به گزارش راهبرد معاصر؛ طی روزهای اخیر زمزمههای واریز سود سهام عدالت 1403 به گوش میرسد. بر اساس رویه سالهای قبل، هر ساله در ماههای پایانی سال و معمولا در زمستان شاهد واریز سود سهام عدالت بودهایم. پرداخت سود سهام شرکتها به سهامداران از طریق شرکتهای سرمایهگذاری استانی که مدیریت سهام عدالت را بر عهده دارند، به حسابهای بانکی سهامداران غیرمستقیم و از طریق سپردهگذاری مرکزی به حساب سجامی سهامداران مستقیم سبد عدالت واریز میشود.
واریز سود سهام عدالت به این موضوع بستگی دارد که شرکتهای بورسی چه زمانی سود سهام را به سازمان خصوصی سازی واریز کنند و در سالهای اخیر شاهد بودیم که برخی شرکتها سود سهام عدالت را بهموقع پرداخت نکردند؛ تعدادی از شرکتها در ابتدای زمستان و تعدادی در انتهای سال و حتی بعد از عید اقدام به واریز سود سهام عدالت به حساب صاحبان سهام کردهاند.
سهامداران عدالت همچنان در انتظار مرحله سوم پرداخت سود سهام عدالت هستند و این سوال مطرح است که قرار است این سود در چه زمانی به حساب سهامداران عدالت واریز شود و آیا حساب سهامداران در روزهای آینده شارژ میشود. با ما باشید تا در این گزارش به سوالات شما درباره زمان واریز و ارزش و مبلغ سود سهام عدالت پاسخ دهیم.
زمان واریز مرحله سوم سود سهام عدالت
قرار بود، باقیمانده سود اسفند ۱۴۰۱ نیز تا خرداد ۱۴۰۳ پرداخت شود، اما مرحله سوم سود نه تنها در خرداد امسال، بلکه تاکنون نیز پرداخت نشده است.
در این میان شایعهای در خصوص واریز سود سهام عدالت در ۲۳ آذر منتشر شده که بررسیها نشان میدهد این شایعه واقعیت ندارد. در حقیقت برخی رسانهها و صفحات مجازی اخبار مربوط به واریز سود سهام عدالت در سال گذشته را بازنشر کردهاند. در سال گذشته مرحله نخست وایز سود سهام عدالت در ۲۳ آذر انجام شد.
سال ۱۴۰۱ نیز در ماه آذر سود سهام عدالت به حساب دارندگان سهام واریز شد و این موضوع باعث شده که شایعات و گمانهزنیهایی در خصوص واریز سود سهام عدالت در آذر ۱۴۰۳ به وجود بیاید.
تاکنون تنها خبر رسمی این است که ۲۴.۶ هزار میلیارد تومان سود سهام عدالت وصول شده و در صورتی که سازمان بورس موفق شود ۴۰۰ میلیارد تومان طلب مردم از شرکت مپنا (مدیریت پروژههای نیروگاهی ایران) را وصول کند، واریز مرحله سوم سود سهام عدالت ۱۴۰۱ وارد مرحله اجرا خواهد شد.
البته به گفته برخی مسئولان قرار است در آذرماه سود سهام عدالت مربوط به عملکرد سال مالی ۱۴۰۲ شرکتهای سرمایهپذیر در سال ۱۴۰۳ به حساب سهامداران واریز شود.
دستیار رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور سهام عدالت با اعلام آخرین اخبار از جاماندگان سهام عدالت عنوان کرد: بدهی 400 میلیارد تومانی یک شرکت با سازمان بورس بهزودی تسویه میشود.
واریز سود سهام عدالت ۴۴ میلیون نفر
مهدی حاجیوند دستیار رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور سهام عدالت درباره تکلیف واریز سود معوقه 25 هزار میلیارد تومانی سهام عدالت که بیش از 8 ماه در حساب های سپرده گذاری تجمیع و رسوب شده اظهار کرد: شرکت مپنا از سود 500 میلیارد تومانی، 100 میلیارد تومان را پرداخت کرده و مابقی سود سهام عدالت به سازمان بورس پرداخت خواهد شد.
