شناسهٔ خبر: 70010669 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدای آمریکا | لینک خبر

توافق برای ادامه گفتگو؛ حاصل دیدار با هیات جمهوری اسلامی در ژنو

صاحب‌خبر -

ساعاتی پس از دیدار دیپلمات‌های سه کشور اروپایی - بریتانیا، آلمان و فرانسه - به‌همراه هماهنگ‌کننده ارشد اتحادیه اروپا با هیات دیپلماتیک جمهوری اسلامی در ژنو، دو طرف با انتشار پست‌هایی در شبکه اجتماعی ایکس از «توافق برای ادامه گفتگو» خبر دادند.

کاظم غریب آبادی، مقام وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در پستی در شبکه اجتماعی ایکس که در ایران فیلتر است نوشت که با انریکه مورا، دیپلمات اتحادیه اروپا دیدار کرده و از اروپا به عنوان «خود محور» و «رفتار غیر مسئولانه» انتقاد کرده است.

غریب آبادی نوشت: «در رابطه با موضوع هسته‌ای ایران، اروپا به دلیل عدم اعتماد به نفس و مسئولیت پذیری نتوانسته بازیگر جدی باشد.»

مورا نیز در واکنش به این جلسه نوشت که با غریب آبادی و یکی دیگر از دیپلمات‌های ایرانی «گفتگوی صریح» داشته است.

معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ایکس نوشته است که این گفتگوها شامل «توقف حمایت نظامی [حکومت] ایران از روسیه، حل موضوع هسته‌ای و تنش‌های منطقه‌ای و حقوق بشر» بوده است.

غریب آبادی، معاون حقوقی و بین‌المللی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی نیز در این رابطه نوشته است که آخرین تحولات دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی، به‌ویژه مباحث هسته‌ای و رفع تحریم، در این دیدار مورد بحث و ارزیابی قرار گرفت.

عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی نیز نشست ژنو را یک «طوفان فکری» دانسته و گفته است ادعای دخالت ایران در جنگ اوکراین، اقدامات هسته‌ای جمهوری اسلامی، تحریم‌های جدید و تهدید اروپایی‌ها به فعال کردن سازوکار ماشه در کنار مسائل منطقه‌ای بشدت بر روابط دو طرف سنگینی می‌کند.

به گفته عراقچی این موارد رسیدن به زبان مشترک را بسیار دشوار کرده است.

موضوعات مورد اشاره عراقچی و تاکیدهای انریکه مورا همچنین با واکنش غریب‌آبادی همراه شده و این دیپلمات جمهوری اسلامی گفته است: «اتحادیه اروپا، باید دست از رفتار خود بینانه و غیر مسئولانه در قبال موضوعات و چالش‌های این قاره و مسائل بین‌المللی بردارد.»

این دیپلمات حکومت ایران گفته که اروپا نباید مشکلات و اشتباهات خود از جمله در رابطه با منازعه اوکراین را با درگیر کردن دیگران فرافکنی کند.

غریب‌آبادی همچنین مدعی نس‌کشی در غزه و همدستی اروپا در این کار شده و گفته اروپا «هیچ جایگاه اخلاقی برای نصیحت‌کردن دیگران در مورد حقوق بشر ندارد.»

در عین حال نیکلاس لرنر، رئیس دستگاه اطلاعات خارجی فرانسه، روز جمعه گفت که تشدید فعالیت‌های هسته‌ای حکومت ایران «مهم‌ترین تهدید» در ماه‌های آتی خواهد بود.

ریچارد مور، رئیس سازمان اطلاعات مخفی بریتانیا (ام‌آی‌۶)، نیز جاه‌طلبی‌های هسته‌ای حکومت ایران را یک تهدید امنیتی عمده علیه جهان دانست.

در همین حال خبرگزاری فرانسه روز جمعه اعلام کرد نسخه‌ای از گزارشی را مشاهده کرده که نشان می‌دهد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تأیید کرده است جمهوری اسلامی قصد دارد حدود ۶ هزار دستگاه سانتریفیوژ جدید را برای غنی‌سازی اورانیوم نصب کند.

دیپلمات‌های ارشد جمهوری اسلامی ایران و سه کشور بریتانیا، آلمان و فرانسه، همراه با هماهنگ‌کننده ارشد اتحادیه اروپا، روز جمعه نهم آذر در نشستی در ژنو سوئیس امکان آغاز مذاکرات جدی برای کاهش تنش‌های منطقه‌ای و بررسی برنامه هسته‌ای حکومت ایران را بررسی کردند.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز دوشنبه پنجم آذرماه در کنفرانس خبری گفته بود که دولت جو بایدن در مذاکرات جمهوری اسلامی ایران با سه کشور اروپایی باقی مانده در برجام، حتی به صورت غیرمستقیم هم شرکت ندارد.