به گزارش خبرگزاری ایمنا، هنوز ساعاتی از اعلام توافق آتش بس در لبنان نگذشته بود که خبر آغاز درگیری برخی گروههای تروریستی در شمال روسیه توجهات را به خود جلب کرد تا این منطقه با ورود به درگیریهای جدیدی که ردپای آتش افروزی ترکیه و نیروهای متحد آمریکا و اسرائیل در آن دیده میشود، رنگ آرامش به خود نبیند.
ماجرا از آنجایی آغاز شد که از سحرگاه چهارشنبه، حرکت زمینی گروههای سلفی تحت حمایت «هیئت تحریرالشام» به سمت شهر ۲ میلیون نفری حلب در نزدیکی مرز ترکیه کلید خورد و این تروریستها با استفاده از خلأ حضور نیروهای مقاومت در این منطقه به دلیل جنگ لبنان، در مدت ۶۰ ساعت توانستند قسمتهای قابل توجهی از استان حلب سوریه را اشغال کنند.
هیئت تحریر الشام، یک گروه مسلح در سوریه است که در سال ۲۰۱۷ تأسیس شد و از ادغام چندین گروه مسلح دیگر، از جمله «جبهه النصره»، «جنبش نورالدین زنکی»، «لواءالحق»، «جبهه انصارالدین»، «جیش السنه» و چندین گروه کوچک و بزرگ دیگر تشکیل شده است. جبهه النصره که خود شاخهای از القاعده در سوریه بود، در سالهای گذشته برای فاصله گرفتن از این سازمان مادر و جلب حمایتهای بیشتر داخلی و بینالمللی، تغییراتی در نام و ساختار خود ایجاد کرد. تحریر الشام در مناطق شمال غربی سوریه، به ویژه در استان ادلب، فعال است و یکی از بازیگران اصلی جنگ داخلی سوریه به شمار میآید که به عنوان تلاشی برای ادغام گروههای مسلح اسلامگرا و ایجاد یک جبهه واحد علیه دولت سوریه تأسیس شد. رهبر اصلی تحریر الشام که ایدئولوژی سلفی-جهادی را دنبال میکند، «ابومحمد الجولانی» است که پیشتر به عنوان فرمانده جبهه النصره شناخته میشد.
این گروهها، در مارس ۲۰۲۰، به توافق بین ایران، روسیه و ترکیه موسوم به توافق آستانه برای ایجاد منطقه کاهش تنش تن دادند و به این ترتیب یک دوره حدوداً پنجساله از آتشبس در استانهای حلب و ادلب به وجود آمد. در همان زمان، با وساطت ترکیه و شخص اردوغان، حملات مشترک روسیه و ارتش سوریه به مواضع این تروریستها در ادلب متوقف شد و در عوض ترکیه متعهد شد که جلوی تروریستهای مسلح در ادلب را بگیرد اما حالا با گذشت حدود ۵ سال از آن وعده، همان تروریستها در ادلب با حمایت ترکیه حملهای علیه حلب را ترتیب دادهاند.
لازم به ذکر است که حملات هوایی مشترک ارتش سوریه و روسیه به عقبه تروریستها و خطوط تدارکاتی آنها از همان ساعات نخست آغاز شد و همچنان ادامه دارد و به گفته مرکز هماهنگی روسیه، بیش از ۲۰۰ تروریست روز جمعه در حومه حلب و ادلب کشته شدند که این آمار طی دو روز گذشته به بیش از ۶۰۰ نفر میرسد.
به نظر میرسد شعلهور شدن جبهه سوریه پس از آغاز آتشبس در لبنان و احتمال آغاز روند بازیابی حزبالله از نظر لجستیک و تسلیحات از مسیر سوریه را باید به رژیم صهیونیستی ربط داد؛ زیرا تلآویو میداند که آرامش در سوریه به تقویت بنیه دفاعی و هجومی حزبالله میانجامد. پس از غزه و لبنان، حال نوبت شعلهور شدن جبهه سوریه است و بهنظر میرسد نبردی که از ۷ اکتبر آغاز شده، در ادامه راه به سوریه رسیده و با توطئههای صهیونیستها نمیتوان بهزودی پایانی برای آن متصور بود.
حلب و دمشق با فلش در نقشه مشخص شدهاندقطع مسیر دسترسی ایران و محور مقاومت لبنان هدف تروریستها است
مهدی سیف تبریزی در همین رابطه به خبرنگار ایمنا میگوید: اندکی بعد از آتش بسی که در لبنان اتفاق افتاد، درگیریها در سوریه که تقریباً ۵ سالی بود آرام شده بود از مناطقی که پیش تر پایگاههای حزب الله در آن قرار داشت، آغاز شد. به خاطر جنگی که در لبنان اتفاق افتاده بود حزب الله مجبور شده بود پایگاههایش در این منطقه را تخلیه کند و به سمت جنوب ببرد و تقریباً مناطق تسخیر شده توسط نیروهای تکفیری همان مناطقی است که حزب الله مجبور به تخلیه آن شده بود، بنابراین به نظر میرسد عملیات با این هدف انجام شده که راه دسترسی ایران و محور مقاومت به سمت لبنان از طریق سوریه و خط پشتیبانی از نیروهای حزب الله قطع شود.
