جوان آنلاین: این بهترین فرصت است، برگزاری مراسم بهرهبرداری از ۲۰هزار پروژهای که بسیج طی سالهای اخیر برای محرومیتزدایی از جای جای کشور دست گرفته، با حضور رئیسجمهوری که خود به این مسئله تأکید جدی دارد، یک گام مثبت در همراهی دولت و بسیج است. این یعنی همدلی در آغاز راه. دیگر قرار نیست بسیج برای جلب رضایت رئیسجمهور، تلاش یا لابی کند یا برعکس رئیسجمهور بر اهمیت محرومیتزدایی توسط بسیج تأکید داشته باشد تا این ارگان را به قدم گذاشتن در این مسیر تشویق کند. مرحله اول، قبل از آنکه طرفین دست همکاری بدهند آغاز شده، حال میماند ادامه راه. راهی که هم بسیج موافق طی کردن آن است هم ریاست جمهوری. تا اینجا میتوان امید زیادی به ثمربخش بودن همکاری بسیج با دولت داشت، اما مهمترین مسئله در این راستا، دستهبندی نوع محرومیتها و رسیدگی ویژه به آنها بر اساس اولویتهاست.
برای محرومیتزدایی قبل از هر چیز نیازمند یک آمار جامع هستیم تا بعد از آن اولویتها را درنظر بگیریم. محرومیت از آب، برق و گاز میتواند اهمیت بیشتری نسبت به موارد دیگر داشته باشد. کم نیستند شهرستانها و روستاهایی که هنوز در بسیاری از ماههای سال با معضل بیآبی مواجه میشوند و گروههای جهادی در کمک به دولت با تانکر در این مناطق آبرسانی میکنند. مقوله بهداشت نیز یکی دیگر از مواردی است که باید بدان توجه شود. بارها و بارها شنیدهایم نبودن امکانات بهداشتی و درمانی اتفاقات ناگواری را رقم زدهاست. مادری که برای وضع حمل نتوانسته به موقع خودش را به درمانگاه یا بیمارستان برساند و فرزندش در میانه راه تلف شدهاست. موارد اینچنینی کم نیستند. شاید خیلی هم نباشند، اما باید به جایی برسیم که تعداد آنها هر ساله کمتر و کمتر شود.
بدون شک، محرومیت سرمایههای کشور را نابود میکند. شاید محرومیتزدایی هزینه داشته باشد، اما خوب که نگاه کنیم، خود یک سرمایهگذاری است. کم نیستند دانشآموزانی که در طول دوران تحصیل جزو بهترینها هستند، اما همین محرومیت باعث میشود که پایشان به دانشگاه باز نشود. بسیاری حتی بدون داشتن تحصیلات، ایدههای نابی دارند، اما فرصتی برای تبدیل ایدههای خود به واقعیت ندارند. اینها سرمایههای انسانی هستند که به دلیل محرومیت، نادیده گرفته میشوند. اما تمام سرمایهگذاری که میتوان در مناطق محروم انجام داد در شکوفایی استعدادها خلاصه نمیشود، بلکه محرومیتهای زیادی در نقطه به نقطه کشور وجود دارد که باید به تکتک آنها توجه شود. کاری که از مدتها قبل سازمان بسیج بدان توجه داشته و برایش اقداماتی انجام دادهاست.
آغازی برای مردمیسازی برنامههای دولت
صبح روز گذشته آیین بهرهبرداری از ۲۰هزار طرح محرومیتزدایی سازمان بسیج سازندگی با حضور مسعود پزشکیان رئیسجمهور و سردار غلامرضا سلیمانی رئیس سازمان بسیج مستضعفین برگزار شد. سردار سلیمانی اظهار کرد: «بسیاری از طرحهای سازندگی و محرومیتزدایی بسیج به سرانجام رسیده و انشاءالله به دست رئیسجمهور عزیز به بهرهبرداری میرسد.»
