ژیلا کمایی، سخنگوی ستاد سرشماری کشاورزی در جلسه کارشناسی با گروه کشاورزی خبرگزاری صدا و سیما گفت: سرشماری عمومی کشاورزی از روز دوازده آبان ماه در سراسر کشور تا به الان در حال اجرا هست. امروز روز سی و پنجم از اجرای سرشماری عمومی کشاورزی هست و تقریبا حدود ۶۳/۲ درصد از کار پیش رفته است و بهره بردارهای کشاورزی را شناسایی و آمار آنها را گردآوری کردیم.
کمایی افزود: البته براساس پیش بینی انتظار داشتیم چیزی حدود ۷۷ درصد را تا حالا انجام داده باشیم منتها این شکاف در عملیات میدانی ناشی از عوامل مختلف است که یکی شرایط بد آب و هوایی بود و دیگر اینکه ما در تعریف سرشماری یک بهره برداری داریم که محل فعالیت آن خارج از محل سکونتش است برای دسترسی به این افراد که طبق تعریف بهره برداران غیر ساکن حساب میشوند و دسترسی به آنها برای ماموران سرشماری کار بسیار سختی است و با همکاری دهیاران، فرمانداریها و سایر عوامل که تا به حال داشتند تا حدودی توانستیم آمار این افراد را جمع کنیم البته عامل اصلی عقب ماندگی ما همین دسترسی به این بهره برداران هست که امیدواریم در روزهای باقی مانده بتوانیم آمار این بهره برداران را هم گردآوری کنیم.
سخنگوی ستاد سرشماری کشاورزی در ادامه گفت: البته یک سری دستورالعملها و راهکارها به استانها پیشنهاد دادیم که تسریع در عملیات میدانی میشود. با توجه به این دستورالعملها که به استانها دادیم انتظار داریم که انشاالله در یکی دو هفته باقی مانده سرعت عمل و پیشرفت عملیات میدانی بیشتر شود.
کمایی در مورد آمار تعداد بهره برداران سرشماری شده افزود: این شصت و سه درصد شامل تقریبا دو میلیون و پانصد هزار بهره بردار کشاورزی هست که قسمت اعظم این بهره برداران در حوزه زراعت هستند که یه چیزی حدود یک و نیم میلیون بهره بردار در حوزه زراعت مشغول به کار هستند و یه چیزی حدود یک میلیون و سیصد هزار نفر در حوزه باغبانی مشغول به فعالیت هستند و مابقی آنها در حوزه دامداری و فعالیتهای دیگه مشغول هستند. بخش دام تقریبا یک میلیون نفر تا حالا آمارشان گردآوری شده و سایر بخشها تقریبا کم هستند و در بخش شیلات تقریبا چیزی حدود نه هزار نفر آمارشان گردآوری شده است.
سخنگوی ستاد سرشماری کشاورزی افزود: من از مردم شریف و بزرگوار و کشاورزان که همکاری خیلی خوبی با ما داشتند تشکر میکنم و عدم همکاری مردم با ما زیر یک درصد است و این آمار خوبی در سرشماری هست ولی مشکل اصلی که در گردآوری آمار هست عدم دسترسی به بهره برداران غیر ساکن هست که معمولا به صورت خونه باغ و ویلا باغ هستند که در سایر شهرها و آبادیهای دیگری ساکن هستند و خواهش میکنم که در روزهای باقی مانده حتی با تلفن به ستادهای سرشماری آمار خودشان را در اختیار ماموران سرشماری قرار بدهند یا اینکه در روزهای تعطیلی اواخر هفته در همان مکانهای محل وقوع بهرهبرداری حضور داشته باشند تا انشالله مامور ما به انها مراجعه و آمار آنها رو گردآوری کنند.
کمایی در مورد استانهای پیشرو گفت: بر اساس گزارشاتی که ما از داشبرد مدیریتی روزانه کسب میکنیم سه تا از استانها از نظر سرعت پیشرفت در عملیات، نه از بابت کیفیت، چون کیفیت خودش پروسه جدایی داره که باید بررسی بشود، پس از نظر سرعت عملیات میدانی استان خراسان جنوبی، کرمانشاه و لرستان رتبههای یک تا سه را تا به امروز دارا هستند. استانهایی که بعد از این استانهای قرار دارند عبارتند از آذربایجان غربی، استان فارس و سایر استانها که استان فارس سهم زیادی در فعالیتهای کشاورزی کشور دارد.
وی افزود: ما انتظار داریم با شیوهها و راهکارهای که به ماموران آمارگیری در واقع ابلاغ کردیم این آمار انشالله تا پایان سرشماری به آمار بهره برداران قبلی سال ۹۳ که حدود ۴ میلیون و سی و دو هزار نفر بود برسند ولی در واقع گزارشات نشان میدهد که ساختار بخش کشاورزی در حال تغییر هست مثلا در برخی از استانها خصوصا استان تهران و استانهایی که حومه استان تهران هستند زمینهای زراعی خرد شدن و در اختیار بره برداریهای دیگر قرار گرفتند که در آنها خانه باغ یا ویلا باغ ساخته شده بنابراین این گزارشات تا به الان به این شکل بوده که ما امیدوار هستیم که به این تعداد حتما برسیم. البته یکی از مزایای سرشماری رسیدن به همین تغییرات هست که با پیمایشها صورت میگیرد بنابراین ما تا روز آخر صبر میکنیم انشالله امیدوار هستیم که به این تعداد برسیم.
کمایی در مورد تعداد روزهای باقی مانده تا پایان سرشماری گفت: انتهای سرشماری که تاریخ بیست و شش آذر هست ده روز مانده که انشاالله نیاز به تمدید با توجه به راهکارهای که ارایه شده نباشد. انشاالله که در پایان روز بیست و ششم در بیشتر استانها این عملیات میدانی تمام بشه ولی در برخی از استانها که ساختار کشاورزی عوض شده احتمال اینکه چند روزی تمدید بسود وجود دارد.