شناسهٔ خبر: 70154428 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه رسالت | لینک خبر

بیست و ششمین نشست وزرای کشورهای صادرکننده گاز در تهران؛

توسعه تجارت انرژی با محوریت افزایش تولید

مورخ ۱۶ آذرماه، وزیر نفت در جمع خبرنگاران بابیان اینکه بیست و ششمین نشست وزرای کشورهای صادرکننده گاز در تهران آغاز به کار می‌کند، بیان کرد: تجارت گاز و امکان افزایش تولید، محور این دوره از مذاکرات است. پاک‌نژاد همچنین افزود که روز یک‌شنبه نشست وزارتی این اجلاس برگزار می‌شود که در این دوره وزیر نفت به‌عنوان رئیس اجلاس خواهد بود.

صاحب‌خبر -

مورخ ۱۶ آذرماه، وزیر نفت در جمع خبرنگاران بابیان اینکه بیست و ششمین نشست وزرای کشورهای صادرکننده گاز در تهران آغاز به کار می‌کند، بیان کرد: تجارت گاز و امکان افزایش تولید، محور این دوره از مذاکرات است. پاک‌نژاد همچنین افزود که روز یک‌شنبه نشست وزارتی این اجلاس برگزار می‌شود که در این دوره وزیر نفت به‌عنوان رئیس اجلاس خواهد بود. وزیر نفت خاطرنشان کرد: در بیست و ششمین نشست به موضوع‌های مختلف در حوزه تجارت گاز و مباحث مربوط به افزایش تولید در عرصه کشورهایی که قابلیت تولید دارند و مباحثی ازاین‌دست پرداخته می‌شود.

پاک نژاد همچنین گفت: این اجلاس ۱۲ عضو اصلی دارد که از این تعداد ۶ تا ۷ وزیر در تهران حضور خواهند یافت همچنین برخی از معاونان وزرا نیز مهمان این نشست هستند. وی با اشاره به اینکه وزرای کشورهای اصلی صادرکننده گاز که ذخایر اصلی گاز جهان را در اختیاردارند در این دوره اجلاس حضور دارند، خاطرنشان کرد: هشت عضو ناظر و یک عضو مدعو یا مهمان که کشور عمان است نیز در این دوره حضور دارند. وزیر نفت اظهار داشت: آنچه که حائز اهمیت است حضور این وزرا در تهران بیانگر آن است که جمهوری اسلامی ایران مانند همیشه پایدار و باثبات است و امنیت به‌طور کامل برقرار است و این نشان می‌دهد که با توجه به ثبات ایران، نظام موردپذیرش همه کشورهای جهان است. گفتنی ا‌ست که پیشتر سید علی‌محمد موسوی معاون امور بین‌الملل و بازرگانی وزیر نفت درباره این اجلاس گفته بود: اعضای اصلی مجمع شامل ایران، روسیه، قطر، الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، لیبی، نیجریه، ترینیدادوتوباگو، امارت متحده عربی و ونزوئلا است، کشورهای آنگولا، جمهوری آذربایجان، عراق، مالزی، موریتانی، موزامبیک، پرو و سنگال نیز اعضای ناظر این مجمع را تشکیل می‌دهند که به‌صورت مرتب در اجلاس‌ها شرکت کرده‌اند. وی بابیان اینکه ۷۰ درصد ذخایر گاز، ۴۰ درصد تولید، ۴۷ درصد صادرات گاز از طریق خط لوله و ۵۱ درصد از صادرات ال‌ان‌جی در اختیار اعضای این مجمع قرار دارد، ادامه داد: از همین ‌رو برگزاری این اجلاس بسیار اهمیت دارد و مطبوعات و رسانه‌های انرژی جهان همواره چشم به این‌گونه اجلاس و مصوبات مجمع دارند. معاون امور بین‌الملل و بازرگانی وزیر نفت با تأکید بر اینکه ایده اولیه تشکیل مجمع کشورهای صادرکننده گاز از سوی ایران و در اواخر دهه ۷۰ شمسی مطرح شد، افزود: نخستین نشست وزیران کشورهای عضو در سال ۱۳۸۰ در تهران برگزار شد و سال ۱۳۸۹ این مجمع فعالیت‌های رسمی خود را آغاز کرد.

