شناسهٔ خبر: 69939081 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

شاخص قیمت کالاهای صادراتی و وارداتی در تابستان ۱۴۰۳‌ منتشر شد

تراز پرداخت‌ها تحت فشار؟

دنیای اقتصاد : تراز تجاری منفی یکی از آسیب‌های جدی واردشده به اقتصاد ایران در سال‌های اخیر بوده‌است. بخشی از چالش تراز تجاری منفی از ارزش افزوده پایین کالاهای صادراتی در قیاس با محصولات واردشده به کشور نشات می‌گیرد. به بیان دیگر ما در قبال صادرات مواد خام، محصولات با ارزش افزوده بالاتر وارد می‌کنیم. نگاه کلی به شاخص قیمت کالاهای صادراتی و وارداتی در فصل تابستان امسال حکایت از تداوم این روند در جریان تجارت کشور دارد. در شرایطی که تورم نقطه‌به‌نقطه صادرات در بهار امسال ۲۰.۴‌درصد بوده، تورم نقطه‌به نقطه واردات در همین بازه زمانی به ۴۸.۶‌درصد رسیده‌است.

صاحب‌خبر -

قیمت کالاهای صادراتی یکی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر میزان مبادلات خارجی کشورها و نیز یکی از عوامل تعیین‌کننده رابطه مبادله است و تغییرات آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. در طرح شاخص قیمت کالاهای صادراتی از کلیه کدهای تعرفه صادراتی کشور در سال‌۱۴۰۰ (سال پایه) استفاده شده‌است.

شاخص قیمت کالاهای صادراتی فصل تابستان ۱۴۰۳

در تابستان ۱۴۰۳،‌درصد تغییرات شاخص قیمت کالاهای صادراتی مبتنی بر داده‌های‌ریالی در چهار فصل منتهی به فصل تابستان ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه در سال‌قبل ۲۰.۴‌درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (۲۲.۴‌درصد)،‌برابر ۲واحد‌درصد کاهش داشته‌است.

شاخص قیمت کل ‌ریالی

براساس گزارش منتشرشده توسط مرکز آمار ایران در فصل تابستان ۱۴۰۳، شاخص قیمت کل کالاهای صادراتی مبتنی بر داده‌های ‌ریالی ۲۱۹.۵ است که نسبت به فصل قبل (تورم فصلی) ۵.۷‌درصد، نسبت به فصل مشابه سال‌قبل (تورم نقطه‌به‌نقطه) ۲۲.۸‌درصد و در چهارفصل منتهی به فصل جاری نسبت به دوره مشابه سال‌قبل (تورم سالانه) ۲۰.۴‌درصد افزایش داشته‌است.

شاخص قیمت کل دلاری

در فصل تابستان ۱۴۰۳، شاخص قیمت کل کالاهای صادراتی مبتنی بر داده‌های دلاری ‌برابر با ۱۰۷.۳ است که نسبت به فصل قبل (تورم فصلی) ۰.۳‌درصد کاهش، نسبت به فصل مشابه سال‌قبل (تورم نقطه‌به‌نقطه) ۵.۱‌درصد و در چهارفصل منتهی به فصل جاری نسبت به دوره مشابه سال‌قبل (تورم سالانه) ۳.۳‌درصد افزایش داشته‌است.

کاهش تورم فصلی ‌ریالی

در فصل تابستان ۱۴۰۳،‌درصد تغییرات شاخص قیمت کالاهای صادراتی مبتنی بر داده‌های ‌ریالی نسبت به فصل قبل (تورم فصلی) ۵.۷‌درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (۷.۴‌درصد)، ۱.۷ واحد‌درصد کاهش داشته‌است. در این فصل بیشترین تورم فصلی با ۱۱.۳‌درصد مربوط به گروه «مروارید طبیعی یا پرورده و...» و کمترین تورم فصلی با ۰.۰‌درصد مربوط به گروه «اشیاء هنری، اشیا ء کلکسیونی و...» است.

کاهش تورم فصلی دلاری

در فصل تابستان ۱۴۰۳،‌درصد تغییرات شاخص قیمت کالاهای صادراتی مبتنی بر داده‌های دلاری نسبت به فصل قبل (تورم فصلی)‌برابر با منفی ۰.۳‌درصد برآورد شده که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (۲.۹‌درصد)، ۳.۲ واحد‌درصد کاهش داشته‌است.