وی با بیان اینکه برنامهریزی برای دریافت سود سهام عدالت از شرکت مپنا انجام شده است، ادامه داد: این شرکت در هفتههای آینده نسبت به پرداخت 400 میلیارد تومان مابقی بدهی اقدام خواهد کرد.
دستیار رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور سهام عدالت در پاسخ به این سوال که آیا تعاونیهای روستایی سهام عدالت برچیده خواهند شد یا در سرمایهگذاریهای استانی نقش خواهند داشت؟ عنوان کرد: این مورد باید در شورای عالی بورس مطرح شود و سپس درباره آن تصمیمگیری خواهد شد، در این باره ابتدا باید نظر دولت و وزیر امور اقتصادی و دارایی بررسی و سپس کار نهایی شود.
حاجیوند تصریح کرد: در این راستا نمایندگان اتاق تعاون، سازمان خصوصیسازی، سازمان بورس یا اعضای شورای عالی بورس تصمیم نهایی را اتخاذ خواهند کرد.
مبلغ سود سهام عدالت
با توجه به اینکه شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه اعلام کرده ۲۴.۶ هزار میلیارد تومان سود سهام عدالت را وصول کرده، می توان پیش بینی کرد که در مرحله جدید واریز سود سهام عدالت هر سهامدار چقدر سود دریافت خواهد کرد.
در اسفند ۱۴۰۲، دارندگان سبد سهام عدالت ۴۹۲ هزار تومانی مبلغ ۴۴۶ هزار تومان، دارندگان سبد سهام عدالت ۵۳۲ هزار تومانی مبلغ ۴۸۲ هزار تومان و سبد سهام یک میلیون تومانی ۹۰۶ هزار تومان سود دریافت کردند و با توجه به اینکه سود سهام عدالت وصول شده در این مرحله بیشتر از مرحله قبل است، احتمالاً دارندگان سهام عدالت سود بیشتری نسبت به مرحله قبل دریافت می کنند اما اختلاف این مبالغ چندان زیاد نخواهد بود.
دارندگان سهام عدالت میتوانند با ورود به سامانه سهام عدالت به نشانی sahamedalat.ir، جزئیات دقیق ارزش سهام عدالت و گزارش سود پرداختی خود را مشاهده کنند و همچنین اگر اطلاعات بانکی آنها دارای مشکل است آن را اصلاح کنند تا در مرحله آتی واریز سود سهام عدالت مشکلی از بابت دریافت سود نداشته باشند.
در بخش مربوط به سود پرداختی میتوان مشاهده کرد که یک دارنده سهام عدالت در هر دوره چقدر سود دریافت کرده است.
در جدول زیر سود پرداختی به یک دارنده سبد سهام ۵۳۲ هزار تومانی را میبینید که طی سالهای اخیر بیش از ۳ میلیون تومان سود دریافت کرده است. این مبلغ برای دارندگان سبد سهام عدالت ۱ میلیون تومانی حدود دو برابر است.
ارزش سهام عدالت
ارزش سهام عدالت ۵۳۲ هزار تومانی در 12 آذر به ۸ میلیون و ۴۰۲ هزار و ۱۵۸ تومان رسید که نسبت به 11 آذر افزایش ۱۵۸ هزار تومان رشد داشته است. ارزش هر برگه سهام عدالت در معاملات روز دوشنبه 12 آذر ماه 1403 نسبت به روز قبل آن رشد ۲۰۳ تا ۳۵۵ هزار تومانی داشته است.
پس از معاملات روز گذشته بورس، ارزش سهام عدالت ۴۹۰ هزارتومانی با احتساب و اعمال تمام افزایش سرمایه های شرکت های بورسی در این سهام به ۷ میلیون ۶۸۳ هزار و ۵۲۶ تومان رسید که ۲۰۳ هزار تومان افزایش در ارزش را نشان می دهد.
برگه سهام عدالت یک میلیون تومانی نیز روز گذشته ۱۵ میلیون و ۸۴۹ هزار و ۹۰۲ تومان قیمت گذاری شد که نسبت به روز پیش از آن رشد ۳۵۵ هزار تومانی را نشان می دهد.ارزش سهام عدالت ۵۳۲ هزار تومانی در دوران اوج بورس در مردادماه سال ۱۳۹۹ بیش از ۱۹ میلیون تومان تخمین زده می شد.
