احمد معصومیفر امروز ۵ آذرماه در نشست خبری تحولات روابط خارجی و بینالمللی خراسان رضوی در دفتر نمایندگی وزارت امور خارجه در شرق و شمال شرق برگزار شد، با اشاره به برگزاری اجلاس وزرای خارجه کشورهای عضو اکو در مشهد، اظهار کرد: در سفری که آقای عراقچی به مشهد داشت، این موضوع از سمت ما مطرح شد که ظرفیت بینالمللی مشهد بسیار گسترده است و از این شهر به عنوان جهانشهر برکت و کرامت یاد میشود و باید تلاش کنیم حداکثر استفاده را از این ظرفیت ببریم. مشهد که به نام حضرت امام رضا (ع) است، باید در سطح جهانی بیش از آنچه که هست، بدرخشد.
وی افزود: پیشنهاد ما این بود که برخی اجلاسهای بینالمللی و منطقهای با حضور مقامات ارشد دیگر کشورها در مشهد برگزار شود. دکتر عراقچی با این پیشنهاد موافقت کرد و نهایتا قرار شد اجلاس امسال کشورهای اکو در مشهد برگزار شود. بنابراین هفته آینده، ۱۲ و ۱۳ آذرماه بیستوهشتمین اجلاس شورای وزیران کشورهای عضو پیمان اکو در مشهد برگزار خواهد شد.
رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور ادامه داد: اجلاس وزرا در روز سهشنبه ۱۳ آذر ماه و روز قبل آن اجلاس مقامات ارشد برای تهیه دستور کار برگزار خواهد شد و در پایان بیانیهای تحت عنوان بیانیه مشهد انتشار خواهد یافت. معمولا در اجلاس وزرا که شورای وزیران مهمترین رکن تصمیمگیری برای اکو است، برنامه سال گذشته بررسی و برای سال آینده برنامههای به تصویب میرسد.
معصومیفر بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران از ابتدای سال ۲۰۲۴ ریاست شورای وزیران اکو را بر عهده دارد و در طول سال نشستهای متعددی در سطوح مختلف به ریاست ایران برگزار شده و در نهایت اجلاس وزیران امور خارجه را خواهیم داشت. از ابتدای سال بعد ریاست اجلاس به قزاقستان انتقال پیدا میکند.
وی با اشاره به تاریخچه سازمان اکو، گفت: این سازمان امروز دارای ۷ عضور رسمی و ۳ ناظر است و به لحاظ موقعیت ژئوپولتیک، جایگاه بسیار فوقالعادهای در منطقه دارد. نیم میلیارد جمعیت کشورهای عضو سازمان است و ۸.۵ میلیون کیلومتر مربع مساحت سازمان و دارای منابع عظیم نفت، گاز و صنعت است و به لحاظ حملونقل اشراف بر چند آبراه استراتژیک و همسایگی با ۵ دریای مهم را دارد.
رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور اضافه کرد: مجموعه سازمان یک پل ارتباطی بین شرق آسیا یعنی کشورهای چین، ژاپن، هند و غرب آن است، برای ارتباط تجاری و حملونقل هیچ مسیری ارزان و سریعتر جز مسیر مربوط به اعضای سازمان اکو وجود ندارد. این سازمان به نوعی بینالمللی و فرامنطقهای است، از جنوب غرب آسیا تا قفقاز، آسیای مرکزی و جنوبی را پوشش میدهد.
معصومیفر ادامه داد: حجم تجارت جمهوری اسلامی ایران با اعضای اکو سالانه ۲۰ میلیارد دلار است و یکی از مهمترین اهداف تشکیل آن گسترش تجارت درونمنطقهای است. سازمان اقتصادی اکو در بسیاری از حوزهها موسساتی تاسیس کرده و الان همکاری سازمان در حوزههای تجارت، انرژی، مواد معدنی، محیط زیست، کشاورزی، صنعت، توریسم، توسعه پایدار، بیمه، کشتیرانی و غیره است که گستره وسیعی دارد.
وی بیان کرد: مجموع تولید ناخالص داخلی اعضای اکو ۱.۸ تریلیون دلار، مجموع تجارت خارجی این کشورها ۱.۲ تریلیون دلار و تجارت درون منطقهای آنها نیز ۱۰۰ میلیارد دلار است. مهمترین محصولات صادراتی کشورهای اکو، انرژی، پلاستیک، مواد معدنی، ماشینآلات و آهنآلات است.
رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور اظهار کرد: بالاترین مرجع یا تشکیلات سازمان اکو، اجلاس سران است که هر دو سال یکبار برگزار میشود، مرتبه بعدی شورای وزیران است که به صورت سالانه در یکی از کشورهای عضو دایر میگردد. آخرین بار شورای وزیران در ایران سال ۹۲ در تهران برگزار شد.
