شناسهٔ خبر: 69980141 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: عصر ایران | لینک خبر

"اگر با این شرایط پیش برویم باید نگران تمدن کشور باشیم"

ابراهیمی با تاکید بر اینکه امروز کشور با بحران جدی آب روبه‌رو است، بیان کرد: ما با ۲ مقوله مصرف و تولید آب مواجه هستیم، متأسفانه در بخش مصرف کار نکرده و بیشتر مدیریت تأمین آب انجام شده است.

صاحب‌خبر -
مسئول پژوهشکده حفاظت از خاک و آبخیزداری کشور با اشاره به اینکه در نتیجه استفاده بی‌رویه از منابع آب و کاهش سطح آب زیرزمینی ۴۲۳ دشت در کشور ممنوعه یا بحرانی هستند، بر اهمیت و شناساندن آبخیزداری به مردم کشور تاکید کرد. 
 
به گزارش ایسنا؛ عطاءالله ابراهیمی امروز، ۷ آذرماه در آیین نکوداشت زنده یاد سید آهنگ کوثر پدر آبخوان‌داری ایران که در دانشگاه شیراز برگزار شد، بیان کرد: سید آهنگ کوثر الگویی را به جهانیان معرفی کرد که می‌تواند در مقابل خشکسالی‌ها و تغییر اقلیم‌ها کمک‌کننده باشد و می‌تواند تاب‌آوری کشاورزی و تمدن کشور را بالاتر ببرد.
 
وی با اشاره به اینکه وزارت نیرو سند سازگاری با کم آبی را تهیه کرده است، گفت: میزان استفاده از آب‌های زیرزمینی در ایران ۳ برابر میانگین جهانی است، در نتیجه کاهش سطح آب زیرزمینی و حجم مخازن، حدود ۴۲۳ دشت از ۶۰۹ دشت کشور را در وضع ممنوعه و بحرانی قرار داده است و این نشان می‌دهد کار آهنگ کوثر اهمیت بسیاری دارد، فقط در ۳۷ ایستگاهی که در حدود ۶۰ هزار هکتار، اراضی اجرا شده است، حدود ۳.۲ میلیارد مترمکعب آب‌گیری شده و حدود ۱.۶ میلیارد مترمکعب آب به سفره‌های زیرزمینی تزریق شده است. این یعنی ۲ برابر سد کرج و چیزی معادل سد زاینده‌رود که تمدنی دیرینه در پای آن شکل گرفته و تداوم پیدا کرده است و این موضوع نشان از ارزشمندی کار سید آهنگ کوثر دارد. بنابراین باید از کار ارزشمند این دانشمند بزرگ دفاع کنیم و آن را به مردم بشناسانیم.
 
ابراهیمی با تاکید بر اینکه امروز کشور با بحران جدی آب روبه‌رو است، بیان کرد: ما با ۲ مقوله مصرف و تولید آب مواجه هستیم، متأسفانه در بخش مصرف کار نکرده و بیشتر مدیریت تأمین آب انجام شده است. چه در بخش کشاورزی، چه در بخش شرب و صنعت نیازمند این هستیم که ساختار ذهنی خود در مورد مصرف آب را تغییر دهیم و الگوی جدیدی را معرفی کنیم اما متأسفانه گاهی حرف‌های نگران کننده شنیده می‌شود.
 
رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور ادامه داد: در سند ملی آبی که توسط وزارت نیرو در دست تهیه و تدوین است میزان مصرف شرب را سرانه حدود ۳۰۰ لیتر در روز برآورد کردند و این شایسته سرزمین خشکی مانند ایران نیست و اگر با این شرایط پیش برویم باید در آینده، نگران تمدن کشور باشیم؛ اما در کفه تولید، الگوی آبخوان‌داری را به عنوان بخشی از آبخیزداری معرفی کرده که می‌تواند برای کشور ایران و افزایش تاب‌آوری کشور مؤثر باشد.
 
وی با بیان اینکه امروز وظیفه داریم سید آهنگ کوثر را به عنوان نخبه‌ای که دانش بومی کشور را همراه با علمی که از سرزمین‌های دیگر آموخت ترکیب کرد و الگوی جدیدی را به دنیا معرفی کرد، تکریم کنیم، گفت: در استان فارس نمونه‌ها و الگوهای خوبی داریم که نشان می‌دهد نیاکان ما بر حسب شرایط این مسئله را به خوبی درک کرده و توانستند الگوی جدیدی را به دنیا معرفی کنند.
 
 ابراهیمی تصریح کرد: با بررسی‌ سازه‌های تخت جمشید می‌توان دریافت که زیربنای سازه ایجادشده در این مجموعه آب بوده و در این مکان تاریخی سیستم‌های سطوح آبگیر باران که امروز به عنوان دانش نوین معرفی می‌شود در این محور کاملاً مشهود است. در واقع در تخت جمشید با دانش بومی از منابع آبی به خوبی استفاده شده است، لذا وظیفه داریم جایگاه عالم و علم را ارزشمند بدانیم و از سید آهنگ کوثر الگوبرداری کنیم.
 
مسئول پژوهشکده حفاظت از خاک و آبخیزداری کشور با اشاره به اینکه همان‌طور که روحانیون قرآن را تفسیر می‌کنند، دانشمندانی مانند آهنگ کوثر هم مسئولیت تفسیر فعل خدا را بر عهده دارند، بیان کرد: سید آهنگ کوثر سیلاب را نقمت ندانست و آن را نعمت شمرد.‌ کوثر در عمل نشان داد که به گونه دیگر هم می‌توان اندیشید و عمل کرد. کوثر هم عالم بود، هم زاهد و هم عمل‌گرا، شنیده‌ام‌ وی به نماز شب هم اهتمام ویژه داشت.
 
ابراهیمی بیان کرد: سید آهنگ کوثر هزار دلیل برای نرفتن به فسا و ایجاد ایستگاه تحقیقات آبخوان‌داری داشت، اما یک دلیل وی را وادار کرد تا از همه آسایش خود خانواده‌اش بگذرد و این کار بزرگ را انجام دهد و آن عرق وطن پرستی و عشق به کشورش بود.
 
وی با بیان اینکه در حال حاضر شرایط اقتصادی کشور شرایط خوبی نیست و تورم بالا است و دغدغه‌های شغلی وجود دارد، گفت: با تمام این دلایل این سرزمین باید به دست جوانان و افرادی مانند کوثر آباد شود و اینک این رسالت بر دوش جوانان کشور است. جوانان باید دانش کشورهای خارجی را بیاموزند اما عرق به وطن، آینده کشور و سرزمین مادری خود را فراموش نکنند.
 
ابراهیمی با اشاره به اینکه در مدیریت منابع آب مشکلات بسیار زیادی وجود دارد، بیان کرد: مشکلات کشور به دست توانای جوانان و فرهیختگان امکان اصلاح و بهبود دارد. باید از جمع جوانان هزاران سید آهنگ کوثر برخیزد و پرچم به دست بگیرند و آینده را بهتر از گذشته بسازند.