندوقهای اهرمی با ۳.۴ درصد بیشترین و دیگری با ۲.۲ درصد کمترین بازده را نشان داده است.
وضعیت صندوقهای مختلط و در صندوق
آمار مدیریت نظارت بر صندوقهای سرمایهگذاری همچنین نشان میدهد که صندوقهای مختلط در این هفته بازده هفتگی مثبت ۲.۳ درصدی را به ثبت رساندهاند. اگرچه در این مدت، سرمایهگذاران با ورود بیش از ۷۸ میلیارد تومان و خروج حدود ۱۰۵ میلیارد تومان پول، خالص ورود و خروج منفی ۲۶ میلیارد تومانی را تجربه کردند.
از سوی دیگر، صندوق در صندوقها نیز بازده مثبت ۲.۹ درصدی را ثبت کردهاند. محاسبات انجام شده حاکی از آن است که سرمایهگذاران در این ابزار با ورود بیش از ۳۸ میلیارد تومان و خروج حدود ۲۲ میلیارد تومان پول، خالص ورود و خروج مثبت ۱۶ میلیارد تومانی را به ثبت رساندهاند.
عملکرد بازار کالا: زعفران و طلا
صندوقهای کالایی نیز روندی متفاوت را تجربه کردهاند؛ صندوقهای زعفران در این دوره با بازده منفی ۱.۲ درصدی مواجه شدند، اما توانستند ۱۱۷ میلیارد تومان منابع تازه جذب کنند. در مقابل، مجموع صندوقهای طلا با ثبت بازده مثبت ۲.۶ درصدی موفق شدند بیش از ۲۲۳۰ میلیارد تومان منابع جذب کنند، در حالی که حدود ۱۷ میلیارد تومان نیز خروج منابع داشتهاند. خالص ورود و خروجی منابع از صندوقهای طلا بالغ بر ۲۲۱۲ میلیارد تومان بود.
منبع:تسنیم