دبیرخانه مجمع کشورهای صادرکننده گاز نیز بر اساس تصمیم اعضا در قطر قرار دارد. موسوی بابیان اینکه اجلاس وزارتی که بیست‌وششمین دوره آن ۱۸ آذر در تهران برگزار می‌شود، مهم‌ترین رکن حاکمیتی و سیاست‌گذاری این مجمع است، تصریح کرد: مهم‌ترین دستورکار نشست‌های وزارتی تصویب برنامه‌وبودجه، انتخاب دبیرکل، انتخاب رئیس و نایب‌رئیس اجلاس وزارتی و بررسی حق عضویت‌ها و انتخاب رؤسای بعدی در اجلاس وزارتی بررسی می‌شود. وی با اشاره به اینکه تاکنون هفت اجلاس در سطح سران، ۲۵ اجلاس وزارتی، ۴۹ اجلاس در سطح هیئت اجرایی و ۵۵ اجلاس شورای فنی اقتصادی مجمع کشورهای صادرکننده گاز برگزارشده است، گفت: همچنین تعداد زیادی از نشست‌های تخصصی و کارشناسی در پایتخت کشورهای عضو برگزارشده است.

معاون امور بین‌الملل و بازرگانی وزیر نفت ادامه داد: ایران از زمان تأسیس این مجمع تاکنون افزون بر میزبانی سومین اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز در سال ۱۳۹۴ میزبان نخستین اجلاس در سال ۱۳۸۰، پانزدهمین اجلاس در سال ۱۳۹۲ و هفدمین نشست وزارتی در سال ۱۳۹۴ بوده است. شایان‌ذکر است تا بگوییم که روز شنبه، مورخ ۱۷ آذرماه نیز نمایندگان هیئت‌های اجلاس وزیران جی ای‌سی‌اف از تأسیسات پردیس پایین‌دستی، آزمایشگاه‌های مرتبط با گاز، کاتالیست، نانو، GTL، آزمایشگاه‌های بالادستی مرتبط با روش‌های ازدیاد برداشت EOR/IOR، مهندسی نفت و علوم زمین پژوهشگاه صنعت نفت بازدید کردند. در بررسی بیشتر این موضوع و اهمیت توسعه تجارت انرژی به گفت‌و‌گو با محمد رشیدی، عضو هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی و با رضا سپه‌وند، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی پرداختیم که در ادامه می‌خوانید. 

محمد رشیدی، عضو هیئت‌رئیسه مجلس مطرح کرد:
لزوم تقویت دیپلماسی انرژی و افزایش تجارت بین‌المللی

محمد رشیدی، عضو کمیسیون انرژی و عضو هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفت‌و‌گو با خبرنگار «رسالت» به تشریح بیست و ششمین نشست وزرای کشورهای صادرکننده گاز در تهران پرداخت و دراین‌باره اظهار کرد: یکی از اقدامات بسیار مهم و اساسی، تقویت دیپلماسی در حوزه انرژی است. 
خوشبختانه در زمره دارا‌ترین کشورها به لحاظ منابع گازی و نفتی به‌ویژه در منطقه هستیم ‌و می‌بایست از این ظرفیت و فرصت به‌خوبی بهره بگیریم.
وی با تأکید بر لزوم رفع ناترازی‌های موجود و تقویت تجارت انرژی افزود: دشمنان کشور با اعمال تحریم‌ها همواره به دنبال آنند که از دیپلماسی فعال انرژی و اقتصادی فاصله بگیریم و درگیر مسائل داخلی در بخش اقتصادی باشیم. در همین راستا ضرورت دارد تا رویکردی فعال بداریم و توأمان با پیگیری مسائل مرتبط به رفع ناترازی انرژی در داخل کشور، موضوعات مرتبط با توسعه تجارت انرژی را دنبال کنیم. 

