همشهری آنلاین- زهرا رفیعی: کمپین «یوز تا ابد» در سال 96 یکی از اولین کمپینها برای حفاظت از یوزپلنگ بود؛ وقتی به پایان رسید، 800 میلیون تومان برای جمعآوری 12آغل درون پارک ملی توران فراهم شد. دام، دامداران و سگهای گله از اصلیترین مخاطرات یوز بود ه و هستند و در کنار تلفات جادهای این گونه را به شدت در معرض انقراض قرار دادهاند. اگرچه یوزپلنگ در میان مردم و فعالان محیط زیست سلبریتی حیات وحش به حساب میآید، در میان ردیفهای بودجه دولتی چندان محبوب نیست.
در آن زمان هدیه تهرانی، پیشگام «کمپین #یوز_تا_ابد» شد تا علاوه بر خرید سامانههای عرفی، برای تامین بودجه فنسکشی محور میامی عباس آباد در سمنان تلاش کند. از آن سال تا کنون تلاشهای مردمی زیادی برای حفاظت از یوز شده است. مثلا در روزهای تعطیل که جاده سمنان-مشهد پرتردد است، همیاران به کمک محیطبانان، علائم و چراغهای هشدار تردد یوز را در جاده میگردانند تا رانندهها با احتیاط بیشتری این مسیر را طی کنند. در دوره ریاست علی سلاجقه، گروهی از فعالان محیط زیست، با جمع آوری مبلغی مقدار قابل توجهی فنس تهیه کرده بودند ولی به دلیل عدم همکاری سازمان این پروژه به نتیجه نرسید. به این فهرست بلندبالا از فعالیتهای غیر دولتی باید تلاشهای انجمن یوزپلنگ ایرانی و مشارکت بخش خصوصی در حفاظت از زیستگاهها را نیز اضافه کرد. حالا قرار است سازمان حفاظت محیط زیست برای دریافت فاند بینالمللی و کمکهای مردمی با صندوق محیط زیست شماره حسابی را تعیین کند که با آن برنامههای حفاظت از یوز را پیش ببرد.
فاندهای بینالمللی به چه کسانی داده میشود
فاندهای بینالمللی برای حفاظت از گونههای حیات وحش معمولاً به نهادها، افراد و سازمانهایی اختصاص داده میشود که در زمینه حفاظت از محیط زیست و گونههای در معرض خطر فعالیت میکنند. این فاندها میتوانند به سازمانهای غیردولتی مثل (صندوق جهانی طبیعت، IUCN اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت)، دانشگاهها و مؤسسات پژوهشی، دولتها و نهادهای دولتی از طریق نهادهای بینالمللی مانند برنامه محیط زیست سازمان ملل (UNEP) یا صندوق جهانی محیط زیست (GEF) ، گروههای محلی و جوامع بومی و بعضا افراد مستقل و محققان داده میشود.
شماره حسابی برای یوزها
حمید ظهرابی، معاون محیط طبیعی: هماهنگ کردهایم تا صندوق ملی محیط زیست، حساب ویژهای خاص یوز ایرانی ایجاد کند. به غیر از منابع دولتی، سایر منابع مالی در این حساب ذخیره و متناسب با برنامههای پیشبینی شده برای حفاظت از یوز هزینه میشود. این کار فرصتی را ایجاد میکند که مردم به ویژه بخش خصوصی در قالب مسئولیت اجتماعی بتوانند به حفاظت از یوز که در حال حاضر تبدیل به یک خواست ملی شده است، کمک کنند. همه برنامههایی که در گذشته طراحی شده است را با قوت ادامه میدهیم. اولویت ما در این دوره مانند گذشته حفاظت از زیستگاههای طبیعی، امن کردن زیستگاهها و ارتقای کیفیت و مطلوبیت زیستگاه است. برنامههایی برای افزایش ایمنی و حفاظت از مناطق، تقویت نیروهای محیطبان، به کار گرفتن امکانات و تجهیزات حفاظتی، استفاده از تجهیزات نوین حفاظتی و جلب مشارکت مردم در حفاظت از یوز را داریم که بخش عمدهای از فعالیتهای ما را در بر میگیرد.
منابع مالی فنس کشی جاده یوزها تامین شده است
شینا انصاری، رییس سازمان حفاظت محیط زیست: یکشنبه گذشته همزمان با آغاز سرشماری پاییزه حیات وحش در منطقه میاندشت، همیاران و محیطبانان موفق به مشاهده و ثبت فیلم از سه قلاده یوزپلنگ ایرانی شدند. انتشار این خبر گرچه با خوشحالی زیاد دوستداران محیط زیست همراه بود، اما نباید از یاد برد که بر اساس آخرین آمار معاونت محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، متاسفانه فقط هفت یوز بالغ و ۱۰ توله یوز شناسایی شدهاند. بنابراین وضعیت یوزپلنگ ایرانی بسیار بحرانی و شکننده است و از نظر اکولوژیکی شرایط بسیار بدی دارد. برنامه حفاظت از یوز نیازمند مرور درس آموختههای گذشته و ایجاد یک ساختار پژوهشی و اجرایی منسجم و همدل است. یکی از موضوعاتی که در جلسه با خانم «صادق مالواجرد» وزیر راه و شهرسازی، مطرح و پیگیری کردهایم، فنسکشی در حاشیه جاده عباس آباد ـ میامی بوده که با دستور مساعد ایشان، منابع مالی تامین شده و بهزودی عملیات اجرایی آن شروع میشود. همچنین روشنسازی این معبر نیز تکمیل شده و کاهش سرعت خودروها در جاده عباس آباد که یک سال اجرا شد، با توافق مجدد قرار شده بهصورت دایم ادامه پیدا کند.