او ادامه داد: «این آغازی برای مردمیسازی برنامههای دولت است؛ بسیج اعلام آمادگی خود را خدمت رئیسجمهور مطرح کرده که همه ظرفیتهای شناخته شده و ناشناخته بسیج که ظرفیتهای گسترده و لایتناهی مردم ایران است را با همکاری دستگاههای دیگر به میدان آورده است.»
رئیس سازمان بسیج مستضعفین با بیان اینکه بسیج در موقعیتهای مختلف ظرفیتهای فراوانی دارد، خطاب به رئیسجمهور گفت: «شما از روزهای آغاز به کارتان بارها اعلام کردید که ما باید مشکلات را با حضورمردم وروحیه جهادی حل کنیم و ساخت خانههای بهداشت در آذربایجان شرقی را مثال زده و مطالبه ساخت مدارس و آموزشگاهها را در مناطق فاقد مدارس درخواست کردید.»
او ابراز امیدواری کرد: «انشاءالله کار ساخت مدارس را آغاز میکنیم و در زمانبندی در نظر گرفته شده با کمک مردم و خیرین کار را تمام خواهیم کرد.»
همه ظرفیتهای بسیج در خدمت دولت است
سردار سلیمانی با تأکید بر اینکه همه ظرفیتهای بسیج در خدمت دولت قرار میگیرد، گفت: «علاوه بر این، ظرفیت پایگاههای مقاومت بسیج در مساجد و ردههای مختلف در همه صحنهها وجود دارد و سازماندهی گستردهای در این راستا داریم، البته ظرفیتهایی هم در بنیاد تعاون بسیج وجود دارد که به برخی از آنها اشاره میکنم.»
رئیس سازمان بسیج یادآور شد: «در برنامههای پنج ساله بنیاد تعاون بسیج ایجاد ۵ هزار شرکت مردمی را در دستورکار قرار دادیم. الگویی در این بنیاد برای مردمیسازی وجود دارد که از این تعداد تا کنون هزار و ۲۰۰ واحد ایجاد شده و اینها زنجیرههای تولید مردم پایه هستند.»
سردار سلیمانی گفت: «این ظرفیتها در عرصههای صنعت با محوریت تراکتورسازی فعال هستند که از شرکتهای نمونه کشور است و امسال از دست شما نیز نشان گرفتند. در موضوع معدن نیز با استخراج معادن فلزی و در موضوعات فرهنگی با محوریت تولید بازیهای کامپیوتری، انیمیشن و کتاب که بزرگترین کارخانه تولید بازیهای رایانهای و انیمیشن را در کشور راهاندازی کردیم.»
رئیس سازمان بسیج مستضعفین عنوان کرد: «در حوزه آموزش و تربیت نیز با محوریت کمک به دولت برای سالی هزار مدرسه اعلام آمادگی کردیم که در زمینه آموزش و تربیتشان به وزارت آموزش و پرورش کمک کنیم.»
او گفت: «در زمینه بهداشت و درمان، ساخت و مشارکت ۵۰۰ درمانگاه در کشور که هم اکنون ۱۷۵ درمانگاه ساخته شدهاست. در زمینه جمعیت و فرزندآوری، طرح ملی رویش امید برای زوجهای نابارور را اجرایی کردیم. در طول پنج سال برای باروری یک میلیون و ۵۰۰ هزار زوج برنامهریزی کردیم. امسال روی صد هزار زوج برنامهریزی کردیم که از مرز۷۶ هزار زوج عبور کردیم و در زمینه مراکز نفس و مشاوره نیز برای افزایش جمعیت و فرزندآوری اقدام شدهاست.»
آمادگی برای هر نوع کمک
سردار سلیمانی بیان کرد: «در زمینه ساخت مسکن برای مردم با کمک وزارت راه و شهرسازی ۲۳ درصد آمادهسازی زمینهای طرح نهضت ملی مسکن را بنیاد تعاون بسیج به عهده گرفته و این بنیاد در تمام زمینهها ظرفیت بسیار خوبی دارد. عمدتاً در جهت برنامهسازی و تکمیل ظرفیتهای دولتی است.»