معصومیفر با بیان اینکه سازمان اکو دارای ۷ موسسه است که در نقشهای مختلف در ذیل این سازمان فعال اند، افزود: سالانه کارگاههای آموزشی متعدد برای کارشناسان کشورهای عضو به منظور مدیریت بلایای طبیعی برگزار میشود. برای اجلاس هفته آینده، علاوه بر وزرای خارجه کشورهای عضو، ۵ دبیر کل از اتحادیههای منطقهای نیز دعوت شدهاند. سفرای کشورهای عضو اکو در ایران، روسای موسسات وابسته به اکو و همچنین اعضای ناظر سازمان نیز از دیگر مدعوین هستند.
وی با بیان اینکه مجموعا حدود ۹۰ تا ۱۰۰ میهمان رسمی و خارجی به این اجلاسیه دعوت شدهاند، عنوان کرد: این اجلاس فرصتی برای معرفی مشهد و فرصتهای اقتصادی، فرهنگی و گردشگری آن است. در این راستا، نمایشگاهی از دستاوردهای خراسان در حوزه دانشبنیان و فناوری نو در محل اجلاس برگزار خواهد شد. خراسان رضوی با چند کشور عضو اکو همسایه و مشهد دروازه ورود کشور به آسیا محسوب میشود. در جریان این اجلاس، ۲۰ هیات عالیرتبه وارد مشهد شده و از بخشهای مختلف بازدید میکنند که شناخت عینی به این افراد از ظرفیت مشهد میدهد.
رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور با بیان اینکه مهمترین موضوعات مورد بحث در اجلاس گسترش همکاریهای درونمنطقهای حوزه حملونقل، محیط زیست، گردشگری و غیره است، گفت: ۶ عضو سازمان همکاریهای اکو از اعضای پیمان شانگهای نیز هستند. لذا در ملاقاتهای دوجانبهای که بین اعضا در حاشیه اجلاس صورت میگیرد، صحبتهای بسیاری مطرح خواهد شد. لازم به ذکر است، از زمان حاکمیت طالبان، با تصمیم دبیرخانه اکو افغانستان به این اجلاس دعوت نمیشود.
معصومیفر در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد طرد مرز اتباع غیرمجاز، بیان کرد: برای بازگرداندن اتباع غیرمجاز نیاز به تفاهم نیست و هر کشوری میتواند اتباع غیرمجاز را بدون هیچ پیششرطی اخراج کند. براساس تصمیم قطعی جمهوری اسلامی ایران، اتباع باید تا پایان سال کشور را ترک کنند. با توجه به شرایط سخت سیاسی و اقتصادی افغانستان، جمهوری اسلامی ایران با نگاه کریمانه فضایی فراهم کرد که اتباع این کشور وارد ایران شدند، اما اکنون با توجه به اینکه در افغانستان شرایط نسبتا بهتره شده، دیگر نباید اتباع خصوصا غیرمجاز در ایران حضور داشته باشند.
وی ادامه داد: البته شرایط اتباع مجاز فرق دارد و اتباع غیرمجاز باید از کشور خارج شوند. تعداد ورودیهای اتباع غیرمجاز به شدت کاهش پیدا کرده است. در گذشته ورود افراد به داخل کشور به شکل غیرمجاز تا ۲ هزار نفر بود، اما اکنون بسیار کاهش پیدا کرده است. باید زودتر پروژه انسداد مرز اجرای کامل شود. برآوردهای ما این است که حدود ۲ تا ۲.۵ میلیون اتباع غیرمجاز در ایران اند که باید به کشور خودشان بازگردانده شوند.
رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور در پاسخ به سوالی دیگر اظهار کرد: اخیرا تعدادی از تانکرهای حامل سوخت در گمرک اسلامقلعه ۸۰ روز معطل شدند. این سوختها که به دلیل نداشتن استاندارد لازم تخلیه نشد، از مبدا عراق و به مقصد افغانستان بود و از ایران تنها برای ترانزیت استفاده میشد. هیچ سوخت بیکیفیتی از ایران صادر نشده است. با ارتباطی که همکاران سرکنسولگری گرفتند، قرار شد تا آخر هفته تعیین تکلیف شود که این سوختها تخلیه یا عودت داده شوند.
معصومیفر بیان کرد: مقداری در حوزه تردد مرزی مشکل داریم و نگاه وزارت خارجه این است که ناوگان تجاری باید سهولت رفتوآمد داشته باشد و توقف باعث افزایش هزینه میشود. وقتی چندین مورد گزارش به دست ما رسید، تلاش کردیم موانع برطرف شود. مرز الان تقریبا روان است، اما مطلوب ما نیست. در حوزه ترانزیت و کریدورها مشکل داریم. باید توقف کامیونها در مرز به حداقل برسد.
ساختمان جدید کنسولگری به عربستان تحویل داده شده است
وی با اشاره به وضعیت کنسولگریهای افغانستان و عربستان در مشهد، عنوان کرد: سرکنسولگر سابق افغانستان دوره ماموریتش پایان یافت و اکنون کنسولگری توسط سرپرست مدیریت میشود. کنسولگری عربستان نیز فعلا سرپرست دارد و کارهای استقرار در ساختمان رسمی در حال صورت گرفتن است، ساختمان را گرفتهاند و به زودی منتقل میشوند.
انتهای پیام