وی در خصوص ارتباط این تحولات با آتش بس لبنان میافزاید: به گفته رسانههای عبری یکی از برنامههایی که اسرائیل برای اشغال جنوب لبنان داشت، منطقه خیام بود که راه دسترسی لبنان و سوریه را قطع میکرد، اما در پی آتش بس و ناکامی که در جنگ جنوب لبنان اتفاق افتاد به نظر میرسد نقشه بعدی صهیونیستها دسترسی به سوریه باشد و حتی گفته میشد پیامهایی به بشار اسد در مورد عدم دخالت در هرگونه درگیری مابین اسرائیل و لبنان داده شده بود، درنتیجه به نظر میرسد نقشه جایگزین اسرائیل برای عملیات شکست خورده در جنوب لبنان، ایجاد اغتشاش و جنگ داخلی مجدد در سوریه و قطع دسترسی ایران و محور مقاومت از طریق سوریه به لبنان باشد.
ترکیه در حمایت از گروههای تروریستی سوریه چه نقشی دارد؟
کارشناس مسائل قفقاز و آسیای میانه با اشاره به نقش ترکیه در حمایت از تروریستها میگوید: سیاست اردوغان نسبت به شمال سوریه و کردها کاملاً مبنی بر یک ایدئولوژی نوعثمان گرایی و ناسیونالیستی است و در حال حاضر گفته شده گروههایی از کشورهای قزاقستان، قرقیزستان و حتی اویغورهای چین در این نیروهای معارضی که الان در سوریه میجنگند دیده شده است.
وی میافزود: به نظر میرسد سیاستهای پاک ترکیسمی که سالهای سال در آسیای مرکزی و آسیای میانه تبلیغ شده و حتی در منطقه اویغورستان که ترکیه در آن سرمایه گذاری زیادی کرده است، جواب داده و خروجی این نیروهای تکفیری که حول یک سیاست ناسیونالیستی ترک گرایی دورهم جمع شدند، در اختیار ترکیه قرار گرفته تا در عملیاتهای شمال سوریه مورد استفاده واقع شود.
کارشناس مسائل قفقاز و آسیای میانه ادامه میدهد: به نظر میرسد سالهای سال برای چنین روزی برنامهریزی شده بود زیرا ما این را در جنگ دوم قره باغ نیز دیدیم، آن زمان نیروهایی که در سوریه میجنگیدند و تکفیریهایی که مورد حمایت ترکیه بودند در زمان لازم به منطقه قفقاز و آذربایجان و جبهه مابین ارمنستان و آذربایجان منتقل شدند و آذربایجان از نیروهایی که ترکیه به آنجا منتقل کرده بود برای شکست ارمنستان در جنگ دوم قره باغ استفاده کرد، در حال حاضر نیز ترکیه دوباره از این افراد و نیروهای تکفیری در شمال سوریه استفاده میکند و این سیاستی است که اردوغان در سالهای قبل دنبال کرده تا بتواند به عنوان یک اهرم فشار و ابزار در هر نقطهای از آسیای میانه، از آن استفاده کند.
سیف تبریزی با بیان اینکه نقش ترکیه کاملاً واضح و مشخص است، بیان میکند: به گفته اطلاعات سوریه در جیب بسیاری از این تکفیریهای کشته شده، لیر ترکیه پیدا شده است و مشخص است که این گروهها از سمت ترکیه حمایت میشوند و اعلام میکنند از جبهه متحد آسیای میانه وارد شدند. ترکیه از آنها برای تغییر ساختارهای سیاسی و امنیتی منطقه استفاده میکند و به نظر میرسد بدون هماهنگی آمریکا، انجام این عملیاتها غیرممکن بود.
سیف تبریزی با اشاره به نقش روسیه در معادلات سوریه معتقد است: طی روزهای گذشته شمال حلب توسط نیروی هوایی روسیه عملیاتهایی بر ضد نیروهای تکفیری اتفاق افتاده است که در یکی از آنها نزدیک به ۵۰۰ تکفیری کشته شدند، اما به نظر نمیرسد که روسها در شرایط فعلی آنچنان مؤثر عمل کرده باشند.
وی در انتها میگوید: این موضوع بستگی به سفر بشار اسد به مسکو و دیدار او با پوتین دارد و اینکه چه چیزهایی رد و بدل میشود مشخص نیست اما در این سه روز شاهدیم که روسها هنوز آنچنان که باید و شاید، وارد این تحولات نشدند و مطابق توافقاتی که در «آستانه» انجام شده بود عمل نکردهاند، بنابراین باید زمان بگذرد تا ببینیم روسیه با توجه به درگیریهایش در اوکراین چطور میخواهد در این منطقه با آمریکا و رژیم صهیونیستی بازی کند.