او خطاب به رئیسجمهور افزود: «با رویکرد بسیار عالی که شما اتخاذ کردید و با ظرفیتهای بسیج و سپاه این آمادگی وجود دارد که در هر زمینهای دولت بخواهد در کنار آنها باشیم.»
رئیس سازمان بسیج مستضعفین بیان کرد: «افزایش بهرهوری در کشاورزی و باغداری و تولید برق و کاهش مصرف برای فرهنگسازی را بسیج تجربه کردهاست و با استفاده از تجربههایی که درباره واکسیناسیون فلج اطفال و کرونا دارد، آمادگی هر نوع کمکی را دارد.»
پروژههای مهم کشور را با نگاه بسیجی حل خواهیم کرد
مسعود پزشکیان نیز پس از صدور دستور بهرهبرداری از طرحهای محرومیتزدایی سازمان بسیج سازندگی گفت: «این اقدام بسیار مبارکی است. در دولت برای حل مشکلاتمان هیچ راهی نداریم جز اینکه با نگاه بسیج و بسیجی وارد میدان شویم و محرومیتهایی را که در قسمتهای مختلف وجود دارد، حل کنیم.»
او ادامه داد: «مصمم هستیم تمام کمبودهای فضاهای آموزشی کشور را در یکسال تمام کنیم. همین مسئله را در رابطه با امکانات ورزشی برای مناطق محروم نیز در دستورکار داریم. همچنین تصمیم داریم مشکلات بهداشت و درمان را حداقل از نظر فضا و امکانات حل کنیم.»
رئیسجمهور با بیان اینکه «پروژههای مهم کشور را با نگاه بسیجی قطعاً حل خواهیم کرد» تصریح کرد: «اگر تفکر واقعی بسیج را در خودمان، مدیران و مردم ایجاد کنیم و با همین رویکرد در میدان عمل حضور داشته باشیم، قطعاً خواهیم توانست با هزینه کمتر و سرعت، دقت و کیفیت بالاتر مشکلات را حل کنیم. امروز در کشور با ناترازیهای زیادی در حوزههای مختلف روبهرو هستیم و من اطمینان و باور دارم که تنها با آن روحیه و باور بسیجی میتوانیم مشکلات را حل کنیم. کافی است که دست به دست هم بدهیم و این نگاه را در میان مدیران و در دستگاههای اجرایی توسعه دهیم.»
نباید به شعار دادن اکتفا کرد
پزشکیان با بیان اینکه امروز دشمن به دنبال تحمیل جنگی به مراتب دشوارتر از جنگ تحمیلی هشت ساله به مردم ایران است، گفت: «امروز ما در یک وضعیت جنگ تمام عیار اقتصادی که به مراتب از جنگ تحمیلی بدتر است قرار گرفتیم. این جنگ مردم را اذیت میکند و فشار زیادی به طبقه متوسط و محرومان میآورد. ما باید دست به دست هم بدهیم و نگذاریم مردم در این فشار زندگی کنند و مشکلات آنان را حل کنیم.»
رئیسجمهور با تأکید بر اینکه همراهی مردم در کنار دولت زمان جنگ تحمیلی که دچار کسری اعتبار بود، توانست از تمامیت ارضی کشور حفاظت و صیانت کند، تصریح کرد: «در زمان جنگ تحمیلی، دولت پول و اعتباری نداشت، اما مردم را همراه خود داشت. تمام کشورهای دنیا از شمال و جنوب تا شرق و غرب به عراق کمک کردند، ولی نتوانستند یک وجب از خاک ما را تصاحب کنند. این مردم بودند که جلوی آنان ایستادند. ما اگر بتوانیم مجدداً مردم را وارد صحنه کنیم و این باور را در آنان زنده کنیم که هیچ هدفی جز خدمت به آنان نداریم، باز هم خواهند آمد و میتوانیم بر مشکلات فائق بیاییم.» او با اشاره به دغدغه مقام معظم رهبری برای رسیدن به جایگاهی در خور ایران و ایرانیان در سند چشمانداز توسعه گفت: «ما بر اساس چشماندازی که مقام معظم رهبری مشخص کردند، باید تبدیل به یک کشور توسعهیافته در اقتصاد، علم و نوآوری شویم. باید این نگاه و باور را در خود به وجود بیاوریم و این باور در رفتارهای ما بروز و ظهور داشته باشد؛ نباید تنها به شعار دادن اکتفا کرد. بهترین شدن ما در منطقه جز با همکاری و همدلی مردم امکانپذیر نخواهد بود.»