ثبت نام سهام عدالت
شهروندان ایرانی چگونه میتوانند برای دریافت سهام عدالت ثبتنام کنند و در صورت ثبتنام چگونه از دارایی سهام عدالت خود اطلاع پیدا کنند و سود واریزی سهام عدالت خود را دریافت کنند؟
از آنجایی که در دور نخست ثبت نام سهام عدالت، تنها ۴۹ میلیون نفر از واجدین شرایط، موفق به دریافت این سهام شدند، لذا در حال حاضر، افراد بسیاری وجود دارند که موفق به ثبتنام و دریافت این سهم نشدهاند، در نتیجه این امر، این افراد منتظر شروع ثبتنام سهام عدالت ۱۴۰۳، برای جاماندگان میباشند.
طبق اعلام شورای عالی و مجلس، واجدین شرایط دریافت سهام عدالت در سه گروه تقسیم میشوند:
افراد تحت پوشش کمیته امداد خمینی (ره)
افراد تحت حمایت سازمان بهزیستی
ایثارگران سه دهک اول یارانه
با توجه به شرایط برگزاری ثبتنام اولیه سهام عدالت، پیشبینی میشود که متقاضیان، برای ثبتنام دوره دوم نیز، همانند دوره اول، تنها کافی است تا با در دست داشتن مدارک لازم برای سهام عدالت، از طریق سامانه سهام عدالت، مراحل مربوطه را طی کنند و به ثبتنام در این سایت بپردازند و نیاز به پرداخت هیچگونه هزینهای نمیباشد.
لازم به ذکر است که تمامی متقاضیان ثبتنام جدید سهام عدالت، پیش از ثبتنام در سامانه سهام عدالت، می بایست در سامانه سجام، جهت دریافت کد بورسی، ثبتنام و احراز هویت انجام دهند. همچنین، شماره شبای حساب بانکی مربوط به خود را باید هنگام ثبتنام سهام عدالت، ارائه دهند.
باید به این نکته اشاره کرد که تاکنون اعلام رسمی برای ثبت نام جاماندگان سهام عدالت صورت نگرفته و صرفا امکان ثبت نام برای نوزادان با شرایط مشخص فراهم است.
نحوه دریافت سود سهام عدالت
تمامی دارندگان سهام عدالت اعم از افرادی که مدیریت مستقیم سهام و یا مدیریت غیر مستقیم آن را انتخاب کرده اند برای دریافت سود سهام عدالت خود، ملزم به ثبت نام در سامانه جامع اطلاعات مشتریان یا همان سجام و دریافت کد بورسی، از این طریق می باشند.
نحوه واریز سود سهام عدالت از طریق سامانه سجام برای سهامداران مستقیم
از آنجایی که سهامدارانی که روش مستقیم را برای مدیریت سهام عدالت خود انتخاب کرده اند به عنوان یک سهامدار عادی در بازار سرمایه شناخته شده لذا دولت هیچگونه مسئولیتی در رابطه با سود و زیان این افراد در معاملات آن ها نخواهد داشت. در این شرایط همانند دیگر سهامداران فعال در بازار سرمایه مشمول قانون سازمان بورس و اوراق بهادار مبنی بر لزوم سجامی شدن و دریافت کد بورسی توسط تمامی سهامداران مشغول در این بازار خواهند شد.
همچنین سود حاصل از فعالیت های این سهامداران در بازار سرمایه پس از ثبت نام در سامانه سجام و ارائه اطلاعات مورد نیاز برای انجام این کار از طریق شماره شبا حساب بانکی ثبت شده توسط دارنده حساب در زمان ثبت نام سجام برای او واریز می شود. با توجه به مواردی که در بالا ذکر شد تمامی سهامدارانی که مدیریت مستقیم را برای سهام عدالت خود برگزیده اند ملزم به ثبت نام در سامانه سجام می باشند. در دوره جاری، سود سهام عدالت طی سه مرحله به حساب سهامداران این سود واریز خواهد شد.
