به گزارش خبرنگار مهر، برنامه شهر سالم در مراغه با هدف ارتقای کیفیت زندگی شهری و بهبود شرایط سلامت عمومی طراحی و اجرا شده که با مشارکت مردمی و همکاری نهادهای مختلف، به اخذ گواهی بینالمللی شهر سالم از سازمان جهانی بهداشت منجر شده است.
برنامه شهر سالم یکی از ابتکارات جهانی است که به دنبال ارتقای کیفیت زندگی شهروندان و بهبود شاخصهای سلامت شهری است. این برنامه، که تحت نظر سازمان جهانی بهداشت اجرا میشود، بر مشارکت مردم و نهادهای مختلف برای حل مشکلات سلامت تأکید دارد. در این میان، مراغه بهعنوان یکی از شهرهای پیشرو در کشور توانسته است گواهی شهر سالم را از این سازمان دریافت کند.
در مراسم اعطای گواهی بین المللی شهر سالم مراغه که به میزبانی وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی و با حضور مسئولان ذیربط از وزارت بهداشت، دفتر سازمان جهانی بهداشت در تهران و دفتر منطقهای مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت برگزار شد، گواهی شهر سالم به مرتضی مینویی معاون استاندار و فرماندار شهرستان ویژه مراغه اعطا شد.
سید فرید موسوی نماینده مردم شریف مراغه و عجب شیر در مجلس شورای اسلامی، ضمن شرکت در این مراسم بیان نمود که انتخاب مراغه به عنوان دومین شهر سالم ایران بارقهای از آینده درخشانی است که شهر کهن مراغه را انتظار میکشد.
وی این رویداد مبارک را حاصل همکاری چند سالهای دانست که از سال ۱۳۹۷ آغاز شده و آن را مهر تأییدی بر پیوند ناگسستنی مردم فهیم مراغه و همراهی آنها برای تحقق هدف جمعی پس از سالها پیگیری و تلاش دانست.
مرتضی مینویی فرماندار شهرستان مراغه طی سخنرانی خود در این مراسم گفت: مهمترین دستاوردی که برنامه شهر سالم برای مراغه داشته ایجاد یک نظام ارزشی در بین نهادهای دولتی و سازمانهای مردم نهاد بوده است. منظور از این نظام ارزشی، نظامی است که سلامت در دستور کار تمامی تصمیم گیری های ما در تمامی بخشها اعم از شهرداری، اموزش و پرورش، بهزیستی و … قرار دارد و به این اعتقاد رسیده ایم که فقط دانشکده علوم پزشکی در برابر سلامت پاسخگو نیست.
الهویردی ارجمند رئیس دانشکده علوم پزشکی مراغه که ریاست کمیته سبک زندگی سالم شهر سالم مراغه را عهده دار است در این مراسم بیان کرد که دبیرخانه برنامه شهر سالم از آغاز در حوزه ریاست دانشکده علوم پزشکی تشکیل شد و تحت نظارت فرمانداری شهرستان میباشد. وی ادامه داد که تعداد ۷ کمیته تخصصی ذیل دبیرخانه فعالیت میکنند که دو مورد از کمیتهها با محوریت دانشکده علوم پزشکی مراغه است: کمیته سلامت و ترویج سبک زندگی سالم با محوریت معاونت بهداشت و کمیته مستند سازی با محوریت روابط عمومی دانشکده و داوطلبان سلامت سرمایه اصلی دانشکده علوم پزشکی در پیشبرد اهداف برنامه شهر سالم هستند.
شهرام مروتی شهردار مراغه و رئیس کمیته مکانهای عمومی سالم پس از مراسم اخذ گواهی بین المللی شهر سالم ضمن اعلام سیاستهای این کمیته بیان نمود که شهرداری و شورای اسلامی شهر مراغه از این پس در تمامی برنامههای خود باید پیوست انطباق طرحهای اجرایی با شاخصهای برنامه شهر سالم و ایمن را تهیه کند و یکی از شاخصهای توجیهی طرحها، میزان انطباق آن با شاخصهای این برنامه باشد.