لزوم استقبال از مشارکت مردم
پزشکیان با اشاره به اینکه باید از مشارکت همه مردم در این زمینه استقبال کرد، افزود: «بسیج با این قدرت و امکانات موجودش، تنها منحصر به یک ساختار نیست؛ همه مردم عزیز که میآیند و وارد صحنه میشوند، بسیجی هستند و ما باید از آنان کمک بگیریم.»
رئیسجمهور در بخش پایانی سخنان خود باور وحدت، انسجام و همدلی ذیل رهبری مقام معظم رهبری و توجه به نقشه راه کشور یعنی سند چشمانداز توسعه را راه برونرفت از مشکلات امروز کشور عنوان کرد و گفت: «مطمئن هستیم و به این باور داریم که میتوانیم با این نگاه مشکلات را حل کنیم. با کمک شما عزیزان، مردم عزیز کشور و عزم و اراده و توجه به سند چشمانداز توسعه، باید این باور در ما شکل بگیرد که ما باید بهترین بشویم.»
او تأکید کرد: «برای بهترین شدن باید بدانیم که تنها راه برونرفت از مشکلات، وحدت، انسجام و همدلی با رهبری و زعامت مقام معظم رهبری است. نقشه راه ما نیز سند چشمانداز توسعه است که ایشان برای ما مشخص و ترسیم کردهاند. امیدوارم که بتوانیم با یکدیگر و مشارکت مردم، مشکلات و گرفتاریها را حل کنیم و ما تعهد میکنیم که این روند را در نگاه مدیریتی خود پیگیری و اجرا کنیم.»
توانمندیهای غیرقابل انکار بسیج
در این مراسم که محسن حاجی میرزایی رئیس دفتر رئیسجمهور، سردار زهرایی رئیس سازمان بسیج سازندگی و جمالپور استاندار اصفهان حضور داشتند، در مجموع ۲۰ هزار و ۱۴ پروژه اجرا شده از سوی سازمان بسیج سازندگی به ارزش ۲۱ هزار میلیارد تومان در سراسر کشور افتتاح شد. حدود ۱۳ هزار واحد مسکن روستایی، ۲ هزار و ۲۵۰ طرح آبرسانی، ۴ هزار و ۶۰۰ نیروگاه خورشیدی کوچک مقیاس و ۱۸دهکده اقتصاد مقاومتی از جمله این پروژهها بودند. از کنار توانایی غیرقابل انکار بسیج نباید به سادگی عبور کرد، توانمندیهایی که کافی است میدان بیشتری به آن داده شود و امکانات بیشتری در اختیارش قرار گیرد، آن وقت نتیجه به مراتب فوقالعادهتر در پی دارد. آیین بهرهبرداری از ۲۰ هزار طرح محرومیتزدایی بسیج مستضعفین، به خوبی نشان داد که باید با دیدی متفاوت به این مقوله نگاه شود. محرومیتزدایی بعد از یک عزم راسخ نیازمند یک نگاه متفاوت و خلاقانه است. بخواهیم یا نخواهیم، بپذیریم یا نپذیریم سالهاست در حال تبدیل کردن داشتههایمان به نداشتههایمان هستیم، امروز، اما دست همکاری بسیج با دولت میتواند فرصتی ایجاد کند تا در مسیری گام برداریم تا نداشتههایمان را به انبار داشتهها اضافه کنیم.