نحوه واریز سود سهام عدالت از طریق سامانه سجام برای سهامداران غیر مستقیم
افرادی که مدیریت غیر مستقیم را برای سهام عدالت خود پذیرفته اند در واقع می توان گفت که مدیریت سهام عدالت خود را به دولت واگذار کرده اند و دولت موظف به انجام معاملات بر روی این سهم و دریافت سود از این طریق می باشد. با توجه به اینکه دولت وظیفه مدیریت سهام عدالت این افراد را به صندوق سرمایه گذاری استانی مربوط به هر استان واگذار کرده است لذا این شرکت ها موظف به پرداخت مبلغی با عنوان سود سالیانه سهام عدالت برای دارندگان آن می باشند.
از آنجایی که صندوق سهام عدالت از تعداد زیادی سهام شرکت های مختلف تشکیل شده است که تعدادی از این شرکت ها سجامی می باشند لذا تنها راه پرداخت سود حاصل از معامله سهام آن ها در سهام عدالت و از طریق شرکت های سرمایه گذاری استانی استفاده از کد شبا بانکی ثبت شده توسط دارندگان سهام عدالت در هنگام ثبت نام در این سامانه و دریافت کد بورسی می باشد.
الزامی بودن ثبت نام سجام برای دریافت سود سهام عدالت
همانطور که اشاره شد در سال جاری و به دستور دولت تمامی دارندگان سهام عدالت بدون در نظر گرفتن وضعیت نوع مدیریت سهام آن ها ( مستقیم یا غیر مستقیم ) ملزم به ثبت نام سجام و دریافت کد بورسی به جهت واریز سود از طریق شماره شبا بانکی ثبت شده آن ها در این سامانه می باشند و در غیر این صورت سود سهام عدالت برای آن ها واریز نخواهد شد. همچنین با توجه به اطلاع رسانی های متعددی که در این رابطه برای سهامداران صورت گرفته است لذا در صورت تعلق نگرفتن سود واریزی به آن ها، حق اعتراض و پیگیری برای این افراد وجود نخواهد داشت.
یکی از دلایل اصلی که سبب اصرار دولت برای سجامی شدن و دریافت کد بورسی توسط همه سهامداران عدالت شده است استفاده از کد شبا بانکی ارائه شده توسط این افراد برای واریز سود سهام برای آن ها می باشد. از آنجایی که دارندگان سهام عدالت بسته به نوع مدیریت سهام خود به دو دسته مستقیم و غیر مستقیم تقسیم بندی می شوند لذا برای واریز سود آن ها از روش های متفاوتی استفاده می شود، اما در هر دوی این روش ها ثبت نام در سامانه سجام و دریافت کد بورسی الزامی می باشد.
دلیل الزامی بودن ثبت نام در سامانه سجام برای سهامداران با روش مستقیم سهام عدالت بدین صورت است که از آنجایی که مدیریت این سهام برای این دسته از افراد به صورت مستقیم و بدون دخالت دولت می باشد لذا این افراد به عنوان سهامدار عادی در بازار سرمایه شناخته می شوند و در نتیجه آن برای انجام معاملات بر روی سهم خود بر طبق قانون تعریف شده برای بازار بورس ملزم به ثبت نام در سامانه سجام و دریافت کد بورسی به جهت کسب مجوز فعالیت در این بازار می باشند. همچنین سود حاصل از انجام معاملات این سهامداران بر روی سهام عدالتی که در مالکیت آن ها قرار دارد نیز از طریق شماره شبا بانکی ثبت شده در سامانه سجام پرداخت می شود.
از طرفی دیگر سهامداران غیر مستقیم از آنجایی که شرکت های متعددی صندوق سهام عدالت را تشکیل می دهند و تعدادی از این شرکت ها سجامی می باشند لذا تنها راه واریز سود سهام عدالت آن ها برای سهامداران سهام عدالت از طریق سجام و با استفاده از شماره شبا بانکی ثبت شده در این سامانه می باشد.
همچنین، لازم به ذکر است آن دسته از سهامداران عدالت که اطلاعات آنان، ناقص است، می بایست اطلاعات بانکی، از جمله شماره شبای معتبر خود را تا ناریخ 30 اردیبهشت ماه سال 1401، از طریق مراجعه به سامانه سجام، تکمیل نمایند. زیرا، شماره شبای نا معتبر، حساب های بانکی مسدود، راکد، مشترک، ارزی و بلندمدت، از مهم ترین دلایلی می باشند که باعث شوند تا سود سهام عدالت، به حساب آن ها، واریز نشود.