افزایش تورم نقطه‌به‌نقطه‌ ریالی

در فصل تابستان ۱۴۰۳،‌درصد تغییرات شاخص قیمت کالاهای صادراتی مبتنی بر داده‌های ‌ریالی نسبت به فصل مشابه سال‌قبل (تورم نقطه‌به‌نقطه) ۲۲.۸‌درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (۱۳.۳‌درصد)، ۹.۵ واحد‌درصد افزایش داشته‌است. در این فصل بیشترین تورم نقطه‌به‌نقطه با ۵۰.۳‌درصد مربوط به گروه «مروارید طبیعی یا پرورده و...» و کمترین تورم نقطه‌به‌نقطه با ۰.۰‌درصد مربوط به گروه «اشیاء هنری، اشیاء کلکسیونی و...» است.

افزایش تورم نقطه‌به‌نقطه دلاری

در فصل تابستان۱۴۰۳،تغییرات شاخص قیمت کالاهای صادراتی مبتنی‌بر داده‌های دلاری نسبت به فصل مشابه سال‌قبل (تورم نقطه‌به‌نقطه) ‌برابر با ۵.۱درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (۳.۷‌درصد)، ۱.۴ واحد‌درصد افزایش داشته‌است.

کاهش تورم سالانه ‌ریالی

در تابستان ۱۴۰۳،‌ درصد تغییرات شاخص قیمت کالاهای صادراتی مبتنی بر داده‌های‌ ریالی در چهار فصل منتهی به فصل تابستان ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه در سال‌قبل ۲۰.۴‌درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (۲۲.۴‌درصد)، ۲.۰ واحد ‌درصد کاهش داشته‌است. در این فصل بیشترین تورم سالانه با ۴۷.۵‌درصد مربوط به گروه «ماشین‌آلات و وسایل مکانیکی، ادوات برقی و‌‌‌‌‌‌...» و کمترین تورم سالانه با ۱.۶‌درصد مربوط به گروه «اشیاء هنری، اشیا ءکلکسیونی و...» است.

افزایش تورم سالانه دلاری

در فصل تابستان ۱۴۰۳،‌ درصد تغییرات شاخص قیمت کالاهای صادراتی مبتنی بر داده‌های دلاری در چهار فصل منتهی به فصل تابستان ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه در سال‌قبل‌برابر با ۳.۳‌درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (۱.۷‌درصد)، ۱.۶ واحد‌درصد افزایش داشته‌است.

شاخص قیمت کالاهای وارداتی فصل تابستان ۱۴۰۳

در فصل تابستان ۱۴۰۳،‌درصد تغییرات شاخص قیمت کالاهای وارداتی مبتنی بر داده‌های‌ریالی در چهار فصل منتهی به فصل تابستان ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه در سال‌قبل ۴۸.۶‌درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (۴۷.۱‌درصد) ۱.۵ واحد‌درصد افزایش داشته‌است.قیمت کالاهای وارداتی یکی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر میزان مبادلات خارجی کشورها و نیز یکی از عوامل تعیین‌کننده رابطه مبادله است و تغییرات آن­ها از اهمیت بالایی برخوردار است. در طرح شاخص قیمت کالاهای وارداتی از کلیه کدهای تعرفه وارداتی کشور سال‌۱۴۰۰(سال‌پایه) استفاده شده‌است. اطلاعات مورد‌استفاده در این طرح برگرفته از آمار‌های ثبتی گمرک جمهوری‌اسلامی ایران و طبقه‌بندی مورد‌استفاده سیستم طبقه‌بندی نظام هماهنگ شده توصیف و کدگذاری (HS) است. نتایج حاصل از این طرح در سطح کل کشور و برای ۲۰ گروه‌‌‌‌‌‌ اصلی طبقه‌‌‌‌‌‌بندی HS قابل‌انتشار است و به تفکیک دلاری و ‌ریالی محاسبه و منتشر می‌شود.ذکر این نکته ضروری است که برای محاسبه شاخص ­فصل تابستان ۱۴۰۳ از داده‌های مقدماتی گمرک جمهوری‌اسلامی استفاده شده‌است، لذا نتایج اعلام‌شده به‌صورت مقدماتی بوده و استفاده از آنها باید با ملاحظه انجام شود. شایان ذکر است که پس از استخراج و ارائه داده‌های قطعی سال‌۱۴۰۳ توسط گمرک جمهوری‌اسلامی ایران، شاخص واردات نیز از سوی مرکز آمار بازنگری‌شده و ارقام نهایی شاخص مربوط به این دوره مجددا به‌صورت قطعی منتشر خواهدشد.

شاخص قیمت کل ‌ریالی

در فصل تابستان ۱۴۰۳، شاخص قیمت کل کالاهای وارداتی مبتنی بر داده‌های‌ریالی ۷۱۸.۹ است که نسبت به فصل قبل (تورم فصلی) ۱۴.۳‌درصد، نسبت به فصل مشابه سال‌قبل (تورم نقطه‌به‌نقطه) ۵۸.۵‌درصد و در چهارفصل منتهی به فصل جاری نسبت به دوره مشابه سال‌قبل (تورم سالانه) ۴۸.۶‌درصد افزایش داشته‌است.

