شناسهٔ خبر: 70014180 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

گزارش|

ماجرای پسماند خطرناک تکفیری‌‌ها که رهبر انقلاب نسبت به آن هشدار داد چه بود؟

نامه تاریخی رهبر انقلاب به شهید سلیمانی در پایان سیطره داعش که به سال ۱۳۹۶ باز می‌گردد، بر ضرورت بصیرت افزایی فرهنگی و رسانه‌ای در مقابله با جریانات تکفیری نو ظهور در سوریه تأکید و نسبت به غفلت در این زمینه به خصوص در حوزه فرهنگی هشدار می‌دهد.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو-علی حامدین، پایان آبان ماه سال ۱۳۹۶ بود که رهبر انقلاب در پاسخ به نامه سردار شهید حاج قاسم سلیمانی مبنی بر پایان سیطره داعش، نامه‌ای خطاب به او نوشتند. نامه‌ای که شاید در ظاهر خطاب به شهید سلیمانی بود، اما در حقیقت مخاطبانی بیشتر داشت تا متوجه احتمال یک خطر ویژه شوند. متن کامل پاسخ رهبر انقلاب به نامه‌ی سردار سلیمانی به شرح زیر بود:

«بسم الله الرّحمن الرّحیم
سردار پر افتخار اسلام و مجاهد فی سبیل‌الله آقای سرلشکر حاج قاسم سلیمانی (دام توفیقه)

خدای بزرگ را با همه‌ی وجود سپاسگزارم که به مجاهدات فداکارانه‌ی شما و خیل عظیم همکارانتان در سطوح مختلف، برکت عطا فرمود و شجره‌ی خبیثه‌ای را که به دست طواغیت جهان غرس شده بود، به دست شما بندگان صالح، در کشور سوریه و عراق ریشه‌کن کرد. این تنها ضربه به گروه ستمگر و روسیاه داعش نبود؛ ضربه‌ی سخت‌تر به سیاست خباثت‌آلودی بود که ایجاد جنگ داخلی در منطقه و نابودی مقاومت ضدّ صهیونیستی و تضعیف دولت‌های مستقل را به وسیله‌ی رؤسای شقیّ این گروه گمراه هدف گرفته بود؛ ضربه بود به دولت‌های قبلی و کنونی آمریکا و رژیم‌های وابسته به آن در این منطقه که این گروه را به وجود آوردند و همه‌گونه پشتیبانی کردند تا سلطه‌ی نحس خود را در منطقه‌ی غرب آسیا بگسترانند و رژیم غاصب صهیونیست را بر آن مسلّط سازند. شما با متلاشی ساختن این توده‌ی سرطانی و مهلک، نه فقط به کشور‌های منطقه و به جهان اسلام بلکه به همه‌ی ملّت‌ها و به بشریّت خدمتی بزرگ کردید. این نصرتی الهی و مصداق «وَ ما رَمَیْتَ إِذْ رَمَیْتَ وَ لکِنَّ اللهَ رَمى» بود که به‌خاطر مجاهدت شبانه‌روزی شما و همرزمانتان به شما پاداش داده شد.

اینجانب صمیمانه به شما تبریک می‌گویم و با این حال تأکید می‌کنم که از کید دشمن غفلت نشود. آنهایی که با سرمایه‌گذاری سنگین، این توطئه‌ی شوم را تدارک دیده بودند آرام نخواهند نشست، سعی خواهند کرد آن را در بخشی دیگر از این منطقه و یا به شکلی دیگر دوباره به جریان افکنند. حفظ انگیزه، حفظ هوشیاری، حفظ وحدت، زدودن هر پسماند خطرناک، کار فرهنگی بصیرت‌افزا و خلاصه، آمادگی‌های همه‌جانبه نباید فراموش شود. شما را و همه‌ی برادران مجاهد از کشور‌های عراق و سوریه و دیگران را به خدای بزرگ می‌سپارم و به همه‌ی شما سلام و دعا می‌کنم.

والسّلام علیکم و رحمةالله»

حضرت آیت الله خامنه‌ای در این نام ضمن تشکر از تلاش‌های بی‌وقفه سردار سلیمانی و همرزمان او در میدان نبرد علیه دشمن تکفیری، بر اهمیت «حفظ هوشیاری» و لزوم اقدامات فرهنگی بصیرت‌افزایانه تاکید داشتند. قطعا این توصیه رهبر انقلاب خطاب به مسئولین فرهنگی کشور و فعالان رسانه‌ای بود. اکنون ما در شرایطی قرار داریم که ضرورت به کار بستن این دستور حضرت آیت الله خامنه‌ای، از هر زمانی بیشتر احساس می‌شود.