ثبت نام سهام عدالت نوزادان
مدیرکل توسعه کیفیت و پایش خدمات دولت هوشمند گفت: ثبت نام نوزادان متولد ۱۴۰۲ برای خرید سهام صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله در بورس آغاز شد.
مجید فولادیان افزود: لازم است والدین این گروه از کودکان برای ثبت نام در پنجره ملی خدمات دولت هوشمند اقدام کنند.
مدیرکل توسعه کیفیت و پایش خدمات دولت هوشمند اظهار کرد: در راستای اجرای تکلیف قانونی تعیین شده در حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، مقدار مشخصی سهام صندوقهای قابل معامله در بورس را به نوزادان متولد سال ۱۴۰۲ به بعد اعطا کند.
وی اضافه کرد: بر این اساس معادل ۲۳ میلیون ریال سهام صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله در بورس به نوزادانی که در سال ۱۴۰۲ متولد شدهاند تعلق میگیرد.
مدیرکل توسعه کیفیت و پایش خدمات دولت هوشمند درباره نحوه ثبت نام برای دریافت این سهام توضیح داد: والدین این کودکان باید در پنجره ملی خدمات دولت هوشمند به آدرس my.gov.ir مراحل ثبتنام را انجام بدهند.
برای این کار پس از ورود به این سامانه از طریق آدرس اعلام شده، والدین با ورود شماره تلفن همراه خود کد یکبار مصرف را دریافت میکنند.
فولادیان افزود: در مرحله بعد با وارد کردن این کد بر روی صفحه با مراجعه به بخش داشبورد و ورود به قسمت طرح تشویق فرزندآوری نسبت به ثبت اطلاعات فرزندان متولد ۱۴۰۲ اقدام کرده و پس از انتخاب نام فرزند و درج تاریخ تولد نسبت به ارسال اطلاعات و نمایش اطلاعات فرزند خود اقدام کرده و در گام آخر به انتخاب بانک عامل و سه مورد از صندوق های سهام میپردازند.
مدیرکل دفتر توسعه کیفیت و پایش خدمات دولت هوشمند گفت: پس از این مرحله ثبت نام کنندگان شاهد پیام ثبت موفق و انتظار برای تائید خواهند بود و بقیه مراحل توسط دستگاههای حاکمیتی انجام میشود.
البته لازم است والدین از صحیح بودن کد پستی در هنگام ثبتنام، اطمینان حاصل کنند و چنانچه از امتیاز افتتاح حداکثر دو حساب سپرده بانکی برای هر فرد زیر ۱۸ سال، برای فرزند متولد سال ۱۴۰۲ خود استفاده کردهاند، ابتدا مبادرت به بستن یکی از حسابها و سپس اقدام به ثبتنام کنند.
استعلام سهام عدالت
شما با ورود به سامانه سهام عدالت میتوانید مشاهده و استعلام سهام عدالت با کد ملی را انجام بدهید. در حال حاضر، دو سایت سهام عدالت (ddn.csdiran.ir و sahamedalat.ir) فعال هستند و هر کدام، قابلیتهای خاص خود را دارند.
روش استعلام سهام عدالت از طریق وبسایت sahamedalat.ir
پس از ورود به سایت، شما با گزینههای مختلفی مواجه میشوید. بر روی گزینه “مشاهده دارایی سهام عدالت” کلیک کنید.
بعد از زدن بر روی گزینه “مشاهده دارایی سهام عدالت” ، صفحهای برای شما باز میشود که لازم است کد ملی خود و کد تصویری که برای شما نمایش داده میشود را وارد نمایید و سپس بر روی گزینه “ورود به درگاه” بزنید.
سپس به شماره تلفن همراه شما پیامکی ارسال میشود که شامل یک کد چهار رقمی میباشد. کد دریافتی را در صفحهی مرورگرتان وارد نمایید.
پس از وارد کردن کد تاییدِ پیامکشده به سیمکارتی که قبلا با آن در سامانه سجام ثبتنام کرده بودید، صفحهای مانند صفحه زیر باز میشود که کلیه سوابق سودهای واریزی به حساب شما را نمایش میدهد.