عضو هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی با اشاره به اهمیت راهبرد فعال در حوزه انرژی همچنین خاطرنشان کرد: تقویت دیپلماسی انرژی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و کوشش‌مان این است که در صدر کشورهایی که راهبرد فعال در حوزه تولید انرژی دارند، قرار گیریم. 
عضو کمیسیون انرژی مجلس دوازدهم ادامه داد که رویکرد تقویت دیپلماسی انرژی به‌خوبی در حال طی شدن است و بیان کرد: دولت چهاردهم در حوزه دیپلماسی سیاسی و اقتصادی رویکرد فعالی دارد و مسائل مرتبط با دیپلماسی انرژی را نیز به‌خوبی دنبال کرده است. 
وی در پایان این گفت‌وگو با اشاره به برگزاری بیست و ششمین نشست وزرای کشورهای صادرکننده گاز در تهران بیان داشت: امیدواریم بیست و ششمین نشست وزرای کشورهای صادرکننده گاز در تهران دستاوردهای ارزشمندی را در حوزه تقویت تولید انرژی و سرمایه‌گذاری خارجی رقم بزند‌ و با موفقیت‌ مسیر خود را طی کند. 

رضا سپه‌وند، عضو کمیسیون انرژی مجلس عنوان کرد:
توسعه تجارت انرژی درگرو رونق تولید و سرمایه‌گذاری خارجی

رضا سپه‌وند، نماینده مردم خرم‌آباد و عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفت‌و‌گو با خبرنگار «رسالت» به تشریح اثرات توسعه تجارت انرژی پرداخت و دراین‌باره بیان کرد: توسعه تجارت انرژی و صادرات انرژی مستلزم افزایش تعاملات با کشورهای فعال این حوزه است. همواره ضرورت دارد تا ظرفیت‌های خود را ارتقا دهیم، تحریم‌ها را بی‌اثر سازیم و تولیدات دانش‌بنیان را توأمان با بهره‌گیری از فناوری‌های موجود در حوزه انرژی افزایش ببخشیم. وی به تشریح اثرات رونق تجارت انرژی پرداخت و افزود: تقویت تولیدات دانش‌بنیان می‌تواند توسعه کشور و توسعه تجارت انرژی را عملیاتی سازد و درآمد سرانه ملی را نیز افزایش دهد. همواره می‌بایست به خاطر داشته باشیم که پیشرفت هرچه‌تمام‌تر در حوزه تجارت انرژی درگرو افزایش تعاملات با کشورهای مختلف دنیا است.

نماینده مردم خرم‌آباد در مجلس دوازدهم با تأکید بر ضرورت افزایش سرمایه داخلی و خارجی تصریح کرد: به هر میزانی که ارتباطاتمان را تقویت و مبادلات‌مالی‌مان را افزایش دهیم، به همان میزان شاهد توسعه تجارت خواهیم بود. گفتنی‌است که در این فرآیند افزایش سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی اهمیت فراوانی دارد. مادامی‌که یکایک عوامل مذکور به‌کار گرفته شوند، می‌توان به توسعه هرچه‌تمام‌تر تجارت و صادرات انرژی امیدوار بود. عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره  به برگزاری بیست و ششمین نشست وزرای کشورهای صادرکننده گاز در تهران و اثرات این روند در توسعه تجارت انرژی و افزایش تولید گاز همچنین خاطرنشان کرد: نشست مجمع کشورهای صادرکننده گاز و نشست‌هایی ازاین‌دست می‌تواند بستر افزایش سرمایه‌گذاری خارجی در کشور را تقویت سازد و سبب افزایش تولیدات داخلی شود. وی در پایان این گفت‌وگو با اشاره به افزایش مقاصد صادراتی و بازاریابی بین‌المللی بیان کرد: توسعه تعاملات و برگزاری نشست‌‌ها در داخل کشور می‌توانند مقاصد صادراتی کشور را به‌ویژه در حوزه گاز تقویت کند و سبب شکل‌گیری قرارداد‌های مالی و مثمرثمر در این حوزه شود.