به گزارش سلام نو به نقل از تابناک، بانک صادرات ایران یکی از بانکهای بورسی کشور است که انتشار صورتهای مالی آن در سامانه کدال از رقم کلانی حکایت دارد که در شعب بانکی خارج از کشور این بانک در وضعیت نامعلومی است.
وضعیت مالی دریافتکننده تسهیلات در شبکه بانکی کشور بر اساس قوانین بانکی در یکی از بخشهای زیر قرار میگیرد:
۱- طبقه جاری (حداکثر تا دو ماه از تاریخ سررسید)
۲- طبقه سررسید گذشته (بین دو تا شش ماه از تاریخ سررسید یا تاریخ قطع پرداخت اقساط)
۳- طبقه معوق (بین شش تا هجده ماه از تاریخ سررسید یا تاریخ قطع پرداخت اقساط)
۴- طبقه مشکوکالوصول (بیش از هجده ماه از تاریخ سررسید یا تاریخ قطع پرداخت اقساط)
بنابراین، قرارگرفتن وضعیت یک دریافتکننده وام از بانک در طبقه مشکوکالوصول به نوعی سختی کار بانک در پیگیری بازپرداخت اقساط را روایت میکند.
در این میان، صورتهای مالی حسابرسی شده بانک صادرات مربوط به سال گذشته از میزان قابل توجهی مشکوکالوصول رد شعب خارجی بانک حکایت میکند.
همانطور که در تصویر زیر از یادداشتهای توضیحی صورتهای مالی بانک صادرات در سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ مشخص است، مجموع تسهیلات اعطایی در شعب خارج از کشور در بانک صادرات بیش از ۱۲۶ هزار و ۶۶۶ میلیارد تومان بوده است که از این میزان، بیش از ۱۰۶ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان به عنوان مشکوک الوصول به ثبت رسیده است.
رقمی که طبق تعریف یاد شده در نظام بانکی، بیش از هجده ماه از تاریخ سررسید یا تاریخ قطع پرداخت اقساط آن گذشته و این پول به شعبه خارجی بانک صادرات بازپرداخت نشده است. به نظر می رسد شاید این رقم کلان، قصد بازگشت به بانک صادرات را ندارد و همچنان در صورتهای مالی، رقمی مشکوک الوصول باقی میماند!
بررسیها نشان میدهد این میزان تسهیلات کلان مربوط به سال گذشته نیست و در حقیقت حدود 10 سال پیش پرداخت شده است، اما حالا به نرخ ارز رسمی و مورد تأیید بانک مرکزی، تسعیر و محاسبه شده است، نرخی که اگر دلار بازار آزاد باشد، رقم مذکور هم بیشتر میشود.
اگر این میزان وام برنگشته به شعبه خارجی بانک صادرات (که گفته میشود مربوط به شعبه دوبی بانک صادرات است) را با نرخ دلار مرکز مبادله ایران (۵۳۲۰۰ تومان) معادل سازی کنیم، رقمی نزدیک به ۲ میلیارد دلار میشود.
بانک صادرات در شرایطی این میزان وام ارزی را پرداخت کرده و اقدام مؤثری هم برای بازگشت آن انجام نداده است که طی هشت ماهه ابتدایی سال جاری، ۹۷ میلیارد و ۹۰۰ تومان برای تأمین مالی پروژه نهضت ملی مسکن پرداخت کرده است رقمی که در مقابل ۱۰۶ هزار میلیارد تومان، بسیار ناچیز است.