شاخص قیمت کل دلاری

در فصل تابستان ۱۴۰۳، شاخص قیمت کل کالاهای وارداتی مبتنی بر داده‌های دلاری ‌ برابر با ۱۳۴.۳ است که نسبت به فصل قبل (تورم فصلی) ۴.۵‌درصد و نسبت به فصل مشابه سال‌قبل (تورم نقطه‌به‌نقطه) ۹.۸‌درصد و در چهارفصل منتهی به فصل جاری نسبت به دوره مشابه سال‌قبل (تورم سالانه) ۵.۹‌درصد افزایش داشته‌است.

افزایش تورم فصلی ‌ریالی

در فصل تابستان ۱۴۰۳،‌درصد تغییرات شاخص قیمت کالاهای وارداتی مبتنی بر داده‌های‌ریالی نسبت به فصل قبل (تورم فصلی) ۱۴.۳‌درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (۱۲.۰‌درصد)، ۲.۳ واحد‌درصد افزایش داشته‌است. در این فصل بیشترین تورم فصلی با ۲۰.۲‌درصد مربوط به گروه «ماشین‌آلات و وسایل مکانیکی، ادوات برقی و...» و کمترین تورم فصلی با ۰.۰‌درصد مربوط به گروه «مروارید طبیعی یا پرورده و...» است. گروه «محصولات نباتی» نیز با تورم منفی ۲.۱‌درصد بیشترین کاهش را تجربه کرده‌است.

افزایش تورم فصلی دلاری

در فصل تابستان ۱۴۰۳،‌درصد تغییرات شاخص قیمت کالاهای وارداتی مبتنی بر داده‌های دلاری نسبت به فصل قبل (تورم فصلی)‌برابر با ۴.۵‌درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (۳.۵‌درصد)، ۱.۰ واحد‌درصد افزایش داشته‌است.

افزایش تورم نقطه‌به‌نقطه ‌ریالی

در فصل تابستان ۱۴۰۳،‌درصد تغییرات شاخص قیمت کالاهای وارداتی مبتنی بر داده‌های‌ریالی نسبت به فصل مشابه سال‌قبل (تورم نقطه‌به‌نقطه) ۵۸.۵‌درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (۴۴.۸‌درصد)، ۱۳.۷ واحد‌درصد افزایش داشته‌است. در این فصل بیشترین تورم نقطه‌به‌نقطه با ۱۰۴.۷‌درصد مربوط به گروه «آلات و دستگاه‌های اپتیک، عکاسی و...» و کمترین تورم نقطه‌به‌نقطه با ۰.۶‌درصد مربوط به گروه «پوست‌خام، چرم و...» است. گروه «چربی‌ها و روغن‌های حیوانی یا نباتی و...» نیز با تورم منفی ۱۴.۲درصد بیشترین کاهش را تجربه کرده‌است.

افزایش تورم نقطه‌به‌نقطه دلاری

در فصل تابستان ۱۴۰۳،‌درصد تغییرات شاخص قیمت کالاهای وارداتی مبتنی بر داده‌های دلاری نسبت به فصل مشابه سال‌قبل (تورم نقطه‌به‌نقطه) ‌برابر با ۹.۸‌درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (۴.۷‌درصد)، ۵.۱ واحد‌درصد افزایش داشته‌است.

افزایش تورم سالانه ‌ریالی

در فصل تابستان ۱۴۰۳،‌درصد تغییرات شاخص قیمت کالاهای وارداتی مبتنی بر داده‌های‌ریالی در چهار فصل منتهی به فصل تابستان ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه در سال‌قبل ۴۸.۶‌درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (۴۷.۱‌درصد) ۱.۵واحد‌درصد افزایش داشته‌است. در این فصل بیشترین تورم سالانه با ۱۰۳.۳‌درصد مربوط به گروه «‌آلات و دستگاه‌های اپتیک، عکاسی و...» و کمترین تورم سالانه با ۰.۲‌درصد مربوط به گروه «مواد نسجی و مصنوعات از این مواد» است. گروه «چربی‌‌‌‌‌‌ها و روغن‌های حیوانی یا نباتی و...» نیز با تورم منفی ۱۷.۷‌درصد بیشترین کاهش را تجربه کرده‌است.

افزایش تورم سالانه دلاری

در فصل تابستان ۱۴۰۳،‌درصد تغییرات شاخص قیمت کالاهای وارداتی مبتنی بر داده‌های دلاری در چهار فصل منتهی به فصل تابستان ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه در سال‌قبل‌ برابر با ۵.۹‌درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (۵.۲‌درصد)، ۰.۷واحد‌درصد افزایش داشته‌است.