به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و هنر برنا؛ نشست خبرى تشريح عملكرد مركز مستند سوره با حضور محمدرضا امامقلى؛ قائم مقام سازمان سينمايى سوره در امور مستند، صبح روز شنبه ١٧ آذرماه در سازمان سينمايى سوره برگزار شد.
در ابتدای این نشست، امامقلی طی گزارشی عنوان کرد: فارغ از بحث ابتدایی و مرسوم نشستهای خبری درخواست میکنم هر جایی نکتهای مدنظر داشتید این حقیر را لایق بدانید. مهمترین بخش جلسه امروز این است که مرکز مستند سوره در دوران تحولی اصلیترین اولویت خود را در راهبرد فراتهران که استفاده حداکثری از ظرفیتهای شهرستانهای ایران است، قرار داده است. ما هنرمندان و فیلمسازان زیادی را داریم که در استانها فعالیت میکنند اما عرصه برایشان فراهم نبوده است.
وی ادامه داد: آن چیزی که ما را دور هم جمع کرده این است که در قدم اول یخ زدایی در شهرستانها شکل گیرد. امسال با هشت اثر در سینما حقیقت حضور داریم که هفت اثر ما از هفت استان در بخش مسابقه قرار دارند. مرکز مستند سوره از سال ٩٣ تا امروز هر ساله هشت اثر را تولید کرده است. در مدتی که من بودم ٢٨ اثر را در استانها کلید زده ایم البته بخش زیادی از این تعداد هم آماده اکران نشدهاند و یازده اثر هم از فیلمسازان تهران کلید زدهایم.
امامقلی افزود: کمیت بالایی در تولید داریم و در خصوص کیفیت باید صحبت کنیم. گشودن درهای پایتخت به سمت مستندسازان استانها موجب شده که دستمان در رنگارنگ بودن تولیدات باز شود. حداقل ۵ نفر از عزیزانی که امروز در سینما حقیقت هستند پیش از این در این جشنواره حضور نداشته اند. ما بیشتر از اینکه به فیلم ها اهمیت بدهیم به انسان ها اهمیت می دهیم و به همین دلیل مراکز رشد مستندسازی در استان ها یکی یکی افتتاح میشوند. پیش بینی داریم که امسال با سه استان این کار را پیش ببریم و با یک شیبی به سمت استان هایی برویم که این ظرفیت را دارند. برای استعدادیابی سرمایه گذاری می کنیم.
وی در مورد شرایط مدیریتی مرکز مستند سوره توضیح داد: ما در مرکز مستند، مستندهای مسأله محور را دنبال می کنیم. مسأله محوری از دید ما خط مقدم درگیری در جنگ روایت ها است. اما این باعث نمی شود که از مسایل داخلی هم عبور کنیم. در حوزه های اجتماعی هم حمایت می کنیم. قهرمان پروری و امید برای ما مهم است. کارهای انتقادی ما هم ناظر به آینده است.
این مدیر در خصوص تولید مستندهایی با محوریت قرآنی گفت: هنوز طرحی با موضوع قرآن به دبیرخانه ما نرسیده است. اگر برسد ما استقبال خواهیم کرد.
امامقلی در پاسخ به سوال خبرنگار برنا درخصوص خروجی تولیدات مرکز سوره از جنگ لبنان توضیح داد: محمدباقر شاهین از اوایل شروع بحران در منطقه حاضر شد و تولید هفت اپیزود را به پایان رساند و به ایران برگشت. این اپیزودها را در دست تولید خواهیم داشت. خود من هم دو اثر کوتاه تولید کردم که یکی از آن ها پخش شد و یکی هنوز تمام نشده است. ما یک تعداد روایت نویس به سوریه و لبنان اعزام کردیم و روایت های آن هارا جمع می کنیم و به دو تا روایت نهایی رسیدیم. ذاتا اعزام مستندساز یک مقدار گنگی دارد و الان که سوژه مشخص شده است یک مقدار راحتترشده است که آن ها را تولید کنیم. تنها اثری که هفت اکتبر ٢٩٢۴ را روایت کرد اثر ما تحت عنوان «طوفان آزادی» بود که از شبکه یک سیما پخش شد.