در صورتی که شما نیز در قسمت وضعیت با متنِ “عدم تایید شبا” مواجه شدید، به قسمت “ویرایش اطلاعات” در سمت راست صفحه رفته (مانند تصویر زیر) و میتوانید اطلاعات مربوط به خود را اصلاح نمایید. دقت فرمایید شماره شبایی که وارد میکنید حتما باید صاحب حساب بانکی آن شماره شبا، خود شما باشید.
همچنین اگر مایل به ویرایش شماره تماس خود باشید نیز حتما باید شماره تلفن همراهی را وارد نمایید که مالکیت سیمکارت متعلق به خودتان باشد در غیر اینصورت اطلاعات مربوط به شماره شبا و تلفن همراه، تایید نخواهند شد.
نکته مهم دیگری که باید به آن توجه نمایید این است که در صورتیکه در سامانه سجام قبلا ثبتنام کرده باشید، برای اصلاح اطلاعات مربوط به شماره شبا و شماره تلفن همراه باید به سامانه سجام رفته و در آنجا اطلاعات مربوطه را اصلاح نمایید. پس از اصلاح اطلاعات مذکور در سامانه سجام، همان اطلاعات به صورت خودکار در سامانه سهام عدالت شما نیز اِعمال خواهد شد.
تفاوت میزان سهام عدالت مشمولان
مزمان با آزادسازی سهام عدالت، بسیاری از سهامداران زمانی که به سامانه آزادسازی سهام عدالت مراجعه میکنند با رقم ۴۹۰ هزار تومان و یا ۵۳۰ هزار تومانی به عنوان رقم سهام عدالت مواجه میشوند. این در حالی است که در سال ۸۵ به همه مشمولین بلااستثناء مبلغ یک میلیون تومان، سهام عدالت در نظر گرفته شد. در این گزارش تلاش شده تا به این پرسش پاسخ داده شود.
سهام عدالت در سال ۸۵ با هدف افزایش بهرهوری شرکتهای دولتی و گسترش مالکیت عمومی اجرا شد. در این طرح، ۶ دهک پایین درآمدی کشور مورد هدف قرار گرفت و برای هر نفر مبلغ ۱ میلیون تومان سهام عدالت در نظر گرفته شد و بنا شد که در مدت ده سال اقساط این یک میلیون تومان از محل سود شرکتها جبران شود.
در این باره علی قربانی، کارشناس اقتصادی گفت: سال ۹۵، با گذشت ده سال از اجرای سهام عدالت، تنها نصف یک میلیون تومان سهم برداشته شده از دولت آن از محل سود شرکتها تسویه شد.
وی ادامه داد: البته برای نزدیک ۶ میلیون مدد جویانی که تخفیف ۵۰ درصدی داشتند سهامشان کاملاً تسویه شد به این صورت که ۵۰۰ تومان از محل سود شرکتها تسویه شد و ۵۰۰ تومان دیگر نیز تخفیف در نظر گرفته شده برای این افراد بود.
سازمان خصوصی سازی نیز با پاسخ به ۲۷ سوال پرتکرار درباره سهام عدالت، با طرح این پرسش که " در برگههای سهام برخی مبلغ یک میلیون تومان درج شده در حالی که در سامانه مثلاً مبلغ ۵۳۲ هزار تومان سهام اختصاص داده شده. چرا؟ " پاسخ داد: در ابتدای آغاز طرح توزیع سهام عدالت مقرر گردیده بود به هر یک از مشمولین تا سقف یک میلیون تومان و به هر خانوار ۵ نفره یا بیشتر تا سقف ۵ میلیون تومان سهام عدالت تخصیص داده شود و ثمن آن از سود شرکتهای سرمایه پذیر سهام عدالت در طول ده سال مستهلک گردد اما میزان سود عایدی در طول ده سال جوابگوی میزان بدهی مشمولین نبوده است.
این سازمان همچنین نوشت: ارزش سهام تخصیص یافته به هر یک از سهامداران متناسب با میزان اقساط وصول شده از بابت ثمن سهام واگذار شده از محل سودده سال شرکتهای سرمایه پذیر در مقاطع گذشته تعیین گردیده و در صورتحساب مشمولین در سامانه اینترنتی سهام عدالت درج و قابل مشاهده است که عمدتاً ارزشی معادل ۵ میلیون و ۳۲۰ هزار ریال داشتهاند.