حسین صنیعی رئیس اداره بهزیستی که مسئولیت کمیته کاهش و پیشگیری از آسیبهای اجتماعی را عهده دار است عنوان نمود که بیکاری از معضلات اصلی اجتماعی مؤثر بر سلامت شهرستان است که با اتخاذ رویکرد و نظامی مشارکتی و با تدبیر شورای هماهنگی ادارات تابعه وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی مقابله با این معضل اجتماعی در دستور کار قرار دارد.
حسین اکبریان رئیس آموزش و پرورش مراغه که مسئولیت پیاده سازی سیاستهای برنامه شهر سالم را در قالب کمیته مدارس سالم در مراغه عهده دار است تأکید کرد: ایجاد آگاهی نسبت به مشکلات اولویتدار سلامت دانش آموزان و استفاده بهینه از منابع موجود از ویژگیهای نظام مشارکتی برنامه شهر سالم مراغه است.
محمدباقر غفاری رئیس جمعیت هلال احمر شهرستان مراغه به نقش محوری کمیته تحت مسئولیت خود با عنوان کمیته مقابله با بلایا و بحرانها در شهر سالم مراغه اشاره کرد و ظرفیت و تجارب مراغه را در برگزاری اردوهای توان افزایی نجاتگران و نیروهای عملیاتی در سطح کشور ارزشمند دانست و یادآور شد که میزبانی اردوهای کشوری فرصتی را برای سازمانهای عضو کمیته مقابله با بحران شهرستان فراهم میکند تا همکاری بین بخشی را تمرین کنند.
سرهنگ سعداله عزتی رئیس پلیس راهنمایی رانندگی و مسئول کمیته کاهش و پیشگیری از سوانح و حوادث ترافیکی عنوان نمود که راه اندازی مانیتورینگ جهت ثبت و برخورد با تخلفات و عدم صدور صلاحیت ترافیکی برای مشاغل مزاحم در خیابانهای اصلی شهر مراغه از اقدامات مهم برای کاهش تصادفات درون شهری مراغه است که زین پس بیش از پیش تقویت خواهد شد.
صدیقه صلواتی عضو هیئت علمی و دبیر برنامه شهر سالم نیز در گفتگو با مهر عنوان کرد: در مراغه بیش از ۱۵ سازمان مردمنهاد و ۳۰ اداره دولتی و داوطلبان سلامت در برنامه شهر سالم مشارکت داشتهاند که در قالب هفت کمیته تخصصی ایفای نقش میکنند. وی نقش فرمانداری را بهعنوان ناظر عالی برنامه شهر سالم و رئیس شورای سیاستگذاری این برنامه بسیار کلیدی دانست. همچنین به گفته وی، بهره مندی دبیرخانه برنامه شهر سالم مراغه از حمایت جامعه مدنی اعم از سازمانهای مردم نهاد، تشکلهای صنفی، رسانهها و … از نقاط اصلی موفقیت در اخذ گواهی شهر سالم بوده است.
او یادآور شد: اندیشگاه برنامه شهر سالم مراغه با عضویت مراکز آموزش عالی و سایر مراکز آموزشی در شهرستان نقش مهمی را در سیاستگذاری سلامت آگاه از شواهد ایفا خواهد نمود.
صلواتی تصریح کرد: دریافت گواهی شهر سالم به این معنا نیست که مراغه اکنون شهری کاملاً سالم است، بلکه این گواهی تأییدی است بر ایجاد نظامی که میتواند با همکاری مردم و مسئولان، گامهای مؤثری برای حل مشکلات سلامت بردارد.
به گفته او، این نظام مشارکتی، نقطه تمایز مراغه از دیگر شهرهای منطقه است.
در پایان، محمد مشتری یکی از اعضای خانه مشارکت مردم در سلامت، مفهوم "الگوی شهر سالم اسلامی" را توضیح داد و مراغه را بهعنوان نخستین شهر در منطقه معرفی کرد که سعی دارد در چارچوب این الگو، شاخصهای بینالمللی و محلی را ترکیب کند.
او معتقد است که دریافت گواهی بینالمللی میتواند مراغه را در مسیر جذب گردشگر و سرمایهگذاری بینالمللی قرار دهد و برند ویژهای برای این شهر ایجاد کند.