وی افزود: به شدت اشتیاق داریم که از طرح های در خصوص سناریوهای پایان اسرائیل حمایت کنیم. طرح هایی که دنیای بدون اسراییل را بتوانند تصور کنند. ما می خواهیم یک قدم جلوتر از آینده را ترسیم کنیم. شاید این توفیق من باشد که قبلاً خودم مستندساز بوده ام چالش های زیادی را دنبال کرده ام و تلاش کردم نگاه سیاسی نداشته باشم. علاقه ای ندارم که گرایشی به جناح خاصی داشته باشم. شرایطی که در حوزه هنری طی می شود هم ربطی به تعویض دولت ها ندارد و ما حق و حقیقت را بازگویی می کنیم.
مدیر مرکز مستند سوره عنوان کرد: اینکه من به مستندسازان بگویم هم در طرح مسأله و هم در ارایه با ما همسو باشند این سفارشی می شود. واقعیت این است که اگر راهکارها متفاوت باشند استقبال می کنیم و باید از اجماع نظرات استفاده کرد. ما هیچ خط قرمزی در مرکز مستند به جز ایران عزیز نداریم و هر کسی برای ایران عزیز تلاش می کند ما از او حمایت می کنیم.
امیرعباس شهدوست؛ مدیر امور استان های مرکز مستند سوره گفت: مسیر ما ایجاد یک بستر رشد برای مستندسازان است و ما در این مرکز باور داریم که استعدادهای فیلمسازان مختص به پایتخت نیست و در استان ها استعدادهای داریم که بخاطر کمبود منابع دیده نشده اند. تصور می شود که تمرکز اعتبارات در تهران است اما اینگونه نیست و انگیزه اصلی از حضور ما این است که یک عدالت فرهنگی در این عرصه ایجاد کنیم. ما می خواهیم یک فیلمسازی که در استان هست مسیر فیلمسازی خود را در استان خودش ادامه دهد و باورهایی شکل گیرد و چرخه رشد و تربیت را در استان خودش شکل دهد و ما برای تغییر این مسیر اراده کردیم و به سمت پیشرفت ادامه می دهیم.
وی اضافه کرد: ما در کمیت رشد کرده ایم و هر سال سهم ده درصدی در استان ها بوده است اما ما سعی کردیم که کمیت را در استان ها بیشتر کنیم که ٩ اثر از ٢٨ اثر استان ها خروجی داشته اند و ۵ اثرشان در جشنواره امسال حضور دارند. این مسیر تنها در شش ماه بوده است. در ردیف بودجه مرکز مستند دو ردیف بودجه استانی و ردیف بودجه فاخر داشتیم که تولیدات استانی را فاخر نمی دانستند و ما این کلیشه را از بین بردیم.
شهدوست بیان کرد: از هشت اثر امسال در جشنواره پنج اثر ما برای استان ها است. ما جدا از حمایت مستقیم از تولیدکنندگان قصد داریم یک مسیر رشد مستند در استان ها ایجاد کنیم که اولین مرکز ما در خوزستان ایجاد شده است که مراکز رشد و تربیت و زیست فیلمسازان هستند. در مرکز رشدمان دو مولفه وجود دارد یکی فضای مناسب برای زیست و رشد است و دوم یک آدم کمربسته که باید تک تک اعضا، او را الگوی خودشان قرار دهند.
وی افزود: ماموریت خودمان را نه کمیت و نه کیفیت قرار داده ایم. ماموریت ما تغییر ذائقه مستندسازی در استان ها است. تلاش برای اکران سینمایی سیار داریم. خواهش می کنم شماها صدای فیلمسازان استان ها باشید تا صدای آن ها به همه جا برسد.
وحید شاهی؛ مدیریت تولید مرکز مستند سوره گفت: مرکز مستند سوره از ابتدای تأسیس سعی کرده بود با فیلمسازان تهرانی کار کند و در این ده سالی که این مرکز تاسیس شده خیلی تولیدات تهرانیزه داشته است. تولیدات خوبی هم داشته است اما ما می خواستیم نسل جدید فیلمسازان را در کنار فیلمسازان شاخص تهرانی داشته باشیم و به همین جهت تمرکز را روی مستندسازان استانی گذاشتیم. به لحاظ کیفیت و رنگ و بوی آثار می توانید در جشنواره امسال مشاهده کنید. یک بخشی از آثار که در جشنواره حضور ندارند به دلیل دو فیلمه بودن فیلمسازان در جشنواره بوده است.
شاهی گفت: قصد نداریم فقط به خاطر تولید با فیلمسازان مطرح و تهرانی کار کنیم بلکه می خواهیم از آن ها به عنوان مشاور برای فیلمسازان استان ها نیز بهره ببریم. ما یکسری مجموعه مستند هم در دست تولید داریم که تولید آن ها رو به اتمام است.