سازمان خصوصی سازی با اشاره به علت بیشتر یا کمتر بودن رقم سهام عدالت برای برخی از مشمولین، نوشت: برخی از افرادی که از طریق انتقال و تسهیم ارث، سهام عدالت به آنها رسیده است ارزش سهام آنها بیشتر هم میباشد و یا افرادی که قبل از سال ۱۳۹۵ سود سهام عدالت دریافت نمودهاند به میزان سود دریافتی از ارزش سهام تخصیصی آنها کاسته شده است و یا تعدادی از مشمولینی که به تأیید نهادهای حمایتی مانند کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور از ۵۰ درصد تخفیف در بهای واگذاری بهرمند گردیدهاند ارزش سهام آنها حداکثر معادل ۱۰ میلیون ریال بوده است.
تفاوت سهمهای ۵۳۰ هزار تومانی با ۴۹۰ هزار تومانی در چیست؟
این اختلاف ارقام در حالی است که برای اکثر مشمولین عادی، در مقدار سهام عدالت رقم ۵۳۰ و یا ۴۹۰ هزار تومانی نقش بسته است. علت این اختلاف ۴۰ هزار تومانی، سود شرکتهای سهام عدالت در یکی از مقاطع است. این سود برای برخی واریز شد اما برای برخی خوش شانستر به جای واریز به حساب، به مقدار سهام عدالت آنها افزوده شد.
در همین زمینه، صالح، رئیس سازمان خصوصی سازی گفت: برای مددجویانی که از تخفیف بهره مند بودند، عملاً سهام عدالت یک میلیون باقی ماند؛ اما ارزش سهام عدالت برای دیگر افراد رقمهای ۴۹۰ هزار تومان و برای برخی دیگر نیز ۵۳۰ هزار تومان است.
وی ادامه داد: ممکن است سوال شود که تفاوت این دو در چیست؛ پاسخ این است که در یک مرحله زمانی، ۴۰ هزار تومان سود سهام عدالت برای برخی پرداخت شد و اما برای برخی دیگر به سهام آنها اضافه شد؛ بنابراین در سال ۹۵ میزان ارزش سهام ۱ میلیون تومانی به ۵۳۰ و ۴۹۰ تقسیم شد.
کلاهبرداری سود سهام عدالت
اخیرا پیامی با محتوای "به دستور وزارت تعاون، پرداخت سود سهام عدالت تیر ماه ١۴٠٣ آغاز شده و تنها یکروز مهلت هست با تکمیل فرم سود سهام عدالت در صف دریافت کنندگان سود سهام عدالت قرار بگیرید." در فضای مجازی در حال انتشار است.
در این رابطه مهدی حاجیوند، دستیار رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور سهام عدالت با تکذیب این پیام، توضیح داد: هر از گاهی افراد سودجو با انتشار این قبیل مطالب در فضای مجازی، اقدام به کلاهبرداری به خصوص در زمینه سهامداران عدالت میکنند.
او افزود: سودجویان با ارسال لینک و پیوندهای مختلف از افراد درخواست میکنند اطلاعات سجلی و شماره حساب و اطلاعات کارتهای بانکی خود را به این درگاههای الکترونیک وارد کنند، که در نتیجه این اتفاق، اطلاعات افراد بویژه اطلاعات حساب بانکی آنها هک شده، و مورد سواستفاده قرار میگیرد.
حاجیوند تاکید کرد: افراد سودجو حساب کاربری افراد مختلف را هک کرده و از طریق این افراد که ممکن است از دوستان و آشنایان باشند، این دسته از پیغامها را برای ما ارسال میکنند. این اقدام که با هدف باورپذیری بیشتر این پیغامها اتفاق میافتد، معمولا موجب میشود تا دریافتکنندگان پیغامها با انگیزه بیشتری اقدام به ارائه اطلاعات کنند.
دستیار رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور سهام عدالت تاکید کرد: پیامهایی از جمله ثبتنام جدید و دریافت سود سهام عدالت که با هدف کلیک کردن بر روی پیوندها و لینکهای ارسالی و در پی آن ثبت نام و ارائه اطلاعات سجلی و بانکی افراد ارسال میشود، تماما کلاهبرداری است.
