شبهنظامیان مخالف بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، روز پنجشنبه پنجم دسامبر (۱۵ آذر) اعلام کردند که وارد شهر حما، چهارمین شهر بزرگ سوریه شدند. ارتش سوریه ابتدا این گزارش را تکذیب و سپس تایید کرد. دیدبان حقوق بشر سوریه نیز ورود شبهنظامیان به شهر حما را تایید کرده است.
روز پنجشنبه در حالی که نیروهای حامی دولت با پشتیبانی حملات هوایی روسیه در تلاش برای جلوگیری از پیشروی شبهنظامیان مخالف بودند، حسن عبدالغنی، فرمانده شبهنظامیان مخالف، در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد که نیروهایش نفوذ به داخل شهر حما را آغاز کردهاند و از چندین مسیر به سمت مرکز شهر در حال پیشرویاند.
ارتش سوریه که پیشتر ادعا کرده بود که نیروهایش همچنان در اطراف حما و پشت خطوط دفاعی مستحکم مستقرند و هیچگونه پیشروی شورشیان به این منطقه صحت ندارد، از عقبنشینی از شهر حما خبر داد و مدعی شد این کار را با هدف جلوگیری از درگیری غیرنظامیان با شورشیان انجام داده است.
بر اساس گزارش دیدهبان حقوق بشر سوریه، شورشیان به رهبری گروه اسلامگرای هیئت تحریر الشام پس از فتح برقآسای حلب، زندان شهر را تصرف و زندانیان را آزاد کردند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
حما در طول جنگ داخلی سوریه که از سال ۲۰۱۱ آغاز شده، تحت کنترل دولت باقی مانده بود. سقوط این شهر به دست شبهنظامیان میتواند ضربهای بزرگ به دمشق و متحدان روسی و ایرانی آن وارد کند. تصرف حما، که بیش از یکسوم فاصله بین حلب و دمشق را پوشش میدهد، میتواند راه را برای پیشروی شبهنظامیان مخالف به سمت حمص باز کند؛ شهری که به عنوان یک چهارراه ارتباطی میان پرجمعیتترین مناطق سوریه عمل میکند. همچنین، حما برای کنترل دو شهر مهم با جوامع دینی اقلیت، محردا و سلمیه، حائز اهمیت است.
به گزارش رویترز، شبهنظامیان مخالف بشار اسد هفته گذشته موفق به تصرف حلب شدند و از آن زمان پیشروی خود را به سمت جنوب ادامه دادهاند. آنها اکنون حما را هم تصرف کردهاند. با توجه به اهمیت راهبردی حلب، که در گذشته بزرگترین شهر سوریه بوده و در سال ۲۰۱۶ بزرگترین شکست شورشیان در آن رقم خورد، تحولات اخیر در این شهر نیز مهم به نظر میرسد.
درگیریها در سوریه بازتابی از رقابتهای بینالمللی و منطقهای است. در سالهای گذشته، قدرتهای منطقهای و جهانی از نیروهای رقیب در سراسر سوریه حمایت میکردند، که این امر موجب هرج و مرج و گسترش داعش شد.
ترکیه، که هیئت تحریر الشام را به عنوان یک گروه تروریستی میشناسد، مدتهاست بزرگترین حامی گروههای مخالف بشار اسد بوده و نقش آن در پیشرویهای اخیر شورشیان در سوریه حیاتی است. هرچند که آنکارا نقش خود در پیشروی ناگهانی مخالفان به حلب در هفته گذشته را رد کرده است.
از سوی دیگر، روسیه و ایران به عنوان حامیان اصلی دولت اسد از ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۰ در بازپسگیری مناطق تحت کنترل مخالفان نقش داشتند و همچنان به حمایت از اسد ادامه میدهند. اما مسکو بیشتر بر جنگ در اوکراین متمرکز شده است، در حالی که مهمترین متحد منطقهای ایران، حزبالله، که سالها نقش حیاتی در تقویت اسد در سوریه ایفا کرد، در دو ماه گذشته تلفات سنگینی از اسرائیل در لبنان متحمل شده است.
حملات هوایی روسیه در مناطق تحت کنترل شورشیان در شمال سوریه در هفته گذشته به شدت افزایش یافته است. گروههای شبهنظامی وابسته به ایران از عراق جبههها را تقویت کردند و پس از عبور جنگجویان از مرز در روز دوشنبه، به گفته منابع عراقی و سوری، به خطوط مقدم پیوستند.