از روز چهارشنبه ۷ آذرماه سال جاری، هزاران نفر از اعضای گروه تروریستی موسوم به تحریر شام (جبهة النصره سابق) عملیاتی را تحت عنوان «بازدارندگی در برابر تجاوزات» در شمال غرب سوریه به راه انداخته و با استفاده از تسلیحاتی، چون راکت‌انداز‌ها و خمپاره‌ها، پیشروی زمینی به سمت مراکز استقرار ارتش سوریه در غرب حلب را آغاز کردند.

تحریر شام از گروه‌های کفیری و افراطی درگیر در جنگ داخلی سوریه به حساب می‌آید. این سازمان در ۲۸ ژانویه ۲۰۱۷ از ادغام چند گروه تروریستی و از جمله جبهه فتح شام (جبهه النصره سابق) به‌وجود آمد. تحریر الشام به عنوان تلاشی برای ادغام گروه‌های مسلح و ایجاد یک جبهه واحد علیه دولت سوریه تأسیس شد.

سازمان تروریستی تحریر شام به سرکردگی «ابومحمد الجولانی»، هر چند تلاش کرده است با تغییر نام و جابجایی رهبران خود را از سایر گروه‌های تکفیری منفصل نشان دهد، با این حال از نظر بسیاری از تحلیلگران این اقدامات به منظور گمراه کردن سرویس‌های اطلاعاتی غربی انجام می‌شود و نشانی از تغییرات بنیادین ندارد.

ابومحمد الجولانی پیشتر به عنوان فرمانده جبهه النصره شناخته می‌شد. وی نقش کلیدی در هدایت این گروه و حفظ قدرت آن در برابر چالش‌های داخلی و خارجی ایفا کرده است. ساختار تحریر الشام شامل بخش‌های نظامی، امنیتی و اداری است و تلاش می‌کند تا کنترل مناطق تحت سلطه خود را حفظ کند.

الجولانی به گروه القاعده و شاخه عراقی آن بعد از تجاوز سال ۲۰۰۳ میلادی آمریکا به عراق پیوست و زیر فرماندهی ابومصعب الزرقاوی و جانشینان او کار می‌کند. در صفوف گروه القاعده به سرعت پیشرفت کرد و مدارج ترقی را پیمود تا اینکه از مقربان الزرقاوی شد.

بعد از ترور الزرقاوی در حمله هوایی آمریکا در سال ۲۰۰۶ میلادی، الجولانی از عراق خارج شد و به لبنان رفت و گمان می‌رود که وی بر امر آموزش «جند الشام» مرتبط با گروه القاعده نظارت داشته است.

الجولانی بار دیگر از لبنان به عراق رفت و آمریکایی‌ها او را بازداشت و در زندان بوکا زندانی کردند که اداره آن را آمریکایی‌ها برعهده داشتند. وی در سال ۲۰۰۸ میلادی آزاد و فعالیت نظامی خود را با به اصطلاح «دولت اسلامی در عراق» به سرکردگی ابوبکر البغدادی آغاز کرد.

ماجرای پسماند خطرناک تکفیری‌‌ها که رهبر انقلاب نسبت به آن هشدار داد چه بود؟

این گروه تکفیری این بار با پرچمی سبزرنگ و چهره‌ای متفاوت به میدان آمد تا سعی کند با ایجاد تغییری سطی در پوسته ظاهری، ماهیت تروریستی و داعش‌گونه خود را از چشم مردم دنیا پنهان کند. با توجه به این شکل از پوست اندازی، انتظار می‌رود تحریر شام بیشتر از داعش و سایر گروه‌های تروریستی، روی عرصه فرهنگ و رسانه تمرکز کند تا از تفاوت دروغین خود با این گروه‌ها صحبت کرده و خود را به عنوان چهره‌ای از اسلام در دنیا معرفی کند.

گروه تکفیری تحریر شام در این مسیر احتمالا شگرد‌هایی مانند اختلاف افکنی میان شعیان و اهل تسنن و منحرف‌سازی ذهن مسلمانان از دشمن اصلی (اسرائیل) را به کار خواهد گرفت که داعش از آن‌ها بی‌بهره نبود. چنین شرایطی موجب افزایش ضرورت بصیرت‌افزایی و مبارزات رسانه‌ای چه در سطح کشور و چه در سطح بین‌الملل می‌شود تا مردم بخاطر ایجاد چند تغییر جزئی در ظاهر این سازمان، آن را از سایر گروه‌های تروریستی با پرچم‌ها سیاه جدا نکنند.