حاجیوند در پایان تاکید کرد: در حال حاضر ثبتنامی برای سهام عدالت وجود ندارد. همچنین برای دریافت سود سهام عدالت نیز به مراجعه سهامداران به سایت یا درگاههای الکترونیک و ارائه اطلاعات شخصی و بانکی نیازی نیست.
پاسخ به چند سوال مهم درباره سهام عدالت
سازمان خصوصی سازی در راستای برطرف کردن ابهام ها درباره سهام عدالت به چند سوال مهم پاسخ داد. طرح سهام عدالت در حالی از سال ۱۳۸۵ تا کنون در حال اجرا است که بیش از ۴۹ میلیون نفر از جمعیت کشور مشمول این سهام هستند. سازمان خصوصی سازی به منظور فرهنگ سازی بهتر و پاسخ به ابهامات و پرسش های موجود در این زمینه، اقدام به انتشار مطلبی شامل مهمترین پرسشهای قابل طرح در زمینه سهام عدالت و پاسخ به آنها به شرح زیر کرده است.
سهام عدالت چیست؟
سهام مربوط به ۴۹ شرکت سرمایه پذیر می باشد که بر اساس مصوبات هیات وزیران به مشمولین سهام عدالت واگذار شده است. لیست و اطلاعات مربوط به شرکتهای مزبور در سامانه اینترنتی سهام عدالت درج شده است.
چه گروههایی مشمول سهام عدالت شدند؟ مرجع تشخیص مشمولین سهام عدالت کجا بوده است؟
مشمولین سهام عدالت در مقاطع گذشته بر اساس مصوبات ستاد مرکزی توزیع سهام عدالت در ۱۸ گروه تعیین شده اند و نهادهای متولی این گروه ها نیز در ستاد مزبور مشخص شده اند که در نهایت بر اساس اطلاعات ماخوذه از نهادهای مذکور سهام عدالت به این گروهها تخصیص داده شده است. در حال حاضر بیش از ۴۹ میلیون نفر مشمول سهام عدالت می باشند.
آیا همه کسانی که برگه های سهام عدالت را دارند سهامدار محسوب می شوند؟
خیر، برگه های سهام عدالت ملاک نمی باشد. اشخاصی که با در دست داشتن برگه های دعوتنامه سهام عدالت و سایر مدارک لازم تشریفات ثبت نام را در بازه زمانی تعیین شده (تا پایان اسفندماه ۱۳۹۴) انجام داده و مشخصات انها در سامانه سهام عدالت درج شده باشد مشمول سهام عدالت می باشند.
آیا امکان انتقال سهام عدالت از پدر به فرزندان و یا برعکس وجود دارد؟
خیر، در حال حاضردر حالتی که هر دو در قید حیات باشند چنین امکانی وجود ندارد.
سهام افراد پس از فوت چه می شود؟
وراث متوفیان با مراجعه به دفاتر پیشخوان دولت الکترونیک و ارائه مدارک شناسایی و گواهی حصر وراثت می توانند نسبت به تسهیم و انتقال سهام بین وراث اقدام نمایند.
سود سهام عدالت شامل مالیات می شود؟
مالیات مربوط به سود سهام عدالت قبلا توسط شرکتهای سرمایه پذیر محاسبه، کسر و پرداخت گردیده است و مالیات جدیدی ندارد.
در شهرستان ها برای سهام عدالت به کجا باید مراجعه کرد؟
در حال حاضر نیازی به مراجعه حضوری نمی باشد. مشمولان سهام عدالت در اقصی نقاط ایران برای اطلاع از آخرین اخبار و اطلاعیه های لازم صرفا به سامانه اینترنتی سهام عدالت به نشانی www.samanese.ir مراجعه و کسب اطلاع نمایند. یا با شماه تلفن ۸۳۳۳۸-۰۲۱ تماس گرفته و سوالات خود را مطرح کنند.
چرا به همه اقشار جامعه سهام عدالت تعلق نگرفته است؟
براساس آئین نامه توزیع سهام عدالت، مشمولین طرح شامل شش دهک بوده اند که گروه های آن توسط ستاد مرکزی توزیع سهام عدالت در سال ۱۳۸۵ تعیین شده است.
سود سهام عدالت هر چند وقت یکبار واریز می گردد؟
سود سهام عدالت هر سال یکبار واریز می شود.
∎