نگاهی به وضعیت گوشت قرمز بهعنوان یکی از مهمترین کالاهای اساسی در کشور نشان میدهد که این کالا در سالهای اخیر بهدلیل تاثیر سیاستهای ارزی با نوسان قابلتوجهی در عرضه و مصرف روبهرو بوده است.
اردیبهشت ۱۴۰۱ با جهش نرخ تخصیص ارز مرتبط با واردات کالاهای اساسی، واردات نهادههای دامی با چالشهای جدی روبهرو و هزینههای تولید نیز با جهش قابل توجهی مواجه شد.
در این شرایط افزایش واردات گوشت قرمز برای تعدیل قیمتها در پیش گرفته شد، اما جهش دوباره نرخ ارز واردات کالاهای اساسی در سال ۱۴۰۲ از رقم ۴ هزار و ۲۰۰ تومان به ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان، افزایش شدید هزینههای تولید را به همراه داشت و باعث ایجاد شوک قیمتی دیگری به بازار گوشت شد.
حال چند وقتی است که زمزمه تغییر نرخ ارز ترجیحی از ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به ۳۸ هزار و ۵۰۰ تومان در لایحه بودجه ۱۴۰۴ شنیده میشود که میتواند شوک دیگری به بازار واردات کالاهای اساسی از جمله نهادههای تولید وارد کند.
موضوع دیگری که چند روز گذشته خبرساز شد، حذف ارز ترجیحی در سال آینده بود که نوریقزلجه، وزیر جهاد کشاورزی با رد این موضوع اعلام کرد که در سال آینده تغییری در نحوه تخصیص ارز ترجیحی اختصاصی به واردات کالاهای اساسی روی نمیدهد و طبق دستور رییسجمهور روند فعلی ادامه دارد.
واردات گوشت قرمز با ارز نیمایی
در همین زمینه منصور پوریان، رئیس شورای تامینکنندگان دام کشور در گفتوگو با میزان در مورد تامین ارز گوشتهای وارداتی گفت: از ابتدای تابستان امسال واردات گوشت قرمز منجمد با ارز ترجیحی انجام نشده و این محصول اغلب با ارز نیمایی وارد شده است.
وی تصریح کرد: ارز ترجیحی برای واردات گوشت گرم تازه تخصیص مییابد که میزان واردات آن بسیار کم بوده و بهدلیل عرضه بالای لاشه گوسفند در داخل کشور، این اواخر نیز واردات آن کمتر هم شده است.
رئیس شورای تامینکنندگان دام کشور ادامه داد: تا سال ۱۴۰۲ بهدلیل حذف ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی و تبدیل آن به ۲۸هزار و ۵۰۰ تومان، کشور در حوزه دام شرایط بدی را سپری کرد و همچنان آثار آن در بازار گوشت قرمز دیده میشود و بسیاری از مردم را از خرید گوشت تولید داخل ناتوان کرد.
پوریان در مورد افزایش نرخ ارز ترجیحی در لایحه بودجه سال آینده از ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به ۳۸ هزار و ۵۰۰ تومان گفت: باتوجه به اینکه بخش کمی از گوشت گرم وارداتی با ارز ترجیحی وارد میشود تاثیر مستقیمی بر قیمت آن ندارد، اما در بازار نهاده افزایش ارز ترجیحی، تاثیر منفی خواهد داشت.
وی ادامه داد: افزایش ۱۰ هزار تومانی نرخ ارز ترجیحی در نتیجه باعث افزایش هزینههای تولید و ایجاد التهاب در بازار گوشت خواهد شد.
رئیس شورای تامینکنندگان دام کشور با اشاره به اینکه این شورا در مورد افزایش نرخ ارز ترجیحی اعتراض کرده است، عنوان کرد: نهاده اثرگذارترین موضوع در زنجیره تولید است و با هر تغییر در قیمت نهاده باعث افزایش قیمت محصول نهایی خواهد شد.
پوریان گفت: با تغییر قابل توجه نرخ ارز ترجیحی و افزایش قیمت تولید امکان اینکه تولید گوشت داخلی دوباره رونق بگیرد از میان خواهد رفت چراکه محصول گران در بازار تقاضا نخواهد داشت.
ذخایر گوشت قرمز در بهترین شرایط قرار دارد
رئیس شورای تامینکنندگان دام کشور در رابطه با وضعیت بازار گوشت قرمز گفت: درحال حاضر از نظر ذخایر گوشت قرمز در بهترین شرایط قرار داریم و گوشت گرم و منجمد برای نیاز داخل، تامین است.
وی با بیان اینکه برای تامین نیاز کشور باید بخشی از گوشت موردنیاز از طریق واردات تامین شود، عنوان کرد: در شرایط فعلی، مدیریت صحیح واردات، مکمل امنیت غذایی بوده و از اهمیت بالایی برخوردار است.
گرایش ۷۵ درصد مصرفکنندگان به گوشتهای وارداتی
پوریان به اختلاف قابل توجه قیمت گوشت تولید داخل و وارداتی اشاره کرد و گفت: اختلاف محسوس قیمت باعث شده که بیش از ۷۵ درصد مصرفکنندگان به خرید گوشت وارداتی تمایل داشته باشند.
رئیس شورای تامینکنندگان دام کشور به تقاضا بالا در بازار گوشت اشاره کرد و گفت: درحال حاضر دولت با گوشت وارداتی منجمد و گرم قیمت مناسب در حال تامین تقاضای بالا است و باتوجه به گرایش مردم به گوشتهای قیمت مناسب وارداتی نیاز بیشتر مردم با گوشتهای وارداتی درحال جبران است.
کاهش قیمت دام سبک و سنگین نسبت به سال قبل
وی در توضیح وضعیت قیمتی گوشت تولید داخل اظهار کرد: قیمت دام سبک درحال حاضر در محدوده ۲۵۰ تا ۲۶۰ هزار تومان و دام سنگین ۱۷۵ تا ۱۸۰ تومان است که نسبت به مدت مشابه سال قبل با رقم ۳۵۰ هزار تومان و دام سنگین ۳۲۰ هزار تومان کاهش قیمت داشته است.
پوریان در مورد دلیل کاهش قیمت دام سبک و سنگین نسبت به سال قبل گفت: باتوجه به اینکه هزینه تولید برای گوشت قرمز بالا رفته، خروجی از دامداریها با کاهش روبهرو شده است.
به گفته رئیس شورای تامینکنندگان دام کشور کاهش تقاضا در سطح بازار باعث میشود قیمت در بازار با کاهش روبهرو شود و دلیل عمده کاهش تقاضا نیز تمایل مردم به خرید گوشتهای با قیمت مناسب وارداتی است.
انتهای پیام/